PasiSillanpää

Suomi – maailman tylsimmin ajatteleva maa

Suomi on maailman ykkönen tylsyydessä. Muuta en voi enää ajatella sen jälkeen, kun törmäsin netissä listaan "12 yllättävintä asiaa missä Suomi on maailman paras" (12 Surprising Things In Which Finland Is The Best In The World). Listan 12 asiasta suurin osa liittyi suomalaiseen kiltteyteen kuten vakaimpaan poliittiseen järjestelmään, maidonjuontiin, kahvinjuontiin, saunomiseen ja kirjojen lainaamiseen.

Kaikella kunnioituksella listan tekijälle, joka on monelle tuttu filosofi Frank Martela. Lista on selvästikin laadittu rakkaudella, mutta se myös todistaa jälleen kerran sen karun tosiasian, että me olemme kuollettavan tylsämielinen kansa, joka yrittää kaikkensa, että se tarttuisi myös muihin.

Suomalaista brändiä rakennetaan vakavamielisyyden varaan. Viihteenkin puolella tunnetuin vientivalttimme on tummasävyinen raskas rock musiikki. Olemme niitä harvoja länsimaita, joissa ilonpitoon pitää kysyä lupa. Jos tekee mieli pitää vähän hauskaa, pitää muistaa kysyä paria viikkoa aiemmin lupa sekä viranomaisilta että naapureilta. Jokainenhan meistä tietää, milloin meillä on hauskaa.

Kauppalehti kertoi tänään kuinka Googlen kuvahaussa Suomesta tulee ensimmäisenä "karttoja, lippu ja Ku Klux Klaanin hattu", kun Islannista vastaavasti tulee hyvin otettuja luontokuvia. Kauppalehti kysyykin aiheellisesti, miksi Islanti on tällä hetkellä matkailubuumin huipulla ja Suomen ponnistukset näyttävät harrastamiselta.

Ei hyvää päivää suomalainen markkinointiväki! Päätä kivistää.

Miten täällä opitaan ymmärtämään mielikuvien merkitystä?

Meillä puhutaan kansanperinteessä istuvasta suhtautumisesta mainostamiseen, markkinointiin ja brändäykseen.  "Jos tuote tai palvelu on hyvä, niin kyllä se myy". Moni hymähätää, että noinhan se on ollutkin, mutta onneksi ei ole enää.

Kyllä se edelleen on niin.

Helsingille rakennetaan parhaillaan kaupunkibrändiä. Ensimmäiset julkisuuteen tulleet tiedot brändistä viittaavat siihen, että jälleen ollaan rakentamassa mukavaa pikku näpertelyä. Brand New Helsinki projekti kartoitti sen, mitä Helsingistä halutaan kertoa maailmalle. Sivuston yläpalkissa olevista lukuisista kuvista vain yhdessä hymyillään. Ja sekin kuva on suomalaisesta pariskunnasta tekemässä heinätöitä talikolla!!

Ollaanko me suomalaiset niin pahuksen umpimielisiä ihmisiä, että meistä ei saa edes hymyileviä kuvia Suomibrändin esittelysivulle? Mikä ihme meidän brändi-ihmisiä vaivaa? Valikoituuko meidän brändin tekijöiksikin maan vakavamielisin ja masentunein kansanosa? 

Jos ihmisiltä kysyy, mitä mielikuvia eri pohjoismaalaisista liikkuu maailmalla, niin Suomi on ainoa maa, johon ei liitetä jonkinasteista kykyä nauraa itselleen tai parhaimmillaan tehdä itsestään positiivista pelleä. 

En yhtään ihmettele, että olemme maailman parhaita tekemään innovaatiota, mutta yksi maailman surkeimmista maista myymään sitä. Kuka haluaa ostaa mitään kahvilassa talvitakissa puhelimensa ylle taipuneelta ryhmältä, joka tuossa Helsingin brändityöryhmän kuvapalkissakin näkyy?

Ou nou.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kauppalehden toimittaja on ilmeisesti aiemmissa hauissaan osoittanut tavallista suurempaa kiinnostusta kkk-aiheeseen, mistä syystä google niitä hakutuloksissa tarjoaa. Kokeilin kuvahakua. ei tullut pahvitötteröitä vaan lähinnä karttoja ja luontokuvia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Googlen hakusanaksi kuvahaussa kirjoitta "Finland", niin saa kyllä melko lailla saman genren kuvia kuin kirjoittaessaan "Sweden". Mutta jos kirjoittaa "Suomi", niin sitten tulee vain lippuja, karttoja ja muuta tylsää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sellainen kansa millaiset johtajat. "Ole valmis" partiolaisia, kuten Juha Sipilä, Petteri Orpo, Jussi Niinistö jne.

Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä -hanke toteuttaa Mikkeliin Suomi 100-vuotta juhlavuonna Sotahistoriakeskuksen, jonka odotetaan tuovan ulkomaisia vierailijoita.

Revi siitä huumoria. Kulttuurielämän sisällöstä päättävien asemissa on lähinnä sotaveteraanien tyttöjä ja poikia, koska sodista on kulunut vasta 70 vuotta. Isossa kirjassa sanotaan, että isien hyvät teot palkitaan ja pahat kostetaan kolmanteen polveen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Takana loistava tulevaisuus!" Suomessa yritetään nostaa henkeä menneillä uroteoilla, talvisodalla, sellu-, paperi- ja puuteollisuuden vuosikymmenten takaisella sekä Nokian huippuvuosien menestyksellä. Tämä on sitä taaksepäin katsomista, joka on tyypillistä Suomelle ja jonka kuvitellaan myös tuottavan uusia menestystarinoita. Historiasta on hyvä ottaa oppia, mutta tärkeintä on tuottaa sen pohjalta uusia innovaatioita ja kaupallisesti menestyviä tuotteita.

En oikein ymmärrä, miten Suomea pidetään maailman ykkösmaana innovaatioissa, koska täällä melkein vihataan kaikkea totutusta poikkeavaa ja NIH-henki tyrmää kaikki yrityksetkin luoda jotain uutta. Kyse ei ole myynnin osaamisesta, vaan myytävien tuotteiden puutteesta.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tapasin työkaverin kadulla. Oli asunut 6 kuukautta Espanjassa, vuorotteluvapaalla. Olimme yhtä mieltä että Suomi on tylsä maa. Suomen politiikka, ilmapiiri, ajattelu, kaikki se.

Kammottaa ajatella kuinka vuoden päästä hehkutetaan Suomen 100-vuotisuutta. Siitä "juhlinnasta" joutuu pysymään kaukana. Elokuva Tuntematon sotilas taas kerran, onko se jo kolmas versio. Kuulemma näyttelijät kaikkoavat, en ihmettele. Armeijassa jouduin elokuvan kerran pakkokatsomaan, se riittää.

Eilen kiertelin Helsingin Jätkäsaarta. Sieltä löytyy paikkoja joista voi vain kysyä kuinka ihmeessä Suomessa voidaan sellaista kaavoittaa ja rakentaa. Talojen ja ikkunoiden tunkeminen toisiinsa kiinni, yleinen asuttavuus (joissain paikoissa) on alle kaiken arvostelun. Jotkut talot kuin vankiloita, betonilevyjä päällekkäin ja limikkäin, jotkut ikkunat kuin tirkistysaukkoja. Siinä sitä Helsinki-brändiä. Terveisiä Hannu Penttilälle ja Anni Sinnemäelle.

Muutoinkin Helsinki tuntuu - avarammissa oloissa vietettyjen lomaviikkojen jälkeen - harmaalta, tunkkaiselta, matalalta betonikylältä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun suomalaisia pyydettiin radiossa liioittelemaan ja radiojuontaja vielä jopa antoi esimerkin aivan absurdista liioittelusta millaisia ne saisi olla,niin kisan voitti sellaiset tyypit missä toinen kertoi valaan ottaneen onkeen kiinni ( ei siis nostanut sitä ylös vaan se vain tarttui) ja toinen kertoi tehneensä sellaisen moottorin autoon mikä on vain suurin mahdollinen mitä voi katuautoon tehdä ihan realistisestikkin. Hävinneet eivät kyenneet tuonkaan vertaa liioittelemaan.

Minusta tuo liioittelemisen ongelma on melkoinen ihmettelyn kohde..se kertoo todellakin tylsämielisyydestä ja jostakin muustakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Entäpä sitten vanhemman polven brittiaristokraatit?

70-luvulla sattui eräs lentokonekaappaus, jossa matkustajista suurin osa oli brittejä. Tilanne oli erittäin vaarallinen ja loppujen lopuksi kaappaajat saatiin antautumaan kentällä, jonne he olivat pakottaneet koneen laskeutumaan.

Kun koneesta poistuvia matkustajia haastateltiin uutislähetyksessä, ensimmäisenä haastateltavana oli noin 70-vuotias herrasmies, joka kertoi tapahtumista rauhallisen analyyttisesti:

"They threatened to kill part of the passangers for warning to the others and one of them was holding a gun point in front of my face at that moment."

Toimittaja kysyi miltä tuo tuntui.
Hän vastasi rauhallisesti: "I considered it worrying".

Jos tuollainen ei ole "understatement", niin sitten ei mikään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Niin..no tilanteisiin voi myös suhtautua rauhallisesti ilman kauhistelua tai pelkoa ja vaikka pelko onkin aina läsnä,niin sitä voi koittaa hallita. Olisiko siinä sitten papparaisen ollut mitään hyötyä levittää paniikkiakaan

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toisaalta sangen monet suomalaiset ovat sitä mieltä, että maamme julkisuuskuva maailmalla on liiankin myönteinen, koska niin moni turvapaikanhakija on vaeltanut läpi koko Euroopan määränpäänään Finland.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Useista miljoonista pakolaisista pieni pisararoiske on lentänyt tänne pohjan perillekin ja outoa olisi, jos niitäkään pisaroita ei lainkaan olisi tullut.
Sellaiset suomalaiset, jotka luulevat, että nimenomaan Suomi on jotenkin pakolaisiksi lähteneiden suosiossa alunperin, ovat perinjuurin väärässä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"jotka luulevat, että nimenomaan Suomi on jotenkin pakolaisiksi lähteneiden suosiossa alunperin"

Suomi kiinnostaa siirtolaisia jotka etsivät parasta sosiaaliturvaa, työtähakevat etsiytyvät muualle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Oikeastaan Suomen säilyttäminen ummehtuneena museovaltiona on pikemmin kenraalitason kuin rintamamiesten juttu.

He haluavat siirtää maan tuleville sukupolville sellaisena kuin ovat sen isiltään saaneet, koska muuta on vaikea keksiä. Eivät rivimiehet keksi ehostaa Lenin-museota Tampereelle variksenpelättimeksi muistuttamaan 1919 tapahtumista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tylsyys on myös meidän turvamme.

Ei tänne pohjolan perukoille saata tulla sellainen, joka etsii hälyä ja vilskettä. Sen sijaan täällä viihtyvät puhtaasta luonnosta ja sen rauhasta nauttivat.

Kuka kaipaa "oikeiden" suurkaupunkien ruuhkia. Helsingissä oikein paha ruuhka kestää puolisen tuntia, jos sitäkään. Muulloin kadut ovat tyhjillään.

Turvapaikanhakijatkin alkavat valua muualle aivan oma-aloitteisesti, kun täällä ei ole mitään tekemistä. He noudattavat sitä vanhaa viisautta, jossa sanotaan: "jos sinulla ei ole mitään tekemistä, älä tee sitä täällä."

Me olemme välillä tylsiä, mutta osaamme myös iloita, jos iloon on aihetta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Irtiottoja peilataan nelikenttäanalyysin "uhka"-tekijän kautta. Märehtiminen vie sen verran aikaa, että homma kuihtuu jo ennen kuin on päästy "mahdollisuus"-tekijään.

Ja harmaus saa luvan jatkua...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Toisaalta taas, eikö tylsyys ja rauhallisuus, luonto, avoimet metsät ja liikenne... Voi olla valttikortti? En usko että monikaan tahtoo lähteä isosta kaupungista lomailemaan toiseen isoon kaupunkiin? Varsinkaan Helsinkiin joka häviää loppuenlopuksi aika monelle suurkaupungille euroopassa, viihtyvyydessä jne. Monet turistit tulevat Suomeen lapin ja rauhan takia ei Helsingin. Hesa vain sattuu olemaan siinä kulkureitillä!

En ymmärrä miksi Suomi nyt panostaa niin sairaan paljon Helsinkiin?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Siis nyt en ihan ymmärtänyt miten huomaavaisuus naapureita kohtaan kotibileistä ilmoittaessa voisi haitata positiivisia mielikuvia Suomesta tai Suomen markkina-arvoa maailmalla.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Vain sorsa lentää pohjoiseen, maahan outoon, sohjoiseen..."

"Mies se tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjännaurajasta."

Markkinapellejä ja kaikenlaista hälyä ovat maailman mediat täynnään, mikäpä siinä niin hohdokasta olisi? Palkattakoon sitten ruotsalaiset tekemään myyvää mainosta suomalaisista tuotteista, jos kerran emme sitä osaa itse. Muuten en ymmärrä koko maabrändivouhotusta.

Jos täällä onkin niin turvallista ja tylsää, että joitakin voi ikävystyttää, en silti kaipaa sen tilalle mitään Lähi-Idän meininkiä ja näyttäviä sensaatiouutisia. Aitous on ihmisissä tärkeämpää kuin valkaistut hammastahnahymyt. Huomiohakuista virnuiluako ja suuna päänä elämöintiä vai tunkeilevan tyrkyttävää kaupantekoako tänne kaivataan? Vai äsken edesmenneen Jouko Turkan luomaa kuvaa räkää roiskuvista mölisijöistä?

Sotahistoria nyt vain sattuu olemaan historiallinen fakta - minkäs me yli 70 vuoden jälkeen sille tapahtuneelle mahdamme, varsinkaan, kun tammenlehväsukupolven aikaansaannoksissa ei ole kansainvälisessä vertailussa mitään hävettävää? Osaa kävijöistä se voi kiinnostaa, suurinta osaa ei.

Eräässä vaiheessa suomalainen arkkitehtuuri ja muotoilu oli arvostettua maailmalla, joskus Nokia oli maailman ykkönen toimialallaan. Monissa maailman huippuorkestereista on suomalainen kapellimestari nykyäänkin. PISA-tutkimusten tulokset herättävät vieläkin kiinnostusta maailmalla. Taloudessa Suomi sössii asioitaan ja on jämähtäneiden edunvalvontajärjestöjensä halvaannuttama. Sosialismi koettaa opettaa meille, että "joku muu" on aina vastuussa suomalaisen elämästä. Mediassa hegemonia on punavihreässä kuplassa elävillä. Tällaiset ilmiöt menevät ja tulevat.

Ensi kesäksi saan vieraakseni amerikkalaisia, jotka tulevat Suomeen ja Pohjoismaihin ensimmäistä kertaa. Olen etukäteen suunnitellut yhdessä koettavaa ohjelmaa ja kohteita, jotka heitä todennäköisimmin kiinnostaisivat, eikä mielestäni Helsingissä ole vaikeutta löytää tarjontaa, joka erottuisi heidän omasta kotiympäristöstään. Toki muuallakin maassa on paljon näkemisen arvoista, vaikka mittasuhteet eivät tietenkään ole meillä missään megaluokkaa kuten Suuressa Maailmassa.

Miksi ihmeessä maailman edes pitäisi olla niin kovin kiinnostunut juuri Suomesta?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Ja mikä merkillisintä, tuo KKK-kuva on YLE:läisen toimittajan lavastama. Kuvahan otettiin Hennalassa niin että paikalla ei ollut yhtään pakolaista, ja YLE:n toimittaja tökkäsi lipun pahvitötterön päähänsä laittaneen nuorukaisen käteen, ja otti kuvan.

Ei ihme että Suomi-kuva on tällainen, kun valtion radioyhtiö jatkuvasti maalaa kuvaa suomalaisista rasistisina juoppoina.

Tänäänkin kuuntelin aamu-uutisissa miten mölkkypeliä on viety mm. Kanadaan. Toimittaja ilmoitti että hän on sen verran kansainvälinen, ettei tarvitse viinaa mennessään puhumaan ulkomaalaisille. Mikä siinä on kun YLE jatkuvasti käsittelee suomalaisuutta näin rasistisesti?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos ihmisiltä kysyy, mitä mielikuvia eri pohjoismaalaisista liikkuu maailmalla, niin Suomi on ainoa maa, johon ei liitetä jonkinasteista kykyä nauraa itselleen tai parhaimmillaan tehdä itsestään positiivista pelleä."

Tulee mielen maailman surkein ja itkettävin ja vähiten naurattava pellehahmo, Uuno Turhapuro, jota suomen kansa rakastaa sukupolvesta toiseen.

En voi ymmärtää, minulle ainakin tulee Uuno Turhapurosta aina paha mieli ja paha olo, jokin sellainen yököttävä tunne. Tekee mieli vaihtaa kanavaa heti ja niin myös teen.

Hauskojakin pelle- hahmoja varmasti on, heti vain ei tule mieleen. Nojoo, Pirkka Pekka Petelius on parhaimmillaan hauska, mutta kyllä nuo putous- hahmot on yleensä surkeita, jotkut jopa vielä surkeampia kuin Turhapuro.

Kivikasvot osaisivat aikanaan tehdä positiivista huumoria, mutta kyllä nuo kummelit taitaa olla sitä samaa Turhapuro- luokkaa.

--------------

Eräs mahtava koomikko nyt ainakin tulee mieleen menneiltä vuosikymmeniltä.

Sehän on tämä Aku Korhonen. Hänen jalanjäljissään oli jokunen muu, Severi Suhonen, Pekka ja Pätkä, Eemeli.

Näistä vanhoista herroista alkoikin sitten suomalaisen huumorin rappio, kivikasvoja ja Pirkka-Pekkaa ja jotain Taneli Mäkelää lukuunottamatta.

Terho Nikulainen

We as Finns have one major bonus in our possession. Our language has remarkable advantages we should not forget. Finnish language makes us one of the brightest among countries:
If my native language were not Finnish, I could not learn half as much as now, by studying for instance Italian and French, about the conditions of our ability to communicate. I'm impressed by this insight!

Of course, it all depends on how we take our language. It's all about attitude.

Our skills of communicating are among the best in the world.

One should not mock neither underestimate the capability of Finns that everyone has in one's possession in our native language. Don't forget this.

Jukka Mäkinen

Entäs se 5%, joilla ei ole tätä etua. Pisatulokset ainakin ovat selkeästi valtaväestöä heikompia, vaikka asia koitetaan vaieta.

Terho Nikulainen

Maahanmuuttajilla sekä suomenruotsalaisilla on se etu, että mikään mikä koskee suomalaisten negatiivisiksi miellettyjä ominaisuuksia, ei koske heitä. Vain suomalaiset osaavat vähätellä itseään - täysin syyttä. Pisa-tulolksilla ei ole mitään tekemistä tylsyyden tai fiksuuden kanssa. Ne ovat henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka syntyvät joko joukon alistavasta paineesta tai joukon kohottavasta läsnäolosta tai sen puutteesta.

Jukka Mäkinen

"Brand New Helsinki"-projekti on juuri sitä veronmaksajien rahan haaskausta mistä pitäisi päästä eroon. Mutta tuleepahan taas työllistettyä 9 siskoa, vaikka täysin turhasta projektista ei ole mitään hyötyä. Leipäjonot sen kuin pitenevät, mutta eihän se ole siskoille tärkeää eikä sellaista jaksa katsella. Köyhyys on aina niin rumaakin.

Käyttäjän JarmoPeltola kuva
Jarmo Peltola

Muuten oikein mutta se talikko taisi mennä väärin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Talikolla luodaan lantaa.

Taisi blogistilla tulla tuossa kohdin negatiivisesta asenteesta johtuva freudilainen lipsahdus. Tai voihan kyseessä olla tietämättömyyskin.

Jukka Mäkinen

Hangolla luodaan keksejä, joilla puolestaan ohjataan tukkeja.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #26

Haravalla katsotaan olympialaisia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuten blogi ja monet kommentit osoittavat, suomalaiset ovat myös mestareita vähättelemään omaa maataan. Sinnä lajissa suomalaisilla lienee maailmanennätys.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kritiikki voidaan tulkita myös vähättelynä.

Kritiikin puute on huono asia sekin.

Suomi on hyvä maa ja sen kritiikki on myös hyväksi

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vähättelyä ja uhittelua esiintyy kaikissa maissa. Mutta Suomessa vallitsee ehkä keskimääräistä suurempi kompleksi omasta maastaan. Se ei suinkaaan esiinny pelkästään vähättelynä, vaan myös erinomaisuuden ylikorostuksena. Alemmuuskompleksi ja ylemmyyskompleksi ovat usein saman oireyhtymän esiintymismuotoja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tällaista se meillä monesti on: välillä sorrutaan suuruudenhulluuteen ja välillä sen vastakohtaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eikö juuri sellainen joka ei ole vapaa, vakuuttelemasta päästyään vakuuttele olevansa vapaa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jukka Petäjä kertoo esseessään tämän päivän Hesarissa Altiro Spinellistä EU-ideologian isänä. Hän jäi kaipaamaan Spinellin kaltaisia rohkeita sieluja nyt kun EU näyttää olevan vaikeuksissa.

Sotien jälkeen pyrittäessä eroon nationalismista, yksilön vapausihanteina korostettiin mm. oikeutta vapaaseen identiteetin muodostumiseen. Pidettiin tärkeänä esim. ettei kieliä opetettaisi pakolla.

Kuten tiedämme Suomi liittyi jälkikäteen ikääänkuin valmiiseen EU:hun, eikä juurikaan pohdittu mihin oltiin menossa, joten suomalaiset poliitikot yhä puhuvat taloudesta "koska raha meillä sykkii suonissa".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset