PasiSillanpää

Kiinnostaako sinua tietää mitä tapahtui vai miksi?

Kun maailmassa tapahtuu julmuuksia, ensimmäiset kysymyksemme ovat mitä ja miten? Kuka ja mikä oli teon takana ja miten se pääsi tapahtumaan? Tiedotusvälineet täyttävät pian hätäisimpien tiedontarpeen ja asiasta alkaa syntyä tulkintoja. Haluamme ymmärtää tapahtuneen. 

Vai haluammeko oikeasti?

Kun Olli Immonen sai kesällä raivon aikaiseksi Facebook päivityksillään, lähes koko keskustelu jäätyi oikeassa ja väärässä olemisen akselille. Kovimman kiihkon aikaan kummallakaan osapuolella ei ollut kykyä synnyttää ratkaisuja hakevaa keskustelua. Oli lähinnä vain syytöksiä ja omien näkökulmien puolustelua. Kohu hiljeni hiljalleen. Suvaitsevaisimmat lähtivät mukaan auttamaan vapaaehtoisesti maahanmuuttajia kotoutumisessa. Vastustajat piiloutuivat tappion jäljiltä poteroihinsa nuolemaan haavojaan.

Mutta ongelmista ei silti keskusteltu kunnolla

Olin kaksi viikkoa sitten seminaarissa, jossa oli koulutettuja maahanmuuttajia. Paneelin aikana tuli kova keskustelu siitä, miksi heidän pitäisi osata suomenkieltä. Monen maahanmuuttajan ärsytyksen aihe oli se, "että meitä syrjitään työnhaussa vain sen vuoksi että emme osaa suomenkieltä." Osallistuin keskusteluun ja totesin kaksi asiaa. Myös suomalaisten on vaikea löytää töitä, eli kyse ei aina ole siitä, että kielitaitonne on puutteellinen. Sanoin myös, että kielitaito on paras keino integroitua yhteiskuntaan. Sen avulla kykenette seuraamaan tapahtumia laajemmin, ymmärtämään miten tämä yhteiskunsta oikeasti toimii ja ottamaan tilaisuuksista kiinni. 

Paikalla oli myös maahanmuuttajaperheeseen syntynyt mies, joka oli lapsena oppinut suomen kielen, jatkanut isänsä pientä liiketoimintaa, auttanut muita maahanmuuttajia kotoutumaan ja saanut oman liiketoimintansa kukoistukseen.

Hänen esimerkkinä toivottavasti auttoi muita ymmärtämään kielitaidon merkityksen.

Mutta kun kohtaamme ongelmia, emme kysy riittävän usein miksi?

Kun mietimme viikonlopun tapahtumia Ranskassa, Syyrian tai Ukrainan konfliktia, Israelin ja palestiinalaisten jatkuvaa kiistaa tai mitä tahansa kriisejä, niin kuinka usein kysymme itseltämme, mistä oikeasti on kyse? Onko kyse hulluista, jotka ovat kaikki sattuneet muuttamaan samaan paikkaan? Onko kyse diktaattorista, joka käyttää julmaa valtaa? Onko uskontojen taisteluista, joita uskonoppineet johtavat? Raaka-aineiden ja rahan vallasta? Kärsimyksestä, epätoivosta, avuttomuudesta? Lännen ahneudesta, kulttuurien yhteentörmäyksestä, ikiaikaisista vanhentuneista asenteista vai jostakin ihan muusta?

Niin kauan kuin jätämme kysymättä miksi, varsinainen ongelma jää ratkaisematta

Vaikka luen paljon lehtiä ja muita tiedotusvälineitä, minusta tuntuu, että esimerkiksi terrorismia käsitellään vähän kuin se olisi syntynyt tyhjästä. Ihan kuin kaikille olisi tulut yllätyksenä, että ryhmä ihmisiä radikalisoituu ja alkaa toimimaan muita vastaan. Ukrainan ja Venäjän konfliktia on jo hieman helpompi ymmärtää. Ja kotimaisia ongelmia maahanmuuttajien kotouttamisesta pystytään jopa ratkaisemaan, jos vain todellista tahtoa riittää. Näillä edellä mainituilla asioilla on erilainen mittakaava, mutta se ei saisi olla selityksenä sille, että vaikeita asioita ei yritetä ymmärtää. 

Niin kauan kuin olemme tietämättömiä todellisista motiivieista, emme myöskäään pysty tarttumaan niihin. Voimme korjata vahinkoja, mutta emme kunnolla estää niiden syntymistä. On hyväksyttävää sanoa, että terroristien kanssa ei kannata keskustella, koska hekään eivät tee niin. Keskustelu on tulkittu hyväksymiseksi. Jos hyväksyt että voit keskustella pahantekijän kanssa, olet antanut oikeutuksen pahantekijälle. 

Minusta keskustelu pahantekijän kanssa ei ole hänen tekojensa oikeuttamista. Mutta keskustelematta jättäminen antaa tilaa uusille teoille. 

Kuten aiemmin mainitsemassani maahanmuuttajien Suomeen kotoutumisessa, myös kansainvälisissä konflikteissa, meiltä puuttuu yhteinen kieli. On länsi vastaan itä, kristityt vastaan muslimit, laajat ihmisoikeudet vastaan konservatiivinen yhteiskuntakäsitys. Ja kuten me länsimaissa tapaamme ajatella. Meidän ihmis- ja yhteiskuntakäsityksemme on se oikea, vaikka maailman väestöstä suurin osa elää toisenlaisissa yhteiskunnissa.

Jos haluamme välttyä uusilta terroriteoilta ja vastakkainasetteluilta, meidän on löydettävä yhteinen kieli ja uskallettava puhua. Jos meidän kulttuurimme on se eniten oikeassa oleva, niin silloin meidän olisi kyettävä myös ratkaisemaan se omilla vahvuuksillamme. Yksi länsimaisen kulttuurin suurimmista vahvuuksista on ollut se, että eri näkökulmista huolimatta, olemme useimmiten onnistuneet synnyttämään keskustelun vastapuolten välille. 

Miksi se on niin vaikeaa muiden kulttuurien kanssa? Onko jotakin, mitä emme ole vielä ymmärtäneet? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Paljon sanoja, mutta vähän asiaa.

Toistan omaa blogiani:

http://askogabrieltuurna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Linkki näillä terrori-iskuilla ja pakolaistulvalla tietenkin on. Se linkki on siinä, että molemmilla on sama taustasyy.

Virhe oli aikoinaan siinä, että Länsi ei puuttunut Syyrian sisällissotaan. Jos Syyrian tilanne ei olisi kehittynyt miten se kehittyi, ei IS olisi noussut uhaksi Syyriassa tai Irakissa

Jos Länsi ei olisi päästänyt Syyrian tilannetta nykyiseen pisteeseen, ei olisi IS:ää eikä pakolaistulvaa. Nyt sitten maksetaan laskua monellakin tavalla kusipäisestä piittaamattomuudestamme.

Tähän liittyy elokuun 2013 tilanne, kun maailma odotti lännen interventiota Syyrian hallituksen joukkojen jäätyä kiinni kemiallisten aseiden käytöstä, jotka olivat olleet Obamalle se punainen viiva ja oikeutus puuttua voimalla asioihin.

Tuolloin oli maamme ulkoministerinä SDP:n Erkki Tuomioja, joka yhdessä pohjoismaisten kollegoidensa kanssa sai kuningasidean em. aseiden tuhoamisesta valvotusti, jotta lännen väliintulo vältettäisiin. Ja näin päästiin sopuun ja Assad sai jatkaa vallassa kansalaistensa tappamista. Me maksamme nyt kovaa hintaa terrorismin ja pakolaisaallon muodossa Tuomiojan päähänpistosta...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kansainvälisen politiikan taso on yksi oleellinen, mutta vain yksi näkökulma tapahtuneeseen.

Puhuminen & ymmärrys ei ole mikään ihmelääke kaikkiin asetelmiin, eikä yhteistä kieltä välttämättä puutu eikä keskustelu ole aina vaikeaa. Kannat vaan voivat olla täysin vastakkaiset - kuten että jotkut maahanmuuttajataustaiset ja muslimit aidosti uskovat, että heidän tulee pyrkiä eliminoimaan julkisesta tilasta ja omasta lähiympäristöstään omalle uskolleen vieraat ja vastustettavat kulttuurimuodot. Samaan tapaanhan länsimainen ympäristönsuojelija pyrkii eliminoimaan saasteita. Jos vastapuoli sanoo kannattavansa hiukkaspäästöjä ja pyrkivänsä aiheuttamaan niitä maksimaalisesti, ei siinä kommunikaatio ja ymmärrys poista vastakkainasettelua.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Amerikkalaisen CNN:n uutiskanavalla on viime aikoina toistuvasti esitetty heidän oman toimittajan analyysia ISIS:n syntysyistä.

Sen mukaan ISIS oikeastaan alkoi New Yorkista 2001, mutta koska Osama bin Ladenia ei saatu kiinni, Georg W Bushin johdolla teloitettiin Saddam Hussein. Samalla tuhottiin monikulttuurisen Irakin valtion hallintojärjestelmä.

Ennen kuin Barack Obama veti maajoukot pois Irakista, oli irakilaisia kohdeltu erittäin julmasti, mikä nostatti vihaa vankien johtajaksi nousseessa Al Baghdadissa. Hallinnon romahdettua jenkkien asevarastoja joutui ISIS:n haltuun.

Sitä länsi sai, mitä tilasi, ml. valtavan kansanvaelluksen pakoon ISIS:n puukkomiehiä.

Niin kauan kuin Sauli Niinistö ja Timo Soini eivät lähetä Horneteja pommittamaan ISIS:n asemia, voimme toivoa olevamme turvassa, päinvastoin kuin ranskalaiset ja venäläiset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko joku kysynyt näiltä äärimuslimeilta miksi hyökkäävät länttä vastaan? WTC-tornit, Madrid, Lontoo, Pariisi.....

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eiköhän perussyy löytyne Palestiinasta sekä juutalaisten ja muslimien tuhatvuotisesta epäsovusta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Syyria, Irak ja Afganistan nyt ovat tykinkantaman ulkopuolella Palestiinasta eli joku muu siellä on pommitellut.

Timo Tuovinen

Se vaan ISIS tekee keskustelun täysin mahdottomaksi, vaikka nyt keskusteluhaluja muilta löytyisikin. Ei ne sääntöineen vaan ketään voi kuunnella, se tavallaan kuolemantuomio jos asettuu neuvottelupöytään.

Käyttäjän VmKilpirinne kuva
Meikäläinen Virva

Kannattaisi ehkä tutustua Koraaniin. Se selventää asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset