PasiSillanpää

Somessa stara pilkkaa sivistystä

Sosiaalinen media tekee turhakkeista staroja ja älyköistä seinätapettia. Älykkäällä keskustelulla on sosiaalisen median aikakaudella tylsimyksen leima. 

Timo Soini kuvasi tätä muutosta osuvasti viime sunnuntain plokissaan:

"Lässytys lyö takaisin. Katsoin Clintonia ja Trumpia CNN- kanavalta. He mättävät toisiaan huolella. Siihen suuntaan olemme menossa. Miksi? Taidan tietää. Vihertuherruksella ja lässytyskristillisyydellä ei sieluja pelasteta." 

Eli Timon mielestä on parempi venyttää totuutta ja mättää kuraa toisen niskaan kuin argumentoida sivistyneesti. Populismi on siis lopultakin ottanut niskaotteen.

Sivistyksellä on ollut jatkuvasti ahdas liikkumatila ja sosiaalisen median vallan lisääntyessä, myös TV ja lehdet ovat lisänneet viihteellisyyyttä ja populismia sivistyksen kustannuksella. Sen sijaan, että sivistyneistä ajatuksista syntyisi älykkäitä keskusteluja, tärkeistäkin asioista tehdään asiaohjelmaksi paketoitua viihdettä.

Viime viikolla tästä antoi esimerkin Arman Alizad, joka ravitsemusta käsittelevässä dokumentissaan oli käyttänyt amatöörejä tasaveroisina kommentaattoreina ammattilaisten rinnalla. Hänen mukaansa yksityisen ihmisen henkilökohtainen kokemus on yhtä arvokas kuin asiantuntijan perehtyneisyys. 

Yksityisen ihmisen subjektiivinen kokemus on provosointina arvokasta aineistoa dokumentin tekijälle, koska provosointi leviää kulovalkean tavoin somessa. Provosointi tuo yleisön. Faktojen ei niin ole väliä, koska tiedehän muuttuu kuitenkin joskus. Jos ei meidän elinaikanamme, niin sitten meidän kuoltuamme varmaan. Ja onhan ravitsemustieteilijöillä aina mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä. Tärkeintä on se, että keskusteluja syntyy.

Niin... Jokunen aika sitten television ajankohtaisohjelmassa oli Mikael Fogelholm ja itseoppinut ravintoasiantuntija. Heistä vain Fogelholm oli saanut vihapostia. Somessa asiantuntija joutuu perustelemaan asiantuntemustaan, kun itseoppinut selviää helpommalla.

Some antaa lahjattomalle ja osaamattomalle mahdollisuuden nousta staraksi

Jos olet nainen ja sinulla on hyvät tissit, niin soita Iltapäivälehteen ja pyydä niiden tekemään juttu sinun Instagramissa jakamastasi pikkutuhmasta kuvasta. Saat helposti kymmenen tuhatta setää ja teinipoikaa katsomaan kuvasi ja mainosnäyttöjen avulla sinä käärit siinä sivussa kivat taskurahat. Jos olet ruma, pistä päähäsi gorillanaamio, aja autoa ja laula Hiski Salomäen Lännen lokaria, niin saat saman suosion. 

Jos sen sijaan olet älykäs ja haluat jakaa pohdittua tietoa, sinun kannattaa varautua siihen, että hyvin harva sitä lukee, etkä sinä saa siitä mitään muuta kuin tekstin tuottamisen ilon. Somessa ajatus kannattaa jättää vajaaksi, korkeintaan puolikkaaksi. Muuten kukaan ei kykene jatkamaan keskustelua eteenpäin ja keskustelu tyssää. 

Syvällisyys kannattaa usein jättää somen ulkopuolelle. Siksi älykkäät ja valmiiksi vaikutusvaltaiset karttavat somea. Monelle heistä someen tulo tekee elämän vain vaikeammaksi.

Somessa on luotu mielikuvaa, että jokainen voi olla oman elämänsä huippumalli, Nobel ajattelija ja sivistyneistön äänitorvi - usein lopputuloksena on vain torvi. Jopa fiksut ihmiset heittäytyvät älyttömään keskusteluun, koska some tukee tyhmyyttä enemmän kuin viisautta. Juttusi menee paljon varmemmin jakoon, jos se on hieman älytön. 

Some starailu on sivistyksen tappio emmekä voi sille mitään

Timo Soini saattaa olla valitettavan oikeassa julkisuuden suhteen. Somessa pönttöily kannattaa. Some nostaa esille nopeita reagoijia ja "ällistyttäviä tapahtumia". Kun sosiaalinen media tarjoaa päivät pitkään Karpolla on asiaa tyyppistä aiheenkäsittelyä, syvälliset ajattelijat jäävät taka-alalle. Syvällinen ajattelu on liian korkealentoista somekansalle, koska yksittäiseen ajatukseen pitää käyttää omia aivoja enemmän kuin tavallisesti. Nopeat, sanavalmiit, ilman turhia pidikkeitä provosoivat ja tiivistämisen osaavat kansankiihottajat vievät joukkoja ja johdattavat niitä parhaimmillaan kuin sopulilaumaa. Ryhmässä halutaan olla yhtä starojen kanssa ja ainakin salaa varsin moni haaveilee pääsystä somejulkisuuden kautta helppoon elämään.

Kaiken lisäksi somessa monelle ihmisistä on annettu uskoa, että maailman ongelmat johtuvat siitä, kun sivistyneillä on ollut liikaa valtaa. Itse asiassa maailman ongelmat taitavat kuitenkin johtua siitä, että vahvaa esiintymistä on jo pitkään arvostettu enemmän kuin sivistynyttä älyä. 

Me kyllä nauramme Donald Trumpille ja Sarah Palinille ja ihmettelemme Kardashianeja, mutta olemme hieman sokeita sille, että samanlaisia ilmiöitä niitä näkyy täällä Suomen somessakin esiintyvän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Jos sen sijaan olet älykäs ja haluat jakaa pohdittua tietoa, sinun kannattaa varautua siihen, että hyvin harva sitä lukee, etkä sinä saa siitä mitään muuta kuin tekstin tuottamisen ilon."

Ei mikään ole Suomessa yhtä yliarvostettua kuin älykkyys. Vain älykäs saattaa kuvitella jonkun merkityksen sille, että hänen some-postauksensa lukee enemmän kuin yksi ihminen.

"Itse asiassa maailman ongelmat taitavat kuitenkin johtua siitä, että vahvaa esiintymistä on jo pitkään arvostettu enemmän kuin sivistynyttä älyä."

Venäläisessä 1800-luvun kirjallisuudessa suomalainen on usein metsän tietäjä, arvoituksellinen erakko, jonka puheista ei saa mitään selvää. Ehkä olemme itsekin taipuvaisia sotkemaan huonon ulosannin sivistykseen ja älykkyyteen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Minussa on sen verran älykön vikaa, että pohdin miten Timo Soinin purskahdus Sveitsin kansanäänestyspäivänä liittyy hänen sveitsiläisen hallituskumppaninsa Anne Bernerin istumiseen sikatilallisten puolueen mandaatilla.

Onhan sveitsiläistä kanttoonihallintoa sanottu hyvin kehittyneeksi demokratiaksi: Mitä kevyemmät ideologiset rakenteet ihmisillä on yläpuolellaan, sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä. Kansalainen voi äänestää jaloillaan minkäkielisessä kanttoonissa tahtoo asua. Eikä monikaan välitä tietää minkä niminen presidentti keskushallinnossa kulloinkin vaikuttaa.

Toisaalta Sanassa sanotaan, että kaikkein alhaisimpia ovat sikopaimenet.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Työväenkirjastossa oli eilen keskustelu tulevaisuuden hallinnasta. Lopuksi päädyttiin pohtimaan median ja somen roolia. Esiin tuli kaksi vastakkaista linjaa:

1) Somessa kansalaiset voivat aidosti ilmaista itseään ilman median välitystä. Some on myönteinen ihmisten keskinäisen kommunikoinnin muoto. Siinä ihmiset rakentavat itselleen uusia välineitä. Tätä puolta korostivat Ismo Luimula ja Jouko Kajanoja. Vanha media ei raportoi mitään kansalaiskeskustelusta Euroopassa.

2) Helsingin yliopiston entinen rehtori, kansleri ja filosofian professori Ilkka Niiniluoto näki somen ikävänä. Some antaa tilaa vihapuheelle, tutkijoita uhkaillaan. Somen vastakohta on valistunut henkinen tila. "Itse uskon, että edustuksellisella demokratialla on tärkeä rooli, se on valistunut ja perehtynyt. Ajatelkaa, millainen olisi Trump-maailma. Oikeaa tapaa edustavat millennium-tavoitteet ja kestävän kehityksen tavoitteet", sanoi Niiniluoto.

Sanoisin että tulevaisuus on enemmän Luimulan ja Kajanojan linjoilla. Nykysomessa on lastentauteja ja sivuhäiriöitä. Yksi tapa suhtautua lastentauteihin on jättää sellaiseen turvautuvat vaille huomiota, antaa niiden kuihtua vähitellen pois kuten huono tuote häviää markkinoilta. Kuulemma katupartiointikin on sammumassa. Vieläkö joku jaksaa lukea Halla-ahon, Immosen tai Luhtasaaren tekstejä?

Ilkka Niiniluodon ja kaltaisensa (yliopisto)sivistyneistön asenne someen on vaillinainen. He juuttuvat yhteen sivujuonteeseen, ehkä siksi että se hipaisee heitä itseään. Juuttuminen estää heitä näkemästä ja kuvittelemasta sosiaalisen median 'edistyksellistä' roolia. Tilanne muistuttaa aikaa jolloin väiteltiin kansakoulujen, yleisen äänioikeuden tai peruskoulun käyttöönotosta ja vastaavista hankkeista. Nykyinen (yliopisto)sivistyneistö - ei suinkaan kaikki - linnoittautuu puolustamaan asemiaan ja sen myötä sokaistuu.

Timo Soini on plokissaan kuulemma kirjoittanut (tarkemmin Sillanpään blogissa): "Vihertuherruksella ja lässytyskristillisyydellä ei sieluja pelasteta."

Puhuminen tuherruksesta ja lässytyksestä kertoo että edustuksellisen demokratian valistuneisuus, jota Niiniluoto kehuu, ei taida kaikenkattavaa olla.

(Pasi Sillanpää, kun tämäkin kommentti paisui, julkaisen tämän myös omana blogitekstinä.)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nuorena olin vahtimestarina maataloushallituksessa. Siellä oli seinillä arvokkaiden herrojen maalauksia, mm. Maatalousneuvos Paavo Kajanojasta. Wikipedia kertoo Joukon olevan hänen poikansa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitähän tästäkin taas sanoisi. Varmaan periaatteessa olen kanssasi samaa mieltä.

Työntekijöistä, älyköistä (????), tutkijoista jne. tehdään harvoin minnekään mielenkiintoisia henkilökuvia. Sen sijaan viihdyttämisteollisuuden tuotteista kyllä. Mutta ehkä tilanne on tosiaan se, että suurin osa ihmisistä haluaa vain viihtyä. Mikä sen viihdyttävämpää, kuin tekijöiden arvosteleminen...

Yksi tämän blogistanin parhaista kirjoittajista, Ilmari Schepel, on kirjoittanut tänne kevään aikana kaksi henkilökuvaa:
Parpolan veljekset (http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216594-parp...)
Ilmari Susiluoto (http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215692-ilma...)
Toinen on saanut 5, toinen 14 kommenttia. Niistä karkeasti puolet Ilmarin omia vastauksia kommentoijille. Ilmari onkin parasta A-ryhmää myös siinä, että hän osallistuu aktiivisesti blogiensa keskusteluun.

Summana voisi tosiaan todeta, että älyllinen ja/tai utelias keskustelu joko kiinnosta vain muutamia tai sitten se on niin vaikeaa, että useimmat eivät uskalla.

Niin, tuosta Arman Alizadista olen eri mieltä. Minusta hän otti kuitenkin aika tasapainoisesti eri toimijat esille ja jätti päättelyn lopulta katselijoille. Vaikka en nyt kaikilta osin Heikkilääkään helpoimpana ihmisenä pidä, olen kyllä sitä mieltä, että virallisella ravitsemustieteelläkin on aika tiukat silmälaput. Vaikka ravitsemuksessa olisikin yleiset, tilastollisesti käsiteltävät yleisperiaatteet, jokainen ihminen on kuitenkin myös yksilö. Nimimerkkki 'ravitsemussuosituksia joustavasti soveltava, maukkaasta ja laadukkaasta ruuasta pitävä henkilö'.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Arman syyllistyi ns. tasapuolisuusharhaan. Mikä toki on aika yleinen ongelma nykymediassa. Eli nostetaan valtavirran rinnalle joku hörhö jolle annetaan suurin piirtein yhtä paljon tilaa kuin valtavirralle. Maahanmuutto- ja ilmastonmuutoskeskustelussa tuo on ollut aika yleistä. Samoin vaikkapa rokotuskeskusteluissa.

Ei tuossa nyt muuten olisi isoa ongelmaa, mutta se tuppaa luomaan vaikutelmaa, että kaikki vaihtoehdot ovat yhtä painavia. Eivät muuten ole.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lienee perin inhimillistä että seuraamme yhä "nomen est omen" tienviittaa, sen sijaan että luottaisimme omien aistiemme välittämiin havaintoihin.

Jos blogin kirjoittaa joku Tuomioja, Niiniluoto, Kuusi, Snellman, Herlin tai päätoimittaja Huusko, julkisia tykkääjiä löytyy helposti satamäärin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Timo Soini turvaa vanhaan pilkatessaan etteivät "lässytyskristityt" pelasta sieluja. Tulee mieleen aseveljien jutut -30 luvulta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Syvällisyys kannattaa usein jättää somen ulkopuolelle. Siksi älykkäät ja valmiiksi vaikutusvaltaiset karttavat somea."

Syvälliset ja sivistyneet ihmiset kirjoittavat valtamediassa että maahanmuutto on rikkaus ja valtava voimavara mutta liittovaltiokehityksestä eivät uskalla kirjoittaa sanaakaan.

Markku Hatakka

"Kiviterapiakommunismi" voisi tarkoittaa Lenin & Stalin & Pohjois-Korean Il-Sung patsaita, joiden kautta voi ylläpitää aatetta...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kiviterapiakommunismia esiintyy vuorineuvostasolla jota toimittajat pelkäävät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut ovat ruvenneet vaihtoehtohoitojen etujärjestöksi mutta kelpaavat vaihtoehtohoidot heille myös pilkkakirveiksi. Täysi epäjohdonmukaisuus on persulle ok.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Persuajattelun kaunein sana on vuorineuvos.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toiseksi kaunein sana persuille on Diana-puisto, jonne Nomen est omen-tienvitta ohjasi heidän puoluetoimiston muuttamaan.

Eivät yksin persut ole kuninkaallisiin päin kallellaan, sillä Jukka Gustafssonilla (sd) oli vaikeuksia pysyä nahoissaan saadessaan opetusministerinä tavata Qatarin upporikkaan prinssin Helsingissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset