Somessa stara pilkkaa sivistystä

Sosiaalinen media tekee turhakkeista staroja ja älyköistä seinätapettia. Älykkäällä keskustelulla on sosiaalisen median aikakaudella tylsimyksen leima. 

Timo Soini kuvasi tätä muutosta osuvasti viime sunnuntain plokissaan:

"Lässytys lyö takaisin. Katsoin Clintonia ja Trumpia CNN- kanavalta. He mättävät toisiaan huolella. Siihen suuntaan olemme menossa. Miksi? Taidan tietää. Vihertuherruksella ja lässytyskristillisyydellä ei sieluja pelasteta." 

Eli Timon mielestä on parempi venyttää totuutta ja mättää kuraa toisen niskaan kuin argumentoida sivistyneesti. Populismi on siis lopultakin ottanut niskaotteen.

Sivistyksellä on ollut jatkuvasti ahdas liikkumatila ja sosiaalisen median vallan lisääntyessä, myös TV ja lehdet ovat lisänneet viihteellisyyyttä ja populismia sivistyksen kustannuksella. Sen sijaan, että sivistyneistä ajatuksista syntyisi älykkäitä keskusteluja, tärkeistäkin asioista tehdään asiaohjelmaksi paketoitua viihdettä.

Viime viikolla tästä antoi esimerkin Arman Alizad, joka ravitsemusta käsittelevässä dokumentissaan oli käyttänyt amatöörejä tasaveroisina kommentaattoreina ammattilaisten rinnalla. Hänen mukaansa yksityisen ihmisen henkilökohtainen kokemus on yhtä arvokas kuin asiantuntijan perehtyneisyys. 

Yksityisen ihmisen subjektiivinen kokemus on provosointina arvokasta aineistoa dokumentin tekijälle, koska provosointi leviää kulovalkean tavoin somessa. Provosointi tuo yleisön. Faktojen ei niin ole väliä, koska tiedehän muuttuu kuitenkin joskus. Jos ei meidän elinaikanamme, niin sitten meidän kuoltuamme varmaan. Ja onhan ravitsemustieteilijöillä aina mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä. Tärkeintä on se, että keskusteluja syntyy.

Niin… Jokunen aika sitten television ajankohtaisohjelmassa oli Mikael Fogelholm ja itseoppinut ravintoasiantuntija. Heistä vain Fogelholm oli saanut vihapostia. Somessa asiantuntija joutuu perustelemaan asiantuntemustaan, kun itseoppinut selviää helpommalla.

Some antaa lahjattomalle ja osaamattomalle mahdollisuuden nousta staraksi

Jos olet nainen ja sinulla on hyvät tissit, niin soita Iltapäivälehteen ja pyydä niiden tekemään juttu sinun Instagramissa jakamastasi pikkutuhmasta kuvasta. Saat helposti kymmenen tuhatta setää ja teinipoikaa katsomaan kuvasi ja mainosnäyttöjen avulla sinä käärit siinä sivussa kivat taskurahat. Jos olet ruma, pistä päähäsi gorillanaamio, aja autoa ja laula Hiski Salomäen Lännen lokaria, niin saat saman suosion. 

Jos sen sijaan olet älykäs ja haluat jakaa pohdittua tietoa, sinun kannattaa varautua siihen, että hyvin harva sitä lukee, etkä sinä saa siitä mitään muuta kuin tekstin tuottamisen ilon. Somessa ajatus kannattaa jättää vajaaksi, korkeintaan puolikkaaksi. Muuten kukaan ei kykene jatkamaan keskustelua eteenpäin ja keskustelu tyssää. 

Syvällisyys kannattaa usein jättää somen ulkopuolelle. Siksi älykkäät ja valmiiksi vaikutusvaltaiset karttavat somea. Monelle heistä someen tulo tekee elämän vain vaikeammaksi.

Somessa on luotu mielikuvaa, että jokainen voi olla oman elämänsä huippumalli, Nobel ajattelija ja sivistyneistön äänitorvi – usein lopputuloksena on vain torvi. Jopa fiksut ihmiset heittäytyvät älyttömään keskusteluun, koska some tukee tyhmyyttä enemmän kuin viisautta. Juttusi menee paljon varmemmin jakoon, jos se on hieman älytön. 

Some starailu on sivistyksen tappio emmekä voi sille mitään

Timo Soini saattaa olla valitettavan oikeassa julkisuuden suhteen. Somessa pönttöily kannattaa. Some nostaa esille nopeita reagoijia ja "ällistyttäviä tapahtumia". Kun sosiaalinen media tarjoaa päivät pitkään Karpolla on asiaa tyyppistä aiheenkäsittelyä, syvälliset ajattelijat jäävät taka-alalle. Syvällinen ajattelu on liian korkealentoista somekansalle, koska yksittäiseen ajatukseen pitää käyttää omia aivoja enemmän kuin tavallisesti. Nopeat, sanavalmiit, ilman turhia pidikkeitä provosoivat ja tiivistämisen osaavat kansankiihottajat vievät joukkoja ja johdattavat niitä parhaimmillaan kuin sopulilaumaa. Ryhmässä halutaan olla yhtä starojen kanssa ja ainakin salaa varsin moni haaveilee pääsystä somejulkisuuden kautta helppoon elämään.

Kaiken lisäksi somessa monelle ihmisistä on annettu uskoa, että maailman ongelmat johtuvat siitä, kun sivistyneillä on ollut liikaa valtaa. Itse asiassa maailman ongelmat taitavat kuitenkin johtua siitä, että vahvaa esiintymistä on jo pitkään arvostettu enemmän kuin sivistynyttä älyä. 

Me kyllä nauramme Donald Trumpille ja Sarah Palinille ja ihmettelemme Kardashianeja, mutta olemme hieman sokeita sille, että samanlaisia ilmiöitä niitä näkyy täällä Suomen somessakin esiintyvän.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu