PasiSillanpää

Nousukausi on alkanut - oletko valmis

Suomen yleinen ilmapiiri ja nousukauteen varautuvat suomalaiset yritykset katsovat tällä hetkellä eri suuntaan. Yrityksissä henkinen nousu pahimmasta on jo alkanut, vaikka se ei vielä näy merkittävästi niiden tuloksissa tai rekrytoinneissa

Väite perustuu keräämääni tietoon muilta konsulteilta ja omiin havaintoihini asiakkaiden halusta aloittaa kehitysprojekteja. Yhä suurempi osa yrityksistä aikoo panostaa toimintansa uudistamiseen seuraavan vuoden aikana. 

Kun nousu alkaa, uudet työpaikat ja kaupat valuvat niille, jotka ovat valmistautuneet parhaimmin. 

Alkavan talven aikana työntekijän on syytä panostaa omaan osaamiseensa ja yrityksen toimintansa kehittämiseen, mikäli mielii olevansa ensimmäisten joukossa ottamassa kiinni nousun hedelmistä. Tilanteella ei ole mitään tekemistä hallituksen tai työmarkkinajärjestöjen toimien kanssa, ellei sitten sen verran, että ne ovat osoittaneet kykenemättömyytensä luovia Suomi tankkeri siniselle merelle. Johtajat ja yrittäjät ovat lopulta päättäneet hylätä luotsit ja ottaa asiat omiin käsiinsä.

Ensimmäinen neuvo pitää antaa työntekijöille

Olet sitten työtön tai lujasti kiinni työelämässä, nyt on se hetki, kun sinun pitää miettiä mitä tulevaisuudeltasi haluat. Väitän että ensi vuoden aikana rekrytointi lähtee liikkeelle, mutta on hyvin todennäköistä, että se kohdistuu aivan erilaisiin tehtäviin kuin olet tottunut. Jos olet valmis päivittämään osaamistasi, sinulla on hyvin suuri todennäköiyys saada ihan kelvollisesti palkattua ja mielenkiintoista työtä. Niin rohkeaksi en heittäydy, että nimeäisin mitkä ammatit tulevat vetämään parhaimmin, mutta uskallan kyllä sanoa, mihin osaamiseen kannattaa panostaa ammatista riippumatta.

Yhteistyötaidot, ongelmaratkaisukyky, yleisimpien sähköisten työkalujen ja erilaisten viestintäkanavien hallitseminen sekä oman ammatin sisällä tapahtuva erikoistuminen, ovat ne taidot, joihin kannattaa panostaa. Edellä olevat taidot ovat ratkaisevia siksi, koska työ tehdään yhä enemmän yksittäisten tehtävien ympärille rakennetuissa verkostoissa. Näissä verkostoissa asioita ratkaistaan nopeasti yhdessä ja välillä isojakin ratkaisuja on kyettävä tekemään yksin. Ryhmän jäsenten tärkein linkki toisiinsa on sähköisten välineiden kautta tapahtuva kommunikointi. Osaamisvaatimukset yksittäisiin tehtäviin ovat jatkossa myös niin kovat, että yksittäisissä projekteissa käytetään jokaiseen vaiheeseen juuri siihen erikoistuneita huippuosaajia. 

Muista siis päättää missä haluat olla hyvä ja pyri myös siihen, että olet sitä. Kaikissa ammateissa tullaan näkemään entistä enemmän erikoistumista samaan tapaan kuin vaikkapa lääkärin ammatissa. 

Toinen neuvo menee yrityksille

Nousun hedelmät poimitaan laman aikana istutetuista puista. Jokainen laskukausi on jakanut markkinoita uudelleen ja tämä viimeisin vuodesta 2008 alkanut kriisi on muuttanut asetelmia vielä enemmän kuin aikaisemmat laskukaudet. Markkinoita ei ole jaettu uudelleen ainoastaan olemassa olevien yritysten kesken, vaan monet täysin uudet yritykset ovat kyenneet nousemaan merkittäviksi toimijoiksi täysin tyhjästä hyvin lyhyessä ajassa. Nousun taustalla on kolme keskeistä tekijää. Uuden teknologian nopea hyödyntäminen, rohkeus ja mahdollisuus kokeilla täysin uusia liiketoimntamalleja ja halu tehdä asiat maailmanluokan kunnianhimolla.

Ensi talven ja seuraavan kevään aikana, ne yritykset, jotka panostavat edellä mainittuihin asioihin, ovat ensimmäisenä keräämässä kasvun hedelmiä. Käytännössä tämä tarkoittaa uusien myynti- ja markkinointikonseptien luomista, henkilökunnan osaamisen ja kunnianhimon kasvattamista ja asioiden miettimistä eri sidosryhmien palvelemisen kautta. Oman sisäisen tehokkuuden vaalimisen sijaan, kaikkein tärkein asia on luoda kulttuuri, jossa mahdolisimman moni potentiaalinen asiakas tai yhteistyökumppani haluaa hypätä samaan veneeseen. 

Vene analogia on sopii alussa kuvaamaani Suomi laivaan. Vaikka työmarkkinat eivät näillä neuvottelukierroksilla muuttuneet merkittävästi, se ei estä muuttamasta yrityksen toimintaa. Yrityksen on otettava se nopea pelastusvene ja valittava oma reitti. Pienenä sarkastisena heittona voi todeta, että jokaisessa isossa laivassa on niin sanottu MOB (Man over board) vene. Se on ominaisuuksiltaan sellainen, että nopeaa lähtöä ajatellen sitä ei tavitse laskea hitaasti köydellä veteen, vaan sen voi pudottaa melko korkealtakin ja sen moottoreiden turvin eteneminenkin on nopeampaa kuin tavallisessa pelastusveneessä.

Antaa Suomi laivan seilata minne tahtoo. Poliittinen päätöksenteko ei tule enää tämän vaalikauden aikana tuomaan mitään merkittävää apua kasvuun. Kaikki merkittävimmät päätökset ovat nyt yritysten ja yksittäisten työntekijöiden omissa käsissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Viisaita kirjoitat.

Perhosen siiven iskulla Amazonilla sanotaan voivan olla seurauksia toisella puolella palloa. Kuten myös lepakon hyvinvoinnilla tuulivoimalan lähialueella, päättelee Matti Putkonen, jonka äänessä voi kuulla isännän käden ohjausta, oikeastaan perinteisen Herran. Jari Sarasvuosta tehdään samassa ohjauksessa elokuva.

Parasta onkin luottaa omien aistien välittämiin havaintoihin.

Kaikki muuttuu, kirjoitti Niklas Herlin. MOT.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Myös minä pidin tästä. On vähän samanlaiset fiilikset heikoista signaaleista...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eiköhän katsota kuitenkin se laskukausi ensin. Itseäni on pitkään naurattanut nousukaudesta puhuminen, kun tässä ollaan kääntymässä, tai jo käännytty jo jonkin aikaa sitten, maailmalla laskuun. Jenkeissä on ollut jo pari vakavaa laskuyritystä parin viime vuoden aikana mutta vielä ei ole rysähtänyt kunnolla.

Maailmalla ollaan menty nousussa jo kahdeksatta vuotta putkeen eikä Suomi ole onnistunut tänä aikana pääsemään mukaan. Kun maailmantalous kääntyy kuin kääntyykin väkisin laskuun, laskusta tulee pitkä. Pitkää nousua yleensä seuraa pitkä lasku. Nyt kyseessä oleva nousu on kestänyt harvinaisen pitkään. Kun USA kääntyy alas, Suomi painaa samaan suuntaan mutta kovemmalla vauhdilla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomea johtaa kasarmeilla kasvaneiden menetettyjen sukupolvi. Loput peruspartiolaisia. Ei uskalleta luottaa omien aistien välittämiin havaintoihin koska on totuttu saamaan kaikki valmiina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset