PasiSillanpää

Poliitikot oppivat todella hitaasti

 

Kokoomukselle ei näemmä riittänyt kohu Lasse Männistön viransijaisuudesta. Nyt samasta tehtävästä on syntymässä uusi kohu, kun Laura Rädyn tilalle ollaan nimittämässä toista Rädyn kaveria Pia Sutista. Tällä kertaa kohusta ei voi syyttää muuta kuin Kokoomusta itseään.

Kokoomuspoliitikot eivät näemmä ymmärtäneet sitä, että Männistön nimityksessä hänen kaveruutensa Laura Rätyyn ei ollut se suurin ongelma. Suurin ongelma oli se, että Männistö nimitettiin tehtävään poliittisten kiemuroiden kautta, ilman avointa vertailua. Politiikkaan luotetaan niin vähän, että kaikki salamyhkäisesti tehdyt valinnat joutuvat aiheestakin suurennuslasin alle. Männistö olisi voitu valita ystävyydestään huolimatta virkaan, jos siinä olisi pelattu avoimesti. Eli olisi pitänyt käydä läpi se, mikä hänestä tekee paremman valinnan kuin muista. Ja oliko muita valinnassa mukana.

Nyt Sutinen on pahassa välikädessä ja täysin oman puolueensa virheestä. Kokoomuksella on kiire nimittää tehtävään joku, mutta ei aikaa toimia siinä niin kuin pitää. Tehtävä on niin näkyvä ja merkittävä, että veronmaksajat odottavat saavansa tietoa valinnan taustoista enemmän.

Poliitikot tuntuvat olevan hitaasti oppiva ryhmä. Kaiken lisäksi kaikista puolueista juuri Kokoomus on se, jonka on uskottu toimivan eettisesti kaikkein puhtaimmalta pöydältä. Moni on suuttunut kokoomuslaisten toimintaan juuri siksi, koska kokoomuslaisten toiminta alkaa näyttää hyvin populistiselta ja vanhoihin politiikan peleihin kääntyneeltä. Ei riitä, että Laura Räty sanoo vahingossa tai tahallaan ohi suunsa tehtäväalueensa asioissa, vaan esimerkiksi Pia Kauma, jota myös olen pitänyt maltillisena, tulee ulos huhupuheiden voimalla, eikä suostu pyytämään anteeksi. Hänen mielestään mitään väärää ei ole tehty. Ehkä hän ei ole ymmärtänyt, että kokoomuspoliitikolta odotetaan enemmän. Kokoomuslaisia ei ole totuttu pitämään populisteina, vaan asioihin perehtyvinä. Kuva on särkynyt ja sitä voi olla työläs korjata kovin nopeasti. Ennen maltillisena Kokoomuksena tunnettu puolue onkin nyt räväkkä populisti ja peluri.

Kokoomus ei ole ainoa puolue, joka toimii hassusti. On ehkä sattumaa, että suuri osa viime kuukausien kohuista on osunut juuri Kokoomukseen. Varmasti moni haluaa myös pudottaa Kokoomuksen vallasta, kun vaalit lähestyvät ja siksi antaa vettä myllyyn. En vähättele Sosiaalidemokraattien pelikykyä ja muiden puolueiden taktikkojen silmää. Silti Kokoomus on nyt tilanteessa, jossa sen oma menestys on muuttunut sen suurimmaksi uhaksi.

Vuonna 1991, eräs seinäjokelainen Kokoomuksen kansanedustaja ei uskonut, että Kokoomus häviää vaaleissa. Sanoin hänelle, että kyllä häviätte, koska Harri Holkerin kaksi heittoa oli tehnyt Kokoomuksesta ylimielisen puolueen ja kaikkea mitä Kokoomus teki, katsottiin suurennuslasilla. Holkeri ja puolue sai juoda kahvinsa rauhassa, mutta kansa halusi syödä muutakin kuin silakkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Matias Härkönen

Olenko jossain kohtaa ymmärtänyt väärin, mutta eikö valtion virkoihin aina pitäisi olla avoin haku ja kriteerit, joiden mukaan haetaan? Miten ihmeessä jokin virka voi olla sellainen, johon vain Kokoomus voi nimittää ehdokkaita ja nimenomaan näköjään vain Kokoomuslaisia ehdokkaita.

Meidän on PAKKO luopua siitä, että ihmisillä pitää olla jonkun puolueen kirja päästäkseen elämässä eteenpäin ja korkeisiin virkoihin. Tämä on ihan sairasta.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Puolueet ovat sopineet, että tähän kyseiseen virkaan valitaan Kokoomuksen asettama ehdokas. Vastaavanlaisia tehtäviä on muitakin, jotta kaikki puolueet saavat omansa.

Matias Härkönen

Näinhän tuo näyttää olevan. Ja sitten ihmetellään miksi suomella menee päin peetä. Kaikki parhaat virat täytetään vain ja ainoastaan jonkin puoluekirjan omistajilla....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset