PasiSillanpää

Suurten ikäluokkien viimeinen marssi

Euroopan kuohunta on nähtävä suurten ikäluokkien joutsenlauluna. Sama sukupolvi joka oli tärkeässä osassa sodanjälkeisen Euroopan rakentamisessa, on muuttunut uudistumisen jarruksi. 

Emme voi olla riittävän kiitollisia siitä, että esimerkiksi Suomen teollistuminen aina pitkälle 1990 luvulle saakka oli todellinen menestystarina. Samassa yhteydessä hyvinvointiyhteiskunnastamme tuli vahva ja se tarjosi jatkuvasti paremman elämän suurimmalle osalle kansasta.

Jossakin vaiheessa 1990 lamasta noustessa, suuri ikäluokka sokaistui omaan erinomaisuuteensa. Koska he olivat luoneet erinomaisen yhteiskunnan ja selvinneet lamasta, he uskoivat olevansa oikeassa myös sen suhteen, mihin tätä maata pitää viedä jatkossa.

Sama ilmiö on ollut monessa muussakin Euroopan maassa.

Suurten ikäluokkien jälkeläiset ovat kuitenkn kerta toisensa jälkeen kohdanneet aivan erilaista epävarmuutta kuin vanhempansa. Yhteiskunta ei tarjoa enää kasvavaa turvaa vaan itse asiassa kehitys on jopa päinvastainen. Kun tähän lisätään autoritääristen Euroopan ulkopuolisten valtioiden kuohunta, joka on hieman samaa perua kuin Eurooppalainenkin ongelma, on yhteentörmäys väistämätön.

Erityisen räikeää suurten sukupolvien valtaa käytetään niissä yhteiskunnissa, missä perinteiset arvot ovat keskeisessä asemassa. Vaatimukset rajojen sulkemisesta ja nationalismista resonoivat vahvasti juuri heissä, jotka haikailevat Kekkosen, Paasikiven ja Churchillin perään. Suuret ikäluokat ja se osa nuoremmista, joka jakaa heidän arvonsa, ovat suuri ryhmä, jota on ollut pakko kuunnella. 

Se ei kuitenkaan tarkoita, että heidän tarjoamansa ratkaisu olisi paras

Tämä ongelma kulminoituu myös sote uudistukseen ja työmarkkinakysymyksiin ja politiikkaan yleensäkin ottaen. Koska toimimme demokratiassa, noudatamme enemmistön tahtoa, vaikka se ei edes olisi oma etumme. Ihminen on valitettavasti (minä mukaanlukien) liian herkkä uskomaan helppoja totuuksia ja ajattelemaan pelkästään oman kokemuspiirinsä kautta. Oma kokemuspiiri ei useinkaan auta hahmottamaan monimutkaisia kokonaisuuksia tulevaisuuteen.

Suuri vaara tässä muutoksessa on se, että jätämme muutoksen suosiolla vain nuorten tehtäväksi, koska niputamme kaikki samaan kategoriaan vain iän tai sosiaalisen aseman kautta. Iän myötä jokainen ihminen kerää myös arvokasta kokemusta, joka on yhtä tarpeellista kuin nuorten innokkuus. Ilman kokemusta innokkuuden avulla tehdään paljon turhia virheitä. Siksi meillä on viimeinen hetki koota aktiivisessa iässä olevat sukupolvet yhteen. On luotava yhteiskunta, joka saa akttivisessa iässä olevat toimimaan yhdessä ja tuloksellisesti.

Nyt yhteiskunta kuohuu, koska siinä kohtaavat vanhan maailman ja uuden maailman hyvin erilaiset tavoitteet. Vanha maailma rikkaista köyhiin haluaa pitää kaikesta saadusta kiinni ja pystyy sen tekemään ikäluokkiensa suuruuden turvin. Nuori maailma haluaa päästä kiinni hyvään elämään, mutta sen painoarvo pienempien sukupolvien vuoksi on pienempi.

Ero yhteiskuntien sisällä on hämmästyttävän samankaltainen kuin suuri kuva USA:n ja Euroopan välillä. Euroopassa lisääntynyt varakkuus keskittyy ensisijaisesti niille, jotka ovat olleet rikkaita jo aiemmin. USA:ssa uusista miljardööreistä suurin osa ei ole syntynyt kultalusikka suussa.

Kohtalon kysymyksemme onkin se, miten luomme uutta ja lopetamme tukemasta vanhaa? 

Silti meidän pitää huolehtia myös niistä, jotka jostakin syystä eivät pysty huolehtimaan itsestään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Ero yhteiskuntien sisällä on hämmästyttävän samankaltainen kuin suuri kuva USA:n ja Euroopan välillä. Euroopassa lisääntynyt varakkuus keskittyy ensisijaisesti niille, jotka ovat olleet rikkaita jo aiemmin. USA:ssa uusista miljardööreistä suurin osa ei ole syntynyt kultalusikka suussa."

Tähän on pakko puuttua ja kysyä, ovatko miljardöörit ihan oikeasti validi indikaattori, vai lähinnä pienilukuinen kuriositeetti? Käsittääkseni kun USA:ssa "säätykierto" on huomattavasti Eurooppaa vähäisempää, ja lisäksi ainakin tähän saakka keskiluokka on ottanut USA:ssa huomattasti enemmän osumaa kuin Euroopassa.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Tomi

Kysymyksesi on ihan aiheellinen. USA:ssa keskiluokka on ottanut osumaa todella raskaasti. Itse asiassa heidän elintasonsa on alempi kuin aiemmin.

Viittaan tällä väitteellä siihen, että USA:ssa elinkeinorakenne kaikesta huolimatta uudistuu ja siihen uudistumiseen ei tarvita vanhoja rakenteita. Miljardöörien määrä ei kerro sinänsä mitään yhteiskunnan tilasta. Kiinassa ja Venäjällä on enemmän miljardöörejä kuin Suomessa ja varmaan useimmat asuvat silti mielummin täällä.

Eli pointtini on se, kuinka hyvin pystymme muuttumaan. Europpa on tässä suhteessa vanhan menestyksensä vanki, kuten ovat vanhat ikäluokatkin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Muutoskyvystä ja muutoksen tarpeesta olemme samaa mieltä. Tartuin tuohon miljardööriargumenttiin siksi, että ilmiö on lähinnä anekdootinomainen.

Samalla, vaikka olemme uskoakseni samaa mieltä USA:n yhteiskunnan tai talouden muutoskyvystä, olen sitä mieltä että juuri niiltä osin täkäläinen järjestelmä toimii paremmin. Mahdollisuus jonkinlaiseen sosiaaliseen nousuun on huomattavasti parempi, kuin USA:n järjestelmässä jossa edeltävien sukupolvien varallisuus hyvin monessa kohdin määrittelee tulevaisuuden.

Pekka Heliste

Koko maailman ongelma on,että varallisuus j a tulot kerääntyvät 1% väestöstä

Käytännössä suurin osa on häviäjiä, voittajia ovat ne joiden tulot kasvavat 0 taalasta 1 taalaan päivässä

Pekka Heliste

Koko maailman ongelma on,että varallisuus j a tulot kerääntyvät 1% väestöstä

Käytännössä suurin osa on häviäjiä, voittajia ovat ne joiden tulot kasvavat 0 taalasta 1 taalaan päivässä

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tällä kertaa Pasi Sillanpään kirjoitus ei vakuuta, ei alkuunkaan.

Kirjoituksessa on hirvittävää yleistämistä. "Suuret ikäluokat" on muka jokin yhtenäinen joukko samanlaisine näkemyksineen ja vaatimuksineen. Tuo ei pidä paikkaansa, ei alkuunkaan. Yleistämällä kirjoitus syyllistää yksittäisiä ihmisiä tai ihmisryhmiä täysin perusteettomasti. Niinsanotuissa suurissa ikäluokissa (mikä on typerä sanonta) on paljon, ehkä jopa enemmistö niitä jotka kokevat olleensa sivussa yhteiskunnan suunnan määrittelystä, vailla valtaa, syrjäytyneenä, ties miten. Ja nyt he muka ovatkin syyllisiä koko maailman tuhoon. Tällainen on äärettömän epätieteellistä analyysiä.

"Vaatimukset rajojen sulkemisesta ja nationalismista resonoivat vahvasti juuri heissä" (kirjoittajan mukaan siis suurissa ikäluokissa).

Tuo väite on soopaa. Ketkä vaativat rajojen sulkemista, ketkä partioivat kaduilla, ketkä pukeutuvat ku klux klaani -pukuihin. Kaiken maailman keski-ikäiset ja nuorehkot, nämä laurahuhtasalot ja olli-immoset.

Hupaisaa on että Sillanpää näkee myös nuoret vaarana joka uhkaa "aktiivisessa iässä olevia". Eli ainoa oikea, maailmaa ylösrakentava joukko (ikäluokka) ovat nämä "aktiivisessa iässä olevat".

Nyky-yhteiskuntaan tyytymättömiä uudistajia löytyy myös ns. suurista ikäluokista mutta heidät on vaiennettu.

Ikäluokilla operoiva ajattelu on köykäistä ja virheellistä, varsinkin jos niillä Sillanpään tavoin yritetään selitellä suuria makrokysymyksiä.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Kiitos palautteesta.

Sinänsä en näe nuoria kyllä ongelmana. Pidän heitä myös saman aktiivi-ikäiset nimikkeen alla. Näen vain, että nuorten ja työelämässä puolen välin ohittaneiden yhteistyössä on mahdollisuus.

Ikäluokalla selitän taas sitä, että suuret ikäluokat päättivät asioista varsin pitkään ja varsin pitkään on muutoksia siirretty eteenpäin.

Rajojoen sulkemisryhmällä en tarkoita pelkkiä suuria ikäluokkia, vaan niitä joiden arvot ovat jääneet vanhan tukemiseen.

Näemmä teksti on liian tulkinnallinen.

Tehdään paremmin seuraavalla kerralla.

Pekka Heliste

Eivät suuret ikäluokat ole olleet pitkään päättäjinä. Vaikka 70- luvulla muutama kiintiönuori eteni politiikassa niin sodankäyneillä ikäluokilla oli valta ain 80- luvulle.

Koivisto oli viimeisiä sodan käyneitä poliitikkoja.

Ja kun suuret ikäluokat tulivat valtaan niin maailma oli jo muuttunut ja suuria ikäluokkia nuorempia oli entistä enemmän joukossa eikä yksiselitteistä valtaa ollut

Aivn yhtä hyvin voi väittää,että 90-20000-luvuilla vallassa ovat olleet 60-80- luvuilla syntyneet

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sillä aikaa valta oli kaivanut asemia Lasipalatsin peruskallioon.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Espoon kaupunginteatterille suunnitellaan kaivettavaksi tilat Tapiolan kulttuurikeskuksen alle.

Laborantin koulutuksen saanut oikeusministeri Jari Lindström paaluttaa perustuslain muuttumattomuutta tänään Hesarissa.

Joku vääräleuka arveli Helsingin uudelta keskustakirjastolta tehtävän yhdyskäytävän Lasitalon kautta tulevan Pisararadan Amos Rex- asemalle. Kirjasto päätettiin rakentaa koska Claes Andersson oli sen ideoinut.

Suurten ikäluokkien Moskovassa on metroasema "Leninin kirjasto".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset