PasiSillanpää

Populismin myrkkypilleri

Populismiin on suhtauduttu täysin väärällä tavalla. Populistin kanssa on yritetty keskustella samalla tavalla kuin vähemmän populistin. Koska populisti itse muuttaa sääntöjä tai käyttää niitä omaksi edukseen, pitää populistin kanssa keskustellessakin muuttaa sääntöjä tai käyttää niitä hyväkseen.

Paras mahdollinen tilanne populistille on tyypillinen ajankohtaisohjelma, jossa yritetään käsitellä mahdollisimman monta asiaa lyhyessä ajassa. Kun aikaa on vähän ja käsiteltäviä asioita paljon, yhdessäkään asiassa ei päästä kovinkaan syvälle. Eli populisti ehtii perustella kantansa, mutta aikaa ei riitä käsittelemään, kuinka paljon hän on oikeassa.

Populismilla on hyvätkin puolensa, jotka peittyvät nopean tiedonvälityksen ja malttamattomuuden aikakaudella. Meillä on niin kiire asiasta toiseen, että emme ehdi paneutua. Elämästämme tulee noeasti pelkkiä otsikoita ilman syvällisyyden tunnetta. Jos eläisimme hitaammin, meillä olisi enemmän aikaa miettiä populismin todellisia syitä ja sen takana olevia argumentteja.

Nyt populismi on kuin se koulun kova kundi, joka osoittaa pahaa oloaan kiusaamalla muita. Kaikki tietävät, että sillä on paha olla. Sen sijaan että ihmiset yrittäisivät pureutua hänen pahaan oloonsa, he kuitenkin pureutuvat vain hänen käytökseensä. Ongelmat eivät ratkea käytöstä muuttamalla, vaan perussyitä korjaamalla.

Monesta kovasta kaverista tulee lopulta yhteiskuntakelpoisia. On koulukiusaajista tullut jopa menestyjiä. Aika on hoitanut osan ongelmista, toisen osan rakastava yhteisö. 

MIten siis pitää toimia

Populismi vaatii hitaampaa käsittelyä. Populistin kanssa ei saa mennä asioissa eteenpäin, ennen kuin asiaa on käsitelty riittävän paljon. Hänen sanomansa ongelma voi olla olemassa, mutta hänelle ei ole annettu mahdollisuutta korjata sitä tai hän ei kykene siihen. Kyse voi olla myös väärästä tiedosta tai tietämättömyydestä. Me emme voi tietää sitä syytä ilman syvällistä keskustelua. Ja tämä on kyllä median vika. Kuten jo edellä kuvasin, medialla on kiire asiasta seuraavaan. Asiat jäävät käsittelemättä ja populismi saa lisää syitä nostaa ääntään.

Käytännössä tämä tarkoittaa vaikkapa sitä, että illan A-Studiossa ei mennä aiheesta toiseen ennen kuin kaikki osapuolet ovat joutuneet perustelemaan asiansa kunnolla. Niin perusteellisesti, että ne voidaan arvioida useamman henkilön toimesta ja niin, että niihin voidaan esittää ratkaisuvaihtoehtoja. Se voi tarkoittaa myös sellaisia lehtiartikkeleita, joissa käsitellään yhtä pientä asiaa riittävän syvällisesti. Nyt jutut ovat liian usein sellaisia, että ne vain kuvaavat oireita. Ratkaisuajatukset jäävät seuraavaan tai sitä seuraavaan artikkeliin ja menetetään se momentti, missä olisi voitu tarttua asiaan. Populistin kannattajat eivät välttämättä ole kiinnostuneita niistä artikkeleista, joissa populistien oma edustaja ei ole mukana. 

Turhanpäiväinen populismi voidaan kaataa älykkäämmällä journalismilla. Kaikkea populismia ei kannata eikä minusta edes saa kaataa. Se on hyvä keino provosoida, jos se johtaa kunnolliseen keskusteluun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Luokan kiusaajatyypit voi saada muuttumaan sillä että joku vetävä aikuinen lähtee niiden kanssa patikoimaan. Siellä osoittaa rakkautta ja rajoja.
Mahdotonta toteuttaa koska näillä on aikuisten joukossa johtajia. Esim Suomen oikeistopopulisteilla on nykyään vahva kannatus eliitissä. Eli niillä on esim Sampo Terho, joka ei omia kasvojaan vie kiusausnaamarin taakse vaan on niin susi lammasten vaatteissa kuin voi olla.

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Juuri näin. Emme olisi tässä tilanteessa, jos toimittajat olisivat vaatineet aikoinaan perustelemaan populistiset heitot, kuten esimerkiksi "suomi on itsenäisempi kuin koskaan" tai "monikulttuurisuus on rikkaus". Vai etkö tarkoittanut tällaista populismia?

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Tarkoitan kaikkea populismia, jota ei käsitellä kriittisesti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Populismiin pitäisi soveltaa samaa reseptiä jolla natsismia kitkettiin sodanjälkeisestä Euroopasta. Natsien kanssa ei pidä neuvotella!, sanottiin. Saksassakin hallintoa puhdistettiin isolla kädellä, mutta meillä sankareiden lapset istutettiin hallinnon avainpaikoille.

Toki Suomi on joka suhteessa poikkeustapaus, asioita pannaan insinööriotteella tuosta poikki ja pinoon.
n
Erkki Tuomioja saattaakin rauhassa valitella maailman asioiden oleva sekaisin, mutta henkilökohtaisesti hänellä ei ole valittamista. Häntä sanotaan eduskunnan yhdeksi paksulompsaisimmista jäsenistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten vanhastaan on tiedossa, paras hallintomuoto on valistunut itsevaltius. Populismin nousu on osoitus demokratian suurimmasta heikkoudesta - siitä, että kaikkien äänestäjien ääni painaa yhtä paljon. Sillä tavoin moni demokratia on populistisen johtajan päästessä valtaan tuhonnut itsensä.

Kukaan ei ole koskaan pystynyt keksimään keinoa kuinka valistuneen itsevaltiuden tilan saisi aikaiseksi ilman riskiä valistumattomasta itsevaltiudesta tai tyranniasta. Voisiko ajatella, että itsevaltias valittaisiin vaaleilla, joissa äänioikeutettuja olisivat vain tietyn koulutustason omaavat kansalaiset tai sellaiset, jotka ovat läpäisseet tietyn testin vaalikelpoisuuden toteamiseksi?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tällainenkin mielipide on. Long read.

Montako valistunutta itsevaltiasta maailmassa on ollut?

Ei kovin montaa. Vaikuttaa siltä, että hyvin usein korruptoitunut systeemi, johon valistunutkin ihminen laitetaan, korruptoi. Jne.

Tässä pidempi videolinkki systeemiajatteluun. Suosittelen. Ehkä itsevaltiaiden tai tyrannien sijaan voikin olla fiksumpaa, että mahdollisimman moni oppii käyttämään fiksumpia työvälineitä. Esimerkiksi "systeemiajattelua".

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Valistuneetkin itsevaltiaat ovat joutuneet turvautumaan vähemmän valistuneisiin keinoihin estääkseen itseään vieläkin valistuneempina pitäviä tahoja kaappaamasta valtaa.

Valistunut itsevaltius olisi todellakin paras, mutta vain siinä muodossa, että valistunut itsevaltias päättää itse väistyä, kun järjen valo alkaa hiipumaan, eikä määrää vähemmän valistunutta perillistään jatkamaan valtaistuimella.

Ikävä kyllä valistuneiksi itsevaltiaiksi kelvollisia ihmisiä ei n. 7 miljardin joukosta hevin löydä, koska ihminen on ihmiselle susi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaiset pitävät yleensä Aleksanteri II:sta valistuneena itsevaltiaana, mutta se johtuu vain hänen asenteestaan Suomea kohtaan. Puolalaiset puolestaan eivät tuota ajatusta allekirjoita lainkaan.

Monet chileläiset katsovat, että vuosien 1985 - 1990 välillä Pinochet oli luonnehdittavissa valistuneeksi itsevaltiaaksi. Hänhän luopuikin vallasta sitten, kun ensimmäisen kerran presidentinvaalit järjestettyään ei saanutkaan enemmistöä niin kuin uskoi. Äänestystulos oli kuitenkin aika tasainen.

Ehkäpä myös Gorbatshov oli jonkinlainen valistunut itsevaltias uudistaessaan totalitääristä järjestelmää, mutta hänet syrjäytettiin.

Nykypäivänä voisi ajatella Singaporessa vallitsevan valistuneen itsevaltiuden, koska maata pidetään useimmilla mittareilla hyvin onnistuneena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Pinochettia ei kukaan pidäkään valistuneena itsevaltiaana niissä vallankaappauksen alkuvaiheissa eikä sen jälkeisinä vuosina ja siksi mainitsinkin tuon aikajakson 1980-luvun puolivälistä eteenpäin. Olen Chilessä keskustellut useiden ihmisten kanssa, joilla ei ollut mitään tekemistä toistensa kanssa, ja hyvin yleinen näkemys oli, että Pinochet oli loppuaikoinaan todella hyvä johtaja Chilelle.

Nuo Singaporen rangaistukset ovat osa sikäläistä lainsäädäntöä ja heijastavat myös sikäläistä kulttuuria. Olennaista on kuitenkin, ettei niihin tuomita mielivaltaisesti, vaan universaalin mittapuun mukaan tehdyistä rikoksista.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #19

Kiitos selvennyksestä Chilen suhteen.

Totta. Maassa maan tavalla. Ulkopuolelta voi olla epäviisasta kommentoida toisen maan systeemiä. Kun ei tiedä koko systeemin taustaa jne.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Just näin!!! Kuuntele ja kysy ja kuuntele - aatelhaan vaikka Soinia, sitä ois pitäny kuunnella oikeasti ja kysyä aina vaan syvemmälle - eikä pilkata ja toistaa sen omia letkauksia hämmästyksellä ja pienellä nololla ihhailulla...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Mielenkiintoista pohdintaa joka vaatii syvempää näkökulman ottamista. Kiitos.
Luin myös profiilisi.
Se on niin ikään mielenkiintoinen kuvaus myös.
Se on sitä erityisesti nyt USAn vaalien jälkeen. Ja toisaalta, koska se liittyy infomaatioon ja tekniikkaan.
Minua kiinnostaa digitaalisen tallennusmaailman vaikutus yhteiskuntaamme. Tätä ei ole huomioitu tarpeeksi, vaikka sillä on pysyvästi meitä muuttava vaikutus. Erityisesti oikesjärjestelmäämme ja sen muuttumiseen. Tälle oli ehkä suurin yksittäinen alkusysäys se, kun poliisivirkamiehet alkoivat käyttää ympäristöä tallentavia työhaalareita.
Informaation tallennusta halutaan jarruttaa, ja tämä myös mielestäni liittyy juuri populismiin. Tuleeko todellinen populismi sitten liikaa pintaan, jos ympäristön tallennus lisääntyy? Halutaanko yleienen informaatio ja sen käsitys "muokata" ennen julkaisua? Muuttuuko jopa laki, jotta yhteiskunnan "ylevämmät" päämäärät voidaan turvata?. Älyvaatteissa ei saa kulkea. Tässä tullaan jo nyky valtamedian tämän hetkiseen kriisiin. Kaitsemisella luotettavuus saattaa kadota entisestään ja se parjattu "väärä populismi" saattaa saada lisää tuulta purjeisiin.
Vaihdoin kypernetiikasta muutamia mielenkiintoisia mielipiteitä Readingin yliopiston prof Kevin Warwickin kanssa n 15 vuotta sitten.
http://www.kevinwarwick.com/

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Valkoisen heteromiehen herruuteen pohjautuvia kielikuvia tarjoiltiin yltäkyllin viime vaalien alla Reijo Tossavaisen blogissa täällä Uudessa Suomessa.

Tuntuu aika uskomattomalta että hänenlaisensa kansanmies olisi löytänyt omin päin videoarkistoista alkuperäisiä Stalinin urkujen soitteluita joita hän toisti blogissaan. Mutta kuten nykyisin hyvin tiedetään, valistunutkin itsevaltius tarvitsee noustakseen korkeasti koulutettujen tukea. Toinen puoli totuutta on sekin, että moni toimittaja myhäilee kuullessaan kansaa väitettävän 80%:sti idiooteiksi, jäähän siihen vielä 20 %:n siivu valituista valituimmille.

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Korkeasti koulutetut ovat usein niitä, jotka ovat saaneet kurssistaan kympin toistamalla kyseenalaistamatta heille syötettyä informaatiota ja asennetta. Nämä ovat oivaa materiaalia hallinnon liukuhihnahommiin, mutta onko heistä oikeasti ainesta minkään uuden luomiseen? Oppinut ja korkeasti koulutettu ovat mielestäni miltei päinvastaisia asioita.

Eri asia onkin sitten se, miten mediassa käytetään käsitettä "korkeasti koulutettu" manipulaation, eli eräänlaisen populismin välineenä. 90-luvulta saakka on suomalaisia ja suomalaisuutta vastaan toimivia projekteja ajettu läpi kertoen, että juuri nämä kauniit ja hyvät "korkeasti koulutetut" kannattavat niitä. Vain rumat, pahat ja vähemmän koulutetut vastustavat.

Kukapa vähemmän koulutettukaan ei tällöin haluaisi olla kuin tuo parempi väki, tai ainakin uskoa että heidän olevan oikeassa, sillä heillähän on kulloinkin käsitellystä asiasta paras tieto, joka on saatavissa.

Muun muassa tällä on media ohjaillut kansakuntaa tekemään itseään vastaan koituvia ratkaisuja niin EU:n, Puolustusvoimien alasajon, kuntaliitosten, hallitsemattoman maahanmuuton ja nyt parhaillaan käynnissä olevan Nato-jäsenyyden kanssa.

Sitä en kiistä, etteikö näistä päätöksistä ole ollut suomalaisille hyötyä. On olemassa suomalaisia jotka ovat todellakin hyötyneet näistä, mutta kansakunnan etu se ei ole ollut.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Historian tutkijat löytävät Venäjän 150 miljoonaisen kansan historian roskatynnyreistä monenlaisia makupaloja muidenkin kuin Tossavaisen Reijon vedätettäviksi. Mikä moraali sellaiseen pelotteluun sisältynee - aikana jolloin kukin voisi esiintyä omalla nimellään.

Tossavaisen bloggailu Teneriffalla loppui kuin kananlento ennen kuin ehti reagoida epäilykseen Dianapuiston seteliselkärankaisista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se että persut kuuntelee taksikuskeja ei tee ainakaan taksikuskeista fiksumpia. http://blogit.iltalehti.fi/tuomas-enbuske/2016/10/...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voimme tietysti keskustella rauhallisesti siitä, mitä 5,5 miljoonan kansan televisio-ohjelmille pitäisi tehdä, mutta maailmaa hallitsevat populistiset demagogit, joille joukkomurhakin on vain yksi käytännön työkalu muiden joukossa.

1 200 miljoonan asukkaan Intian johdossa on Narendra Modi, jonka toimet vapaan tiedonvälityksen lopettamiseksi eivät jaksa kiinnostaa näin kaukana. Donald Trump on hänen paras kaverinsa:

http://www.nytimes.com/2016/11/14/opinion/the-ince...?

Ystävällisen naapurimaamme päämiehen lehdistösihteeri Dmitri Peskov kommentoi kymmenen päivää ennen nimitystään Gazetassa poliisien toimintaa mielenosoitusten taltuttamiseksi: "Olisin halunnut heidän toimivan rankemmin... Maksat olisi pitänyt levittää jalkakäytäville."

https://www.gazeta.ru/politics/news/2012/05/11/n_2...

Suomalaisesta Wikipediasta puuttuu varmuuden vuoksi koko hakusana "Dmitri Peskov", englanninkielisestä tietenkin löytyy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Peskov

Trumpin neuvonantaja, valehtelusivusto Breitbartia pitkään johtanut Stephen Bannon, on paitsi äärinationalisti myös kirjaimellisesti antisemiitti. Ei ole yhtään järkevää syytä olla kutsumatta häntä natsiksi.

Mutta kyllähän tämä tästä. Kun Obama keskustelee Trumpin kanssa kymmenen minuutin sijasta puolitoista tuntia ja A-Studiossa ruvetaan käsittelemään asioita perusteellisemmin, kaikki tulee kuntoon.

Varmaan se ilmastonmuutoskin hoituu sitä paremmin, mitä hitaammin toimitaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Italian Roomassa terassilla kännykällä näppäilen... kehotan teitä lukemaan kirjastani tulkinnan miksi Posti-Tele kantoi jonkin aikaa nimeä Itella.

Päivän uutisiin Suomessa kuuluu historiantutkija Pilvi Torstin luopuminen poliitikon urasta. Erkki Tuomiojan koripallokaveri Pentti Arajärvi, myös hän tutkijana "pää pilvissä", nousee Hgin sd-piirin johtoon.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Myös somekeskustelun ääripol.korr.siipi ja utopiaidealistiset ekstremistisuvakkikommandot valheellisine propagandoineen voisivat mennä itseensä tässä kohtaa. Ja myrkkypillereistä puheenollen, miksi amerikkalaisasiakkaan hampurilaiseen sylkemistä pitäisi saada lietsoa Suomen somessa, vaikka vihaisikin hänen lippiksensä slogania?

Populistit tosiaan usein epärealistisesti lupailevat menetettyjen työpaikkojen paluuta ja syyyllistävät kansainvälisiä yhteistyöjärjestöjä. Mutta esmes telakka- ja puunjalostusteollisuuden alas- ja halpatyömaihinajosta huolestuneita ei olisi pitänyt silti maalata/mollata faktojen vastaisesti menneen maailman kumpujen yössä eläviksi fossiiliutopisteiksi - Muuten he eivät varmaan olisi saaneet nesteytettyyn vähäpäästöenergiaan suuntautuvaa Meyer Werftiä ja Suomen puubiotuotekehitystutkimustakaan vakuutetuksi työvoimansa kuranttiudesta uusiin investointeihin kelpaavaksi siitäkin huolimatta, että monet kellokastutkijat ja punaviherbyrokraattihörhöt toivottivat heidät pois työelämästä järjestöpuolelle tai downshiftailemaan degrowthin aikaansaamiseksi 'liikakulutusta vastaan lamalääkkeiksi'.

Populistien maahantulijoiden syyllistämiseen ja räävittömään kielenkäyttöön voisi oikeastikin pyrkiä vastaamaan fiksummalla ja oikeasti faktapohjaisella infolla vähän niin kuin itädisinformaatioonkin. Mollaaminen ja vastavalehtelu eivät välttämättä käännä ketään omalle puolelle, vaan toimivat päinvastoin. Suomessa on leimattu asiallisiakin äärisuvaitsevaisuuden vastustajia fasistirasistihulluiksi yms. ja pahemmillakin olkiukoilla on lyöty. Clintonin kannattajina esiintyvät onnistuivat paikoin jopa ylittämäänkin vastenmielisen vastapuolensa hurttihuumorintajussa - vain näkikö joku sukupuolten tasa-arvokehitystä seuraava kampanjan aikana jossain jättikokoisia epäautenttisia tai ei-fotosopattuja kuvajulisteita, joissa Trump-julisteen tapaan Hillary Rodham Clintonin kokovartalokuvassa alapään huulet lerpattavat säälittävän löysäksi venähtäneen kuivahtaneen sisällön paljastaen? - Ei kai. Miksi olisi pitänyt, vaikka eletään faktojen jälkeistä aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset