PasiSillanpää

Kansalaisen vastaus valtiovarainministeri Stubbin kirjeeseen

Arvoisa valtiovarainministeri

Olen täysin samaa mieltä siitä, että valtiontaloutta pitää tasapainottaa ja tasapainottaminen ei onnistu pelkästään sillä, että säästetään. Rakenteita on muutettava samassa yhteydessä.Ymmärrän varsin hyvin, että päätöksenteko on erittäin vaikeata. Tiedän ihan henkilökohtaisestikin, että pienemmissäkin asioissa tulee helposti mietittyä asioita monelta kannalta turhankin pitkään. Puhumattakaan silloin, kun joutuu tekemään isoja päätöksiä muistakin kuin omasta tulevaisuudesta.

Olisi kuitenkin pään pistämistä pensaaseen, jos en kertoisi omaa näkemystäni siitä, mikä aiheuttaa muutokseen kitkaa. Missä hallituksen on parannettava. 

Ennen vaaleja meille annettiin ymmärtää, että nyt on tulossa hallitus, jolle asiat ovat ideologioita tärkeämpiä. Hallituksen alkumetreiltä saakka on kuitenkin näyttänyt siltä, että jokaisella hallituspuolueella on ollut oma agendansa, josta on käyty kauppaa. Työmarkkinajärjestöjen vallan heikentäminen, maakuntahallinnon luominen ja pakolaispolitiikka nyt päällimmäisinä esimerkkeinä. Näistä asioista on tehty periaatekysymyksiä, jotka ovat johtaneet vastakkainasetteluun.

Ehkä arvottomin näytelmä oli syksyn sote päätös, jossa koko kansa seurasi päiväkausia sitä, kuinka sote neuvottelut päättyvät. Kun sovun julkaisemisesta oli muutama päivä, kaikille paljastui, että se mistä itse asiassa piti sopia, oli kaikkein epävarmimmalla pohjalla. Sen tilalle oli noussutkin tärkeämmäksi asiaksi toteuttaa maakuntahallinto. Ihan kuin työmarkkinajärjestöt olisivat ryhtyneet sopimaan paikallisesta sopimisesta, mutta tehneetkin vain palkkasopimuksen. Vai kävikös tässä nyt juuri niin?

Vastustusta tulee varmasti siitä, että etuja leikataan. Mutta vastustusta tulee myös siitä, että hallituksen toimintatavat eivät ole olleet omiaan lisäämään luottamusta. 

Ja olisi toivottavaa myös, että asioista puhuttaisiin niin kuin ne ovat. Omassa kirjeessänne viittaatte Senaatintorille tehtyyn traktorimarssiin. Annatte ymmärtää, että se on yksi esimerkki muutosvastaisuudesta. Saa korjata, jos ymmärrän väärin, mutta mielenilmaus perustui ensisijaisesti siihen, että viljelijöille luvattuja tukia ei ole voitu maksaa tietojärjestelmäongelmien vuoksi ja Venäjän kaupan tyrehtyminen on vähentänyt kauppaa. Lisäksi kotimaisen vähittäiskaupan ja ruokateollisuuden keskittyminen on heidän mukaansa puristanut tuottajien palkkioita pieneksi.

Maanviljelijät eivät vastustaneet heidän tukiensa leikkauksia. Minulla ei ole uusimpia tilastoja käytettävissäni, mutta vuoden 2010 tilastojen mukaan, Suomi maksaa selkeästi suurimpia tukia maanviljelijöille pohjoismaissa. Hallitus ei kuitenkaan ole millään tavalla puhunut siitä, että maanviljelyn tukijärjestelmää sekä kaupan ja elintarviketeollisuuden kilpailua pyritään muuttamaan niin, että maanviljelijä pärjäisi pienemmillä tuilla. Tässä puhutaan kuitenkin useista miljardeista.

Hallitus voisi myös kannustaa tehokkaammin pienten ja nopeiden säästöjen luomiseen. Sen sijaan, että kaikkea pientäkin käsitellään satakiloisella pajavasaralla, voidaan monissa asioissa päästä nopeasti eteenpäin pelkällä asennemuutoksella. Tämä näkyy esimerkiksi terveydenhuollossa. Ilman mitään sote uudistuksia, jokainen suomalainen terveysasema kykenisi tehostamaan toimintaansa potilasturvallisuutta ja tyytyväisyyttä vaarantamatta. Tästä on useita rohkeiden ylilääkäreiden toteuttamia esimerkkejä.

Toivomme siis, että hallituksessakin ideologioiden sijaan asiat tulevat tärkeiksi. Toivomme että asioita valmistellaan entistä paremmin. Niin että aina ei tule seltystä siitä, kuinka perustuslaki tai kansan muuotsvastaisuus on se iso paha susi. Keinoja varmasti löytyy, kun vastakkainasettelua vähennetään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Sen sijaan, että kaikkea pientäkin käsitellään satakiloisella pajavasaralla, voidaan monissa asioissa päästä nopeasti eteenpäin pelkällä asennemuutoksella."

Valtiontalouden perusongelma on juuri se, ettei pieniä virtoja pystytä tukkimaan. Rahaa valuu miljoona sinne ja kymmenen tänne. Niistä puroista ne katoavat miljardit löytyvät.

Syy ei ole pelkästään maatalouden.

Sosiaalitoimen kulut ovat tähtitieteelliset suhteessa valtion budjettiin.

Suomessa asuu n. 200 000 muualta muuttanutta. Kun näistä n. puolet on työttöminä, niin jo pelkästään se tekee monen miljardin kuluerän sen lisäksi, että sosiaaliavustuksilla tuetaan satojatuhansia syntyperäisiä suomalaisia.

Näiden lisäksi rahaa lahjoitetaan EU:lle je kehitysapuun pari miljardia vuodessa.

Entäpä puolustusvoimien budjetti. Maanpuolustuksesta ei ole syytä tinkiä, mutta puolustusvoimien ulkomaan seikkailujen hinta on liian kova veronmaksajien maksettavaksi.

Niissäkin puhutaan sadoista miljoonista, jotka voitaisiin säästää vetämällä se viimeinenkin sotamies takaisin omalle maaperälle.

Kalervo Kyyrönen

Ensin puhutaan tehdän säästöputjetti sitten pitkin vuotta tehdään putjettiin lisäyksiä, mikä säästöputetti sellainen on?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Jos verrataan pääministeriä vaikka toimitusjohtajaan niin valitettavasti hänen päätäntävalta ei ole sama kuin toimitusjohtajalla. Tavallaan hallituksessa on kolme toimitusjohtajaa ja tästä syystä päätöksiä ei synny yhtä jouhevasti kuin yritysmaailmassa. Tämäkin on selvä osoitus siitä, että maata ei voi johtaa kuin yritystä. Koska valtio ei voi mennä konkurssiin, niin ei myöskään löydy riittävää pelotetta sille, että suuria muutoksia saataisiin aikaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Muuten samaa mieltä, mutta yksi poikkeus. Valtio voi mennä konkurssiin. Konkurssin määritelmästä voidaan tietysti esittää hyvin perustellusti moniakin näkemyksiä, mutta valtio voi ajautua tilaan, jossa se ei pysty hoitamaan velkojaan ja silloin konkurssihallinto, olkoon se sitten nimeltään troikka, IMF tai joku muu, tulee sanelemaan, miten taloutta hoidetaan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Jos on antanut rahapolitiikan muille, niin silloin voi joutua kiristyksen uhriksi, niinkuin kävi Kreikassa. Islanti menetteli toisin ja voi tällä hetkellä hyvin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kyllä valtion "konkurssi" poikkeaa aika tavalla tavallisen yrityksen konkurssista. Troikka ei pysty käyttämään minkäänlaista valtaa itsenäisen valtion asioissa. Se ei voi edes tulla ulosmittaamaan mitään valtion omaisuutta. Se voi ainoastaan kiristää sulkemalla lainahanat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #20

"Se voi ainoastaan kiristää sulkemalla lainahanat."

Näinhän Troikka teki Kreikassa heti kun kansa oli äänestänyt leikkauksia ja veronkiristyksiä vastaan. EU:n lumedemokratia näkyi heti kun se päätti kreikkalaisten enemmistöä vastaan tuplata leikkaukset ja kiristää lisää veroruuvia. Sama voi tapahtua Suomessakin, siksi pitäisi olla plan B eli hyvästit eurolle ja omat setelit käyttöön pika-aikataululla.

Aimo Wiren

Kreikan konkurssi on tosiasia ja nyt yritetään estää muita valtiokonkursseja. Nykyisillä valtion velan määrillä konkursseista syntyvä domino-efekti ei naurata jos vähänkin on asiaa ajatellut.

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara

Julkinen raha ei ole kenenkään rahaa. Minulta kerätään jatkuvasti pääomaa ALV:n ja tuloverotuksen muodossa, pääomaa jonka käyttö ei ole läpinäkyvää pienimmissäkään määrin.

Jos raha ei ole omalla työllä ansaittua, sitä on helppo käyttää. Pienyrittäjät vastaesimerkkinä pohtivat jokaisen käytetyn euron vaikutusta yritykseensä jota hallitsevat.

Kuuntelen katkerana julkisuudesta syystäkin poissa pysyviä keskusteluja joissa somessa neuvotaan miten parhaiten kusettaa suomalaista hyvinvointijärjestelmää voiton maksimoimiseksi. En ole lähtökohtaisesti ulkomaalaisvastainen, mutta ulkomailta tulee väkeä jotka osaavat tämän hyväksikäytön vielä suomalaisiakin paremmin, pureutuen viimeisiinkiin avustuspykäliin. Räikeimmissä tapauksissa tehdään petoksia, lievimmissä niistetään järjestelmän viimeinenkin sentti kotiinpäin.

Jaettu vastuu, ei vastuuta kenelläkään.

Kuitenkin! Töölön terveysaseman ylilääkäri yhteistyössä tiiminsä kanssa rupesi kuitenkin tekemään äskettäin ihmeitä. Jos olisin Helsingin kaupungin päättäjä, olisin jo ohjannut lisää rahaa tämän esimerkillisen yksikön toimintaan!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tori täynnä saksalaisia Fendt-traktoreita, kaksi metriä korkeita pyöriä, tehty etelän aroille, mutta pankki pyytää lyhennyksiä, rahaa pyöritetään EU:n kautta, Timo Soini ei enää huuda, että missä EU, siinä ongelma.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heikki, auttaisiko tuo huuto jotain? :D
Kyllä nuo EU:n ongelmat on jo jokaisen nähtävillä edellyttäen että haluaa niitä nähdä. Vain EU-myönteiset eivät ilmeisetsi näe mitään ongelmia yhteisön toimissa/päätöksissä.

Oiskohan noilla saksalaisvalmisteisilla traktoreilla maansa tukea niin paljon, että niitä kannattaa edullisuutensa vuoksi ostaa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Toivossa on hyvä elää", sanoi Jumala kun Toivo vihdoin ymmärsi Jumalan olevan pikemmin läntisen ihmisen luonteenpiirre kuin jokin "Hän", jota Timo Soini kävi Vatikaanissa moikkaamassa ennen kuin sai hyvän virkansa. Siksi Jumala kysyvää ihmistä niin kiusaa ja palkitsee.

Yksilöiden käyttäytyminen Espanjassa ja Italiassa on selvästi erilaisempaa kuin Suomessa. Sinne täältä naiset halajavat. Läntisen Euroopan sotien jälkeistä kehitystä kuulee joskus sanottavan ihmisluonteen paljastumiseksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Rönkölle kommenttiin seuraavaa; Itse en lähtisi puuttumaan yhdenkään henkilön henkilökohtaiseen uskontoon. En missään mielessä, olkoonpa millä vakanssilla oleva ja vaikka kuinka tekisi mieli "hyökätä" ja nälviminen eri uskontoon kuuluvaa henkilöä vastaan. Pidän tuonsuuntaisia kommentteja itse vastenmielisinä ja on jopa EU unionin perusoikeuskirjan vastaista. Samoin on laita myös maamme perustuslain kanssa.

EUROOPAN UNIONIN PERUSOIKEUSKIRJAN mukaan, siinä
"10 artikla
Ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus
1. Jokaisella on oikeus ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauteen. Tämä oikeus sisältää vapauden vaihtaa uskontoa tai vakaumusta ja vapauden tunnustaa uskontoa tai vakaumusta joko yksin tai yhdessä muiden kanssa julkisesti tai yksityisesti jumalanpalveluksissa, opettamalla, hartaudenharjoituksissa ja uskonnollisin menoin."

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #17

Timo Soinin raportti käynnistään Vatikaanissa on luettavissa hänen virallisessa plokissa. Uskonto tosiaan on yksityisasia, paitsi poliitikolle joka on itse tehnyt siitä julkisen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #18

Heikki, olet mielestäni täydellisesti väärässä väittäessäsi plokikirjoituksella yksityisasian eli uskonnolliseen tilaisuuteen osallistumisen tulleen ja oikeuttavan politiikon kohdalla julkiseen nälvimiseen. Ei Soinin asian esille nostaminen plokissaan tee siitä "vapaata riistaa" kenellekään. Kyllä uskonto ja siihen liittyvät tilaisuudet ovat jokaisen henkilökohtainen asia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onko blogi ymmärrettävä niin, että olet saanut kirjeen ministeri Stubbilta vastauksena lähettämääsi kirjeeseen?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Olen yhtenä kansalaisista saanut lukea Stubbin kirjoittaman avoimen kirjeen. Ja nyt vastaan avoimella kirjeellä takaisin.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #15

Kansanvaltaisuutta suomalaisissa erityisolosuhteissa...

Terv. KK

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Moni kysymys ratkeaisi jos löytyisi mystinen ruotsalainen jonka Juha Sipilä on sanonut pyytäneen hänet politiikkaan.

Isänmaallisuusvaatimus tuli täytettyä sekä hänen bisneksissään jenkkien kanssa, kuin myös jenkkiläisen ACGO:n, entisen Valmetin tuodessa maahan FENDT -traktoreita, ehkä niin.

Käyttäjän Veli-MattiPoikela kuva
Veli-Matti Poikela

Lienee päivänselvää, että Suomi tulee ajautumaan selvitystilaan ennemmin tai myöhemmin. Neljäsosa kansasta maksaa nettoveroja niin on selviö, että poliittisin keinoin Suomen ongelmia ei tulla ratkaisemaan, muutoin häviää vaalit.

Suomessa on nyt tilanne, jossa meidän tulisi aidosti käydä keskustelua siitä mikä on hyvinvointivaltio ja millaisia toimintoja hyvinvointivaltion kuuluu ylläpitää. Tämän keskustelun pohjalta sitten pitäisi ryhtyä VÄHINTÄÄN sellaisiin toimenpiteisiin, että saisimme säilytettyä edes jonkinlaisen vientiteollisuuden tilanteessa, jossa selvitysmiehet astuvat taloon. Muutoin loputkin kansallisvarallisuudesta tullaan myymään ja Suomi on lopulta tilanteessa, jossa ollaan torppareita omassa talossamme.

Aimo Wiren

Kannatettava juttu! Ruotsi omistaa jo arvokkaimmat osat Suomen teollisuudesta joten kyllä se vähitellen. Nallekin valveutuneena siirtyi vallan läheisyyteen

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Nykyisen hallituksen ongelma on että neuvottelijoita on kolme, edellisellä oli vielä enemmän. Koska jokaisella on oma ajettava agenda, neuvotteluista tulee ongelmia. Paavo Lipposen hallituksilla ei ollut samaa ongelmaa, riitti kun Lipponen ja Niinistö oli samaa mieltä. Jos joku oli vastaan, pystyttiin tarvittaessa näyttää ovea. Kahdella suurella pitäisi olla yksinkertainen enemmistö, tai sitten hallituksen vision pitäisi olla hyvin yhtenäinen, jotta kitkaa päätökissä ei olisi.

Nykyinen hallitus on epäonnistui, ettei se kertonut minkälaista politiikkaa se tulisi ajamaan ja millä keinoilla. Alussa Sipilä halusi näyttää työmarkkinoilla johtajuutta, mutta ei ollut tutustunut tarpeeksi työmarkkinapolitiikaan. Hän yllättyi ettei kahdessa viikossa saatu haluamaansa paperia aikaan. Toisella kerralla oli jo yritystä, mutta taas kaatui yhteiskuntasopimus kokemattomuuteen. Neuvotteluissa harvoin näytetään kortteja kuin viime hetkillä ja Sipilä ei ymmärtänyt pelinhenkeä. Sama jatkui läpi syksyn ja talven. Viimein paperi saatiin aikaan, kun Sipilä tapui ja antoi tilaa toisenlaiselle lopputulokselle. Titenkin tarina on vielä menossa, mutta työmarkkinoille on löytynyt henkeä neuvotteluille, kun niille on annettu tilaa ja aikaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onhan Sipilän hallituksen hallitusohjelma jokaisen halukkaan luettavana. Siinä kerrotaan mitä politiikkaa hallitus ajaa.

En viitsi puuttua kovin perinphjaisesti työmarkkinapoliittisiin neuvotteluihin, sillä katson että suurin osa kansalaisista ei ole ymmärtänyt mistä hallituksen vaatimassa kiky-sopimusneuvotteluissa on pohjimmiltaan kyse. Eikä tuota ole tunnustanut myöskään yksikään oppositiossa oleva puolue. Kyse on yksinkertaisesti siitä kun olemme eurovaluutassa ja muuta keinoa ei ole kuin sisäisen devalvaation keino, jolloin joko palkkakustannukset joustavat tai sitten työttömyyden kasvu.
Hallituksella on pakkosauma saada aikaan maan talouden alamäki loppumaan ja ainoa keino on tuo kiky-sopimuksen syntyminen riittävän laajoin hartioin.

Ja sitten se mainitsemani hallitusohjelma on tästä linkistä luettavissa:
http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/H...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

En malta taas kerran nostaa esiin tuulisähkön syöttötariffia ( tuulimyllytukiaisia ) joihin tänä vuonna on budjetoitu 157 miljoonaa ( viime vuonna 136 miljoonaa ) ja joiden osuus tulee tulevina vuosina olemaan 200 - 300 miljoonaa euroa / vuosi. Loppulasku julkiselle sektorille tulee olemaan n. 3,0 - 3,5 miljardia euroa. Osa tästä Suomen jukisia menoja rasittavast menoerästä menee suoraa ulkomaalaisille tuulisähköfirmoille ja niiden osakkeenomistajille.

Jos kaikesta muusta voidaan leikata, niin miksei myös tuulimyllytukiaisista ? Jos ei sitten niistä voida leikata, niin voidaanhan rahavirtoja kääntää takaisinpäin esimerkiksi sopivalla verolainsäädännöllä. Kyllähän tässä maassa on ennenkin osattu keksiä jos minkälaisia erityisveroja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös edellinen hallitus ole tehnyt tuulivoimaa tuottavien yhtiöiden kanssa jo pidempiaikaisia sopimuksia, joten ei kai niihin voi tukileikkauksia yksipuolisesti tehdä? Näin ajattelen sopimuksien olevan voimassa sovituin ehdoin sopimuskauden ajan.

Sipilän hallituksen esityksessä on perusteltu uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamisesta mm. suraavasti;
"Vuodesta 2023 alkaen maksettava tuotantotuki alenee vuosittain, kun tuulivoimakapasiteettia alkaa poistua syöttötariffijärjestelmästä. Tuotantotukea maksettaisiin vuonna 2026 arviolta 145—155 miljoonaa euroa, vuonna 2027 arviolta 105—115 miljoonaa euroa ja vuonna 2028 arviolta 55—65 miljoonaa euroa. Sähkön markkinahinnaksi vuosina 2026—2030 on oletettu 40 €/MWh. Vuoden 2030 jälkeen ei tuotantotukea enää makseta, koska tukea voi saada enintään 12 vuoden ajan. Sähkön kolmen kuukauden markkinahinnan keskiarvo vaikuttaa merkittävästi valtiolle aiheutuviin kustannuksiin. Jos sähkön markkinahinta vuosina 2026—2030 olisi 50 €/MWh, tuotantotukea maksettaisiin yhteensä arviolta 75—85 miljoonaa euroa vähemmän." https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Tässä kyseinen laki, johon on hallituksen esitysten mukaiset muutokset tehty. Tämä laki tulee voimaan 26 päivänä lokakuuta 2015. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101396

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"joten ei kai niihin voi tukileikkauksia yksipuolisesti tehdä?"

Ei näistä muistakaan leikauksista erikseen sovita, hallitus on vain ilmoittanut mistä taas leikataan. Aivan sama käytäntö sopii tuulivoimaankin jos ei muuten niin verotuksella.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jarmo onkos niiden leikkausten pohjalla soömitut sopimukset? Tietääkseni ei ole vaan ovat muutettavissa olevia kustannuksia. Mikäli olet eri mieltä, niin osoita että perustuu kirjallisiin sopimuksiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toki nämä leikatut tuet on aikoinaan sovittu eduskunnassa kuten tuulimyllyjen tuetkin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mainio bisnes Pekka Perältä joka osti alunperin Talvivaaran kahdella eurolla Outokummulta. Uskoo ken tahtoo, eikä kysy keiden ketunhäntä pilkottaa Perän kainalon alta. Talvivaaran taistelut ovat synnyttäneet monta veteraania, kuten Aral-järven kuivatus NL:ssä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset