PasiSillanpää

Valehteleva yhteiskunta

Nyky-yhteiskunnassa valehtelulla pääsee yllättävän pitkälle. Esimerkiksi poliitikko voi ennen vaaleja luvata kaikkea maan ja taivaan väliltä, tietäen että läheskään kaikki luvattu ei ole mahdollista. Keskustelin poliitikkojen valehtelusta venäläisen opiskelijan kanssa. Hän näki valehtelun nerokkaana taktiikkana, jos oman maan poliitikko kykenee valehtelemaan niin, että oma maa saa siitä etua. Vastaavasti hän oli sitä mieltä, että kukaan venäläinen ei enää lähtökohtaisesti usko mihinkään, mitä julkisuudessa kerrotaaan. Uskokoon tätäkin lausuntoa kuka tahansa.

Valehtelu on laajentunut moneen toimintaan. Joskus se johtuu tahallisuudesta ja joskus tahattomuudesta tai suorasta ajattelemattomuudesta. Tahatonta se on silloin, kun luotettava auktoriteetti sanoo jotakin valheellista tai väritettyä ja me uskomme ja toistamme tätä virheellistä tietoa sellaisenaan. Ajattelematonta se on esimerkiksi silloin, kun kiihkoryhmä keksii oman totuuden ja toistaa sitä yleisenä totuutena. Tahallista se on esimerkiksi silloin, kun tehtyjä päätöksiä perustellaan eri syillä tai kuin mitä niiden taustalla oikeasti on. Päätöksentekoa voidaan myös yrittää peitellä, joka sekin on oma valehtelun lajinsa.

Tänään YLE toi esille sitä, että hallituksen perustelut sote yksityistämiselle eivät välttämättä perustu EU lakeihin, kuten hallitus on väittänyt, vaan hallituksen ideologiaan. Jokunen aika sitten eräs kiihkomielinen kansalaisryhmän vetäjä väitti nettikeskustelussa, että siirtolaisten muutto Suomeen tuo mukanaan ison tuberkuloosiongelman. Väitin vastaan, että hänen esittämänsä luvut eivät ole realistisia, koska esimerkiksi Ruotsin tilastot tukevat merkittävästi pienempiä lukuja. Hän väitti takaisin, että Ruotsissa viranomaiset vääristelevät tilastoja, Siinä vaiheessa tämän nettikeskustelijan omat tukijoukot hurrasivat mahtavasta vastaiskusta.

Jos rehellisyys omaa itseään tai muita kohtaan puuttuu, myös muutosten tekeminen vaikeutuu. Tässä henkiöbrändien ja mielipidevaikuttajien kyllästämässä kansallisessa keskusteluilmapiirissä, umpirehellinen keskustelija on usein altavastaaja. Nopea mielipide, valloittava esiintyminen ja kansansuosio on varsin monelle tärkeämpi mittari, kuin harkittu, provosoimaton ja rehellisyyteen pyrkivä näkemys. Monessa tilanteessa huudetaan professoreita enemmän mukaan julkiseen keskusteluun. Juuri edellä mainituista syistä johtuen monet heistä jättäytyvät vapaaehtoisesti sivuun vilkkaimmasta julkisesta keskustelusta. Meillä on aivan liikaa keskusteluja, joissa mielipide ja tieto kohtaavat tavalla, joka ei rakenna mitään.

Mitä pidempään sallimme sen, että meille valehdellaan eri tilanteissa, sitä hitaammin kehitymme. Väärä tieto vie meitä väärään suuntaan, saa meitä tekemään vääriä päätöksiä ja olemaan liian pessimistisiä tai liian optimistisia vallitsevaa tilannetta tai tulevaisuutta kohtaan.

On meidän jokaisen omalla vastuulla mitä sanomme, mutta on myös yhteisön vastuulla olla kriittinen ja pakottaa toinen toisemme puhumaan totta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Moni puolue ei näissä vastauksissa välttynyt puhumasta/kirjoittamasta muunneltua totuutta.
http://yle.fi/uutiset/eduskuntaryhmat_vastasivat_s...

Periaatteesa kaikki olivat valmiita hyväksymään VM:n näkemyksen Suomen taloudesta, myös ne puolueet, jotka jäivät oppositioon. Mutta eipä tuosta vastauksesta sitten pidetty kiinni, kun jäätiin oppositioon ja kaikkia sopeutustoimia on myöhemmin vastustettu (SDP-Vihreät).

Van yksi puolue ennen vaaleja hyväksyi VM:n näkemyksen ja pitää kiinni siitä myös nyt hallituksessa

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Toki voidaan kysyä, onko VM:n näkemys Suomen taloudesta objektiivinen ja arvovapaa, vai politiikanteon väline.

Ropi Jarrela

Niinhän se on, että valitettavan usein viranomaispäätöstenkin perustelut ovat ns. näennäisperusteluja. En kuitenkaan pidä poliitikkojen lupauksia välttämättä valehteluna. Pikemminkin poliitikkojen lupaukset ovat lapaus pyrkiä edistämään jotain, mutta se ei välttämättä onnistu, ja se pitää äänestäjänkin ymmärtää ja hyväksyä.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Kiitos hyvästä blogista. Julkisessa keskustelussa mielipiteet ovat nousseet faktojen rinnalle. Meillä on hallituksessa ministereitä, jotka haukkuvat Dosentteja joilla kuitenkin on paras tietotaito yhteiskunnassamme. Yhteiskuntaamme ajaa ideologia, joita perustellaan sopivilla ulkopuolisilla syillä.

Minna Hänninen

Valhe on totuus jos sen uskoo. Joillekin äänestäjille tärkeintä on kansalaisvelvollisuutensa täyttäminen...jos uskovat siihen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nyky-yhteiskuntamme on rakennettu valheiden varaan. Valehtelusta suorastaan palkitaan. Totuudesta taas harvoin saa kiitosta.

Karu tosiasia on se, että totuus on monesti tarua kirvelevämpää. Siksi turvaudumme itse kukin mieluusti valheeseen.

Jim Carreyn loistava elokuva valehtelija valehtelija sopii hyvin topicin teemaelokuvaksi.

Siinähän asianajaja menettää kykynsä valehdella ja samalla kykynsä toimia asianajajana. Pakotettu totuuden puhuminen johtaa Carreyn roolihahmon yhä hauskempiin kommelluksiin.

Tosielämässä ikävä kyllä paras valehtelija voittaa.

Kuka viime kädessä haluaa kuulla poliitikon suusta legendaarista lausetta: " minulla ei ole tarjota teille muuta kuin hikeä, verta ja kyyneliä." Tuossa lauseessa on totuus pelkistettynä.

Sen sijaan vaaleista toiseen meihin uppoaa lupaus taivaasta satavasta mannasta ja mammonasta vaikka vaalien jälkeen sataa pelkkää tulta ja tulikiveä.

Valehtelijoita ei kuitenkaan tuomita, ei kivitetä eikä istuteta kaakinpuuhun. Heidät palkitaan aina itsenäisyyspäivän aikaan sitä arvokkaammalla mitalilla, mitä suuremman valheen ovat urallaan onnistuneet suustaan päästämään.

Keisarilla ei todellakaan ole rihman kiertämää yllään, mutta kun poliitikot, media ja muu propagandakoneisto rummuttaa 24/7, että kyllä on ja vieläpä mitä hienointa silkkiä, niin onhan valheeseen pakko uskoa.

Varsinkin, jos uskomatta jättämisestä rangaistaan ankarasti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kun emme voi luottaa totuuteenon keksittävä oma totuus. Jotain siis pitäisi tehdä että ihmiset voisivat luottaa totuuteen mutta ennen sitä olisi lopetettava valehtelu. Ikävä kyllä valehtelu on parhaimillaan jopa tuottoisaa ja siivet kantaa pitkälle kunnes kupla puhkeaa, siksi valehtelusta on vaikea päästä, joltain voi mannä valeella luotu maine ja menestys.

Rohveetta Muhammed

Mielisairaus Islam leviää turvapaikanhakiojoiden kautta siinä missä tubi, ja esim. MERS (middle east respiratory syndrome), joka tarttuu turvapaikanhakijaan sukupuoliyhteydessä kamelin kanssa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eri ole totta että sota tulee suomalaisille luonnonvoimana kuten talvi syksyn jälkeen, ja sitä varten reserviläisille piti lähettää 900 000 kirjettä ilman talvivaatteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset