Jari Taponen on oikeassa mutta uhrituu väärällä tavalla

Viime viikkoina on puhuttu siitä, kuinka esimerkiksi ylikomisario Jari Taponen on joutunut rasististen ryhmien maalitauluksi ja kuinka poliisin sananvaltaa on näin myös yritetty kaventaa. Asiassa on kysytty mielipidettä ensisijaisesti Jari Taposelta itseltään, mutta analyysi tilanteesta kaipaa laajempaa käsittelyä.

Jari Taponen on oikeassa sen suhteen, että vaikuttamista viranomaisten puheisiin on yhä enmmän. Se ei koske ainoastaan poliisia, vaan myös esimerkiksi puolustusvoimienn henkilöstö ja valtioneuvoston poliitikot sekä virkamiehet ovat olleet tikunnokassa harva se kerta.

Taposen lausunnoissa on kuitenkin yksi sivuutettu seikka, joka pitää ottaa huomioon.

Viimeisin kohu syntyi hänen epäonnistuneesta twiitistään. Havaitsin itsekin kyseisen twiitin, josta koko homma lähti liikkeelle. Twitterissä käytiin keskustelua siitä, millaisen vaaran ISIS -taistelijat aiheuttavat. Keskustelu oli ajautunut siihen pisteeseen, että Jari Taponen totesi, että ISIS -taistelijallekin tekisi hyvää osallistua opetukseen. 

Periaatteessa asia on oikein, mutta keskusteluketjua tarkemmin katsoessa hän syyllistyi ehkä vahinkoon, jota hän ei itse edes huomannut, eikä siksi myöskään osannut heti korjata.

Joku nimittäin kysyi vielä tarkentavana kysymyksenä häneltä, että onko hän valmis sijoittamaan täysi-ikäisen ISIS taistelijan alaikäisten kanssa samalle peruskoulun luokalle? Taponen antoi ymmärtää, että näin on. Siitä kommentista alkoi yleisempi suuttumus. Siihen ei reagoinut ainoastaan rasisteja, vaan myös esimerkiksi ainakin yksi tutkija, joka on perehtynyt some viestintään. Myös minä totesin, että kyseinen kommentti kannattaa korjata, mihin Tapoen ei reagoinut. 

Taponen oilsi korjannut tilanteen hyvin yksinkertaisesti. Hän olisi voinut todeta, esimerkiksi, että toki ISIS taistelijan sijoittamisessa koululuokalle pitää käyttää harkintaa, mutta sinänsä hekin tarvitsevat koulutusta. Tai korjata asia sitten jollakin muulla tavalla. Joka tapauksessa kommentti on aika helposti tulkittavisssa jopa poliittiseksi kannanotoksi. 

Olen seurannut muidenkin poliisien ja muiden viranomaisten viestintää Twitterissä jo pidemmän aikaa. Olen itse ollut henkilökohtaisesti ainakin kahdesti ohjaamassa keskustelua ääriainesten ja poliisin välillä väljemmille vesille. Twitter ei ole yhtä helppo viestintäkanava kuin kasvotusten tapahtuva, johon poliiseja ilmeisesti on hyvin koulutettu. Twitterissä pelaavat erilaiset säännöt ja erilainen dynamiikka.

Siksi poliisin ja muiden viranomaisten pitää uhriutumisen sijaan hankkia lisää sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun tarvittavia taitoja. Se on paras konsti rajoittaa hyvökkäyksiä.

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu