PasiSillanpää

Empatiakurssi osa 4 - Anarkismin reunalla

Demokratia on siinä mielessä hyvin tavanomainen järjestelmä, että yleensä sen toimivuutta kehuvat eniten ne, joiden asema on hyvä. Toisaalta demokratiaa arvosteleville on pakko todeta, että parempaakaan ihminen ei ole vielä keksinyt. Tai on keksinyt, mutta se toimii vain sattumalta, eli valistunut itsevaltius. Ainoa suhteellisen toimiva valistunut itsevaltius on tietääkseni Singaporessa. Mutta epäilen, että jos ihmisiltä siellä saisi ihan rehellisen vastauksen, niin ei sekään täydellinen järjestelmä olisi.

Siinä vaiheessa kun ihminen joutuu sinänsä hyvässä järjestelmässä riittävän hankalaan asemaan, hän saattaa heittäytyä järjestelmän ulkopuolelle ja jos tilanne jatkuu riittävän pitkään hän saa kavereita ja he rakentavat omat yhteisönsä, määrittelevät omat sääntönsä ja elintapansa.

Vuoden 1918 sisällissodassa aseellisiin punakaarteihin liittyi parituhatta alle 21 vuotiasta naista. Kouluttamattomina, naimattomina elävät entiset piiat ja tehdastyöntekijät olivat tyhjän päällä kun tehtaita oli suljettu sodan vuoksi ja palkanmaksu loppunut. Punakaartit lupasivat sentään ilmaisen ruoan ja vaatteet. (Lähde: Helsingin kaupungintalon parhaillaan esillä oleva näyttely)

Kuulostavatko vuoden 1918 tapahtumat tutuilta ja ajankohtaiselta?

Tämänpäiväisessä Helsingin Sanomissa oikeuskansleri Jaakko Jonkka syyttää hallitusta huonosta lainvalmistelusta. Vaikka lainvalmisteluprosessiin kuuluu sen perustuslaillisuuden ja muutenkin laadun ennakkotarkastus, hallitus on useita kertoja sivuuttanut poliittisista syistä tämän lainvalmistelun vaiheen. Lopputuloksena on tullut lakiesityksiä, joissa on ongelmia.

Politiikassamme näyttäytyy tällä hetkellä vahvimman valta. Muutoksia ajetaan läpi sillä ajatuksella, että sillä ei ole niin paljon väliä, jos jotkut kärsivät, kun vain suurin osa hyötyy. Periaatteessa se voisi olla hyvä malli. Politiikan teossa on kuitenkin sokeutta siinä, että yleensä ne kärsimykset osuvat juuri samoihin ihmisiin. Työttömiin, sairaisiin ja vanhuksiin. Opiskelijoita en tähän listaan ota, koska heidän ongelmansa on helpommin ohitettavissa kuin noiden kolmen edellä mainitun. 

Poliittisesta päätöksenteosta on kadonnut herkkyys ihmisten pahoinvoinnille ja se johtaa siihen, että ongelmat kasautuvat. Poliittisiin lupauksiin ei uskota, poliittista järjestelmää hyljeksitään ja vaikeuksissa oleva kansanosa äänestää lähinnä silloin, kun se voi äänestää nykyjärjestelmää vastaan.

Onneksi meillä kotimainen kuohunta on pysynyt aisoissa

Ehkä politiikan tekijät ovat laskeneet sen varaan, että rauhallisessa maassa ei tapahdu niin suurta kuohuntaa kuin muualla. Toisaalta turvallisuusviranomaisilta on tullut yhä enemmän lausuntoja, että kansainvälisen terrorismin kaltainen isku on jatkuvasti entistä lähempänä meilläkin. 

Näkyykö se riski jotenkin politiikassa?

Minusta se ei näy. Tämä on puhtaasti oma mielipiteeni ja sen saa haastaa. Demokratia on hyvä asia, mutta sitä käytetään väärin. Populismi ja asioiden vääristely vain poliittisten tarkoitusperien vuoksi on liian yleistä ja siihen syyllistytään poliittisen kentän jokaisella lohkolla. Yhteiskunnan kehittäminen tapahtuu vahvojen etuja puolustaen. Heikoille annetaan vain mahdollisuus kärsiä. Hyvin usein poliittinen päätöksenteko vain lisää sitä kärsimysten määrää.

Vaikka jaettavaa ei olekaan tällä hetkellä enempää kuin ennen, voisi luulla että politiikka olisi muuttunut entistä älykkäämmäksi vuosien saatossa. Valitettavasti tavalliselle äänestäjälle se ei siltä näytä. Tässä on haastetta tulevassa vaaliruuhkassa.

Miten otamme politiikkaan ja yhteiskunnan kehittämiseen mukaan nekin, jotka ovat saaneet sitlä korvapuustin toisensa jälkeen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomessa poliittinen kiihottuminen on kuohittu melkoisen vapaalla lääkepolitiikalla. Maamme lienee kärkipaikoilla maailmassa, mitä tulee PKV-lääkkeiden käyttöön suhteessa väkilukuun.
http://paly-fi-bin.directo.fi/@Bin/927cd77ccb699bc...

Maailma näyttäytyy paljon valoisampana vaikkapa diapamin avulla. En silti laske Helsingille meriitiksi sitä, että sen jätevesistä seulotaan enemmän huumausainejäämiä per capita kuin muista Euroopan suurkaupungeista.
http://www.hs.fi/tiede/art-2000002697114.html
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jateve...

Kun 10% aikuisväestöstä väärinkäyttää lääkkeitä ja päihteitä, niin anarkia ei pääse suoranaisesti räjähtämään silmille.

Tämähän on hallinnon etu, vai onko?

"Vuoden 1918 sisällissodassa aseellisiin punakaarteihin liittyi parituhatta alle 21 vuotiasta naista. Kouluttamattomina, naimattomina elävät entiset piiat ja tehdastyöntekijät olivat tyhjän päällä kun tehtaita oli suljettu sodan vuoksi ja palkanmaksu loppunut. Punakaartit lupasivat sentään ilmaisen ruoan ja vaatteet."

Vuonna 2016 rikollisiksi luokiteltuihin organisaatioihin kuuluu Suomessa parituhatta nuorta tai keski-ikäistä miestä ja jokunen nainen. Koulut kesken jättäneinä tai työttöminä elävät entiset amisnuoret ja matalapalkkaduunarit jäivät tyhjän päällä kun tehtaita suljettiin globalisaation vuoksi ja rahantulo loppui. Jengit lupasivat sentään yhteisöllisyyttä ja toveruutta sekä jengiliivit.

Tätä on nyky-Suomi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hieno kansa tulee vaikka saranan puolelta, sanoi Trumpetisti kun oli soitellut muille naapureille.

Suomen idea on eloonjääminen. Ne on muita joita inhottaa kääntyä lampaaksi

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Hyvä kirjoitus jälleen. Tämmöiset jutut ovat yksi syy, miksi en ole alkanut itse kirjoitella, aina on joku, joka sanoo asiat paremmin.

Yritysmaailmassa on totuttu siihen, että ennemmin tai myöhemmin liikkeenjohto uinahtaa ja yritys tuhoutuu melko pieniinkin ympäristön muutoksiin. Suomessa uinuvan anarkismiin taipuvaisen siipiparin (vasen ja oikea) kannattaisikin kaikin voimin tukea nykyistä poliittista kulttuuria. Arhinmäki ja Nalle Wahlroos ovat ehkä parhaimmat tämän taktiikan harrastajat. Siispä kaikki joukolla myymään klapeja miehille, joiden halkoliiteri palaa.

Ehkä paras paikka tällaiseen välilliseen vaikuttamiseen olisi jokin ajatushautomo. Sieltä sitä silmälappuideapuppaa tulee. Päättäjille lisää ainoita vaihtoehtoja!

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Hyvä kirjoitus. Hallituksen aloitus oli surkea ja ohjelmaan on ladattu toivottoman raskas lasti . Nyt toviin ei tapahdu mitään koska katseet ovat jo kunnallisvaaleissa ja sitten on jo kevät.
Kaverini oli johtajana lääkeyrityksessä joka myi hyvin tarkoin määrättyjä valmisteita vakaviin sairauksiin. Potilaat tunnettiin lähes nimeltä.
Johtoon Euroopassa tuli jenkki joka tuplasi myyntitavoitteet välittämättä spesifisistä indikaatioista kuten edellisessä komennuspaikassaan, ihmemies kun oli. Potkuja tuli kunnes USA mätkäisi satojen miljoonien sakot firmalle.
Hallituksen työlista tuntuu samanlaiselta pakkomyynniltä . Sitten kun ei vaan onnistu alkaa näytelmä jota kutsun Ei tartte auttaa, ite pukee- kohtaukseksi. Jokainen isä ja äiti tuntee tämän kokemuksesta. Sukka on kumpparissa ja jalka ei mahdu sisään . Hiki valuu ja ääni nousee .

Jos Sipilä ja Orpo eivät puoliväliriihessä ota opikseen Jonkan huolesta niin paha juttu. Puuhastelu perhevapaiden ja muiden yleismukavien asioiden piirissä sivuun ja paukut työttömyyteen ja Soteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset