PasiSillanpää

Yrittääkö hallitus vaalibluffia

Tänään Iltalehti kirjoittaa, että Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi juuri valmistellun budjetin olevan useita miljardeja alijäämäisempi kuin siinä on arvioitu. Kangasharju väittää, että budjetti on voitu tehdä tällaiseksi, koska mikään ei oikeasti näytä romahtaneen. Hänen mukaansa Suomi joutuu vielä tilanteeseen, jossa EU komissio alkaa ripittämään huonosta taloudenhoidosta.

Koko kuluvan vaalikauden, on poliittisen päätöksenteon merkittävä ongelma ollut sen uskottavuus. Meille on puhuttu hymyilevien ministerien suulla ”fantastista henkeä” vaikka talous on koko ajan sukeltanut. Tilanne on vähän kuin kiinteistövälittäjiltä kysyisi asuntomarkkinoista. Heidän mukaansa aina on jossakin kohti asuntokauppaa ”myönteistä virettä”, vaikka kaupankäynti laahaisi kuinka maissa.

Tässä sekasortoisessa tilanteessa olisi hyvin tärkeää tietää, mikä on todellisuus ja mikä spekulaatio. Kuinka paljon lasketaan sen varaan, että ihmisten muuttuminen negatiivisesta positiiviseksi nostaa taloutta? Entä kuinka paljon budjettiin on liitetty muuta onnenkantamoista? Olemme tulossa vaaleihin, joka tarkoittaa, että tiedonvälitys on vaarassa muuttua entistäkin spekulatiivisemmaksi.

On todella huono asia, että tärkeimpiä päätöksiä ei kyetä tekemään. Isoista asioista päättäviä on joko lähtenyt muualle tai pistetty sivuun. Taloutta arvioidaan jatkuvasti optimistisesti ja ongelmia siirretään seuraavan/ seuraavien hallitusten niskaan. Henkilökohtaisen brändin rakentaminen on monelle poliitikolle tärkeämpää kuin mikään muu. Kun puhutaan äänestäjän oikeuksista, on niistä yksi tärkeimmistä se, että meille kerrotaan totuus. Vaikka se sitten sattuisi, niin mieluummin totuus, kuin vuoden päästä jälleen uusi ongelma. Kaikkien kriisien selvittämisessä rehellinen tilannearvio on kaiken perusta.

Voisiko muutama muu valtiontalouden ammattilainen kuin Kangasharju, antaa myös oman lausuntonsa, jotta pääsemme kartalle. Ei ole kovin mukavaa, jos keväällä huomaa tulleensa bluffatuksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Hallitus yrittää tosiaan hokkuspokkus temppua. Velat muuttuvat saataviksi.

Kansan tuntien se menee läpi kuin kuuden euron seteli.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:n puheenjohtaja Rinne:

Hallitus ei leikkaa, ei korota veroja eikä lisää velkaantumista.

Simsala bim !

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisi tosiaan kiinnostavaa - ja oikeastaan välttämätöntä - saada luotettava kokonaiskuva julkisen sektorin velkaantumisen todellisesta kehityksestä. Kohtuullisen luotevaa kokonaiskuvaa ei nimittäin ainakaan pienellä etsinnällä ole helppo muodostaa.

Tämän vuoden lainanotoksi valtio oli budjetoinut 6,7 miljardia. Lisäbudjettien mukana summa on noussut 7,4 miljardiin. Tänä vuonna työttömyysvakuutusrahastojen meot ovat 500 miljoonaa tuloja suuremmat. Entä ensi vuonna? Kuinka paljon kuntien velkaantuminen kasvaa? Paljonko valtion omaisuutta on myyty ja tullaan myymään? Ilmassa on huolestuttavassa määrin oireita lukujen kaunisteluun pyrkivästä luovasta kirjanpidosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset