PasiSillanpää

Fanaattiset uudistajat ry

Kun otamme kaikki uudistajien opit käytöön, tekee Suomi sellaisen kehitysloikan, jota maailmassa ei ole koskaan nähty. Kyllä siinä on veli amerikkalainen ihmeissään, kun Suomesta tulee internetin suurvalta. Veli ruotsalainen on ällistynyt kuinka meidän sote ratkaisumme pistää kyykkyyn kaiken sen, mitä muissa pohjoismaissa on tähän saakka saatu aikaiseksi. Ja kuinka ihmeissään kiinalaiset olevatkaan, kun cleantechimme menee ja hoitaa koko Aasian jäteongelman. Puhumattakaan siitä, miten uudistamme kertaheitolla perinteisen demokratian. Siinä on kreikkalaisilla, ranskalaisilla, amerikkalaisilla ja englantilaisilla nieleskelemistä.

Edellkävijällä pitää olla intoa hulluuteen saakka

Uudistajan pitää tehdä lujasti töitä saadakseen asiansa kuuluviin. Se johtaa siihen, että uudistajan pitää näkyä kaikkialla ja haalia ympärilleen etujoukko. Kaikkien uudistusmielisten etujoukosta käytän tässä jutussa nimikettä Fanaattiset Uudistajat ry. Se on viiteryhmä, joka tulee tukemaan karismaattista johtajaansa. Ensimmäiset tukijoista ovat usein sokeita. He eivät joko näe tai halua nähdä johtajansa sokeaa pistettä. Se on joskus myös armeliasta. Kukapa sitä nyt viitsii jäädä kiinni harmittaviin negatiivisiin yksityiskohtiin.

Fanaatteiset Uudistajat eivät salli negatiivisuutta

Tälle ajalle tyypillisin mantra on negatiivisuudesta puhuminen. Mitä tahansa epäilyksiä esitetäänkin, ne käännetään Fanaattisten Uudistajien toimesta negatiivisen ihmisen katkeraksi vuodatukseksi. Näin tapahtuu politiikassa ja yrityselämässä. Se joka ei ota uutta asiaa nielemättä, arvoimatta ja punnitsematta, on negatiivinen ilman pilaaja, edistyksen jarru ja sietää joutua sivupolulle, unohduksiin.

Fanaattiset Uudistajat ry lähettää säännöllisesti viestejä muille, kuinka uudistumishaluttomia muut ovat, kuinka hitaita he ovat omaksumaan uutta ja kuinka tyhmiä he ovat kun eivät hypää heti kaikkeen uuteen mukaan. Maailmamme on heidän mielestään vain mukavaa leikkiä, jossa kaikkea kokeillaan ja jos jokin menee pieleen, niin kokeillaan uudelleen. Eihän siitä mitään haittaa ole? 

Fanaattisten Uudistajien ajatuksia ei saa haastaa, eikä etenkään kyseenalaistaa

Kun päämisnisteri tekee joukkoineen suunnitelmia, hänen näkemykseensä on luotettava. Kuulemma sen tekemiseen on käytetty Suomen valtion virallisia mittareita. Eli meidän on uskottava, että käytetyt luvut eivät ole vääriä ja analyysin ovat tehneet tämän maan ehdottomat auktoriteetit. Mikään ei siis voi olla pielessä ja on täysin epäoikeudenmukaista arvostella pääministeriä, koska me emme vain ymmärrä. Me emme tajua, että suunnitelma on erinomainen. Siis pölinät pois ja eteenpäin. Tarkempi suunnitelma tulee myöhemmin. Koikeillaan nyt vaan.

Fanaattiset Uudistajat ry oikoo totuutta

Jos joku rohkea uskaltaa kaikesta huolimatta avata suunsa, Fanaattiset Uudistajat ry ottaa käyttöön viestintätekniikan perinteisimmät menetelmät. Valkoiset valheet, puolitotuudet ja vaientamisen. Mitä pahemmin arvostelu osuu nilkaan, mitä tarkempi on sanan säilä, sitä varmemmin asiaan ei reagoida. Twitterissä viestiä ei jaeta, siitä vaietaan. 

Fanaattisten Uudistajien missio on aina selkeä. Oma asia pitää saada agendan kärkeen. Jotta se saataisiin sinne, on pakko hieman oikoa totuutta. Tehokas tapa on sanoa, että ei ole muita totuuksia kuin minun totuuteni. Toinen tehokas tapa on kertoa, että vasta minä olen ymmärtänyt tämän asian. Kukaan koskaan aikaisemmin ei ole nähnyt tätä asiaa näin hyvin. Fanaatiset Uudistajat tekevät tässä kohdassa koko Suomen ylittävän aaltoliikkeen johtajansa hurraamiseksi, mutta unohtavat innostuksissaan ilmoittaa siitä Guinnesin ennätysten kirjaan. Fanaatiset Uudistajat hurraavat kuin urheilukilpailussa. Ihan kuin katsoisimme nyrkkeilyottelua Suomi vastaan muu maailma. Tällä kertaa se Suomi on bisneksen ja politiikan Elmo. Tuo legendaarinen kaveri, joka voitti yksin koko Neuostoliiton jääkiekkojoukkueen.

Ylistys Fanaattisille Uudistajille

En voi kuin ihailla kaikkia Fanaattisia Uudistajia. Kuinka mahtavasti osaatte käyttää mediaa. Oppisinpa minkäkin tuon vielä joskus. Käyttisin sitä siihen, että älykkyys hyväksyttäisiin osaksi vallitsevaa keskustelua. Se tuntuu usein jäävän kiiman, oman edun tavoittelun ja yhden asian liikkeen tavoitteiden taakse.

Jos yhtään mietitte omaa olemisen merkitystä, niin herättääkkö seuraava lause mitään kelloa?

"Haluamme yhdistää, saada ihmiset mukaan". Eikös tämä ole teidän ja meidän kaikkien tavoite?

Niin, Fanaattiset Uudistajat. Mukaan ottaminen tarkoittaa sitä, että ollaan keskustellaan avoimesti ja kärsivällisesti myös niiden kanssa, jotka eivät heti yhdy johtajansa kunniaksi tehtyyn ylistyslauluun.

Oikein mukavaa juhannusta kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Kovina aikoina tarvitaan tiukkoja johtajia.

Taannoin ylen ohjelmassa joku kuvasi mainiosti tilannetta. Yrityksessä jossa menee hyvin toimii demokraattinen johtamistapa, kun yrityksessä alkaa mennä huonosti diktatuuri alkaa toimia paremmin. Tätä hän selitti sillä ettei huonosti menevässä yrityksessä muuten kyetä tekemään päätöksiä.

Mielestäni fanaattiset uudistajat on harmillista puhetta. Nyt tarvitaan kovaa johtajuutta ja uutta suuntaa. Keskustelun aikaa on ollut useampi vuosi.

Jouni Nordman

Se mikä uudistamalla on, nähdä mitkä ovat ongelmat, jolloin hän voi niihin ongelma keskeisesti ratkaisuja rakentaa. Nämä ongelmat normaalisti on kaikkien tiedossa, mutta ovat ikäviä, jolloin niitä ei haluta hyväksyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset