Suurituloisten verovalituksen logiikka

Aina silloin tällöin suurituloiset muistuttavat meitä siitä, kuinka pieni osa suurituloisista kustantaa maksamillaan veroilla suurimman osan yhteiskunnan menoista. Äkkiseltään se kuulostaa ihan asialliselta valitukselta, mutta kun hieman pureutuu asiaan, siihen liittyy muitakin näkökulmia.

Suomessa on lähes 2 miljoonaa sellaista palkansaajaa, joiden vuositulot ovat alle 20.000 euroa (Vuoden 2015 verotus). Samalla tavalla kuin isotuloiset provsoivat, voidaan kysyä, miksi niin moni joutuu tekemään tulonsiirtoja isotuloisille? Miksi heille ei voida maksaa parempaa palkkaa ja miksi pienipalkkaiset joutuvat vaikkapa maksamaan asumisesta niin paljon suhteessa tuloihinsa? Miksi meillä on lähes 900.000 veronmaksajaa, joiden tulot ovat alle 10.000 euroa vuodessa?

Tulonsiirrot johtuvat pääsääntöisesti siitä, että sen saaja ei saa työstään riittävää palkkaa elämiseen tai on sairauden, lasten saamisen, työttömyyden tai muun syyn vuoksi pois työelämästä. Tulonsiirtoja muuten maksetaan myös niille varakkaille, jotka jäävät vaikkapa vanhempainvapaalle.

Voidaanko tähän verotuskeskusteluun ottaa entistä useammin kokonaisuus, eikä vain miettiä yhtä erillistä yksityiskohtaa? Yksityiskohtiin keskittymällä meiltä hukkuu kokonaiskuva.

Pienipalkkaisuus tai palkatta oleminen on jollakin korvattava. Verotuksen kautta syntyvät tulonsiirrot ovat olleet siihen tähän saakka toimiva menetelmä. Jos kokonaisuus otetaan huomioon, mitä muita vaihtoehtoja meillä on?

Esimerkiksi ihmisten työllistäminen pienellä palkalla ei ainakaan lyhyellä tähtäimellä taida tätä tasapainoa mihinkään kääntää. Mitä pienempää palkkaa ihminen saa, sitä enemmän tarvitaan tulonsiirtoja hänen elämänedellytysten turvaamiseen.

Hyvät ideat ovat tervetulleita. 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu