Virallinen media on pihalla somessa

Donald Trumpin valinnan jälkeiset median analyysit osoittavat lopullisesti, että ns. virallinen media on pahasti ulkona tapahtumisen syistä ja omasta roolistaan niiden vahvistajana.

Suurin osa reaktioista keskittyy siihen, mitä kaikkea hullua Trump on luvannut ja siihen, aikooko hän todella toteuttaa kaikki uhkauksensa. Median pitää varsin nopeasti herätä paljon vakavampaan todellisuuteen. Virallinen media ei kykene luomaan sellaisia keskusteluja, joissa eri näkemykset haastetaan keskenään. Virallisesta mediasta on tullut vain yksittäisten näkemysten välityskanava. USA:n vaalien yhteydessä se on kaiken lisäksi mennyt halpaan.

Ensin pitää ymmärtää se vakavin ongelma

Yhteiskunnallisen keskustleun vakavin ongelma on se, että meillä on yhä enemmän katkeria ryhmiä, jotka kokevat jäävänsä sivuun. Niin kauan kuin katkeruus on sillä tasolla, että he pitävät itsestään ääntä, olemme hyvällä tiellä. Mutta siinä vaiheessa, kun katkerat alkavat sulkea suutansa, alkaa syntyä toinen kaksi maailmaa. Virallinen, josta kaikki itseään sivistyneitä pitävät puhuvat ja epävirallinen, joka pysyy vain siihen kuuluvien tiedossa.

Trump tunnisti näiden ryhmien olemassaolon USA:ssa ja osasi lähettää heille kaikille viestin. "Ymmärrän teidän tuskanne." Monilla näistä ryhmistä epätoivo on niin suurta, että he ovat valmiita ottamaan minkä tahansa vaihtoehdon kuin nykyisen. Heille seurauksilla ei ole mitään väliä, koska oma tilanne on jo valmiiksi huono.

Ihan kuin ihmisellä, joka on jo valmiiksi konkurssissa. Mitä väliä, vaikka tekee siihen päälle toisenkin konkurssin?

Virallinen media naivistisesti puhuu koulutettujen äänellä ja koulutettujen tyylillä

Virallinen media on kaiken kuohunnan ja pahoinvoinnin keskellä yrittänyt käydä keskusteluja hyväksyttyjen asiantuntijoiden hyväksyttyjen näkemysten kautta ja mahdollisimman sivistyneellä tavalla. Ajoittain se on saanut toimittajat näyttämään todellisilta idiooteilta. Populisitista heittoa on haukuttu, mutta fiksusti esitetty tyhmä idea ei ole saanut samanlaista kohtelua, vaikka olisi sen ansainnut. Viralliselle medialle sivistynyt tyyli paikkaa muuten tyhjäpäisen ajatuksen. Populisti puolestaan yrittää usein sanoa tärkeää asiaa tyhjäpäisesti, jotta siitä syntyy keskustelua.

Erityisesti virallinen media tuntuu olevan edelleenkin pahasti pihalla somen lainalaisuuksista. Osataan muodikkaasti puhua vaikkapa somekuplista, mutta ei lainkaan ymmärretä mitä niissä ihan oikeasti tapahtuu. Niissä haetaan hyvin aktiivisesti uusia äänitorvia. Niitä jotka kykenevät toimimaan yhteisöjen äänitorvina, parhaimmillaan jopa yli kuplien. 

Sosiaalinen media on kanava, jossa jaetaan tällä hetkellä enemmän valtaa kuin perinteisen median toimittajat ymmärtävät. On erittäin vaarallista, että toimittajat ovat ylimielisiä nenänsä nyrpistelijöitä, jotka tykkäävät vain kiertää vallan kammareissa. Heiltä puuttuu todellinen tahto ymmärtää, tulkita ja sovittaa tarinoita yhteen. He ovat siihen aivan liian mukavuushaluisia. 

En tiedä miten sen sanoisin riittävän vahvasti. Virallinen media pelaa koko ajan itseään ulos. Sen on kyettävä haastamaan aidosti kaikki tyhmät ideat, tulevat ne sitten pääministeriltä, presidentiltä, bloginkirjoittajalta tai siivoojalta. Toimittajien ja toimitusten on vihdoinkin ymmärrettävä, että vallan kolmijaossa media on jo jaettu valta.

Sosiaalisen median välineet ovat perinteisen vallan kaatavien vahvassa käytössä. Trumpin menestys osoittaa, mikä valta niissä piilee. 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu