PasiSillanpää

Mitä Lepomäki, Orpo ja Stubb oikeasti sanoivat?

Nopea analyysi Kokoomuksen tilasta Lepomäen, Orpon ja Stubbin A-Studion keskustelun kautta.

Keskeiset havainnot:

Alexander Stubb on halunnut uudistaa puoluetta moderniksi alhaalta ylöspäin viestiväksi organisaatioksi. Eli hän on halunnut jakaa paljon valtaa puoluejohdon ulkopuolelle.

Puoluetta ei ole valmisteltu riittävästi ennen uutta johtamistapaa ja se on vienyt hämmennykseen. Hämmennyksissä olevat ihmiset kokevat, että puolueessa ei ole johtajaa eikä linjaa.

Tämä on hyvin tyypillinen tiimiorganisaatioiden käynnistämiseen liittyvä ongelma. Autoritäärisestä johtamisesta ei voida hypätä suoraan täyteen demokratiaan. Siirtymä pitää hoitaa pala palalta. Nyt Stubb sanoo, että muutos vie aikansa. Näkemykseni on, että mikäli siinä ei oteta askelta taaksepäin, tulee aika pitkäksi. Hämmennys jatkuu.

Elina Lepomäki sanoo, että puolueen suunnan korjauksen tarve on suurempi kuin halutaan puhua. Hän tuo esille sen, että Kokoomuksen vaalivoitot ovat olleet pitkälti mielikuvien luomisen, mutta ei kokoomuslaisen politiikan ansiota. Koska johtaminen on muutettu tilanteessa, jossa arvot eivät vastaa todellista tekemistä, on suunnasta vieläkin suurempi hämmennys.

Eli Kokoomuksen on oikeasti tehtävä selkeämmät askelmerkit, kuten Petteri Orpo ja Lepomäki sanovat. "Tarvitaan lisää määrätietoisuutta". Kokoomuksen pitää palata ydinkannattajaryhmän luo, eli koulutetun keskiluokan puolueeksi.

Orpo toteaa myös, että Kokoomus ei itse asiassa ole voittanut edellisiä vaaleja ja se pitää tunnustaa samoin kuin se, että Kokoomus ei itse asiassassa ole kyennyt ymmärtämään oikein maailman muutosta.

Analyysini:

Stubbin nykylinjalla ei tule hyvää lopputulosta. Porukkaa pitää johtaa jämptimmin niin kauan, kunnes kaikki ovat tietoisia siitä mihin mennään. Se suunta vaan pitää ensiksi määritellä. Siitä pitää tehdä yksinkertainen, kuten Lepomäki sanoo.

Tämän keskustelun perusteella on erittäin vaikea sanoa, kuka on kyvykkäin puheenjohtaja. Mutta hyvä nyt tietää, mistä kiikastaa.

Joka tapauksessa Kokoomuksen tilanne on hyvin tyypillinen johtamisen ongelma missä tahansa muuttuvassa organisaatiossa. Vanhalla mallilla ei voi jatkaa, mutta uuteen malliin siirtyminen vaatii kovaa ammattitaitoa. Asiat pitää valmistella hyvin, tavoitteista pitää olla selkeä ja mahdollisimman yhtenäinen kuva. On uskallettava tehdä valintoja, koska tarjoamalla vähän kaikkea vähän kaikille, ei tarjoa itse asiassa kenellekään mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tyytymättömän "keskiluokan" kosiskelu on ajankohtainen laina Donald Trumpin kampanjasta Yhdysvalloissa. Se ei ole yllätys, kun Orpon taustajoukoissa häärii Harry Harkimo, Suomen Trump. Amerikassa myydään hyvätuloisille verohelpotuksia ja siihen Kokoomus varmasti pyrkii täälläkin.

Stubb sanoi eilen aivan oikein, että luokkayhteiskunnasta puhuminen on Suomessa vaarallista.

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/0...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Netistä luin, että Paavin sanat "urbi et orbi" tarkoittavat suomeksi "kaupunkilaisille ja maalaisille", joten ymmärrettävästi kyllä Urpilainen voiteli valtion finansseja Orpon toimiessa maatalousministerinä.

En tiedä onko hänen kengissä ollut sen enempää sikalan hajuja, kuin maalaisten pomojen Sipilän, Vanhasen, tai Kaikkosen, mutta puutekin olisi ymmärrettävää, sillä Sanassa sanotaan, että kaikkein alhaisimpia ovat sikopaimenet.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbin visiot lentävät korkealla:

"But whether one is optimistic or pessimistic, or feels prepared or not, a revolution is inevitable. And indeed, the fourth industrial revolution appears to be upon us. With the advent of 5G mobile Internet, smaller and more powerful sensors, artificial intelligence and machine learning, this revolution will be as transformational, if not more so, as anything mankind has experienced before. It will change the way we live, work and relate to each other. Artificial intelligence, robotics, the Internet of Things, 3D printing, nanotechnology, biotechnology, renewable energy, and quantum computing: such advances are transforming the world faster than we realise. Occupations which only a few short years ago appeared safe bets, such as those of bus drivers and lorry drivers, may soon go the way of the horse, thanks to artificial intelligence now being applied to self-driving vehicles."

http://www.oecd.org/forum/oecdyearbook/for-an-opti...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaikkea se ihminen keksii, miksei myös Stubb, vaan ei keksi ihmisluonnetta, joka yhä kaipaa rakkautta ja hellyyttä.

Tohtori Stubb voisi vihdoin avata salaisuutta miksi EU:ssa löytyy vain yksi kaksikielinen jäsenmaa.

Tekniikka tosiaan pelaa täällä Roomassa istun penkillä kadun varressa näppäilen kännykkää Elisan uudella datapaketilla 5 € / 25h , toimii loistavasti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kunnia sille, kelle kunnia kuuluu, eli EU:lle, joka määräsi datasiirron hintoja alemmaks Elisan vastustaessa, ettei lypsävää lehmää tapettaisi.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Vaikea tullenee olemaan johtajan valinta Kokoomukselle, jos se järjellä ja tunteella tehdään. Tai ne tekevät, joille se valta on suotu. Tämä poliittinen kenttä ottaa ja vaihtuu sen verran nopeaan, että suosikit myös vaihtuvat kun kestotestiä käydään läpi. Stubb taistelee kuin mies, osaa ainakin yhden taktiikan hyvin. Hän muistaa aina kertoa, että ei voi olla suurta eroa ehdokkaissa. Molemmat kilpailijat kun ovat hänen palveluksessaan, nimittämiään ja ystäviään. Tai ainakin vielä eilen näin oli.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

"
Elina Lepomäki sanoo, että puolueen suunnan korjauksen tarve on suurempi kuin halutaan puhua. Hän tuo esille sen, että Kokoomuksen vaalivoitot ovat olleet pitkälti mielikuvien luomisen, mutta ei kokoomuslaisen politiikan ansiota
"

Lepomäen kommentti osuu asian ytimeen: Kataisen johdolla Kokoomus muuttui mielikuva- ja "hyvä fiilis"-puolueeksi. Nyt on palattava takaisin asiakeskeisyyteen.

Sinänsä muutoin kyvykäs Stubb on yksinkertaisesti hänelle aivan väärässä tehtävässä; Tylsä puurtaminen kotimaan politiikassa ei ole hänen heiniään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toisin kuin naapureilla, Suomella on täydellisesti onnistunut historia.

Tämän itsetyytyväisyyden isänmaallisuus hypetyksen vallassa elää muutkin kuin kokoomus, vaikka modernit ihmiset ovat ennenkaikkea erilaisia yksilöinä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Historioitsijat ilman rajoja - vanha aika
Ihmiset ilman rajoja - uusi aika

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset