20 miljoonaa lastua laineilla vuonna 2050

Tämän kirjoituksen inspiraatio syntyi lapsen yksinkertaisesta kysymyksestä: "Isä" Kuinka monta ihmistä Suomeen mahtuisi asumaan?" Asun itse Helsingin Punavuoressa, jossa on Suomen suurin asukastiheys. Asukkaita on 19.855 neliökilometrillä. Asuin lapsuuteni Nokialla, jossa on nykyisin 33.000 asukasta ja asukastiheys 115 asukasta neliökilometrillä. Siinä voisi olla sopiva haitari. Nokialla on paljon metsää ja maanviljelystä. Kaupungin sisälläkin tuntuu välillä, että on pikemminkin korvessa kuin kaupungissa.

Nokian asukastiheys on pienempi kuin Uudenmaan. Uudellamaalla asuu 170 asukasta neliökilometrillä. Jos joku on käynyt joskus Helsingissä, niin huomaa, että kaikista suunnista lähestyttäessä, maisema on suurelta osin peltoa jopa Espoossa ja Vantaalla.

Paljonko siis Suomeen mahtuisi ihmisiä?

Jos koko Suomi olisi asuttu kuin Nokia, meitä suomalaisia olisi 34,5 miljoonaa. Usko tai älä, mutta jos vie jonkun helsinkiläisen Nokian keskustan ulkopuolelle, hän saattaa ahdistua siitä, kun siellä on niin hiljaista. Suorastaan kuollutta.

Punavuoressa, jossa asuu varsin paljon esimerkiksi muodin, kulttuurin ja markkinoinnin ammattilaisia, on neliökilometrillä enemmän kuin puolet Nokian asukasluvusta. Nokia on maapinta-alaltaan noin 290 neliökilometriä. 

Jos asuttaisimme ihmiset vaikkapa samalla tavalla kuin Espoossa, joka on pääkaupunkilaisittain kaupungin nauruversio, niin koko Nokian väestö saataisiin asutettua 38 neliökilometrin alueelle. Noin 250 neliökilometriä maata jäisi maanviljelykselle ja virkistykseen. Sen päälle vielä noin 50 neliökilometriä vesialuetta virkistys- tai hyötykäyttöön. 

Miksi minä tällaisia lasken?

Suomessa on aina ollut voimassa jonkinasteinen NIMBY -kulttuuri (Ei minun takapihalleni). Vanhoissa tarinoissa sitä kuvattiin "lastu laineilla" ilmiöksi. Jos joessa oli lastuja, oli joku viheliäinen tullut meidän seuraksemme erämaahan. Sitä piti lähteä katsomaan ja pahimmillaan yrittää häätää pois, jos oli alle päivämatkan päässä omasta kodistamme. Pahus millainen häirikkö!

Tämän lastu laineilla ilmiön (ja Kainuun hallaöiden) vuoksi maamme on rakennettu pienistä sinne tänne ripotelluista kylistä. Maaseudulla haetaan talolle tontti sieltä, missä sen saa mahdollisimman etäälle toisesta talosta. Muuten loppuu happi. Niinpä siellä posteljooni ajaa autolla laatikolta toiselle. Terveyskeskukseen matkataan tunti ja hätätilassa apu pitää lennättää paikalle helikopterilla – joka sekään ei ehdi hetkessä.

Puhumme valtiontalouden tasapainottamisesta ja sote uudistuksesta. Mietitäänpä hetki ihan käytännönläheisesti. Kummalla saadaan enemmän säästöjä? Rakennetaan seuraavalle 10.000 ihmiselle asunnot tarkemmin rajatulle alueelle ja jätetään ympärille erämaata? Vai niin että annetaan niiden ihmisten valita sieltä erämaasta itselle sopivan ilmava asuinpaikka?

Mitä jos pistäisimme tavoitteeksi edes 20.000.000 suomalaista?

Minusta meillä on ihan liian vaatimattomat väestönkasvutavoitteet. Tavoite voisi olla edes 20 miljoonaa asukasta. Koko infrastruktuuri voitaisiin rakentaa toisella tavalla. Lähipalveluita kannattaisi pitää ja ne olisivat monipuolisia, koska asiakaspohja olisi kestävä. Yrityksille olisi monipuolista työvoimaa saatavilla. Kotimarkkina auttaisi yrityksiä kasvattamaan pääomia, joiden avulla vientiponnistelut voitaisiin aloittaa. Terveyskeskukset ja sairaalat voisivat toimia tehokkaammin, kun ne voisivat erikoistua. Esimerkkejä on monia.

Miltä maailmalla kuulostaisi visio: "Suomi, 20.000.000 asukkaan maa vuonna 2050". Se aiheuttaisi naurunremakan. Se pohjoinen, kylmä, eristäytynyt, nurkkakuntainen kansakunta? "Älkää unta nähkö!" Olette ihan sekaisin!. Tiedättekö mitä sen jälkeen alkaa tapahtua? Kun joku tuomitaan sekopääksi, hän muuttuu kiinnostavaksi. Tavallisen ihmisen kohdalla se tarkoittaa Seiskan kansikuvaa. Maan ollessa kyseessä se tarkoittaa USA:n ja muiden maiden talk show isäntien ilkkuvaa, mutta hyvänhenkistä huomiota. 

Hullu visio saisi katseen kääntymään meitä kohti. Tänne alkaisi virrata ihmisiä. Jotkut jäisivät, muut muistaisivat tämän hullun kansan. Hitsi. Hetken kuluttua meitä olisi kymmenen miljoonaa. Sitten järjestettäisiin maailman suurin rusettiluistelu Päijänteellä ja väkilukumme nousisi lopulta kahteenkymmeneen miljoonaan.

Suomi. Maa joka osaa nousta tyhjästä suureksi.

 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu