PasiSillanpää

Viisaat, älykkäät ja äänekkäät

Suomesta löytyy viisautta, älykkyyttä ja äänekkyyttä, mutta ne eivät aina kohtaa keskenään. 

Olisi kaikkien kannalta onnellista, jos viisaat hitaan muutoksen kannattajat ja idealistiset nopean uudistamisen sanansaattajat löytäisivät yhteisen kielen. Samalla tavalla olisi hieno juttu, että äänekkäät mielipideautomaatit ja ei yhtä äänekkäät syvällisesti ajattelevat osaisivat keskustella keskenään. 

Nyt tasapaino muutoksissa näyttää olevan ääripäillä. Uberin, Airbnb:n ja muiden digitaaliajan uusien palveluiden kannattajat suhtautuvat muutokseen ajatuksella tarkoitus pyhittää keinot. Heille on turha puhua siitä, mitä laillisuus- tai muita yhteiskunnallisia kysymyksiä näihin palveluihin liittyy. Toisaalta vanhat jäärät, kuten osa taksiautoilijoista, suhtatuvat muutokseen kuin heidän elämäntyönsä tuhoutumiseen. Heille on turha selittää, että kaikissa liiketoimissa muutos on välttämättömyys.

Ääripäiden välissä meillä on hirveä pula kehittävästä keskustelusta

Uudistajilla on jatkuva vimma hakea rinnalleen uusia innokkaita uudistajia. Heille uudistuksiin kriittisesti tai epäilevästi suhtautuvat ovat pahinta myrkkyä mitä maa päällään kantaa ja siksi heitä ei oteta uudistajien keskusteluihin mukaan. Pessimistisille vanhan kansan viisaille taas melkein kaikki uudistukset ovat kauhistus ja jokaisesta asiasta löydetään ongelma, siksi sanan uudistus lausuminen aiheuttaa inho- ja puolustusreaktion.

Kun ääripäät ovat ottaneet puhetilan, väliin jäävä maltillinen kohtaa paineita. Hänen tulisi valita oma puolensa. Maltilliselle pakollinen puolen valinta on väkivaltaa. Maltillinen kun saattaa vastustamisen tai yli-innokuuden sijaan keskittyä siihen, että muutokset tehdään mahdollisimman fiksusti. Hän tietää, että kumpikaan ääripää ei ole hyvä ottamaan vastuuta yhteisistä asioista.

Liian innokkaalle muutoksentekijälle muutos on itsetarkoitus ja pessimistille sen vastustaminen elämäntehtävä. Molemmat ovat pihalla kuin lumiukko. Vaikka muutoksia pitää tehdä, niitä ei saa tehdä hinnalla millä hyvänsä ja toisaalta muutoksen vastustaminen on sama kuin yrittäisi pysäyttää maapallon pyörimisliikkeen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset