PasiSillanpää

Näin haastamme populismin ja rasismin

Luin Englannissa asuvan, alkujaan intialaisen Kenan Malikin, monikulttuurisuusasioihin perehtyneen tutkijan kirjoituksen. Haluan tarjota teille referaatin osasta hänen kirjoitustaan, jota olen täydentänyt muutamalla Suomeen liittyvällä kommentillani. Hän on mielestäni kiteyttänyt hyvin sen, mikä meillä Suomessakin aiheuttaa rasistista käytöstä. Suosittelen tätä erityisesti niille, jotka uskovat olevansa täysin oikeassa haukkuessaan maahanmuuttokriittisiä rasisteiksi.

Miten voimme haastaa populistit? 

Ensinnäkin, meidän täytyy lakata ajattelemasta pakkomielteisesti niitä puolueita, jotka ovat radikaaleja, ja alkaa käsitellä niitä asioita, jotka johtavat ihmisiä tukemaan niitä.

On totta, että monet radikaalien ryhmien poliitikot ovat rasistisia, seksistisiä ja homofobisia. On totta, että liian monet heidän kannattajistaan ovat hardcore rasisteja. Mutta tämän ei pitäisi estää meitä näkemästä sitä, että monet muut kuin kakista radikaaleimmat tuntevat vetoa näihin puolueisiin hyvin erilaisista syistä. Nämä populistiset ryhmät näyttävät olevan ainoat organisaatiot, jotka puhuvat heidän valituksensa aiheista ja ilmaisevat turhautumisen valtavirran politiikkaan. Siksi se että radikaaleja nimitetään rasisteiksi, muuttaa lopulta aika vähän asioita. Se ei tarkoita, että heitä ei saisi sanoa rasisteiksi, mutta ainoana taktiikkana sellainen toiminta on tehotonta.

Pitää päästä kiinni pelkoihin 

Radikaaliryhmien tai radikaalien puolueiden kannattajien ajatuksien ja pelkojen ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että itse ajaudutaan taantumukselliseen ajatteluun. Se toimii itse asiassa päinvastoin. Se mahdollistaa näiden ajatusten todellisen haastamisen avoimesti ja voimakkaasti. Se antaa mahdollisuuden keskustella siitä, mikä vaikutus vaikkapa maahanmuutolla on oikeasti työttömyyteen, asumisongelmiin tai rikollisuuteen, tai siihen muodostavatko eri etniset ryhmät todellisia sosiaalisia ongelmia.  

Tästä huolimatta valtavirran poliitikot ovat yleensä tehneet päinvastoin. Valtavirran puolueiden toiminta on tehnyt niiden hyökkäyksestä esimerkiksi äärioikeistolaisia puolueita kohtaan hyvin tehotonta. Heidän hyökkäyksenä ovat enemmänkin lisänneet kyynisyyttä valtavirran siirtolaispolitiikkaa kohtaan. Esimerkiksi Perussuomalaisissa on paljon sellaisia, jotka kokevat, että nykyinen politiikka ei kuule heidän ääntään. He kokevat olevansa ryhmä, joiden hyvinvoinnista ei välitetä. Poliitikkojen syytökset rasismista antavat heille sitä kautta todistuksen, että heitä ei todellakaan kuunnella. Valtavirran poliitikkojen maahanmuuttoretoriikka ilman haastamista saa ihmiset tuntemaan syrjäytetyiksi. Vaikka maahanmuutto ei olisi todellinen ongelma, puuttuu se keskustelu, jolla avataan syrjäytetyksi itsensä kokevien pelot. Tarvitaan keskustelu, jossa käydään aitoa syvällistä dialogia kipeistäkin asioista.

Meilläkin politiikassa haukutaan helposti Perussuomalaisia, mutta kunnollista keskustelua, aidosti avointa dialogia ei synny. Tarvitaan täysin uudenlaista lähestymistapaa tähän ongelmaan. 

Meidän on luotava uusia sosiaalisia järjestelmiä, joiden avulla voidaan yhdistää liberaalit ajatukset, yksilöiden oikeudet, taloudelliset argumentit ja usko yhteisöön ja kollektiivisuuteen. Yhdistää heidät, jotka näkevät että yhteiskunnallisten ongelmien syy on maahanmuutto toimimaan heidän kanssaan, jotka suhtatuvat maahanmuuttoon liberaalisti. Aloittamaan keskustelun siitä, miten taataan ihmisten vapaa liikkuvuus, yksilöiden oikeudet ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus sekä kannustamaan yhteisöjä ratkaisemaan näitä haasteita.  

Vasta sillä keskustelulla voidaan vastata populistien argumentteihin ja haastaa heidän näkemyksensä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kiitos kirjoituksestasi. Itse kuulunen siihen maltilliseen enemmistöön. Tämä ääripäiden huutelu alkaa jo väsyttää. Kun siihen väliinkin kuuluu mielipiteitä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Olen ehdottoman samaa mieltä, että asioista pitää keskustella avoimesti ja asioiden oikeilla nimillä, eikä heti aloiteta syyttelyä, vaan kysytään miksi olet tuota mieltä? Ei syyttelyä, vaan asioiden aukikirjoittamista.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

No miksi näin ei tehdä?

Lyödään premissit ja päättelyketjut esille ja katsotaan?

Arvot on toki toinen juttu...

Toni Lahtinen

Itse suhtaudun hyvin kriittisesti monikulttuurisuuteen. Kriittisen suhtautumiseni on seurausta siitä, etten ole kuullut vielä yhtään uskottavaa suunnitelmaan siltä varalta, ettei kaikki menekään kuin Stromsössä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kyllähän tässä suunnitelma pitäisi rakentaa. Mihin meillä on varaa, ettei yhteiskunta palveluineen tästä enää huonommaksi mene.

Käyttäjän HeidiKumpumki kuva
Heidi Kumpumäki

Taas hyvä kirjoitus sinulta!!

Janne Suuronen

1) "monet radikaalien ryhmien poliitikot ovat rasistisia, seksistisiä ja homofobisia."
Kiva litania. Nyt nimiä kehiin: Minkä ryhmien poliitikot ja ketkä ? Ettei jää teoreettiselle tasolle. Ettet yleistämällä itseasiassa olkinukkeile.

2) "On totta, että liian monet heidän kannattajistaan ovat hardcore rasisteja.". Voisin kuvitella, että hardcore rasistilla viittaat geeni- ja rotuoppeihin uskoviin. Onko sinulla mitään näyttöä tai oikeaa tietoa tällaiseen "hardcore rasismiin" uskovien määrästä ?

3) "Nämä populistiset ryhmät".
Eli siis mitkä ryhmät. Nimeä ?

"Radikaaliryhmien tai radikaalien puolueiden kannattajien ajatuksien ja pelkojen ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että itse ajaudutaan taantumukselliseen ajatteluun."
Kun olet viestinnän ammattilainen, niin ymmärräthän termin "taantumuksellisen" sisältävän kovan historiallisen poliittisen painolastin ?

"Meidän on luotava uusia sosiaalisia järjestelmiä, joiden avulla voidaan yhdistää liberaalit ajatukset, yksilöiden oikeudet, taloudelliset argumentit ja usko yhteisöön ja kollektiivisuuteen"
Entäs taantumukselliset konservatiivit. Jätätkö heidät sivuun ? Tai meidät ei-niin-taantumukselliset konservatiivit ?

Käyttäjän HeidiKumpumki kuva
Heidi Kumpumäki

Tais taas mennä termiviidakon selittelyksi. Minusta Pasin pointti tuli selkeästi esiin kirjoituksessa.

Janne Suuronen

No viestinnän ammattilainen olisi voinut tiivistää sanomansa pariin lauseeseen. Jotenkin tähän malliin: "Kuunnelkaa toisianne. Kosketelkaa toisianne."

[ Tuo jälkimmäinen lause ei ehkä kyllä avaudu nuoremmille lukijoille ]

En pitänyt alun pitkistä yleistävistä ja paikkansapitämättömistä (olkinukkemaisista) jaarituksista. Siksi tähän tartuin.

Käyttäjän HeidiKumpumki kuva
Heidi Kumpumäki Vastaus kommenttiin #9

En kyllä käsittänyt asiaa samalla tavalla. Mutta jokaisella on tieten oma tapansa käsittää, ymmärtää ja keskustella. En taas pitänyt kommentistasi koska itse asia sekoittuu monesti termiviidakossa seikkailemiseen ja sitten ollaan ihan hukassa mitä kukanenkin tarkoittaa. Ainakin vähän sivistymättömäpi lukija kuten minä. Mutta jokainen taplaa tylillään, niinhän sitä sanotaan :)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #9

Ajattelin kyllä välttää Janne Suurosen koskettelua jonkin aikaa.
Käteni ovat karkeat ja tervaisetkin jopa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllähän se selväksi tuli, teoriassa, mutta en löytänyt siitä mitään linkkiä käytännön toteutukseen, eli siihen miten tätä rakentavaa viestintää käytännössä käydään.

Kyllä minä idean ymmärrän ja minulla on jopa käytännön kokemuksia tällaisesta sillan rakntamisessa. Mutta en ymmärrä miten niihin rasistin tuntemiin pelkoihin pääsisi sisälle, jotta niistä voisi puhua oikealla tavalla, tavalla jonka rasisti ymmärtää.

Tarvittaisiin kai joku hevoskuiskaajaan verrattavissa oleva rasistikuiskaaja .... tai jotain.

Käyttäjän HeidiKumpumki kuva
Heidi Kumpumäki Vastaus kommenttiin #13

Itse ajattelen lähinnä ongelmina asioita joihin löytyy ratkaisu ennemmin tai myöhemmin. Ihmiset pelkäävät ja kokevat epäoikeudenmukaisuutta. Jos välttämättä tarvitsee mainita esimerkkejä niin esim. raiskauksia, sosiaalitoimen ym. hyväksikäyttöä ja erityisoikeuksia, mafia tyyppistä toimintaa ym.. Ei tarvitse kuin hieman maalaisjärkeä käyttää ymmärtääkseen mistä on kysymys, minun mielestä. Välttämättä edes kaikki jotka näitä asioita pelkäävät tai kokevat eivät ole rasisteja vaan haluavat tasa-arvoa kaikille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

Niin, ehkä he pelkäävät noita asiota tosissaan ja ne vihaviestit, jotka voivat jopa joskus pitää paikkansa, mutta usein ovat jollain tapaa väärennettyjä tai tekaistuja, ruokkivat ja vahvistavat tätä jo omaksuttua pelkotilaa. Sen takia niitä on niin paljon että ihmiset kaipaavat omille tunteilleen ja omalle uskolleen vahvistusta.

Kuitenkin, os ja kun näiden pelkotilojen perusteella ryhdytään yliampuviin toimiin, se aiheuttaa heti sen että maahanmuuttaja tai mustalainen kokee että heitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, mikä aiheuttaa vastaavan pelkotilan maahanmuuttajaväestössä ja kierre on valmis jatkumaan ja kiihtymään.

Minun mielestäni ei siis pelkästään pelkojen tyynnyttämiseksi pitäisi kuitenkaan ryhtyä mihinkään yliampuviin toimenpiteisiin, se vain pahentaa kierrettä ja vahvistaa epäluuloja molemmin puolin.

Näistä asioista on mielestäni keskusteltu paljon ja kaikki tarvittavat puheenviorot jo pidetty ja käyty moneen kertaan läpi. Voiko niiden samojen sanojen toistamisesta olla enää mitään hötyä, kun ne on jo sanottu moneen kertaan, eikä niitä ole uskottu ja niihin suhtaudutaan jo valmiiksi torjuvasti?

En siis näe mitään muuta keinoa kuin "rasistikuiskaajan" kutsumisen paikalle, mutta onko heitäkään oikeasti olemassakaan?

Käyttäjän HeidiKumpumki kuva
Heidi Kumpumäki Vastaus kommenttiin #18

Ok. Mitähän tuo rasistikuiskaaja tekisi?

Itse kaipaan politiikassa ja julkisuudessa kannnanottoa jossa ihmiset tulevat kuulluksi ja nähdyksi, tavallinen pulliainenkin. Joka ei ole rasisti, tuomitsee väkivallan ja tuntee/tietää maahanmuutosta aiheutuvat ongelmat. Onko rasistikuiskaaja jotain sellaista?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

Jos minä tietäisin mitä "rasistikuiskaaja" tekisi, olisin itse rasistikuiskaaja, enkä sellaista tarvitsisi. Raistikuiskaajan pitäisi poistaa ne pelkotilat joista blogisti puhuu ja joiden olemassaolo on aika todennäköinen minunkin mielestäni.

Rsistikuiskaajan pitäisi tietenkin ymmärtää ne pelkotilat ja niiden syntymekanismin, mutta rasistikuiskaajan pitäisi olla sellaisille asioille immuuni, niin ettei häneen itseensä tartu rasistien pelot, eikä hänelle myöskään kehity pelkotilojen vähättely. ja torjuntareaktioita. Rasistikuiskaaja rauhoittaa rasistin kutan hyvä vanhempi rauhoittaa lapsen.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

En jätä ketään sivuun, mutta yhteen kirjoitukseen ei voi laittaa kaikkea.

Viittaus eri ryhmiin tarkoittaa koko Euroopan tasoa. Samoin viittaus muihin ääriaineksiin.

Lukumääriä ei ole tarjolla. Olisi mielenkiintoista kuulla, jos jollakin on.

Ydinviesti jos siis haluat kaiken pariin lauseeseen on seuraava:

Pitää kiinnittää huomio siihen, mitä asioita arvostellaan. Niistä asioista pitää saada sellainen keskustelu aikaiseksi, jossa on riittävästi faktoja mukana. Kaikkiin näkemyksiin pitää suhtautua sekä avoimesti että kriittisesti. Keskustelun ulkopuolelle ei saa jättää ketään. Mielipiteitä pitää arvostaa, mutta kun tehdään päätöksiä ja viedään asioita eteenpäin, pelkkä mielipide ei riitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kaikkiin näkemyksiin pitää suhtautua sekä avoimesti että kriittisesti. Keskustelun ulkopuolelle ei saa jättää ketään. Mielipiteitä pitää arvostaa, mutta kun tehdään päätöksiä ja viedään asioita eteenpäin, pelkkä mielipide ei riitä."

Normaalia kokoustekniikkaa. Jokaisen kokouksen pouheenjohtajan pitää hallita tämä tekniikka ja johtajan ominaisuuksilla se pitää saada kokouksessa vallitsevaksi käytännöksi. Mutta ei se toimi näissä kuvioissa, ei ainakaan näissä nettikeskusteluissa. Ihmiset junnaavat tiiviisti omissa poteroissaan.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"2) 'On totta, että liian monet heidän kannattajistaan ovat hardcore rasisteja.'. Voisin kuvitella, että hardcore rasistilla viittaat geeni- ja rotuoppeihin uskoviin. Onko sinulla mitään näyttöä tai oikeaa tietoa tällaiseen 'hardcore rasismiin' uskovien määrästä ?"

Kaksi ihmistä riittää, jos kirjoittaja on sitä mieltä ettei tällaisia pitäisi olla yhtäkään. (Yksi ei riitä, jos käytetään monikkoa.) Ja varmastikin kaksi tällaista henkilöä on Suomessa olemassa.

Käyttäjän HeidiKumpumki kuva
Heidi Kumpumäki

Tilanteet on äityneet niin pahaksi Suomessa jo että tälläistä e-sovittelijaa tarvittaisiin kipeästi monen osalla.

http://www.tosisovittelu.fi/e-sovittel/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset