PasiSillanpää

Pimeät työt ja elämisen pakko

Suomessa käydään aiheellista ja mielenkiintoista keskustelua verotuksesta, palkoista, ihmisten köyhyydestä ja harmaasta taloudesta. Jotenkin vain tuntuu siltä, että varsinaiseen ytimeen ei keskusteluissa useinkaan päästä.

Harmaan talouden ydinkysymys on se, että osa ihmisistä joutuu oikeasti tekemään pimeää työtä, että saavat pidettyä jotenkin kunniallisen elämän edellytykset. Palkkatason oleellinen kysymys taas on se, kuinka monta tuntia päivässä on käytettävissä työntekoon. 

Vastikään julkaistussa kyselyssä tuli ilmi, että eniten pimeää palkkaa ovat maksaneet ja vastaanottaneet ne, joiden tulot ovat alle 30.000 euroa vuodessa.

Sosiaaliturvajärjestelmämme on rakennettu niin, että talousvaikeuksissa olevan henkilön saadessa jostakin lisätuloja, häneltä nipistetään sosiaalituista. Kansalaispalkasta toivotaan tähän asiaan apua, mutta koska se ei vielä ole voimassa, niin ihmiset elävät tämän hetken pelisäännöillä. Mikäli joku köyhä haluaa saada jotakin muuta kuin kaurapuuroa syötäväksi ja ehjiä vaatteita, sen rahoitus kannattaa hoitaa virallisen järjestelmän ulkopuolella liikkuvalla käteisellä. Jos raha käy pankkitilillä, seuraavan kerran sosiaalivirastossa asioidessa se saatetaan huomioida maksettavissa korvauksissa. Lisäksi siitä saattaa tulla veroseuraamuksia.

Hankalinta on niillä, jotka maksuvaikeuksien johdosta ovat ulosotossa. Heiltä viedään yleensä noin kolmasosa nettopalkasta ulosottoon. Sosiaaliturvan maksamasta rahasta ei tehdä ulosottoa. Suomessa on maksuhäiriöisiä tällä hetkellä noin 370.000 henkilöä. Sitä en tiedä, kuinka suuri osa heistä on edelleen ulosotossa. Ei tarvitse kaksista laskupäätä, kun huomaa, että pienipalkkaisella ulosotossa olevalla voi oman elämän hallinnan tunne olla aika rajoittunut. 

Työnantajat vaativat sitä, että palkkoihin pitää tulla enemmän joustoja alaspäin, jotta voitaisiin työllistää enemmän. Tämäkin ajatus on sinänsä loogiselta kuulostava. Siinä vain on se haaste, mikä esim. USA:ssa on jo havaittu. Alemmilla palkoilla saadaan usein enemmän töitä, mutta jossakin kohdin päivästä loppuvat tunnit ahkeraltakin ja ansioille tulee katto. Kukaan ei osaa sanoa, saako yksittäinen ihminen yhtään enempää rahaa käteensä sen seurauksena.

Jälleen ollaan siis siinä haasteessa, mistä saadaan lisää rahaa.

Olisi hyvä, jos osaisimme useammin olla avoimia ja rehellisiä siitä, miksi jotkut asiat eivät toimi ja toiset ratkaisut taas toimivat. Ilman todellisiin syihin pureutumista ei löydetä parempia ratkaisujakaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Jotenkin on alkanut tuntua siltä, että pimeä työkin on rehellisempää kuin tämä järjestelmä.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Ainakin voisi yrittää tehdä asioita yksinkertaisemmaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset