Empatiakurssi osa 3 – tyhmät äänestäjät

Kun Perussuomalaiset saivat jytkyn, Britanniassa äänestettiin brexit, USA:ssa Donald Trump valtaan ja Italiassa pääministeri Matteo Renzi kumoon, perinteiset valtapelien päähenkilöt eli poliitikot, sivistyneistö ja media taivastelivat. Kuinka kansa voi olla näin ajattelematonta, jopa tyhmää?

Vaikka politiikantekoa on räksytetty vuosikausia, lopputuloksesta oltiin muka yllättyneitä. Edelleenkin vallan kahvassa oleville tuntuu olevan vaikea hyväksyä sitä, että politiikka toimii huonosti ja sitä pitää korjata. Tänään käsittelen sitä, miten politiikka on rikki ja miksi se on hyvä syy olla vihainen.

Ihmisten arjen kokemukset

Donald Trumpin kannattajat vievät pettymyksensä äärimmilleen. USA:ssa on jo 1970 -luvulta lähtien vahvistunut kehitys, jossa hyvin menevillä menee entistä paremmin ja tavallisella duunarilla entistä huonommin. Finanssikriisin jälkeinen aika on vain vahvistanut tätä kehitystä. USA:ssa yritysten voittojen osuus bruttokansantuotteesta on noussut 11 % vuoden 2010 jälkeen ja työntekijöiden palkkojen osuus laskenut samana aikana 5 %. Samaan aikaan kun juhlitaan uusia innovaatioita ja start-upeilla rikastuvia yrittäjiä, työpaikkansa menettäviä on yhä enemmän, työttömien elämisen edellytykset heikentyvät ja yhteiskunnan vauraus kasautuu yhä harvemmalle.

Kuinka kukaan poliitikko edes kuvittelee tämän kasvavan kansanosan suhtautuvat muutokseen positiivisesti? Kunnan virkamiehille tarjottiin aiemmin kuntien yhdistymisen nopeuttamiseksi viiden vuoden siirtymäaikaa, mutta tavalliselle ihmiselle tarjotaan työttömyyttä ja pakkoa mennä työhön kuin työhön työttömyyskorvaustakin pienemmillä palkoilla. 

Politiikka on epäonnistunut valmistautuessaan uuden maailman vastaanottamiseen. Se ei ole luonut rakenteita, joilla muutos otetaan pehmeämmin vastaan. Ei siis ole ihme, että jotkut vähän suuttuvat, toiset jopa paljon.

Politiikka ei ole enää yhteisten asioiden hoitamista

Sulle – mulle politiikka sopi aikaan, kun kaikille oli jotakin jaettavaa. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa harjoitettu vallanjako on johtanut siihen, että hyviä tarkoituksia pilataan sekoittamalla asiat ja valta. Kiky sopimus ja sote uudistus näyttäytyvät tavalliselle ihmiselle etupäässä herrojen hiekkalaatikkoleikeiltä. Siellä kiistellään siitä kuka saa mitäkin, kun pitäisi keskustella enemmän siitä, mikä on paras tapa viedä asioita eteenpäin. Valtaan päästyään poliitikoilla on tapana haalia valtaa, vaikka nyky-yhteiskunnan kehittäminen vaatii pikemmin päinvastaista lähestymistapaa. 

Siksi äänestäjä on hieman ymmällään, kun pragmaattiseksi itseään mainostava poliitikko muuttuukin oman puolueensa ja omaa henkilökohtaista valtaansa pönkittäväksi. Vaikka pragmaattisuutta olisi ja asioita nähtäisiin laajassa mittakaavassa, valtaa sivusta katsovan silmissä ne hukkuvat erilaisten etupiirien oman edun tavoittelun alle. 

Opportunismi ja mahdollisuudet

Anarkiassa opportunismi nostaa päätään. Hyvin usein näyttää siltä, että politiikassa anarkialla on suuri rooli. Valta-asemaan noustuaan ihmiset uskovat olevansa arvostelun ulkopuolella ja moni näkee oikeudekseen jatkaa sitä samaa latua, mitä tähänkin saakka on tehty. Eduskunnan ei tarvitse miettiä omien etujensa leikkaamista, poliitikko voi lähes huoletta siirtyä hyviä etuja sisältäviin virkoihin tai töihin, jos epäonnistuu työssään.

Politiikka on jo pidemmän aikaa näyttäytynyt monen kohdalla mahdollisuutena hakea uralle nostetta. Eihän sellainen poliitikko, joka haluaa mennä muualle töihin, tee rohkeita päätöksiä, jotka saattavat heikentää hänen mahdollisuuksinsa saada töitä muualta.

Tavallinen työntekijä ei ole omassa työssään usein saanut edes sitä koulutusta, jolla hänen ammattitaitonsa pysyisi ajantasalla. Työttömyyden sattuessa hänen vaihtoehtonsa on huomata olevansa ajastaan jäljessä ja kelpaamaton.

Uskottavuus

Vaikka politiikassa on paljon asiaansa paneutuvia ja asioita aidosti sydämellään hoitavia, yleinen kuva on yhä vanhvemmin se, että politiikka ei kykene ratkaisemaan ongelmiamme ja poliitikkojen lupauksiin ei voi luottaa. On saivartelua, onko näkemys totta vai ei. Oleellista on se, että sekä itse asialle että mielikuvalle on tehtävä konkreettisia tekoja, mikäli asiaa halutaan korjata.

Niin kauan kuin politiikka näyttäytyy rikkinäiseltä, merkittävä osa kansasta äänestää nykypoliitikkoja vastaan. Heille on ihan sama kuka on vallassa, kun se ei vaan ole se, joka siellä nyt on.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu