PasiSillanpää

Palkka ja talousviisastelu

Juhana Vartiainen herätteli Twitterissä keskustelua siitä, kuinka Suomessa on töitä, vaikka yleisestä keskustelusta voisi toisin ymmärtää. "Kuulin tänään: vaikka täällä on toisteltu "työpaikkoja ei ole", 15000 itäeurooppalaista maahanmuuttajaa on vallannut maatilojen aputyöt."

Googlaamalla löytyy, että Vartiaisen heitto on luultavimmin tullut ajatuspaja Liberalta. Minulla ei ole mitään henkilökohtaista Liberan tai Vartiaisen ajattelua vastaan, mutta silti pidän Vartiaisen heittoa puhtaasti populistisena läppänä.

Rakennusalakin on täynnä ulkomaalaisia työntekijöitä. Menee mihin tahansa helsinkiläiseen kaupunginosaan keskellä päivää ja kuuntelee, mitä kieltä kuuluu huputettujen kerrostalojen telineiltä, ovat esimerkiksi viro ja venäjä vahvoilla. Osa näistä rakennusmiehistä palkanneista yrityksistä sijaitsee ulkomailla, mutta varsin suuri osa Suomessa.

Miksi sitten virolainen ottaa hanakammin vastaan suomalaisen työn kuin suomalainen?

Virolainen rakennusmies lähtee pakoon virolaisia palkkoja. Suomalainen rakennusmiehen palkka on sen sijaan kilpailukykyinen, kun se maksetaan virolaiselle, jonka varsinainen koti on Virossa. Samalla virolaisen työntekijän perhe pääsee suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, joka on kuten tunnettua, merkittävästi virolaista parempi. Suomalaisen rakennusmiehen palkalla maksetaan asunto Tallinnan ulkopuolelta huomattavasti nopeammin kuin Suomesta. Muutama vuosi sitten tein hyvin karkean laskelman, jonka luvut heitän nyt ihan ulkomuistista. Jos suomalaiset työskentelisivät yhtä innokkaasti ulkomailla kuin virolaiset, meiltä pendelöisi jatkuvasti 200.000 suomalaista Ruotsiin. Eikä siinä vielä paras. Muutama vuosi sitten palkkaero oli vielä niin suuri, että suomalaisille olisi pitänyt samalla maksaa Ruotsissa lähes 10.000 euroa/ kk. 

Edellä mainittu laskelma perustuu keskipalkkojen erotukseen Suomen ja Viron välillä ja Suomessa vakituisesti työskentelevien virolaisten määrään. Tässä laskelmassa ei ole selvitetty sitä, mikä on pienpalkkaisten tai keskipalkkaisten palkkojen ero maiden välillä. Mukana ovat siis kaikki palkansaajat yhtenä ryhmänä. 

Talousviisaatkin ovat usein populisteja

Aika usein tuntuu siltä, että kovan luokan talousviisaatkin syyllistyvät halpaan populismiin. Vartiaisen väitteessähän ei ollut mitään väärin. Mutta hänen asemastaan esitettynä se on puhdasta populismia ilman minkäänlaista yritystäkään analyysiin. Poliitikon ja taloustieteilijän aseman uskoisi tarkoittavan pyrkimystä kokonaisvaltaisempaan näkemykseen, jota Vartiainenkin parhaimmillaan tekee varsin terävästi. Olisi toivottavaa, että vaivalla kerättyä ammattitaitoa ja arvostusta ei uhrattaisi populismin alttarille. 

Kyse on samankaltaisesta vastuusta, mitä odotetaan vaikkapa toimittajilta. 

Suomen talouden kehittäminen tuntuu päivä päivältä olevan hankalampaa, kun aina pitää tarkastaa, onko asiantuntijoillakin päällä populisti- vai asiantuntijavaihde. Suurimmalla osalla meistä ei ole aikaa eikä resursseja edes tarkistaa tietojen paikkansapitävyyttä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomi korotti taas kiinteistöveroja ja töissä käymistä. Olemme oikeilla jäljillä.

Pasi unohti, että virolaiset tuovat vielä juomat ja tupakat työmaalla oleville suomiduunareille. Sillä katetaan matkojen kulut.

Suomi tuhosi itsensä kulkemalla verotus edellä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jätetään verot nostamatta ja työttömät ilman korvausta?
(Näinhän se oli minun nuoruudessani)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#18
Montako työpaikkaa on luotu veroja nostamalla? Kohtuullinen verotus takaa hyvän työllisyyden ja motivaation tehdä töitä.

Olet melkoisen mustavalkoinen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Niin olet sinäkin. Tuhansia työpaikkoja on luotu veroja nostamalla...koska julkinen sektori on yksityisen tilaajana.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #26

En sitä väittänytkään vaan korjasin sinun väitteesi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #27

#27
En väittänyt mitään, vaan totesin mitä Lafferin käyrän ylitys tarkoittaa. Luulin sinun tietävän asian.

En uskonut sinun ajattelevan nollaveroa, mutta erehdyin.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Thaimaalainen marjanpoimija saa kolmessa kuukaudessa vajaan neljä tonnia palkakseen 10-14 tunnin työpäivistä. Työtä tehdään jokaisena päivänä.

Tämä rahasumma on puolentoista vuoden paikallista ansiota vastaava määrä ja sillä maksetaan talolaajennukset ja lasten yliopistot.

Käyttäjän lassipensikkala kuva
Lassi J Pensikkala

Mikä oli palkkaero silloin, kun Suomesta lähti puoli miljoonaa Ruotsiin töihin?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#3
Ruotsiin muuton syynä oli surkea talouspolitikka, joka jatkuu Suomessa hamaan tulevaisuuteen.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Hyvä kysymys. Ainakin työllisyystilanteella oli asian kanssa tekemistä. Palkoista en osaa sanoa.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Silloin oli Ruotsissa työvoiomapula ja helppo saada edullinen asunto työpaikan läheltä. Kun Suomessa oli työttömyyttä vaikea saada asuntoa, ei korkeampi palkka ollut ehkä tärkein syy lähtöön Ruotsiin.

Käyttäjän lassipensikkala kuva
Lassi J Pensikkala

Mikä oli palkkaero silloin, kun Suomesta lähti puoli miljoonaa Ruotsiin töihin? Millä perusteella heitä silloin otettiin Ruotsiin töihin? Siksi että he olivat hyvää työvoimaa, luotettavia työntekijöitä, halpaa työvoimaa, Ruotsista löytyi heille sopivaa työtä runsaasti? Suomen talouspolitiikka tulikin jo Pekan näkemyksenä esille.

Keskusteluissa menee jotain perusteellisesti pihalle. Puhutaan numeroista ja tilastoista, jotka nekin jo sinällään ovat tulkinnanvaraisia. Näiden lukujen ja tutkimusten perusteella tehdään tulkintoja, jotka ovat puhtaasti subjektiivisia, oli niiden takana asiantuntija, tiedemies tai kuka tahansa. Se ei tee kenestäkään vielä populistia, vaikka sitä sanaa viljellään joka paikassa. Sanoiko Vartiainen, että Suomessa on työpaikkoja maataloudessa, suomalaiset ovat laiskoja eivätkä ota näitä työpaikkoja vastaan vai minulla on yksinkertainen ratkaisu ongelmaan maatalouden peruspalkkoja nostamalla? Ensimmäinen on mielipide ja tulkinta, joka perustuu tilastoihin ja tutkimuksiin, toinen manipulointia ja kolmas populismia.

Populismia on myös sanoa, että kielletään virolaisten palkkaus suomalaistyömaille ja ratkaistaan sillä yksinkertaisesti olemassa oleva ongelma. Se ei ole mahdollista monestakaan syystä, yksi niistä on työn markkinahinta, joka määrää tuote- mutta myös työmarkkinoiden hinnanmuodostusta.

Pahinta koko keskustelussa on, että luodaan mielikuva ettei mihinkään ja keneenkään voi luottaa? Ei tietenkään voi, jos odotetaan että yksi ihminen tietää ja osaa kaiken!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

EU:n yksi merkittävimmistä virheistä oli laajentua pikavauhtia maihin, jotka olivat elintasoltaan huikeasti läntistä Eurooppaa jäljessä. Näin luotiin kahden kerroksen työmarkkinat, joista Suomi on joutunut kärsimään erityisen paljon johtuen Viron läheisyydestä.

Virolaisen työntekijän ainoa lisäarvo on se, että hän maksaa työstään veronsa Suomeen (siis jos maksaa) Ei välttämättä maksa, jos on lyhyellä komennuksella.

Virolainen duunari ei kuluta Suomessa mitään ellei ole pakko. Hän jopa ajaa Virosta ostetulla autoverottomalla autolla, jonka tankkaa kotona käydessään Tallinnassa. Elintarvikkeet ja juomat ostetaan myös mieluummin Virosta, koska nekin ovat siellä paikallisille halvempia.

Suomessa asuu pysyvästi tai tilapäisesti n. 50 000 virolaista. He kilvoittelevat samoista työpaikoista suomalaisten kanssa ja koska he myyvät työtuntinsa halvemmalla, ovat he halutumpia työntekijöitä kuin suomalaiset.

Takavuosina virolaiset jopa maksoivat osan palkastaan takaisin työnantajalle, jotta saivat "taivaspaikan" Suomesta. Tämäkin oli heille kannattavampaa ja se selitti myös sen, miksi rakennustyömaille palkattiin ammattitaidottomia virolaisia ammattitaitoisten suomalaisten sijaan. WIN-WIN tilanne kaikille muille paitsi suomalaiselle yhteiskunnalle.

Jukka Laine

Luulin että Vartiainen on politiikassa mukana. Kun nyt puhuttaisiin asiasta eli tuloloukuista ja alhaisen tuottavuuden alojen liian korkeasta työn tuottovaateesta ja miten kustannus-ja hintatasoa saataisiin alas työn kannattavuuden parantamiseksi.

Miten Suomen työmarkkinat saataisiin kilpailukykyisiksi ja tänne tulisi koulutettua työvoimaa työn perässä ja uusia investointeja. Se olisi meidän kaikkien etu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tiedät kyllä vastauksen itsekin.
Omalla rahalla ja devalvaatiolla.
Se kortti on kuitenkin EU:n myötä pelattu pois.

Jukka Laine

Ja tietysti korkea veroaste hoituu harmaalla taloudella. Suomen malli.

Palkkojen ostovoiman ja omaisuuden arvojen leikkaaminen rahaa devalvoimalla näyttää sopivan kaikille, mutta kun ollaan eurossa niin silloin pitäisi leikata vain palkkojen ostovoimaa ja lisätä työn tuottavuutta mikä näyttää olevan hirmuisen hankalaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kyllä luonto hoitaa, tai Siberia.
Kikynen tuottaa muutamia työpaikkoja ja arvaas ketkä ne työpaikat nappaavat. No, tietenkin ne samat virolaiset ja muut tulokaslajit. Eihän tulosta tekevä yritys palkkaa, kuin niitä tulosyksilöitä, jotka tuottavat kohtuu laatua oikealla hinnalla.
Näin se kikynen toimii.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''korkea veroaste hoituu harmaalla taloudella. Suomen malli.''

Viron malli on matala verotus ja kaikki maksavat veroja, koska niiden kiertäminen tulisi kalliimmaksi.

Suomessa veronkierto kannattaa ja harmaat markkinat kasvavat koko ajan.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Suomalainenkin pärjäisi pienemmällä palkalla (jopa ilman sosiaalitukia), jos liikkuminen, asuminen ja ruoka ei olisi keinotekoisesti verotuksella niin kallista. Liian kovaan verotukseen on johtanut julkisen sektorin koko ja pyrkimykset paikata heikkoa ostovoimaa tulonsiirroilla, yritystuilla, palkkatuella jne. Siitä huolimatta puhtaasti kotimaassa toimivilla pk yrityksillä ei ole varaa palkata suomalaisia työntekijöitä, pienituloisilla suomalaisilla ei ole varaa ostaa suomalaisia tuotteita (joita ei ole tuettu) tai palveluita, eikä enemmistöllä suomalaisista kotitalouksista ole varaa asua (ilman asumistukia) siellä missä pystyy liikkumaan ilman omaa autoa, ja muualla liikkuminen on keinotekoisesti liian kallista, jonka vuoksi väestö pakkautuu pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin, koska se on mahdollista asumistuen ansiosta.

Tukirahat sitten loppujen lopuksi valuvat ilmeisesti ulkomaille?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Konkurssin merkit ovat ilmassa. Suomalaista kantaväestöä ei haluta palkata töihin, vaan pidetään tarkoituksellisesti työttöminä ja ulkolaisia palkataan pilipalipalkoilla tekemään duunit. Kun lisänä ovat vielä maahan tulleet vieraat, joiden elättämiseen menee vuosi vuodelta yhä maassivisempia ja järjettömämpiä summia , on yhtälö täysin selvä. Mission impossible, koska katto sille, miten kantiksia jo nyt verotetaan kaikessa on jo tullut vastaan. Tyhjästä on paha nyhjästä.

Muutamia vuosia vielä voidaan velalla rahoittaa yhteiskuntamme toimivuutta, sitten on edessä konkurssi kreikan tapaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Viron malli" kaikki kynnelle kykenevät nuoret lähtevät Virosta. Suomalainen korkea veroaste on se joka on nostanut Suomen hyvivointivaltioiden huipulle. Korkea veroaste on taannut tehokkaan terveydenhoidon, kaikille kyvyikäille, varallisuudesta riippumatta koulutuksen. Ihmettelen suuresti miksi sitä "tuhkaa" päällemme jotkut haluavat jatkuvasti ripotella. Suomi on eräs maailman mittakaavassa suuri menestystarina. Mihin me tarvitsemme Iiskonmän ja Laineen tapaisia marisijoita, taantumasta nousemiseen, ei mihinkään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

EU:n ja NATO:n itälaajentuminen oli tietenkin tärkeää siksi, että entiset itäblokin maat piti saada mahdollisimman nopeasti pois Venäjän etupiiristä. Aikaikkuna sellaiseen olisi voinut sulkeutua jahkailemalla. Sen sijaan itälaajentumisen jälkipyykki ei ole ollut menestys siltä osin, että jyrkkä taloudellinen ja hyvinvointikuilu ei ole tasoittunut eikä sitä ole nähtävästi haluttukaan tasoittaa. Olisi Suomen ja Viron yhteinen etu, jos sosiaalipolitiikan aktiivinen kehittäminen saataisiin vauhtiin myös Suomenlahden eteläpuolella.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#16
Suomen tulisi tosiaan ottaa mallia Virosta. Viro on eurooppalainen demokratia ja Naton jäsen.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#14
Höpsis. Virolaiset muuttavat joukoittain takaisin Viroon.

''Mihin me tarvitsemme Iiskonmän ja Laineen tapaisia marisijoita?''

Maksamaan sinun eläkkeesi.

Jyrki Paldán

"Höpsis. Virolaiset muuttavat joukoittain takaisin Viroon."

Sinulla on ilmeisesti jotain tilastoimatonta uutta tietoa asiasta, tai sitten vaan keksit taas juttuja päästäsi rationalisoidaksesi veroallergiaasi. Vuoden 2015 tilastojen mukaan Viro oli muiden Baltian maiden kanssa ylivoimaisesti Euroopan suurin häviäjä nettomuutoasteessa. Maailmanlaajuisessa listauksessa nätisti siinä Kuuban ja Chadin välissä, häntäpäässä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#20
Oma kokemus riittää. Või mis sa ise arvad seltsimees?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #22

Jep, eli jälkimmäinen. Niin vähän arvelinkin.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Se,että Suomessa työskenteleville ulkomaalaisille maksetaan alempaa palkkaa kuin suomalaisille työntekijöille maksettaisiin vastaavasta työstä, pitäisi olla laitonta syrjintää Yhdenvertaisuuslain 8§:n ja 10§:n mukaan. Laki ei tee eroa sen perusteella onko palkanmaksaja ulkolainen yritys tai palkansaaja itsenäinen yrittäjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset