PasiSillanpää

Vastuuttomat keski-ikäiset

Suomessa nuori saa jatkaa nuoruuttaan vaikka loputtomiin ja eläkeläisellä on lupa tulla lapseksi. Mutta kokeilemaan ryhtyvään keski-ikäiseen suhtaudutaan kuin vastuuttomaan lapseen.

Kansantalouden ihailluin ryhmä ovat kokeilevat nuoret. Heidän kokeilujaan jaksetaan ihastella, vaikka ne välillä epäonnistuisivatkin. On ihan jees tehdä virheitä, jos niitä vain muistaa tehdä riittävän nopeasti ja mahdollisimman pian lähtee tekemään uusia - virheitä tai onnistumisia. Ja hienoa, että sitä mahdollisuutta tarjotaankin. Olemme itse asiassa nuorten yrittäjien kannustamisessa siltikin vielä monessa asiassa takamatkalla vaikkapa Ruotsiin nähden. 

Keski-ikäiseen aikuiseen ei luoteta

Työelämässä olevista ihmisistä suurin osa on kuitenkin tavalla tai toisella keski-ikäisiä. Niitä jotka joutuvat ottamaan vastuuta muistakin kuin itsestään, maksavat kivasti veroja, synnyttävät uusia veronmaksajia, tekevät nöyrästi pomojen ja omistajien toiveiden mukaan töitä, jotka kerryttävät yhteiseen kassaan. He ovat maan sotajoukkoja, jotka pitävät rattaat pyörimässä. Heitä kukaan ei kuitenkaan jaksa juhlia. Sen sijaan heidät on tuomittu muutoshaluttomiksi, tuottamattomiksi ja tylsistyneiksi.

Jos he haluaisivat kokeilla jotakin uutta, viranomaiset tekevät kaikkensa, että heidän elämästään tulisi kurjaa. Erityisesti Kela ja työvoimaviranomaiset tekevät kaikkensa, että saisivat nämä kokeilijat uupumaan byrokratian rattaisiin. Ja varsin monella muullakin elämän osa-alueella päivähoidosta alkaen, valtion suunnittelemaa prosessia rikkova saa kokea ihmeellisen maailman. Asioita ei vain voi tehdä kokeilemalla, koska se ei  sovi valtion tapaan toimia.

Keski-ikänen on koneen osa

Keski-ikäset työssäkäyvät suomalaiset ovat niin arvokas resurssi, että ammattiliitot ja viranomaiset päättävät kaiken heidän puolestaan. Toimimalla heidän toiveittensa mukaan, elämä soljuu eteenpäin. Ei nyt riemuniljahduksin, mutta ainakin pienemmillä ongelmilla kuin yrittämällä jotakin uutta. Uutta yrittävä keski-ikäinen on pelottava pudokas. Siksi yrittäjäksi siirtyessäänkin, hänen olonsa pitää tehdä mahdollisimman pelottavaksi, jotta hän harkitsisi asiaa vielä kahdesti. Ja hyvin usein hän tajuaa oman hyvänsä ja palaa ajatuksineen osaksi konetta. Vaikka se rullaakin omaan tylsän turvalliseen tahtiin, se on turvallinen ja konetta aina joku tulee kuitenkin huoltamaan.

Kaiken Slush nuorten ja Portugaliin muuttavien eläkeläisten juhlinnan tiimellyksessä olemme unohtaneet, että meillä on ajattelevia, älykkäitä, energisiä, uuteen positiivisesti suhtautuvia ihmisiä, joiden ei anneta vapauttaa voimavarojaan. Heitä johdetaan työpaikoilla kuin he olisivat vain tuotantovälineitä ja yhteiskunnallinen keskustelu keskittyy siihen, kuinka heiltä saataisiin mahdollisimman paljon veroeuroja. Mutta kukaan ei oikein tunnu uskovan, että heillä olisi sitä leikkimielistä suhtautumista työelämään, mikä Slush nuorilta löytyy. Voin sanoa, että Slush nuoriltakin se ilo loppuu, ellei ehdi tehdä paria miljoonaa ennen työelämään siirtymistä. Pomot ja viranomaiset osaavat kyllä ottaa turhat luulot pois.

Jos vapauttaisimmekin keski-ikäiset

Tämä maa ei menisi sekaisin, jos keski-ikäisten annettaisiin käyttää omia aivojaan. Ihminen, jolla on 20 vuoden työkokemus ja parempi fyysinen kunto kuin elämänsä tietokoneen ääressä istuneella, pystyy aivan varmuudella tekemään yhtä mahtavia juttuja kuin nuoretkin. Ehkä he eivät lähde kehittämään uusia pelejä, mutta valtava määrä muuta kehittämistä on tekemättä. Siihen kaikkeen kehittämiseen tarvitaan näkemyksiä, kokemuksia, ymmärrystä ja ajattelun syvyyttä. Tämän maan haasteiden ratkaiseminen vaatii innovatiivisuutta ja kokemusta. Hukkaamme joka päivä kokemusta ja intoa, koska ihmiset, jotka ovat jo nähneet tämän maan ongelmat, eivät saa itse ratkaista niitä. Niitä ratkaisevat nuoret start-up yrittäjät ja virkamiehet, poliitikot ja pomot heidän puolestaan.

Suomessa on siis yksi ihmisryhmä, joka toimii aivan vastuuttomasti ja siksi heillä on jalkapanta. Keski-ikäinen työssä käyvä tai työtön suomalainen ei ymmärrä omaa etuaan. Siksi häntä on holhottava ja johdettava jämptillä otteella. 

Onko kuitenkin niin, että itse asiassa hän on siksi vaarallinen, koska hän on ainoa näistä kaikista ihmisryhmistä, joka näkee tämän maan hulluuden kaikessa loistossaan?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Keski-ikäistä holhotaan velkavankeudella jotta ei ehtisi ajattelemaan elämälleen uutta suuntaa.

Aikalailla on askarruttanut Ilkka Kanervan kohtalo joka näytti tilaustyöltä. Samanlaisia piirteitä kuin varsinaisissa totalitarismeissa valikoitaessa ns. rautanyrkkejä suorittamaan kaikkein härskeimpiä rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Median huomion fokusointi jalkoväliin korvavälin sijaan panee ihmisen vapisemaan ja tutisemaan, siitähän on Suomessa näyttönä pitkä litania: Matti ja Hilkka Ahde, Timo Räty, Matti Vanhanen, Toimi Kankaanniemi, Harri Jaskari jne.

Milan Kunderan mukaan nimenomaan kommunismi pyrki tuhoamaan ihmisen yksityisyyden, mitä hän pitää läntisen ajattelun loukkaamattomimpana oikeutena. Täydellisessä kommunismissa kaiken piti olla julkista; jos et ollut koko ajan käytettävissä, epäiltiin että suunnittelet jotakin kieroa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sori siitä, Ilkka, joillakin on millin asuntovelat ja kouluikäisiä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset