PasiSillanpää

Tulevaisuutta on lähes mahdotonta ennustaa

Ehdotus Kreikan lainaohjelmasta oli trkoituksella tehty niin kovaksi, että Kreikka sanoisi sille ei. Mutta Tsipras ei ollutkaan varautunut vaihtoehtoon kaksi ja siitä syystä muiden EU maiden yllätykseksi, Kreikka hyväksyikin esitetyn lainaohjelman. Suunnilleen näin kuvaa Kreikka tilanteen viimeisiä käänteitä tämän päivän Helsingin Sanomissa ollut ansiokas analyysi Kreikan tilanteesta.

Tässä kriisissä meistä jokainen haluaisi olla messias, joka sanoo mihin tämä maailma on menossa. Yksi haluaa kuvata mihin työelämä on muuttumassa, toinen mitä seuraa siitä, että koulutukseen tehdään säästöjä. Osa ihmisistä osaa mielestään sanoa varmaksi sen, mitä tapahtuu kun sote uudistus pistetään täysillä toimeen ja jotkut ovat tietävinään miten IoT (Internet of things) eli kaikkien laitteiden kytkeytyminen internetiin tulee tapahtumaan.

Me menemme lankaan joka kerta

Ennustajat toivovat mutta eivät tiedä toteutuuko heidän suunnitelmansa

Maailman muutokseen isossa ja pienessä mittakaavassa on paljon epävarmuustekijöitä ja sitä kautta sattumia. Ajatellaampa vaikka sitä, miten Matti Vanhasesta tuli aikoinaan pääministeri. Ensin hän haki puolueen puheenjohtajaksi, mutta ei päässyt. Oli siinä ja siinä, että hän suostui kuitenkin varapuheenjohtajaksi. Sitten vaalivoiton jälkeen Keskustapuolue sai pääministeripaikan. Myös Vanhasesta tuli varapuheenjohtajana ministeri. Sitten Anneli Jäätteenmäki sotkeutui onnettomaan faksiskandaaliin ja joutui eroamaan. Tässä vaiheessa tarvittiin täysin erilaista pääministeriä ja Vanhanen sopi siihen kuvaan.

Tällaisia suunniteltuja ja valmisteltuja sattumia tai muuten vain vaikeasti ennakoitavia asioita on kaikessa. Vaikka Nokia oli maailman ykkönen matkapuhelimissa, se ei osannut ennakoida, että Applen kosketusnäytöstä tulee hitti. Verkkokaupan puolestapuhujat jaksavat ihmetellä vuodesta toiseen miksi ihmiset eivät innostukaan täydellisestä ratkaisusta niin kuin ammattilaisten käsityksen mukaan pitäisi. Kilpailevat puolueet eivät nähneet Perussuomalaisten vetovoimaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa. Björn Wahlroos sanoi joskus 2009, että Suomen talous nousee muutamassa vuodessa. Puhumattakaan kaikista niistä ennustuksista, joilla yritetään selittää sitä, millaista työtä me teemme viiden tai kymmenen vuoden kuluttua.

Ennustukset ovat kuvauksia toivotusta tulevaisuudesta

Ennustukset tulee ottaa muuna kuin tosiasioina. Niiden takana on aina joku ideologia ja ennakkoajatus siitä, mihin puhuja itse haluaa uskoa. Vaikka meillä on mahdollisuus saada tietoa, se ei yksin riitä. Yksi luonnonmullistus, kansakunnan kapina, globaalin yhtiön konkurssi, kulkutauti tai poliittisen tasapainon muutos voi johtaa täysin yllättäviin tapahtumasarjoihin. Niistä hyvänä todisteena on se, että osakemarkkinatkin, joita kuitenkin pyörittävät huipuammattilaiset, erehtyvät usein. Ja kaiken lisäksi lähivuosilta löytyy monta esimerkkiä siitä, miten automaattinen koneiden johtama pörssikauppa on saattanut mennä sekaisin eli toimia väärin.

Ennustusten ollessa epävarmoja, onkin parempi miettiä sitä, mihin suuntaan haluaa itse mennä. Mitä ennustusta haluaa eniten uskoa. Ennustuksilla kun tuppaa olemaan aika paljon itseään toteuttavia ominaisuuksia. Jos haluamme uskoa siihen, että ilman tietokonetta ei voi elää, niin ostamme tietokoneita ja rakennamme elämämme sen pohjalle. Jos uskomme että säästäminen on ainoa vaihtoehto, niin sitten säästämme. Se ei tarkoita sitä, että teemme parhaan valinnan. Me vain seuraamme jotakin polkua mihin uskomme. 

Valinnan hyvyys tai huonous voidaan varmuudella sanoa vasta jälkeenpäin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Aiheesta sivuten, Nokialla kyllä tiedettiin kosketusnäytöstä monta vuotta ennen Applea mutta muisti oli liian pieni eikä sovelluksia ollut siihen juuri mitään sekä Symbianin käyttöjärjestelmän kankeus auttanut tuomaan markkinoille, lisäksi kosketusnäytön hinta oli liian kova siihen aikaan.

Sen prototyypin jälkeen johto oli liian ylimielinen eikä nähnyt enää metsää puilta vaan keskittyi omien etujen turvaamiseen kuten pilaamalla koko Nokia-organisaation MeeGo- ja Symbian-leireistä torjumalla hyvät ideat ja jarruttelemaan kehityksiä, ettei vaan oma perse pala tuolin alta jonkun kyvykkäämmän takia.

Kukaan ei voi ennustaa etukäteen tulevaisuutta mutta Suomella oli oma lama ja se olisi pitänyt osata sovittaa siihen EU-kriisiin mutta kun ei haluttu vaan poliittiset edut ottivat vallan ja sivuutti suomalaisten edun ajamisen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Yksi yhteiskunnallisten ennustuksen pieleenmenon syistä johtuu ihmisen toimitatavasta: etenkn, jos ennustus on epämiellyttävä tai se suosii "kohtuuttomasti" jotain tahoa, siihen reagoidaa, ja ennustus "osoittautuu" vääräksi. Merkittävien sosiaalisten tapahtumien ennustettavuus kasvaa, jos ennustus pidetään salassa.

Mitä tällaisesta salaisesta ennustuksesta sitten on hyötyä, on kokonaan toinen asia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Epäilen että jälkeenpäinkään saisimme koskaan selville sitä mikä olisi ollut se oikea vaihtoehto. Näemme vain yhden toteutuneen vaihtoehdon, emmekä koskaan voi tietää mitä kaikkea olisi tapahtunut jos olisimme valinneet toisin.

Aarno Hyvönen

Olen Sillanpään kanssa samaa mieltä, tulevaisuutta on lähes mahdotonta ennustaa. Ennustamisen vaikeus johtuu mm. siitä, että vaikutusketjut ovat hyvin laajoja, eli toisiinsa kriittisesti vaikuttavia tekijöitä on paljon. Sattuma ei ole se todennäköisin vaihtoehto, mikä yleensä valitaan ennustuksissa. Inhimmillisessä toiminnassa sattuma esiintyy huomattavan usein. Todennäköisin vaihtoehto valitaan luonnollisesti siksi, että se on todennäköisintä. Pitkissä syy-seurausketjuissa toteutuneet tapahtumat ovat useimmiten todennäköisiä, mutta ketjun jossain kohdassa tapahtuu jotain yllättävää ja sen seurauksena koko ketjun lopputulos muuttuu. Mitä pidempää ajanjaksoa ennustus koskee sen vaikeampaa on ennustaa tarkasti, tästä hyvänä esimerkkinä ovat sääennustukset.

Mutta joskus ennustus osuu kohdalleen, kun sattumat eivät toteudu. Pitkissä trendeissä se usein tapahtuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei tulevaisuuden ennustaminen niin vaikeaa ole.
Kuka tahansa pystyy ennustamaan tulevaisuutta.
Vaikeus on tulevaisuuden ennustaminen oikein.

Kuitenkin, kun on riittävän monta erilaista ennustetta,
niin melkoisella todennäköisyydellä joku niistä osuu lähelle totuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset