PasiSillanpää

Näin räjäytämme työmarkkinat

Moni vaikuttaja puhuu innostuneena siitä, että uudet toimintamallit haastavat vanhat jäykistyneet markkinat. Jos uusien palveluiden ideologiaa vietäisiin laajemmalle, niin se voisi ratkaista ongelmia työn ja tekijöiden kohtaamisesta.

Joku voisi esimerkiksi perustaa uuden maa-aineksen ja kappaletavaran välityspalvelun, joka olisi käytettävissä älypuhelimella. Sen idea olisi hyvin yksinkertainen. Asiakas voisi tilata vaikka kuorma-auton kuljettamaan mitä tahansa sillä vaan voi kuljettaa. Kuljettajaksi hyväksyttäisiin kuka tahansa kuorma-autokortin omistaja. Ei tarvittaisi ammattitutkintoa, digipiirturikorttia eikä työturvallisuuskorttia tai vaarallisten aineiden kuljetuslupaa.

Joku toinen voisi tehdä vastaavan palvelun rakennusalalle. Eli kuka tahansa voisi tilata kenet tahansa muuraamaan, tekemään kirvesmiehen töitä ja asentamaan laattoja. Tähänkään ei tarvittaisi työturvallisuuskorttia eikä käänteistä arvonlisäveroa tai muita rasittavia lupalappuja.

Tilapäisen ravintolan voikin perustaa jo tänäkin päivänä, kun kertoo sen olevan ravintolapäivän idean alla. Ei tarvita hygieniapasseja sun muita. 

Vanhusten ja lasten hoitopalvelunkin voisi perustaa täysin mobiiliksi ja kuka tahansa voisi ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Lähihoitajan tai lastenhoitajan tutkinnot voitaisiin heittää romukoppaan. Lasten ja vanhusten antamat peukutukset määrittelisivät sen, onko kyseinen hoitaja hyvä vai huono. 

Kuka tahansa kiinteistösijoittaja voisi myös muuttaa omistamansa kerrostalon tai osan siitä huoneistohotelliksi. Siihen ei itse asiassa tarvita tänäkään päivänä mitään ihmeellistä, kun vain tietää mitä tekee. Rohkea pääsee siitäkin tilanteesta ilman mitään luparuljanssia. 

Suomalaisen työelämän jarru taitaa olla se, että olemme liian kilttejä kaikkien sääntöjen kanssa. Samaan aikaan kun kansalaiset miettivät kaikkia sääntöjä, vaikuttajat ovat vaikuttuneita Uberisoitumisesta. Sillä tarkoitetaan sitä, että kuka tahansa voi tarjota omaa työpanostaan riippumatta omasta koulutuksesta. Ihan kuin Uber taksinkuljtettaja, joka on vain autonomistaja, kun taksinkuljettajalla on takanaan pakollinen kuljettajatutkinto.

Mitäs mieltä olette siitä, jos Uberisoidaan kaikki se, mikä tuntuu turhalta sääntelyltä? Kierretään sääntöjä perustamalla mobiilipalvelu vähän kaikkeen?

Sillä päästään siitäkin, että lainsäädäntöä pitäisi jotenkin kehittää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eikö Uberisoitua "yli-ihmisyyttä" olekin esiintynyt aina? Omakotieläjille on tolppailmoituksissa tarjottu puunkaatoa, kuka hyvänsä on voinut vuokrata pakettiauton ilman kuljettajaa, siivoojan on voinut katsoa lehden ilmoituspalstalta jne.

Oman työn tarjoajat ovat kuitenkin poikkeuksellisia riskinottajia, sillä pääosa työntekijöistä on aina pakotettu tyytymään ns. tavalliseen elämään, koska oleme henkilökohtaisilta kyvyiltämme niin kovin erilaisia.

Sen sijaan erilaiset eliitit joutuvat kovaan paineeseen. Esim. Anne Berner on usein korostanut haluaan poliittisella aktiivisuudella turvata kolmelle pojalleen mielekkään tulevaisuuden. Ennen sellainen oli helpommin sumplittavissa omissa porukoissa, mutta uusi julkisuus vaatii enemmän näyttöjä henkilökohtaisista kyvyistä.

Eilen kolme elitistiä - Matti Apunen, Taru Tujunen ja Mikael Jungner - julkaisivat pamfletin huudahtaen "Pelastakaa puolueet". He ovat ns. presidenttiainestyyppejä joiden sumpliminen arkipäiväistyy Esson baarien tasolle. Jungner ei pääse toista kertaa kylille etsimään puolueelle kissojen ja koirien kanssa presidenttiehdokasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Uberisointi" eli vastoin lakia toimiminen ei aina ole niin kauheaa, vaikka juristina tämä tuntuukin ilkeältä sanoa. Jos käry kuitenkin käy, pitää bisneksen pyörittäjien kantaa siitä vastuunsa. Toivottavasti Uber on maksanut kärähtäneille kuskeilleen määrätyt vahingonkorvaukset ja sakot, se olisi oikeus ja kohtuus.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Fantastinen ja suorastaan fantsu blogi. Suorastaan suoraan Jyrki Kataisen tai Pia-Noora Kaupin tahi muiden kokoomukselaisten suusta.

Ehkäpä ei ole ajateltu asioita aivan loppuun saakka tai sitten on vain heitelty onkia veteen odottelemaan erilaisia vastauksia.

Esitettyihin turinoihin olisi vaikka kuinka monta asiallista vastausta, mutta eipä viitsi eipä. Eli entäpä, jos vaikka kuka tahansa tulee tekemään laatoituksen ja se vuotaa kantaviin rakenteisiin? Ja jne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset