PasiSillanpää

Etujärjestöt ojentavat muita

Etujärjestöt pitävät pääasiallisena tehtävänään hakea syitä omiin ongelmiinsa ympäristön virheistä. Työntekijäjärjestöjen ongelmat ovat työnantajissa, työnantajien ongelmat yhteiskunnassa ja työntekijöissä. Kukaan ei ainakaan julkisesti tukista omiaan.

Tänään työnantajien EK tukistaa suomalaista yliopistojärjestelmää. Lähtökohta näyttää olevan se, että yliopistojen tehtävä on toimia yritysten tarpeiden mukaan. Ajatus ei suinkaan ole uusi. 1990 -luvulla Nokian kasvun vanavedessä vaatimukset insinöörikoulutuksen lisäämiselle olivat vahvat.

Vaatimus on ymmärrettävä ja osittain oikeutettukin. Toisaalta juuri yritysten toiminta tekee esimerkiksi yliopistojen toiminnan suunnittelun haasteelliseksi. Yritykset kun ovat opportunisteja, jotka muuttavat suuntaansa ja tapaansa toimia nopeammin kuin yliopistot pystyvät muuttamaan suuntaansa. Yliopistojen kohdalla kun ei ole kyse pelkästään koulutuksen uudelleen suuntaamisesta, vaan myös perustutkimuksen laadun ylläpitämisestä, tai vielä mielummin tutkimuksen tason nostosta.

Jos Suomessa tehtäisiin järkevää koulutuspolitiikkaa, yritystoiminnassa pitäisi myös tehdä entistä järkevämpiä päätöksiä. Siirtyminen uusiin liiketoimintamalleihin ja osaamisen kasvattaminen esimerkiksi markkinoinnissa ovat edelleen suomalaisen liike-elämän suuria haasteita. Jos yritykset ja heidän etujärjestönsä näkisivät haasteensa ilman vaaleanpunaisia laseja, ne vaatisivat esimerkiksi markkinointiosaamisen ja filosofisten aineiden koulutuksen lisäämistä, mutta se puolestaan vaatisi esimerkiksi markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon aseman merkittävää vahvistamista yrityksen johtamisessa.

Suomalaisen yritystoiminnan keskeiset haasteet ovat markkinoinnin ja uusien liiketoimintamallien heikko hyödyntäminen. EK ja sen jäsenet ovat tässä muutoksessa seuraajia, kun niiden pitäisi olla suunnannäyttäjiä. Tulevaisuuden markkinointi vaatii ihmisten käyttäytymisen parempaa ymmärtämistä, erilaisten teknologioiden laajempaa käyttöä ja luovuuden lisäämistä. Näihin saadaan parhaat eväät esimerkiksi humanististisista aineista, tietotekniikan opetuksesta ja taiteista. Puhumattakaan uusien työmallien ja työtapojen hyödyntämisestä, jotka vaativat yrityksiltä myös merkittäviä muutoksia orgamisoitumisessa ja johtamisessa.

Esimerkiksi paljon arvostettu Applen perustaja Steve Jobs opiskeli aikanaan humanistisia aineita ja taiteita muiden opintojensa ohessa.

Kun etujärjestöt vaativat yhteiskunnalta muutoksia, niiden tulee samalla olla entistä avoimempia sen suhteen, mitä ne vaativat omiltaan. Yhteiskunnalle on sietämätön tilanne, että sitä muutetaan yhden eturyhmän vaatimusten mukaan ilman, että siitä on käyty riittävän syvällistä keskustelua ja ilman että eturyhmä todella ottaa vastuun omasta tekemisestään.

Kun EK vaatii yliopistojen erikoistumista ja tehtävänjakoa, tulisi siltä vaatia myös näkemystä siitä, miten se aikoo hyödyntää uutta osaamista. EK:n näkemys pitää myös haastaa. Onko se moderni, tulevaisuutta rakentava vai onko siinä liikaa perinteisten toimijoiden perinteisten toimintamallien tukemista.

Uudistuminen yhteiskunnan rakenteissa vaatii uudistusta myös niissä, joille tukea kohdistetaan. Yhteiskunnan tulee vaatia entistä enemmän vastiketta panostuksilleen.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Talouskasvun ammattilainen EK patistaa yliopistoja uudistumaan yritysten tarpeiden suuntaan.

Entä jos EK tosiaan katsoisi itse peiliin? Siinä helposti vuoret järkkyisivät ja kalliot halkeilisivat.

Journalistien pelkäämä vuorineuvos titteli periytyy 1700-luvulta jolloin rautamalmin kaivaminen maasta tuli muotiin Ruotsin kuninkaan aikana. Missään muualla sitä ei esiinny, vuoroineuvos on puhtaasti suomalainen keksintö, jonka asenteita parhaillaan pultataan kiinni Lasipalatsin peruskallioon.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Erinomainen kirjoitus, erittäin oivaltavaa analyysia - kiitos Pasi siitä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Sinun blogiesi fanittaja jaksaa varmaan huolella keskittyä blogeihisi.
Minäkin haluaisin, mutta jaan aikaani monien muiden blogistien kanssa, joten pyydän lyhyemppiä tietoiskuja. Sinänsä ne ovat mielenkiintoisia ja varteenotettavia.

Aimo Wiren

Konsultit ovat Delfoin oraakkelin opetuslapsia ja se näkyy tässäkin tekstissä, joka on suunnattu AlF Rehnin "huonelihalle". Tekijät ja näkijät esiintyvät muilla foorumeilla.
Vain Amerikassa taitavat sananselittäjät ansaitsevat, parhaat jopa satoja miljoonia puhetyöläisinä maailmalta kun löytyy aina uusia uskossaan vahvoja maksajia. Kyse on kuitenkin Madonnaan yms verrattavista esiintyjistä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Entä jos Suomessa lähtee liikkeelle buumi "kansankapitalismista" Suomen mallilla.
Mikä instanssi pistää enimmin vastaan. Yritysmaailma, työmarkkinaosapuolet, kansanedustuslaitos / valtioneuvosto, poliittiset puolueet tai yksityiset kansalaiset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset