PasiSillanpää

Keskustelu digitalisaatiosta on tuskaa eksyneille

Tietotekniikan jättiläinen IBM sanoo erään tutkimuksen esipuheessa vapaasti suomennettuna näin: "Vielä muutama vuosi sitten kilpailijan tulon saattoi nähdä. Nyt se ei ole enää mahdollista, vaan se voi tapahtua mistä tahansa, kenen tahansa toimesta ja saapua ennen kuin edes huomaat."

Samaan aikaan kotimainen digitalisaatiosta käytävä julkinen keskustelu on gurujen välille jumittunutta kilpailua siitä, kuka osaa ennustaa parhaimmin vuoteen 2030. Tulevaisuudesta yritetään antaa aina vain tarkempia ennusteita, vaikka todellisuudessa tietotekniikan ja sitä kautta koko talouden tulevaisuuden täsmällinen ennustaminen on koko ajan vaikeampaa. Suomalainen keskustelu digitalisaatiosta on vaarallisen vinoutunutta ja haittaa jo kansantaloutemme kehityskykyä.

Digitaalisen keskustelun Suomi elää utopiassa, jossa valmistaudumme rakentamaan asioita tulevaisuutta varten, vaikka meidän pitää rakentaa tätä päivää, samalla hyväksymällä sen, että tänäänkin tehdyt asiat voivat muuttua hyödyttömäksi jo huomenna. Väittämällä, että 30 % työpaikoista on kadonnut vuoteen 2030 mennessä tai että tuotteiden valimistus korvataan palveluiden myynnillä, luodaan harhaisia mielikuvia siitä, että voimme jotenkin visioida maailman, johon sitten jossakin vaiheessa vain laskeudumme hyvien suunnitelmien kanssa.

Digimaailmassa pelisäännöt ovat aivan erilaiset 

Tähän saakka elämämme maailma on perustunut analogisuuteen. (Sana analoginen tarkoittaa yhdenmukaista, vastaavaa, samankaltaista, samantapaista, verrattavissa olevaa.) Asioita on kyetty suunnittelemaan hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen, koska päätöksenteon perustana olevat asiat ovat muuttuneet yleensä hitaasti. Yrityksillä ja toimialoilla on esimerkiksi ollut yhteisesti hyväksyttyjä kauppatapoja, joita juuri kukaan ei ole rikkonut ainakaan merkittävällä tavalla. Digitaalisessa maailmassa tämäkin rauha on rikkoutunut. Kilpailija voi vallata markkinan olemalla vain härski lain rikkoja. 

Tulevaisuudesta puhuminen on jumittunut sanan digitaalisuus ympärille, vaikka se on vain teknologinen termi, toisin kuin analogia, joka on myös muuta. Siksi jatkuvan hämmennyksen korjaamiseksi, sana digitaalisuus pitää korvata jollakin muulla sanalla, jotta saamme keskustelun oikeille raiteille. 

Ehdotan sen tilalle vaikkapa sanaa "ennakoimaton". Puhe ennakoimattomasta tulevaisuudesta kuvaa maailmaa paljon syvällisemmin kuin puhe digitaalisesta tulevaisuudesta. Digitaalisuus on syy ja seuraus ennakoinnin vaikeudelle, mutta se ei ole kaiken ydin. Kaiken ydin on se, että digitaalisuuden seurauksena kilpailu voi jatkossa tulla täysin uusista tai jo melkein unohdetuista vanhoista palveluista.

Digitalisaatio sanan yliviljely tulevaisuuden kehityksen kuvaamiseksi, on muodostanut valtavan aukon keskusteluun ja sitä kautta aiheuttanut turhaa hämmennystä. Siksi digitalisaatio termin ylimittainen käyttö pitää lopettaa.

Tulevaisuuden maailma on ennakoimaton, koska siinä on mukana myös digitaalisuus

Maailma muuttuu entistä ennakoimattomammaksi, koska digitalisaatio antaa mahdollisuuden saavuttaa tehokkaasti ihmisiä lähes kaikkialta maapallolla. Ja jos Elon Musk muuttaa visionsa mukaisesti avaruuteen, niin pian myös Marsista. 

Koska ihmiset voidaan tavoittaa helposti kaikkialta, yksikään yritys ei voi tuudittautua sen varaan, että sen toimintaa ei haastettaisi. Jokainen yritys voidaan haastaa ja vieläpä erittäin nopeasti. Siksi kyse ei ole siitä, siirtyykö yritys käyttämään digitaalisuutta vai ei, vaan siitä, miten se vastaa digitaalisuuden tuomaan haasteeseen. Useimmiten se tarkoittaa digitaalisuuteen siirtymistä. Digitaalisuus on kuitenkin nähtävä seurauksena, ei itsetarkoituksena. 

Kun puhumme ennakoimattomasta maailmasta digitaalisen maailman sijaan, näemme paremmin ne eri värit, jotka muutokseen liittyvät. Emme jumiudu aivottomaan keskusteluun, vaan mietimme aidosti, millä asioilla on merkitystä kilpailukyvylle. Pääsemme pois suomalaisia jatkuvasti vaivaavasta yhden asian ylivallasta keskusteluissa. 

Me tarvitsemme paljon syvällisempää keskutelua ajattelutavan muutoksesta, jotta ihmiset kykenevät hahmottamaan kunnolla, miksi vaikkapa digitalisaatiolla on tärkeä merkitys tulevaisuuden menestykselle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Digitalisaatiosta ei ainakaan pitäisi puhua horisevien herrojen metkuina.

Pikemmin digitalisaatio pitäisi käsittää oman elämän hallintaa helpottavana mahdollisuutena; jokainen voi paremmin kokea olevansa oman itsensä "isäntä", itsellinen toimija.

Hyvä olisi jos sellainen sana löytyisi kansan perinteisestä sanastosta joka ainakin vähentäisi turpeeseensitomisen tunnetta. Ennakoimatonta tulevaisuutta; keveyttä historian taakan ja verenpainon sijaan. Olemisen keveyttä tutuissa raiteissa junnaamisen sijaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset