PasiSillanpää

Jää hyvästi suomalainen työelämä

Mittani täyttyi juuri.

Sinä olet aikaansaamaton, jämähtänyt ja näköalaton. Joudat jäädä unohduksiin, hyvää yötä ja näkemiin.

Kerron sinulle kuitenkin, miksi toivotan sinut kadotukseen. Ehkä opit siitä tai kipuilet. Ihan sama minulle. En tarvitse sinua enää. Saat tehdä ihan mitä sinua huvittaa.

Tänään lähdemme eri teille.

Et tarttunut annettuihin tilaisuuksiin

Elokuussa, yksi sinun yrityksistäsi otti minuun yhteyttä. He pyysivät minulta palveluita uuteen asiaan. Sovimme palvelusta ja sen toimittamisesta. Tämä yritys lupasi, että kahdessa viikossa kaikki on valmista. Sitten voidaan aloittaa tekeminen. Kului syyskuu, meni lokakuu ja olemme kohta joulukuussa. Tämä yritys ei ole saanut asiaa valmiiksi. Se ei ole vaikea. Tiedän sen, koska teen samoja asioita muidenkin yritysten kanssa. Tämä yritys on tehnyt sen itse vaikeaksi. 

Vastikään tämän yrityksen kilpailija kertoi, että heillä on ennätyksellinen myynti syksyllä. Sen perusteella voin sanoa, että tämä saamaton yritys on menettänyt tässä ajassa vähintään 50.000 € lisämyynnin ja minulle on jäänyt tuloutumatta siinä sivussa parin kuukauden palkkaa vastaava summa.

Ymmärtäisin tämän, jos kyseessä olisi vain yksi vaivainen yritys ja yksi huono johtaja. Mutta asia on laajempi.

Ymmärrätkö sinä siis, suomalainen työelämä? Emme me voi elää niin, että annetaan asioiden tapahtua hiljalleen sitten kun ehtii. Aika ajaa ohi ja yrittäjät ainakin kuolevat nälkään, jos asioita ei tehdä. Olet tottunut siihen, että riittää kun tehdään asioita.

Sinä saat leipäsi pelkästä tekemisestä.

Minä ja yrittäjät joudumme ajattelemaan, miten saamme asiat valmiiksi, sillä meille maksetaan vain siitä. Tekemisellä ei vielä saa ruokaa pöytään. Mutta sinulla ei ole kiire, sinä saat palkan ilmankin.

Etkä osaa keskustella

Tiedätkö, hyvä suomalainen työelämä. Sanon tämänkin suoraan. Meillä on näin paljon kipuilua työelämässä, koska nauramme ruotsalaisille. Ruotsalaisten sietäisi nauraa meille. Ja ehkä nauravatkin. Ruotsalainen diskuteeraaminen on kestävin tapa tehdä muutoksia. Kun asioista kerran sovitaan, ihmiset lähtevät yhteiseen suuntaan. Meillä diskuteerataan omissa kerhoissa niin työnantajien ja työntekijöiden puolella. Hetken diskuteeraamisen jälkeen huudellaan toisille, kuinka surkeita he ovat eivätkä ymmärrä mistä siellä toisessa huoneessa on puhuttu. 

Me olemme umpimielisiä ja epäluuloisia.

Annan sinulle nyt pienen vinkin

Jos haluat, että et enää epäonnistu jatkossa yhtä pahasti muiden kuin minun kanssani, niin kerron pari vinkkiä.

Lopeta tuijottamista siihen, paljonko teet asioita ja ala kiinnittämään huomiota siihen, saatko yhtään mitään aikaiseksi.

Lopeta ikiaikainen fiksut vastaan tyhmät ja johtajat vastaan alaiset syyttely. Tulevaisuus on yhteistyön

Minä lopetan nyt toimimisen sinun toiveittesi mukaan.

Hyvää loppuelämää sinulle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kerran eräässä kokouksessa P-Karjalassa vertasin P-Karjalaisia yrittäjiä ja venäläisiä yrittäjiä keskenään.
Tekesin tyypin niska hieman punotti ja muut katselivat pitkin seiniä, koska tiesivät että minulla oli paljonkin dokumentoitua tietoa sekä tapauksia laittaa välittömästi pöytään.

Ehdotinkin, että P-Karjalaan koetettaisiin saada lehti-ilmoituksin siippoja Pohjanmaalta. Jostain syystä eivät liiemmin tykänneet minusta..., kumma juttu, vaikka konsultoin ihan ilmaiseksi.

Henry

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Eräs kuopiolainen yrittäjä sanoi, että Kuopiossa suuri osa menestyneistä on sinne muualta muuttaneita. Niin oli hän itsekin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eräs ammattiliitto oli rakentanut lomakeskuksen Tammisaaren saaristoon. Paikalliselle Mikaelille maksettiin korvausta kalastuksenvalvonnasta myös talvikuukausilta, vaikka ei malttanut olla leuhkimatta viettävänsä pitkät tovit Bermusassa. Liitto hyväksyi hiljaa käytännön koska Mikaelin uskottiin hoitavan suhteet paikalliseen mediaan, joka oli nostanut metelin tavisten tultua liian lähelle.

Sain opetuksen mitä tarkoitetaan vaikuttajaviestinnällä Suomessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen vuosien varrela usein verrannut suomalaista ja ruotsalaista työeämää ja tässä vertailussa on helpottanut se, että veljeni on sielä asunut yli 30-vuotta ja serkkuni 50. Tuo diskuteeraminen tai ehkä paremminkin tiimityöskentely opitaan jo esikouluissa ja se näkyy menestymisenä mm. joukkuepeleissä , kuten siellä asuva kirkkoherra-tuttavani kerran minua valisti. Se miten Sipilä käyttäytyi sote-ratkaisun yhteydessä on malliesimerkki siitä miten ei pitäisi johtaa, pelolla ja uhkailulla, se ei ole modernia johtamista, eikä kuulu nykyaikaan. Suomessa tarvittaisiin kipeästi joustavuutta työelämään, mutta se vaatii lujaa keskenäistä luottamusta, aina liittotasolta yksittäiseen yritykseen asti ja tämä luottamus suomalaisesta työelämästä puuttuu.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Täysin samaa mieltä.

Vaikka itse olen liike-elämässä, isäni oli ay aktiivi. Kun kuuntelin hänen puhettaan, niin nykyinen ay liikkeen ajattelu tuntuu vieraalta. Silloin vastustajaa kunnioitettiin, vaikka oltiinkin eri mieltä. Itse asiassa erimielisyydet olivat jopa suurempia kuin nykyisin. Silti vihollisetkin osasivat arvostaa älykästä ja asiallista keskustelua.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eräässä ministeriössä aremmat virkamiehet varmistivat onko käytävä vapaa tulla etteivät tapaisi kansliapäällikköä joka saattaisi hihkaista, että mitä tyhmää tänään olet tehnyt!

Minulle hän opetti kuulemaan aina Etelärantaa.

Ruotsissa Wallenbergit ovat aina puhuneet kansan kanssa samaa kieltä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Juuri näin Pasi - mutta ensin pitää ymmärtää se että työelämä ei ole mikään erillinen saari tästä kokonaisuudesta eli suomalaisesta inhodemokratiasta ja kaverisosiaaliryöstökapitalismista - myös suomalainen työelämä on suomisysteemin uhri.

Jokainen suomalainen on suomalaisen systeemin uhri!

Mitä tulee minuun olen kenties saanut enemmän aikaan kuin kukaan muu pystyisi? Tähän asti isot vaikeudet ovat kuuluneet prosessiin ja olleet elintärkeä asia tajuamisen kannalta ja että on löytänyt uusia tapoja millä oma isänmaa vapautuisi "sadan vuoden taakastaan."

Jatkossa vaikeudet eivät vie enää automaattisesti eteenpäin - kyse on muutoksen tekemisestä käytännössä.

Mutta perusta muutokseen on isossa kuvassa ainutlaatuisen vahva - sanon sen itse koska sekin kuuluu nyt asiaan ja prosessiin. Jos joku siihen kuolee niin hän ymmärtää asiat sitten myöhemmin.

Olen muutoksen moottori - mutta vain sen moottori!

Jatkossa se aikaansaamiseni voi perustua vain muitten aikaansaamiseen - siihen että ihmiset alkavat tajuta että #hyvävallankumous alkaa jokaisen pään sisältä.

Koordinaatit ovat jo olemassa.

Olemme perustamassa myös startuppia joka "muuttaa kaiken" - oikeasti. Jos sitä ei tarvitse yksin yrittää tehdä.

Tervetuloa. kyse on luottamuksesta minua kohtaan ja pienestä lukuhetkestä, josta hyviä linkkejä etenkin täällä -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2027...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Vielä - parit NDA eli salassapito sopimukset tehty - innostus on tarttunut jokaiseen ihmiseen jotka tietävät perustettavan startupin konseptin

Niitä ei ole montaa jotka sen tietävät

Jos saisi jostain hieman resurssia millä maksaa joitain välttämättömiä asioita niin päästään alkuun vaikka heti.

Tiimi tässä on syntymässä.

Jos minulla olisi omaa rahaa vielä niin en miettisi hetkeäkään jonkun 20 000 euron sijoitusta. Noh, kaivetaan. Ja onhan LinkedIn.

Joku Tekes tai Fiban älkää naurattako enää minua -

jos siellä on joku joka ei mene Tukiaisrahan perässä vaan on oikeasti ihminen joka saada muutoksen aikaan niin täällä ollaan.

Suomalainen systeemi vaan on naurettava etenkin juuri silloin kun sitä joku haastaa.

kaiken innovoinnin edellytys on se systeemin ja pysähdyksen haastami nen ja se tapahtuu vain luopumalla noudattamista enää systeemin sääntöjä!

Eikä vain puhumalla siitä!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eero Heinäluomaa vokotellaan kanssasi samaan tahtojen kisaan. Demari-lehden päätoimittaja on laskenut haivenista kasvaneen presidenttitasaon parran.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Heikki - Eero Heinäluoma on ihan asiansa osaava demari.

Eeron tahto tosin ei pärjää omalleni enää tässä vaiheessa harjoituksia ja Eeron agendakin taitaa olla jo noin 100 vuotta vanha kuten kaikkien muidenkin valtapoliitikkojen riippumatta puolueesta.

Ja nyt ei puhuta pelkästä kosmetiikasta.

Tervetuloa Heinäluoma ja kumppanit täällä ollaan!

Pekka Iiskonmaki

Hyvä plogi. Suomi ja suomalaiset ovat itse tuhonneet taloutensa ja tulevaisuutensa.

Suomesta muuttaa kantasuomalaisia pois, mutta se peittyy mamutulvan alle.

Jyrki Paldán

Hukutat siis itse parhaillaan jonkun muun maan mamutulvaan?

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Enhän minä niin sanonut.

Aion pysyä Suomessa, mutta en aio noudattaa niitä työelämän tapoja, joita täällä on totuttu elämään. Ja konsulttina ja kirjoittajana yritän kaikkeni, että muutkin muuttuisivat.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #13

Etkä sen suuremmin kritisoinut Suomen "mamutulvaa". Vastasin liskonmäen kommenttiin, jossa tuo paradoksi esiintyi.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää Vastaus kommenttiin #14

Minusta mamutulva on eri asia, kuin suomalainen työkulttuuri. Siksi en kommentoinut sitä.

Pekka Iiskonmaki

#12
Jyrki! Miksi pitäisi odottaa niin kauan, että viimeinen sammuttaa valot. Eikös

lopputulos ole jo nähtävissä?

Systeemiä ei voi yksin muuttaa. On helpompi aloittaa itsestään ajassa ja paikassa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Suomalaisessa työkulttuurissa on jotain vikaa?
Onko suorittavasta portaasta tullut laiska ja riidanhaluinen ?
Nykyisin vain "Eteläranta Kympin" ja sen kannattajien taholtako tulee älykästä ja asiallista keskustelua?
Eikä duunarien "Hakaniemessä" ymmärretä työelämän päälle tuon taivaallista? Ihanko totta?
Kun postimiehen parintonnin palkasta aikoo "etelärantalainen" keskustellessaan postimiehen kanssa lohkaista 100-200:a euroa, niin postimies on ymmärtäväisen älykäs ja asiallinen, jos hän mukisematta suostuu siihen? Ja kaiken lisäksi tekee viisaasti, jos ei huutele yxniitisiä "hakaniemeläisiä" apuun?
Mielenkiintoista.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Tuolla tavallako sinä tämän blogin luit?

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Suomen talous on ajettu kuralle oikein kunnolla, ja pää päsmäreinä näyttää olevan työmarkkina osapuolet, kuka enempi kuka vähempi.
Suomi on todella vaikeassa tilassa eikä parannusta tilanteeseen ole edes näköpiirissä, onkohan niin että Suomi on tarkoitus ajaa nyky päättäjien toimesta vieläkin syvemmälle suohon, vaikka nytkin näyttää jo henkeä ahdistavan, nykypäättäjistä ei voi hyvää arvosanaa antaa , vaan todella ala arvoista toimintaa.?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset