PasiSillanpää

Havaintoja paratiisista

Eletään vuotta 1995. Erään luksusautomerkin myymälään Helsingissä kävelee nuori liikemies. Hän juttelee auton hankinnasta. Autoverot ovat siihen aikaan vielä varsin kovia ja auton hankkiminen tuntuu haastavalta. 

Automyyjä ottaa esiin Andorran. Kuulemma sinne on rekisteröity useampi auto. Automyyjällä on tarjota jopa pankkiiri, jonka kanssa voisi sopia pankkitilin avaamisesta paikalliseen pankkiin. Pankkiirin kontakteja hyödyntämällä voisi saada paikallisen bulvaanin pyörittämään pöytälaatikkoyritystä, jonka nimiin auto rekisteröitäisiin. Autoveroa ei Andorrssa ole ja bulvaani ottaa tehtävästään kiinteän vuosikorvauksen.

Liikemies soittaa Andorraan. Yksi puhelu, jossa hän kertoo keneltä on saanut kontaktin ja kysyy miten tilin avaaminen onnistuu. Hänelle tehdään selväksi, että asiasta kerrotaan vain paikan päällä.

Homma jää siihen.

Eletään vuotta 2004. Eräälle toiselle liikemiehelle kerrotaan, että nyt olisi eräässä valtiossa ainutlaatuinen tilaisuus. Jos olisi kiinnostusta, niin olisi mahdollista ostaa mikä tahansa yritys. Siis ihan mikä tahansa siinä valtiossa toimiva. Kyse on vain siitä, että kauppa pitää järjestellä oikeita reittejä.

Homma jää häneltä siihen.

Eletään vuotta 2016. Eräs pohjoismainen pankki narahtaa veroparatiisiyhteyksistä. Satoja pankin asiakkaiden yrityksiä on perustettu veroparatiisiin ja pankki näyttää toimineen ainakin konsulttina, Sääntöjen tiukentumisen jälkeen on menetetty 4000 asiakasta. Nousee häly ja yhtiö joutuu perustelemaan toimintaansa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja sanoo, että he eivät ole rikkoneet omia, eivätkä finanssivalvojien sääntöjä. Lisäksi asia on hänen mukaansa mittakaavaltaan pieni.

Hallituksen puheenjohtaja voi hyvinkin olla oikeassa. Koko veroparatiisitoimintaan, puhumattakaan kaikkeen maailmantalouteen verrattuna, kyse on oikeasti aika pienestä asiasta. Nyt hän joutuu nolona ja punastellen syntipukiksi asiassa, joka on globaali tapa.

Osoitteet muuttuvat, mutta käytännöt pysyvät. Kun kukaan ei sano tehneensä mitään väärää ja moni väittää ettei ole tehnyt mitään, niin eihän silloin ole tapahtunut mitään väärää? Ei tietenkään, eihän?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joo, mullekin kerrottiin Andorrasta takavuosina. Toimiiko se vieläkin?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hävettää oikein. Aikoinani myin veneitä ja myös ns. luxuxjahteja. Koska ei saa mainostaa merkkejä, mutta Plymouthissa tehtyjä merkkiveneitä tuli kupattua aika montakin.

Kiertokanavia maksaa silloinen lvv oli olemassa ja moni niiden perään kyseli. Voin sanoa, että kukaan ei yksikään 1,5-2,0 millin (markan) paatin ostajista ei loppujen lopuksi edes harkinnut rekistöridä paattiaan Kanaalin saarille, jonkin laatikkofirman avulla. kun selitin factat. Laki käytöstä oli tosi tiukka.

Edes oman yrityksen nimiin ei kannattanut ostaa. Päinvastoin oli parempi veloittaa käytöstä kun ne menivät edustustarkoituksiin. Hyvät hyssykät ja niin varmaan tehtiin. Aika moni tankkasi 100 litran tuntikulutuksen hallinsa tupaöljyillä.

Aasinsilta,vaikea veikata:):) kuinka moni ajattelee, että miten saan "pimitettyä" rehellisesti rahaa jota taskuihin tunkeutuu huomaamatta. Inhimillistä ja ymmärrettävää.

Laitoin tekstiä puolueeni edustajalle ja se meni suurin piirtein näin. Kysymys ei ole veronkierrosta, vaan paljon pahemmasta. Summat ovat inhimillisen käsityskyvyn ulkopulella, Varsinkin kun soppaan on sekoitettu huumerahaa, valtioiden kansantuloista kavallettua, korruptiota, asekauppaa. Todellinen noitakeitto.

Ovatko ne niin suuria, että niillä on vaikutustusta koko maailmantalouteen ja vääristävät koko gloobalin talousjärjestelmän. Eli siinä mielessä Pasi hyvä pitäisi pohtia jos ja kun olen toivottavasti väärässä. Kysymys on aika yksinkertainen. Minne voi pimeä pääoma enää purkautua, kun se menettää arvonsa? Sillä ei ole kysyntää?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jyrki Katainen kutsuu paljastunutta Panama- puhallusta syöväksi.

Joku toinen kulttuuria ulkopuolelta katsova on sanonut syöväksi tilannetta jossa etujoukkona itseään pitävä remmi on päässyt istumaan muiden sylissä.

Remmi viihtyy asemassaan niin hyvin, että tulkitsee sen rakkaudeksi jota haluaisi jakaa kaikille.

Tarja Halonen kutsuttiin vastikään Reutersin eettiseen johtokuntaan valvomaan ettei tuo kansanvälinen uutistoimisto toimi omia sääntöjään vastaan. Ehkä hän odottaa jo soittoa Nordeasta? Tuntisi jumalallisen kosketuksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset