PasiSillanpää

Suomen Yrittäjien taktinen virhe

Tänään julkistettu EK:n ja ammattiliittojen työehtosopimusehdotus on saanut Suomen Yrittäjät kitkerälle tuulelle. Heidän mukaansa sopimusehdotus ei vastaa hallituksen 17.2. esittämiä tavoitteita ja pitää siitä syystä hylätä. 

Suomen Yrittäjät on tehnyt linjansa selväksi jo aiemmin siitä, että se ei aio osallistua nykymuotoisiin työehtosopimusneuvotteluihin. Aineesta puhutaan esimerkiksi tässä Jussi Järventauksen allekirjoittamassa jutussa. Suomen Yrittäjät kokee, että neuvottelujärjestelmä on väärä ja ei siksi halua tukea osalistumisellaan sen jatkamista.

Vaikuttaa siltä, että SY on päättänyt pelata rulettia laittamalla kaikki panokset yhdelle värille. Onko niin, että päätöstä tehdessä on luotettu hallituksen kykyyn muuttaa järjestelmää? Luotetaanko edelleenkin siihen, että hallitus kaataa sopimuksen, vaikka se ei täytä kaikkia tavoitteita?

Usein sanotaan, että jos muuta vaihtoehtoa ei ole, niin asioita voi yrittää muuttaa sisältäpäin. Jos ammattiliittojen neuvottelukumppanina olisi sekä EK että SY, niin voisiko sillä yhdistelmällä olla enemmän voimaa? Tuskin ainakaan vähempää. 

Yrittäjät laskee nyt sen varaan, että muut hoitavat heidän ongelmansa. Onko se nerokas vai tyhmä veto? Eipä sitä kyllä kukaan vielä osaa sanoa.

Mutta aika turhaa on valittaa päätöksestä, jonka valmistelusta jättäytyy vapaaehtoisesti pois. Eihän valeissa nukkunutkaan saa valittaa siitä, että hallitus toimii lupausten vastaisesti?

Muistuu mieleen vanha pitäkää tunkkinne vitsi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomen Yrittäjät ja Veronmaksajien keskusliitto ovat kaksi turhaketta Suomessa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ellei Suomen Yrittäjiä olisi, niin kuka edes yrittäisi ajaa pk-yrittäjien asemaa?
Eivät ainakaan puolueet sitä tekisi? Hallitusohjelmaan tuli monta pk-yrittäjille myönteistä asiaa, ikävä vain, ettei hallituspuolueiden kantti näytä kestävän ohjelmansa mukaisien asioiden ajamista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen Yrittäjät oli nimetty mukaan tähän työryhmään, mutta
asian valmistelu siirty toiseen pöytään.
http://vnk.fi/documents/10616/1266558/Paikallista+...

SY ei ole ollut keskusjärjestötason neuvotteluosapuoli työmarkkinaneuvotteluissa, joten taktisesta virheestä puhuminen ei ole
ihan sopiva ilmaisu.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Juu.

Sain tietoa Yrittäjien kautta, että ovat mukana tuossa valmistelussa. Pointtini on kuitenkin se, että jos jostakin tärkeästä käydään neuvotteluja, niin aina niistä ei ole viisasta jäädä pois, vaikka itse neuvottelua vastustaisikin.

Jos jää pois, niin silloin antaa vallan toisille.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Suomen yrittäjille on tärkeintä ollut paikallisensopoimsen kehittäminen, kuitenkin kilpailukykusopimus sisältää aihion jonka pohjalle varmasti kehitetään paikallistasopimista. Sopimuksessa on sovittu luottamusmiehen aseman parantamisesta ja sopimusten hyväksymisestä liitossa. Nämä kaksi asiaa antaa selkänojan neuvotella paikallisesti, kuitenkaan nykyinen sopimus ei anna laajaa sopimusoikeutta paikallistasolle. Kuitenkin ensimmäinen askel on otettu.

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

Meillä on olemassa minipalkkalaki, työsuojelulaki, työaikalaki jne jne. Kaikki luo lait on laadittu parlamentaarisesti ja niiden rikkomisesta seuraa rangaistus. Mihin ihmeeseen me tarvitsemme valtavat työehtosopimukset?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Anteeksi mikä "minipalkkalaki"? Äläkä vastaa, että "minimipalkkalaki". Ei ole Suomessa sellaistakaan vaan vähimmäispalkat määrätään nimenomaan työehtosopimuksin.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Alipalkkausta suomessa ei ole kriminalisoitu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset