Muutosvastarinnasta valittavat ovat muutoksen amatöörejä

Maailma on koko historiansa ajan enemmän tai vähemmän kipuillut jatkuvien muutosten kanssa. Niistä on opittu paljon, mutta se oppi ei tunnu koskaan juurtuvan sukupolvesta toiseen siirtyväksi ymmärrykseksi, vaan kerta toisensa jälkeen, muutosta haluavat valittavat muutoksen vaikeudesta. Muutosten vaikeus on kuitenkin enemmän kiinni muutosta vaativista kuin muista. 

He epäonnistuvat, koska ovat muutosta vaatiessaan täysiä amatöörejä

Eilen Helsingin Sanomissa oli tiedesivulla kirjoitus, jossa selitettiin kuinka uudet teknologiset innovaatiot kohtaavat aina vastustusta. Juttua jaettiin kohtuullisen ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Katselin mielenkiinnolla, mitä kohtia ihmiset lainasivat pitkästä tekstistä ja mitä he sillä mahdollisesti sanoivat.

Yksi valistuneista jakajista lainasi kohtaa: "Ihmisellä on taipumus demonisoida uutta ja siksi geenimuokkaus, keinoäly ja Uber pelottavat meitä." 

Tämän kohdan esiin nostava saattaa lähteä olettamuksesta, että ihminen luonnostaan vastustaa kaikkea muutosta. Se on yksi suurimmista muutosvastarinnan valittajien virhekäsityksistä. Ihmiset haluavat luonnostaan muutosta, mutta he haluavat, että muutos tuo hyviä asioita. Hyvin harvoin muutosta myyvät onnistuvat kertomaan uudesta tavalla, joka saa ihmiset kokemaan, että nyt on tulossa jotakin vielä parempaa. Uudistajat eivät osaa samaistua muutoksen kohteen tilanteeseen ja kertovat muutoksesta ihan vääriä asioita ja aivan väärällä tavalla. Lopputuloksena on innostuksen sijaan hämmennys tai vastustus. Erityisen suurta amatöörimäisyyttä esittävät ne muutoksen vaatijat, jotka väittävät ihmisten hämmennystä vastustukseksi. Niinpä ihmisten hämmentyessä, he menettävät malttinsa ja syyttävät hämmentyneitä, kun heitä pitää siinä tilanteessa valistaa ja antaa mahdollisuus myös itse lisätä ymmärrystään.

Joku oli eilen lainannut kohtaa: "Innovaatioiden vastustajat nojautuvat perinteisiin ikään kuin nämä perinteet itsessään eivät olisi olleet aikoinaan keksintöjä." Ymmärrän, että lainaaja on tällä lainauksellaan halunnut viestiä, että perinteet ovat aina muuttuva asia, eikä perinteistä kannata liiaksi pitää kiinni. Ajatus on sinänsä ihan oikea, mutta sisältää piirteitä natsismista. Perinne tarkoittaa kytkentää johonkin yhteiseen. Jos meiltä vaaditaan luopumista jostakin yhteisestä, sen uuden pitää kyetä tarjoamaan sille uusi muoto. Hyvin tavallista on kuitenkin se, että muutosta ajavat aloittavat muutostyön ennen kuin itsekään ymmärtävät mihin ovat pyrkimässä. Puhumattakaan siitä, että ymmärtäisivät mitä siitä on tulossa. He siis epäonnistuvat jälleen tarinassaan paremmasta huomisesta. Heidän huomisensa on vain epäselvä näky.

Mielenkiintoinen kommentti oli myös: "Kumpi onkaan pelottavampaa: uudet teknologiat itsessään, vai se, mihin tarkoituksiin niitä käytetään?" Ajatus siitä, että ihmiset pelkäävät uutta teknologiaa on sience fictionia. Tiedemiehet ja fantasiakirjailijat kykenevät luomaan pelkoja, joita tavallinen ihminen ei osaa edes ajatella. Väittämällä keinoälyn olevan kyvykäs kaappaamaan ihmisen ja matkapuhelimen vievän kaiken yksityisyytesi, puhutaan peloista, jotka ovat mahdollisia, jos me olemme tyhmiä. – Toki rehellisyyden nimissä olemme usein tyhmiä. Käytännössä ihmiset kuitenkin ottavat usein uutta teknologiaa vastaan siksi, koska se helpottaa elämää ja he ajattelevat vasta jälkeenpäin siihen liittyviä riskejä.  

Muutosvastarinta on merkki huonosta muutoksen johtamisesta

Olen nähnyt lukuisia muutoksia vuosien varrella ja lukenutkin niistä. Kaikilla onnistuneilla muutoksilla on muutama yhteinen tekijä, jotka tuntuvat näiltä muutoksen amatööreiltä jatkuvasti unohtuvan. Asioiden muuttamiseksi tarvitaan aikaa uuden sisäistämiseen, vanhasta luopumiseen ja uuden maailman vaatimien uusien asioiden oppimiseen. Muutos menee pieleen, jos ihmisillä on liian vähän tietoa ja/ tai liian vähän aikaa tehdä muutoksen vaatimat asiat. Kaikken yleisin syy on sekavuudessaan ja epäinnostavuudessaan surkea muutosviestintä ja vasta toiseksi yleisin syy liian tiukka aikataulu. Isokin muutos voidaan tehdä erittäin nopeasti, jos se tehdään ammattimaisesti.

Kehotan jokaista suhtautumaan kriittisesti jokaiseen sellaiseen puheenvuoroon, jossa valitetaan ihmisten muutoskyvyttömyydestä. Kyse on nimittäin silloin lähes poikkeuksetta valittajan omasta kyvyttömyydestä johtaa tai ohjata muutosta.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu