PasiSillanpää

Harhautukset ovat tulleet jäädäkseen

Meidän suomalaisten on hyväksyttävä se, että maailmaa ei edes yritetä pyörittää pelkän faktatiedon varassa. Suurissa kulttuureissa, kuten esimerkiksi Kiinassa, Venäjällä, Iso-Britanniassa ja USA:ssa tietoa käytetään kaiken hyvän lisäksi hyvin suunniteltuna harhauttamisen välineenä. 

Hämäävän tai vääristyneen tiedon leviämisen estämisyrityksissä voi hyvinkin käydä kuten huumekaupassa. Huumekauppaa vastaan taistelemisen vaihtoehtona joudutaan vakavasti miettimään huumeiden laillistamista ja sitä kautta parempaa valvontaa ja vähemmän ongelmia. Hämäävä ja vääristelty tieto ovat niin syvässä olevia strategisia ajattelutapoja, että siinäkin vastustamista parempi vaihtoehto voi olla resurssien suuntaaminen vastustajan syvempään ymmärtämiseen. Voimme ehkä voittaa enemmän, jos opimme paremmin ymmärtämään vastapuolen tapaa ajatella, heidän yleisimmin käyttämiä keinoja, välineitä, heidän käytössään olevia resursseja ja heikkouksia. 

Väärän tiedon maailmassa on itsekin osattava käyttää oikeaa ja hämäävää tietoa vallan välineenä.

Me olemme siirtyneet viattomuuden ajasta raakaan kilpailuun

Ensimmäinen virheelliseen tietoon langennut on taatusti joku alkuihminen, koska raamatussakin ensimmäinen erehdytetty on Eeva. Mutta me suomalaiset olemme silti kansa, joka on tottunut siihen, että miehen ja naisen sanaan voi yleensä luottaa ja että ihmiset ainakin yrittävät sanoa asiat niin kuin ne ovat. Uudessa avoimessa maailmassa meidän pitää ymmärtää, että vaikka me puhuisimme totta, monilla viesteillä on piilotettu agenda. Meidän pitää oppia hyväksymään, että osa tiedosta johtaa meitä tarkoituksella hämmennyksiin, eikä meille tule mahdollisuutta edes oikaista sitä. Siksi faktojen jatkuvan tarkistamisen ohella pitää kasvattaa lisää ymmärrystä kilpailijoiden ajattelusta. Eli sen sijaan että analysoimme pelkästään mitä joku sanoi, analysoimme paremmin sitä, miksi hän niin sanoi.

Kyse ei ole pelkästään Venäjän trollauksesta, Donald Trumpista, Brexitistä tai populistipuolueiden puheista. Hämäävää informaatiota on käytetty monen sodan estämiseen ja synnyttämiseen. On olemassa sellainenkin sanonta, kuin "moni maailmansota on estetty tulkkaamalla tahallaan väärin". Hämäävää informaatiota käytetään yhä enemmän esimerkiksi liike-elämässä.

Yksi tunnetuimmista hämmentäjistä on Ryanairin toimitusjohtaja Ryan O'Leary. Sanoessaan että he aikovat tuoda markkinoille lentokoneen, jossa on seisomapaikat, hän tietää puhuvansa suurella suulla. Hän on itsekin myöntänyt, että sillä on tarkoitus herättää keskustelua. Samalla hän jättää silti oven avoimeksi sille, että jos sitten kuitenkin jotakin sellaista tuleekin? Kilpaiiljat joutuvat olemaan vähintäänkin varpaillaan, koska he tietävät, että Ryanair on kyennyt välillä murtamaan kilpailun tasapainoa.

Samaa hämäämistä käyttää myös vaikkapa Teslan Elon Musk, joka pinteeseen joutuessaan keksii uuden tarinan. Kun hänen edellinen lupaus autotuotannon määrästä ei tulekaan täyttymään, ennen sen paljastumista hän asettaakin jo uuden entistä kunnianhimoisemman haasteen. Katse kääntyykin ongelmista kohti loistavaa tulevaisuutta. Start-up maailman suurimmat, eli niin sanotut yksisarviset, joiden kuviteltu arvo on vähintään miljardi dollaria, ovat myös maailman parhaita tarinankertojia. Heiltä kannattaa ottaa oppia, vaikka se ei ehkä niin kauhean hienolta kuulostakaan.

Politiikka ja talous tulevat olemaan harhauttamisen kenttää jatkossakin

Vaikka haluaisimme toisin, harhauttaminen tulee yhä vahvemmaksi osaksi yritysten ja politiikan kenttää. Harhauttaminen ei esimerkiksi kiinalaisessa ajattelussa ole suinkaan mikään kunniaton toimintatapa. Siellä koko harhauttamisen perusajatus lähtee siitä, että sen avulla voidaan jopa estää sotia ja silti voittaa sota mitä ei taisteltu. Samankaltaista ylpeyttä olen kuullut muutamien venäläisten suusta. He ovat olleet keskusteluissa ylpeitä siitä, kuinka taitavia he ovat hämäämään informaatiolla kaikkia. Kun hämää oikein paljon, kukaan ei kohta tiedä mikä on totta. 

Hämäyksen hienouksista huolimatta kiinalaisen ajattelun ydintä on ajatus siitä, että vaikka aina pitää olla valmiina sotaan, on silti kunniallisinta voittaa se ilman taistelua ja miestappioita.

Hyvin pian meillä on viestinnän apuna sellaista teknologiaa, jonka avulla ei ainoastaan kyetä viestimään tehokkaammin, vaan myös arvioimaan paremmin, millä asioilla ihmiset saadaan omalle puolelle ja toimimaan oman tavoitteen mukaisesti. Uusin tietotekniikka antaa jo sellaista tietoa ihmisistä, jonka varassa voidaan suunnitella niin hyväntahtoisia kuin pahantahtoisiakin kampanjoita ihmisten mielen muuttamiseksi. Siksi meidän on syytä miettiä asioita vieläkin pidemmälle kuin vain tuomita moinen käytös.

Jos me emme sitä tee ja/ tai me emme osaa sen keinoja, vastustajamme joka tapauksessa osaavat.

Tämä kirjoitus on taistaiseksi viimeinen tänne Uuden Suomen blogiini. 

Siirryn tammikuun aikana kirjoittamaan Imagen blogialustalle. Mies pysyy samana, vaikka asioiden käsittelytapaan tulee lisää syvyyttä ja blogeille pituutta. Minusta ei silti tule punavihreää tai citykokkaria, persudemaria tai mitään muutakaan, vaikka joku sitäkin on epäillyt. Olen jatkossakin ihan oma itseni.

Kiitän kaikkia, jotka ovat lukeneet blogejani. Tämä on ollut erittäin antoisa ja opettavainen matka. Samalla toivotan kaikille oikein hyvää uutta vuotta ja törmäämistä missä sitten törmätäänkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toivottavasti lukijasi voivat sanoa julkaisualustasi vaihdon olevan "loistava liike" koska olemme aina tienneet, että olet "erittäin älykäs" kuten Trump on tviitannt Putinista.

Seurasin usemman vuoden kirjailija Tommi Melenderin pitämää ahkerasti kommentoitua omaa blogia, kunnes se siirrettiin Imageen. Sen jälkeen kommentaatorit nayttävät käyneen tosi vähiin. En minäkään ennen tiennyt hänen toimittavan päivisin Arvopaperi-lehteä.

Ehkä olen vain ennakkoluuloinen muistaessani Imagen olleen jossakin vaiheessa osa virallisen ulkoministeriön tiedotustoimintaa.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Kaikkeahan ei voi ennakoida, mutta riskejä on joskus pakko ottaa. Joka tapauksessa minulla on oikeus pitää ihan oma linja uudessa ympäristössä. Yritän tehdä jatkossa jutut entistä paremmin. Katsotaan mihin se johtaa. Uuden Suomen kanssa välit ovat erinomaiset, joten jos päätös osoittautuu huonoksi, paluu on hyvin yksinkertaista.

Kiitos muuten sinulle Heikki aktiivisesta osallistumisesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onnea ja menestystä Pasi. Monet sinua ennen ovat lähteneetja useimmat takaisin palanneet.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää Vastaus kommenttiin #6

Kiitos toivotuksista ja jos se palaaminen on luonnon laki, niin sittenhän me törmäämme ennen pitkää.

Hyvät uudet vuodet

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Harhautuksia on monenlaisia. Pahimpia ovat kuitenkin sellaiset, joiden voisi kuvitella tulevan ns. luotettavalta taholta kuten esimerkiksi ministerien suusta.

Teslan Elon Musk tai Ryanairin toimitusjohtaja Ryan O'Leary ovat henkilöitä, jotka kykenevät toteuttamaan visioitaan. He eivät välttämättä "harhauta," vaan jonain päivänä heidän visionsa voivat olla totta.

Sen sijaan puolueen puheenjohtaja, joka ummet ja lammet lupaamalla saa sadat tuhannet äänestämään puoluettaan, vaalivoiton jälkeen kääntääkin takkinsa, ansaitsee vain syvää halveksuntaa.

Pohdittavaksi jääkin, milloin "harhautus" täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Ilmeisesti ei ainakaan silloin, kun harhautus on tarpeeksi suuri ja näyttävä.

Mutta, jos vaikkapa kauppias "harhauttaa" asiakastaan, niin leivätön pöytä kutsuu äärelleen hyvinkin nopeasti.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Totta. Poliittinen vastuu on aika epämääräinen termi.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Ja kiitokset muuten sinullekin aktiivisesta osallistumisesta keskusteluun.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Harhauttamisen riskinä on luottamuksen menettäminen. Esim. harhauttavasta markkinoinnista laitan yrityksen välittömästi "tarkkailulistalle" ja toisesta kerrasta tulee ikuinen banni. Tosin tällainen "kusetuskulttuuri" on niin paljon yleistynyt, ettei jäljellä ole montakaan yritystä, joissa asiakkuus enää kiinnostaisi.

Kyseessä ei ole vähäpätöinen asia. Nähdäkseni talouskasvun hidastuminen johtuu ainakin yhtä paljon tästä ilmiöstä kuin mistään suoranaisista talouden fundamenteista.

Politiikassa tämä on toki vielä yleisempää. Rappiotila on jopa niin syvä, että jos Suomen eduskunta olisi yritys, se olisi jo selvitystilassa. Itse en kykene hyväksymään harhauttamiseen perustuvaa toimintakulttuuria, vaan näen sen johtavan ainoastaan moraaliseen konkurssiin, mistä talouskin vääjäämättä kärsii.

Olet ollut niitä harvoja blogisteja, joiden tekstit luen aina palstalla poiketessani, joten toivotan menestystä myös uudelle alustalle kuten uudelle vuodellekin. Vaarana on vain hukkuminen alustojen ylitarjonnan syövereihin. Itse ainakin olen laiska hakemaan uusia julkaisuja niin kauan kuin vanhat palvelevat tarkoitustaan.

Tällainen "kriisitilanne" tuli vastaan, kun fuusio turmeli Taloussanomat käyttökelvottomaan kuntoon. Hylkyyn meni, vaikka hyvääkin tavaraa meni pesuveden mukana.

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Juu

Ihan oikeassa olet, että valheella on lyhyet jäljet. Siksi tuo harahauttaminen on moniteräinen miekka. Tärkeintä on oppia, miten ympäristön hämääviin viesteihin kannattaa suhtautua.

Kiitos palautteesta myös. Kiitos toivotuksista ja hyvää uutta vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset