PasiSillanpää

Suomen pitää tehdä Saara Aallot

En ole kykykilpailuiden ja tosi TV:n ystävä. Jokainen Suomessa näytettävä tosi TV ohjelma ja kykykilpailu saa minut vaihtamaan kanavaa tai poistumaan siitä huoneesta, missä muut sellaista katsovat.

Mutta se mitä Saara Aalto on tehnyt Britannian X Factor kilpailussa, on niin kiehtovaa, että minun oli pakko katsoa koko eilisiltainen suora lähetys. Saara on elävä esimerkki siitä, mitä asenteella saa aikaiseksi.

Kun Sharon Osbourne muutama viikko sitten sanoi, että hän ei päästä Saaraa jatkoon, Saara ei suinkaan ottanut sitä niska kyyryssä vastaan, vaan sanoi olevansa oikeutettu jatkopaikkaan. Lopulta jatkopaikka heltisi. Kun hänen niskaansa sateli kritiikkiä viikko sitten esitetyn suomalaisittain erinomaisen esityksen jälkeen, hän otti onkeensa ja pisti kaiken peliin eilisiltaisessa suorassa lähetyksessä. Vaikka hänet pudotettaisiin tämäniltaisessa tuloslähetyksessä, hänen vetonsa jää mieleen. Täydellisen ammattitaitoinen, maailman kärkeä oleva riskiveto, joka meni nappiin.

Meillä on tiikerin omanarvontunto ja laiskiaisen kunnianhimo

Suomalainen tyytyy liian helposti siihen, kun hänelle sanotaan, että et ole riittävän hyvä. Jos hän jotenkin siihen reagoi, niin masentuu ja syyttää muita ihmisiä liian kunnianhimoiksiksi. Suomalaiselle kova kilpailu on sitä, että kilpailulle asetetaan ihan liian suuri painoarvo. Kun suomalainen jää jälkeen, hän toteaa että elämässä on paljon muutakin tärkeää kuin kilpailu. 

Meillä jaetaan Sisupuukkoja, koska parhaansa yrittävälle urheilijalle ei voida parempaakaan tarjota. Vaikka urheilija tekisi kaikkensa, taustalta puuttuu se tuottaja, bändi ja tanssiryhmä, joka tekee pisteen i:n päälle. Cleantech yrityksemme tekevät hienoja tuotteita, mutta niiden markkinointikonseptia ja muita yksityiskohtia ei koskaan saada hiottua maailmanluokkaan, sinne ehdottomaan tervävimpään kärkeen, koska täällä Suomessa ei ole riittävän haastavia asiakkaita ja riittävän kovia vaatimuksia. Meille keskinkertaisille kelpaa keskinkertainen. Lähde nyt sitten siinä maailman kovimmille markkinoille.

Erityisesti meiltä puuttuu taistelutahtoa. Minulla oli aikanaan amerikkalainen esimies. Kun hän kuuli, että Ruotsin toimipiste on menettämässä suurimman asiakkaansa, McDonaldsin, hän käski keinolla millä hyvänsä saada palaverin Ruotsin McDonaldsin toimitusjohtajalle. Lopulta sieltä heltisi 15 minuutin palaveri. Tämä esimiehemme meni Ronald McDonadiksi pukeutuneena palaveriin ja sopimusta jatkettiin.

Eräs tuttavani kertoi muistojaan siitä, kun hän oli tunnetun suomalaisen kulttajabrändin palveluksessa. Täällä Suomessa suunnittelijat sanoivat, että meillä tehdään maailman parhaita tuotteita sillä alalla. Tuttavani sai puhuttua ylimmän johdon ympäri, että nämä suunnittelijat ja osa markkinoinnista lähtisi Saksaan messuille katsomaan kilpailijoiden saavutuksia. 

Kotiin tullessa uho oli kadonnut, mutta sen sijaan tuomisina oli kasa näyttämisen tahtoa.

Valittamisen ja kitinän sijaan suomalaislta odotetaan nyt näyttämisen tahtoa.

Nyt on tilausta ainakin koululuokalliselle Saara Aaltoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Asenne ratkaisee se on varmaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hallitus tekee täyskäännöksen korkeakoulupolitiikassa nobelisti Holmströmin neuvojen mukaan, siis asenne ratkaisee. Pitää rohkaista!

Muutama päivä sitten kirjoitin mm. Niklas Herlinin blogissa:

"Jos olen oikeassa, Suomea hallitsee kasarmeilla kasvaneiden menetetty sukupolvi. Ei uskalleta luottaa omien aistien välittämiin havaintoihin, koska on totuttu saamaan niin paljon valmiina.

Jos siis olen oikeassa Holmströmin Nobel osoittautuu strategiseen ajatteluun perehtyneiden järjestämäksi peiteoperaatioksi. Ehkä haetaan torjuntavoittoa, mutta mistä?"

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Mistä sitten kumpuaa se keskinkertaisuus ? Suomi on pieni markkina ja vain yksi suuri riittää hallitsemaan markkinoita. Esimerkki: Luin tänään uutisen, että Fazer Amica on valittu hoitamaan kahvilatoimintaa uuteen keskuskirjastoon Helsingissä. Miksi tämäkin asia pitää hoitaa näin suljetun lippuäänestykseen kautta. Kirjaston tulisi osoittaa vain tila johon kahvila toimintaa saisi tulla tarjoamaan ja aivan varmasti ideoista se toteuttamiseksi ei olisi pulaa, eikä hinnoitteluakaan voisi dominoida yksitoimija. Vaan kun on nämä hyvät...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mikä ettei, mutta epäilen että tämä tulkitaan meillä niin, että tarvitaan muutama elinkeinoasiamies ja innovaatiokonsultti lisää puhumaan yrityksiin Powerpoint-otsikolla "Asenne ratkaisee".

Asenteen lisäksi ratkaisee raaka työ. Jos sattuu lähtemään töistä autolla kotiin klo 16 kieppeillä niin autojonoista huomaa, minkälaisessa virkamies-Suomessa vielä eletään.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Hyvä huomio!

Eikä siinäkään mitään, vaikka ajeltaisiin klo 16.00 kohti kotia, lapsetkin pitää hakea tarhasta. Mutta jos yritetään tehdä 8-16 välinen aika kovemmalla kunnianhimolla. Asenne ratkaisee tavoitteen asettamisessa, mutta tekeminen tuo tulokset.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tarvittiin Mayerin suku Saksasta osoittamaan meille suomalaisille, ettei työmme hinta ole liian korkea, eivätkä paljon mainostetut maailman jäykimmät työmarkkinat ole menestyksen esteenä ja valuuttakin tuntuisi olevan oikea ja osaamistakin on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tarvittiin Mayerin suku Saksasta osoittamaan meille..."

Ennen Mayeria tarvittiin hommaan norjalaiset ja heti perään korealaiset, kaikille hurrattiin kunnes kyllästyivät pitämään telakkaa. Muutaman vuoden päästä Mayer kirotaan alimpaan helvettiin ja otetaan vaikka kiinalainen pitämään telakkaa pystyssä. Koska suomalaiset oppivat samat taidot mitä oli jo Kekkosen aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset