PasiSillanpää

Hylätään hallitus, SAK , EK ja muutama muu

Jos poliittinen teatteri olisi Kansallisteaterin näytelmä, puolet katsojista olisi poistunut jo väliajalla. Loput twiittaisivat toisen näytöksen ajan iltapäivälehden julkkisuutisia toisilleen.

Näytelmän viimeisimmässä käänteessä jokainen osapuoli on antanut "pallon" toinen toisilleen. Jokainen pesee kätensä. Tämä on taskuvarkaidenkin käyttämä strategia. "En se minä ollut, vaan joku muu". Rikos on kyllä syntynyt ja kaikki ovat osallisena, mutta ketään ei voi syyttää. Tämä strategia aukeni minulle paremmin, kun ryhdyin tunteelliseen keskusteluun erään venäläisopiskelijan kanssa viime syksynä. Hän ylpeili sillä, että Vladimir Putin osaa strategian, jossa hän saa hämmennettyä kaikki. Jokainen tiesi alusta lähtien, että venäläiset menivät Ukrainan maaperälle, mutta kaikesta sotkusta johtuen, kukaan ei voinut aluksi sanoa sitä 100 % varmuudella.

Eli Putin sai totuuden näyttämään toiselta.

Meillä on nyt jokaisessa omassa eturyhmässä oma Putin

Noin vuosi sitten meille valittiin eduskunta, jolle esitettiin selkeä toive. Laittakaa asiat kuntoon ja välttäkää sellaista politikointia, joka tekee asiat entistä vaikeammaksi. Mitä sen jälkeen on tapahtunut? EK ja hallitus lähtivät kaatamaan sopimusjärjestelmää, kun piti hakea sopua työehdoista. Keskustapuolue pisti maakuntahallinnon hallituskysymykseksi, kun piti hakea sopua sotesta. SAK:n ammattiliitot lähtivät riitelemään koko kilpailukykysopimuksesta (vai onko se nyt edelleen yhteiskuntasopimus), kun piti keskittyä neuvottelemaan sopimuksen yksityiskohdista. 

Poliittinen järjestelmä käyttää aikansa riitelyyn. 

Mihin me oikeasti tarvitsemme hallitusta ja työmarkkinajärjestöjä? 

Lakimiehet sanovat, että niin kauan asiat ovat hyvin, kun vain voidaan pysyä pois lakituvasta. Lakitupa on viimeinen vaihtoehto, koska se tarkoittaa sitä, että emme kykene sopimaan. Yritysmaailmassa kirjalliset sopimukset ovat ensisijaisesti niitä tilanteita varten, kun sopimuskumppaneilla ei ole yhteistä ymmärrystä oikeista pelisäännöistä. Sellainen yhteistyö, jossa joudutaan jatkuvasti vetoamaan sopimukseen, ei ole pitkällä aikavälillä hyödyllistä. Se syö kaikkien osapuolten energiaa.

Tässä arvottomassa poliittisessa valtapelissä tuntuu, että viisain ratkaisu olisi unohtaa pariksi viikoksi halituksen, SAK:n ja EK:n olemassaolo. Ei kirjoitettaisi heistä riviäkään. Ei puhuttaisi missään, eikä viitattaisi heihin yhdessäkään puheenvuorossa. 

Hallitus ja etujärjestöt käyvät täysin ala-arvoista valtapeliä. Sille ei yksinkertaisesti pitäisi antaa minkäänlaista ääntä, koska jokaisen tahon argumentit ovat vähintäänkin heikkoja - välillä jopa tyhmiä. Käykööt kapakka- tai nakkikioskitappelunsa muualla. 

Uskon, että jo parin viikon uutispimento vallan kabineteista lisäisi ihmisten keskinäistä luottamusta ja yhteistyökykyä enemmän kuin yksikään sopimus.

Ihmissuteiden asiantuntijat sanovat, että negatiivista ihmistä ei kannata pitää lähellään. Mitähän he sanoisivat negatiivisen vaikutuksen aiheuttavista ihmisryhmistä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ehkö tätäkin pitäisi kysyä Teemu Selänteeltä? Kun jokaisen pitäisi olla oman elämänsä asiantuntija, kaikkea kysytään ns. asiantuntijoilta.

Ajan tohinassa on jotakin mikä tuo mieleen Italian -30 luvulla. Valituista valituimmat hallitsevat kulttuurin avulla. Eräänlaista kommunismia ilman sosialismia.

Demokratian dilemma: jos yksilö voisikin kokea kuuluvansa valittuihun, ei se kaikille riitä, vaan jotkut haluavat kuulua valituista valituimpiin.

Sdp:n uudeksi tähdeksi luonnehdittu Timo Harakka edustaa perinteistä "talous on tervettä" ajattelua, vaikka onkin koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Hän on kertonut saaneensa varhaislapsuudessaan hyvin vahvoja vaikutteita taivaisiin huutelun voitollisuudesta loppupeleissä.

Mutta mitä enemmän luotamme ihmisjärkeen ja omien aistiemme havaintoihin, sitä paremmaksi poliittinen keskustelu kehittyy. Ihminen on kaikki.

http://ronkko.blogspot.fi/

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"viisain ratkaisu olisi unohtaa pariksi viikoksi hallituksen, SAK:n ja EK:n olemassaolo"

Juuri näin, juuri näin. Mutta ei vain pariksi viikoksi vaan ikiajoiksi.

Pasi Sillanpään kirjoituksessa on kerrankin oikea näkökulma näihin asioihin. Nopeasti, ryhtymättä vielä tarkemmin muotoilemaan, otan esiin seuraavat seikat:

- Millä oikeudella maan hallitus painostaa (jotakuinkin pakottaa) jotkin yhteiskunnalliset toimijat (oikeussubjektit) keskinäissopimuksiin. Ei tämä ole maan hallituksen (valtion) tehtävä eikä edes oikeus. Hallituksella ei ole tähän painostamiseen (pakottamiseen) perustuslaillista oikeutta. Hallitus ylittää toimivaltansa ja tehtäväkuvansa. Tässä maassa on sopimusvapaus ja vapaus olla tekemättä sopimuksia. Voisi ehkä sanoa niinkin että maan hallitus tulee asettaa syytteeseen perustuslaillisten oikeuksiensa ylittämisestä.

- Millä oikeudella tämä sopijajoukko (mukaanluettuna hallitus) sopii keskenään koko väestöä ja koko maata koskevista asioista. Eikö reilusti yli puolet väestöstä ole jo muodollisestikin tämän sopijajoukon toimintakentän (jäsenkunnan tms) ulkopuolella. Eikö tällaista tule kutsua eräänlaiseksi valtiokaappaukseksi, laittomaksi, mielivaltaiseksi, rangaistavaksi teoksi.

- He puhuvat mm. tulevista veronalennuksista ja tosiasiassa varaavat ne itselleen (muka kompensaatioksi palkkojen korottamattomuudesta). Yhtä oikeutettuja veronalennusten saajia on vaikka kuinka paljon: piensijoittajat (heillekin on valheellisesti luvattu ties kuinka monta kertaa ns. perusvähennys, missä se viipyy, vaalipetos), eläkeläiset (on luvattu kehittää rinta rinnan työverotusta ja eläkeverotusta, nyt nämä sopijat pettävät ja kaappaavat tämänkin lupauksen). Entä opiskelijat, pienituloiset ja tulottomat, työttömyysturvan ylisuuri verotus suhteessa työveroon, sairaat jne jne jne. Millä oikeudella nämä sopijaosapuolet kävelevät kaikkien näiden yli ja kaappaavat "veronalennusvaran" vain ja ainoastaan itselleen. Eräänlainen valtiokaappaus tämäkin.

Tätä listaa voisi jatkaa ja tulee jatkaa. Palaan asiaan ehkä omalla blogikirjoituksella.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jotakin valoa näkyy. Kansanedustaja Markku Rossi sai Kuopiossa liikkeelle tuhatkunta onnittelijaa 60-vuotispäivänään. Ulkoministeri Kanervan lukemia.

Innokkaimpia muut kansanedustajat. Ilman Rossin julkista suhdetunnustusta olisivat vaiti. Mutta parhaatkin meistä tarvitsevat rohkaisua!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset