PasiSillanpää

Riitaa haastavat poliitikot

AKT:n puheenjohtaja Piirainen ei ole Suomen ainoa änkyrä. Kaksi tunnettua poliitikkoa, toinen hallituspuolueesta, toinen oppositiosta kävi Twitter keskustelua. Oppositiopoliitikko kertoi, että hän kannattaa paikallista sopimista. Tähän hallituspuolueen edustaja totesi suunnilleen niin, että "ei noista sinun puheistasi aiemmin niin ole voinut käsittää. Me voisimme mennä televisioon ja minä voin kertoa mitä olen niistä ymmärtänyt".

Meillä haastetaan kaikkialla riitaa

Työnantajien edustaja tarjoaa meille koko ajan ratkaisuksi paikallista sopimista. Mutta siinä vaiheessa kun aloitetaan keskustelemaan paikallisen sopimisen yksityiskohdista, keskustelu loppuu. He haluavat rusinat pullasta ruotsalaisesta ja saksalaisesta sopimusmallista. Kaikki sopimuksen edut työnantajalle ilman mitään sen haittapuolia. 

Se on riidan haastamista

Ruotsalainen ja saksalainen malli ovat kokonaisuuksia, joihin liittyy sekä työnantajaa että työntekijää rajoittavaa lainsäääntöä. Se on luottamuksen perusta. Paikallsen sopimisen ei luulisi olevan edes ammattiliitoille ongelma, jos kopioimme suoraan Ruotsin mallin. Itse asiassa Ruotsin mallissa voidaan hieman tulkinnan mukaan pitää ammatiliittojen asemaa jopa vahvempana kuin Suomessa. Siellä ammattiliitolla on oikeus puuttua yksittäisen yrityksen sopimiseen, jos paikallisesti esiintyy selkeitä rikkomuksia.

Mitä me olemme tehneet saadaksemme tällaiset pättäjät

AKTn puheenjohtaja Piiraisen ärhentely julkisuudessa on tavallisesta kaduntallaajasta samaa tasoa kuin tulevan koulukiusaajaan riidanhaastaminen lastentarhan hiekkalaatikolla. Se on jatkoa suomalaiselle "pitäkää tunkkinne" keskustelulle, jossa jo etukäteen päätetään, että tämä homma menee kiville.

Sitä samaa surkeaa, täysin ala-arvoista keskustelua me seuraamme päivästä toiseen myös muiden poliitikkojen käymänä ja luulemme, että päättäjät ihan tosissaan keskityvät ratkomaan asioita. Ei se valitettavasti ole niin. Heille on oleellisempaa voittaa taisteluita ja poistua niistä sankareina.

Kansa joka tarvitsee yhtenäisyyttä, yhteistä suuntaa ja sopimista, ei kaipaa ainuttakaan uutta riitaa haastavaa poliitikkoa. Lapsellisen irtopisteiden keruun voi jättää vaalikapanjaan. Nyt pitää kiinnittää huomio asioihin. Ja jos vastapuoli esittää halua tulla vastaan, pitää osoittaa arvostavansa sitä elettä. On osattava ottaa narusta kiinni ja viedä asiaa eteenpäin, eikä haastaa tunnetun julkkistoimittajan haastatteluun televisioon. Sen tarkoitus on vain luoda draamaa ja saada toinen näyttämään huonolta. 

Olen pettynyt. Luulin, että älykkääksi profiloitu hallituspoliitkko osaisi muutakin kuin irtopisteiden keräämisen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Niinpä. Näyttää siltä, että Suomeen on tullut uusi tyyli uuden hallituksen myötä. "Tehdään meidän tavallamme tai ei sitten ollenkaan".

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Hyvin helppoa on tekstiisi yhtyä, juuri tuollaistahan se on.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei tämä ole tässä ja nyt ilmiö. Kyllä edellisellä vaalikaudella
oppositio (nykyiset kaksi hallituspuoluetta) kävi hallituksen kimppuun vähintään samalla tavalla kuin hallituksesta nyt oppositioon jääneet puolueet.

Poliittinen muisti on lyhyt. Ketään ei enää suuremmin kiinnosta, mitä kukin puolue vastasi silloiselle hallitustunnustelija Juha Sipilälle huhtikuussa valtion budjetin sopetustarpeesta.

http://yle.fi/uutiset/eduskuntaryhmat_vastasivat_s...

Poimin vastauksista kahden nykyisen oppositiopuolueen vastaukset

SDP: Tulevan hallituskauden alussa SDP on valmis 3 miljardin euron sopeutuspäätöksiin valtiontaloudessa. Nyt varjobudjetissa tästä vastauksesta ei näy jälkeäkään.

Vihreät: Vihreät jakaa VM:n tilannekuvan Suomen talouden nykytilasta ja kestävyysvajeen (5 %) suuruudesta. Vaalien jälkeen vihreitten politiikan uskottavuus on kärsinyt haaksirikon. Joka asiasta ja menojen leikkaamisesta tehdään suuri populistinen älämölö.

------
P.s. Välikysymystehtailu on tekemässä tällä vaalikaudella kaikkien aikojen ennätyksen, jos tätä menoa jatketaan,

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Seppo-Juha

Olet yksityiskohtien osalta oikeassa, mutta teet saman kuin ne poliitikot, joista tuossa puhun.

Kaikki poliitikot kaunistelevat asioita ennen vaaleja ja sopivissa väleissä vaalien välissä. Oleellisinta on kuitenkin se, että ratkaisua haettaessa eletään tässä päivässä ja otetaan tilaisuuksista kiinni. Silloin historiaan katsominen on virhe. Asiat ratkeavat tässä hetkessä ja toisen antaessa narua sovinnon eleeksi, on rakentavampaa ottaa siitä kiini, kuin muistuttaa vanhoista. Se on riidan haastamista.

Minusta välikysymykset kertovat kaikkein eniten siitä, että meillä ei keskustella ratkaisulähtöisesti. Huudellaan vaan omia kantoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kommenttini ei ollut katsomista muutamien kuukausien taakse, koska eduskunta
käsittelee vuoden 2016 valtion budjettia. Mitkä puolueet esiintyvät ratkaisukeskeisesti ? Kannattaa lukea valtiovarainvaliokunnan tulevaa mietintöä, joka valmistunee ennen joulua.

Ratkaisua Suomen valtion velkaantumisvahdista ei voida lykätä enää. Seuraan reaaliajassa valtion budjettiasioita ja eniten olen tainut siitä täällä vuosien mittaan kirjoittaakin. Valtion budjettiasioita (velkaantumista) en ole kaunistellut täällä, oli hallituksessa ketä tahansa.

P.s. Olisko sinulle myös käynyt samalla tavalla kommentissa, josta kritisoit minua,

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää Vastaus kommenttiin #7

Varmaan kommentistani löytyy myös kritiikkiä. Perimmäinen tarkoitukseni on kuitenkin se, että ratkaisun hakemisessa molempien pitää unohtaa vanhat kaunat ja riidat. Niin kauan kuin muistelemme mitä joku on milloinkin sanonut, keskitymme vain vikojen löytämiseen. Ratkaisukeskeisyys vaatii kaunojen unohtamista.

Käyttäjän liikenteesta kuva
Petri Suuronen

Mua muuten huvittaa se, että Sipilä on tässä lyhyen ajan aikana ehtinyt jo kaksi kertaa käyttää ultimatumia. Toisella kertaa vähän jo mietin, että vieläkö menee läpi, mutta kyllähän se näköjään meni. Jos kolmas kerta tulee, eikä bluffia katsota, rupean pitämään vastapuolta hieman yksinkertaisena.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Sipilän johtamistavasta olen jo aiemmin kirjoittanutkin. Minusta sitä kuvaa pelolla johtaminen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Entinen pääministeri Paavo Lipponen käytti painavan puheenvuoron aamuisessa TV-1 ykkösaamussa. Sitä marinaa Suomen heikosta tianteesta olaan jo kuultu tarpeeksi ja pitäisi etsiä tulevaisuudesta ratkaisuja joilla Suomi sataisiin menestyksen tielle, Lipposelta niitä löytyi, hallitukselta vähemmän.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Minäkin katsoin Lipposen teesit. Erityisesti mieleen jäi Paavon sanat.

Pakkolait eduskunnan käsittelyyn vievä Juha Sipilä on Lipposen mukaan täysin oikeilla linjoilla.

– Sipilällä on aivan oikea ote tilanteessa. Hallituksen ja pääministerin täytyy vetää tilannetta, jotta päästään ulos talouskriisistä ja saadaan aikaan rakenteellisia uudistuksia.

Meidän pitää omin toimin parantaa kilpailukykyä, tehdä rakenteellisia uudistuksia. Se on täysin mahdollista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lippnen vetosi myös pääministerin pitkämielisyyteen ja muistutti, että aikaa yhteiskuntasopimuksen tekoon on vielä rutkasti. Lipponen totesi myös, että juuri viiden porvaripääministerien aikana Suomen kilpailukyky on menetetty, eikä siitä voi ay-liikettä yksin syyttää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Lippnen vetosi myös pääministerin pitkämielisyyteen"

Lipponen itse tuhosi Suomen talouden viemällä Suomen yhteisvaluuttaan, vakuutti vielä että se on pimeää pelotelua ettei muka ulkoiselle delvalvaatiolle löydy korvaavia keinoja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #12

Arto Granlund

Se, että kilpailukykyä on menetetty viiden porvaripääministerin aikana on totta.

Se on todiste siitä, että hallitukset, edes ne hallitukset joissa on ollut vasemmiston edustus valtiovarainministerinä tai työministerinä eivät pystyneet näkemään kolmikannan vahingollisuutta ja sen aiheuttamaa kilpailukyvyn menettämistä. Hintojen nousu ja niiden mukana korkeat palkankorotukset ja työehtojen jäykkyys veivät meidät huomaamatta lamaan.

Tässä mielessä pahimman virheen tekivät Katainen ja Urpilainen. He hehkuttivat lisääntyvillä työpaikkojen syntymisellä globaalin talouskasvun imussa. Tehtiin mittava julkisen sektorin kasvu ja oltiin mukana hunajaisessa kolmikannassa.

Kyllä se on niin, että Suomen hallitukset ovat kaikki olleet SAK:n ja kolmikannan vankina. Silloin vähemmän, kun on demaripääministeri, mutta aina on kiristystä, kun on oikeistohallitus.

Suuret ja keskisuuret vientiyritykset ovat tilanteen nähneet toivottomana ja tehneet päätöksensä siirtää toimintaansa ulkomaille. Onneksi kykyä siihen on löytynyt. Näiden yhtiöiden tulokset ovat parantuneet ja ulkomailla on yhtiöissä lisätty työvoimaa yli 300 000 hengellä. Suomessa työpaikkoja on hävinnyt 100 000.

On itsestään selvää, että nämä työpaikat eivät takaisin palaa vaan uusien työpaikkojen on synnyttävä tähän maahan täysin uusilta aloilta. Se on todella vaativa ponnistus ja ei onnistu pitämällä vanhoja rakenteita yllä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Se, että kilpailukykyä on menetetty viiden porvaripääministerin aikana on totta."

Se on ihan sama keitä on hallituksessa kun komissio määrää politiikan. Sitten kun löytyy tarpeeksi suomalaisia poliitikkoja ottamaan valta takaisin eduskunnalle ja kansalaisille voidaan politiikkaa muuttaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jotakin kuvannee tämän aamun pjongjangilainen uutinen jonka mukaan 3 milj. haluaa Sauli Niinistön uudelleen ehdolle sekä Paavo Lipposen paluu politiikkaan.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Olen hieman jäävi, mutta totean, että kyllä eduskunnassa kaikki puolueet haluavat ajaa kansan parasta ja etsiä ratkaisuja vakaviin ongelmiimme. Kaikki lupasivat ennen vaaleja sopeuttaa valtion menoja tuloihin noin 3 mrd eurolla ja jopa enemmäkin pitemmällä aikavälillä.

Puolueilla on toki erilaiset keinot. Oppositiossa olevat vasemmistopuolueet eivät hyväksy merkittäviä menoleikkauksia, vaan haluavat kotimaisen kulutuskysynnän kautta elvyttää taloutta. Ne eivät kerro selkeästi, haluavatko työelämän uudistuksia ja millaisiin rakenneuudistuksiin ovat valmiit.
Hallituksen ohjelmassa on sopeutus, työmarkkinaratkaisu ja työelämän uudistukset sekä suuret rakenneuudistukset. Kokonaispaketti.

Hallitus toteuttaa kipeät menosopeutukset vuoden 2016 alusta. Kokonaisverotusta ei kiristetä, mutta pienituloisten verotusta kevennetään ja hyvätuloisten verotusta kiristetään siitä, mihin se demarivaltiovarainministerin jäljiltä jäi. Viimeistään vuonna 2017 hallitus tavoittelee työelämän uudistuksia ja antaa työmarkkinaosapuolille vapauden sopia niistä. Jos ei tulosta synny, hallitus tuo lait eduskuntaan niiltä osin kuin päätösvalta on eduskunnalla. Suurista rakenneuudistuksista, jotka tulee voimaan 2018-19, eduskunta jo päätti eläkeuudistuksen ja sote sekä kuntien tehtävien ja velvotteiden karsiminen on valmistelussa. Opposition kantaa näihin ei ole tiedossa. Viime kaudella näissä ei saatu aikaan mitään tulosta. Nyt tehdään. Eläkeiän noston Sdp:kin hyväksyi yksimielisesti, vaikka vastusti sitä viime vaalikaudella.

Nyt on yhteistyön ja toisten kuuntelemisen aika. Mutta päätöksiä on myös tehtävä. Suomen talous on Euroopan pahimmassa pudotuksessa. Enää ei ole varaa odotella ja toivoa ihmettä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset