PasiSillanpää

Sipilän ja Guggenheimin tärkein oppi

Oli kohtalon oikku, että eiliselle päivälle osui kolme isoa uutistapahtumaa, joissa on enemmän yhteistä kuin aluksi saattaisi ymmärtääkään. Päätöksenteko Guggenheimista, pääministeri Sipilän tiedotustilaisuus ja Slushin avajaispäivä kuvaavat kahden täysin eri maailman kohtaamisia.

Voin näin jälkiviisaasti sanoa saman, minkä sanoin jo pari vuotta sitten. Sillä hetkellä kun Guggenheim ilmoitti siirtävänsä asioiden hoitamisen viestintätoimistolle, Guggenheimin taru Suomessa oli loppunut. Sen piti hengissä vain se, että museon taakse oli saatu paljon merkittäviä vaikuttajia. Guggenheim oli pelannut korttinsa väärin heti alussa. Se loi mielikuvan tahosta, joka oli hyväntekijän viittaan pukeutunut junttaaja. Vasta aivan loppumetreillä Guggenheimista käytävä keskustelu saavutti avoimuuden, jota olisi tarvittu heti alussa.

Pääministeri Sipilä on kohdannut pääministerikaudellaan useita viestintähaasteita. Ensimmäinen niistä oli heti pääministerikauden alussa luotu mielikuva diktaattorimaisesta ilmoituksesta työmarkkinoille. Kiky sopimus lähti liikkeelle täysin väärällä jalalla. Sipilän tiedottamisessa on jatkuvasti ollut "minä olen oikeassa" leima. Tässä viimeisimmässäkin kohussa hän unohti tiedotustilaisuudessa kriisiviestinnän kaikkein tärkeimmän opin: Pyydä ensin anteeksi aiheuttamaasi, vaikka omasta mielestäsi olisit täysin oikeassa. Sipilä lähti heti eilisen tiedotustilaisuuden alussa kertomaan muiden tekemistä virheistä eikä osoittanut mitään katumusta omaa toimintaansa kohtaan. Ellei sellaiseksi voida tulkita kommenttia, jossa hän totesi, että olisi toki voinut yhdistää ne 17 sähköpostiviestiä yhdeksi.

Toisin kuin Guggenheim ja Sipilä, Slush juhlii avoimuuden ja yhdessä luomisen kulttuuria

Suomalaisen start-up kentän mielilausahdus on "Sharing is caring" eli jakaminen on välittämistä. Lause on kieltämättä naiivin kuuloinen ja itsekin raivostun siitä välillä. Paljon tärkeämpää kuin tuo lause, on kuitenkin sen takana oleva todellinen toiminta.

Start-up yhteisö jakaa ajatuksiaan aktiivisesti ja luo yhteistä tulevaisuutta. Vaikka ne kilpailevat keskenään esimerkiksi sijoittajien huomiosta, se ei estä niitä toimimasta monelta osin avoimesti. Se on heidän menestyksensä ydin. Yksin tehden, yksin ajatellen ei synny mitään suurta. 

Sipilä ja Guggenheim edustavat vanhaa kulttuuria, jossa edelleen ajatellaan, että viisaus asuu viisaissa. Molempien tapa toimia väheksyy, ellei pahimmillaan jopa halveksu kansanvaltaa. Jos haluaa esiintyä hyväntekijänä, pitää asettua alttiiksi avoimelle keskustelulle. Ihmisillä on tänä päivänä valtavasti paremmat mahdollisuudet selvittää asioiden taustoja ja luoda käsitystään todellisuudesta. 

Jos kansalaisen saama näkemys todellisuudesta on ristiriidassa poliittisen päättäjän kanssa, poliitikon pelivara jää hyvin kapeaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Slush juhlii avoimuuden ja yhdessä luomisen kulttuuria."

Keskeistä tässä on se, että nykyisten start-up yrittäjien tavoite ei ole miljoonaomaisuuden haaliminen hintaan mihin hyvänsä. Ennemminkin pyritään elämänlaadun parantamiseen ja jos ohessa seuraa vaurautta, niin sitä voidaan jakaa muillekin, eikä pitää kaikkea itse.

Slush-nuoret oppivat jo varhaisessa vaiheessa vaikkapa sählyä pelatessaan, että vaikka itse olisi joukkueen kovin maalitykki, niin joissain tilanteissa se puolustava pelaaja on silti tärkeämpi. Sama toimii Counter-Strikessa. Et pääse pitkälle, ellei joku vahdi selustaasi.

Tämä näkyy yrityksen menestymisen myötä. Bonukset jaetaan tasaisemmin työntekijöille kuin perinteisissä yrityksissä, joissa omistajat keräävät duunareitten tuottaman potin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Slush juhlii avoimuuden ja yhdessä luomisen kulttuuria."

Slush on ainut näistä käsitellyistä asioista joka on nykypäivässä.

Sipilä, Guggengeim ja YLE, sekä media yleensä, ovat eilispäivää.

Persut, Berxit- miehet ja Trump yrittävät keksiä aikakonetta jolla pääsisi menneisyyteen.

=======

Tärkein piirre tässä "Slush" hengessä on se että nämä ihmiset ovat todella käsittäneet sen että kaikki on globaalia, kansainvälistä ja niin pitääkin olla.

Slush- ihmisille ei ole väliä mistä maasta tai maanosasta tulevat ideat, pääomat, työvoima, tai asiakkaat. Nämä osatekijät etsitään mistä vain ne on parhaiten saatavilla.

Kaikkinainen kansallinen ajattelu, perussuomalaiseen, Putinilaiseen, Trumppilaiseen tai brexitin tapaan on Slush- kehitykselle arvaamaton hidaste ja este.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

TP:n linnaa ei siis päätettykään pimittää Guggenheimin varjoon. Hyvien uutisten päivä, tosiaan. Opitaan luottamaan omien aistien välittämiin havaintoihin pikemmin kuin jonkin näkymättömän käden ohjaukseen.

Sipilän mailailu tuo mieleen Pekka Vennamon FB-hyökkäyksen Olli Immosta kohtaan eräänä lauantaiaamuna elokuussa -15. PV:n mukaan Breivik-parran kasvattanut Immonen oli yöllä käynyt FB-viestissä maahanmuuttajia vastaan. Vennamon perään Erkki Tuomioja heitti bensaa tuleen synnyttäen 15 000 ihmisen "Meillä on unelma" mielenosoituksen. Sekä Sauli Niinistö että Juha Sipilä lähettivät tervehdyksensä. Parissa päivässä lietsotun tapahtuman onnistumista auttoi apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri maksamalla omasta kukkarosta 150 € sähkönkytkennästä jolla ääni saatiin Kansalaistorin ämyreihin.

Nyt Pekka Sauri on kutsuttu sovittelemaan Länsimetron lisäkustannuksia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Slushin perustajiin kuulunut Peter Vesterbacka on tarttumassa uuteen haasteeseen ryhtymällä demokratisoimaan avaruutta.

Ensin hänenlaisensa kuitenkin "ottavat Kiinan haltuun". Siinä heitä auttavat mm. Paavo Lipponen ja Timo Soini jotka ovat ilmoittaneet voivansa puhua Kiinan keisarin kanssa.

Opiskellessani Helsingin kauppakorkeassa -70 ja -80 lukujen vaihteessa kansantaloustieteen professori Fedi Vaivio toppuutteli intoamme todeten pystyvänsä antamaan vain yleiskatsauksen aiheisiin joihin varsinaista ammattiopetusta annetaan kadun toisella puolella Hankenilla.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Sosiologian mukaan, totalitarismi syntyy, kun heimot ja kalaanit alkavat muodostaa fratrioita samanmielistn kanssa erimielisten, vastaavia fratrioita vastaan.

Tämä johtaa vähitellen totalitarismiin, joka jakaa kansakunnan kahtia: Osapuolet pitävät kiinni omista, oikeista arvoistaan ja torjutaan jyrkästi vastapuolen arvot. Vastapuolen arvot, jotka nyt nähdään viholliskuvina, on niin ollen vaiennettava ja tuhottava.

Mitä on tapahtumassa medialle.

Tähän päivään tuotuna yksi kätevä keino - nostaa esiin ja vahvistaa ajatusta tai vstaavasti vaientaa - on suosittelu ja peukutussysteemi. Se taisikin syntyä juuri ennen "ison jytkyn" aikoja...

P.S. (edit) Erään "menneen maailman" HSn pääkirjoitussivulta lainattua:

"Viisas antaa aina periksi, ja tähän perustuu idioottien maailmanherruus."

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mikä olisi seuraava 15 000 suomalaista liikkeelle saava hanke Slushin ja Meillä on unelman jälkeen?

Veikkaan, että Olympiakisat Helsinkiin. On pakko, on pakko! Olympiakomitea on saanut pomokseen raskansarjan talousvaikuttajan.

Tosin Guggenheimin kaatuminen viime metreillä voi olla enne muutoksesta lapsenuskoisten suomalaisten mielissä, vaikka lestadiolaiset tuottavat 70 000 uskovaista liikuttavine kesäjuhlineen vielä pitkään talouselämää pystyssä pitäviä nöyriä toimenmiehiä.

Mutta tämä aihehan on tabu EU-Suomessa, kuten pääministerin mailailustakin on pääteltävissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset