PasiSillanpää

Keski-ikäisten väheksymisen on loputtava

Muistan kun ystäväni sai johdettavakseen ison IT yrityksen pienen osaston, jossa suurin osa työntekijöistä oli 50 ikävuoden pelottavan rajan ylittäneitä. Häntä oli varoiteltu siitä, kuinka tämä ryhmä oli ongelmatapaus, koska "ne on jo niin vahoja, etteivät ne muutu". 

Ystäväni ei kaiketi ottanut pelottelijoita tosissaan, koska vajaa puoli vuotta myöhemmin tämä ryhmä oli muuttunut tarkkailuluokasta hyväksi tuloksentekijäksi. Ystäväni ei tehnyt mitään sen kummallisempaa kuin otti jokaisen yksilön ihmisenä., yritti kärsivällisesti löytää jokaisen henkiökohtaiset motivaatiotekijät ja ruokki niitä oikealla tavalla.

Kautta aikain meille on tullut tutuksi sanontoja, joissa vahvistetaan käsitystä, että keski-ikäinen ihminen on menetetty tapaus, ellei hän ole siihen mennessä jo menestynyt. Keski-ikäinen ei sanontojen mukaan enää opi eikä haluakaan oppia uutta. Hän vain odottaa helppoa loppuelämää ja pyrkii koko sen ajan pitämään huolta siitä, ettei maailma muutu liiaksi.

Jutussa on vain osatotuus

Valtaan päässyt keski-ikäinen nimittäin haluaa pönkittää valtaansa. Se näkyy niin eduskunnassa, yrityksissä kuin työnantaja ja työntekijäjärjestöissäkin. Suomen muutoksen todellisia jarrumiehiä ovat keski-ikäiset poliitikot ja osa johtajista. Tämä peittää taakseen kuitenkin sen, että ne keski-ikäiset, jotka eivät ole vastaavassa asemasa, ovat valmiita luomaan vielä toisen, kolmannen tai neljännen uransa. Heissä on potentiaali, jonka tyhjäkäyttö on kansantaloudellinen katastrofi.

Nuorissa on intoa ja sinisilmäistäkin uskoa omiin kykyihinsä. Nuoriin on aina uskottu muutoksentekijöinä. Nuorten tehtävä on tehdä isänmurha. kyseenalaistaa lähes kaikki olemassa oleva ja uskoa omaan mahdollisuuteensa tehdä muutos. Näin se on ollut ja näin se luultavasti tulee edelleenkin olemaan.

Todellinen suuri muutos on kuitenkin hidas, jos se jätetään vain nuorten innokkaiden käsiin. Keski-ikäisten pientä kyynisyyttä muutoksen itsetarkoitukseen tarvitaan tasapainottamaan tilanteita, joissa samat virheet tehdään aina uudelleen. Keski-ikäisiä pitää kuitenkin käsitellä toisin kuin tähän saakka on tehty.

Sen sijaan että heitä pidettäisiin lähtökohtaisesti jäärinä, jotka vastustavat kaikkea vain periaatteesta, heihin pitää suhtautua ihmisinä, joissa on valtava määrä kokemusta ja edelleen riittävä määrä innostusta. Se pitää vain kanavoida oikein.

Keski-ikäisten syyllistäminen ja aliarviointi pitää lopettaa. Ei ole heidän vikansa, että entisten vuosikymmenten keski-ikäiset eivät ole osanneet tehdä kaikkea oikein.

Nyt on aika katkaista itämä kuinen kierre.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä puolustuspuhe kokemuksen puolesta.

Ennen vanhaan Suomessakin, ja monissa ei-länsimaisissa kulttuureissa edelleen, iän myötä tullut kokemus oli arvostettua. Eikö tuo liene koko ihmissuvun hengissä pysymisen edellytys ollut.

Jokainen, joka on jo ollut nuori, tietää, ettei nuoruuden ymmärryksen varassa voi maailmaa johtaa, ei usein edes työyhteisöä tai puoluetta. Toisaalta vanhemmiten tarvitsee tuekseen nuorten uusia näkökulmia ja energisyyttä.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Jep.

Usein nuorten into ja kokeneiden analyyttisyys ymmärretään väärin. Iso kasa ideoita ei tarkoita automaattisesti isoa kasaa toteuttamiskelpoisia ideoita. Eikä analyyttisyys tarkoita automaattisesti muutoksen vastustamista, vaan aika usein myös pyrkimystä välttää virheitä muutoksen toteutuksessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Turhan usein iso kasa ideoita tarkoittaa pyörän keksimistä moneen kertaan uudelleen. Kokemus ja tieto auttaa seulomaan ideoista turhimmat jolloin jäljellä on pienempi kasa ideoita, mutta nuo ideat todennäköisemmin myös johtavat positiiviseen tulokseen.

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen

Eikä ulospäin suuntautuneisuus tarkoita älykkyyttä. Susan Cain kirjoitti muutama vuosi sitten hienon kirjan Introverttien manifesi http://avain.net/julkaisut/tietokirjat/hiljaiset-i... eikä Suomessa taida juuri muita ollakaan :).

Tässä listaa suosituksista Wikipediasta https://en.wikipedia.org/wiki/Quiet:_The_Power_of_...
Distinctions and recognition
Bestseller list placement (hardcover nonfiction category unless otherwise noted): Quiet reached:

No. 1 on the NPR Bestseller List,[60]
No. 3 on the Los Angeles Times Best Seller list,[61]
No. 3 on The Washington Post Book World bestsellers list,[62]
No. 4 on The New York Times Best Seller list[63] being on the list (top 15) for sixteen weeks,[64]
No. 12 best selling book (across all categories) on Amazon.com[65] (March 3, 2012, not necessarily a peak ranking),
No. 2 on The New York Times Best Seller list (paperback nonfiction),[66] and
No. 1 bestselling original non-fiction book of 2012 as listed by the Toronto Star.[67]
Quiet was voted No. 1 non-fiction book of 2012 in the "Goodreads Choice Awards."[68]

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta tämä on helppo ymmärtää, ja tässä tarvittaisiin kyllä asenteenmuutosta. Jos ihmiseen luottaa, hän yleensä tekee parhaansa. Ja koska kokemusta on enemmän, vanhempi todennäköisesti tekee paremmin työnsä kuin nuorempi. -Tanska ja Ruotsi on tässä meitä edellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset