PasiSillanpää

Jari Taponen on oikeassa mutta uhriutuu väärällä tavalla

Viime viikkoina on puhuttu siitä, kuinka esimerkiksi ylikomisario Jari Taponen on joutunut rasististen ryhmien maalitauluksi ja kuinka poliisin sananvaltaa on näin myös yritetty kaventaa. Asiassa on kysytty mielipidettä ensisijaisesti Jari Taposelta itseltään, mutta analyysi tilanteesta kaipaa laajempaa käsittelyä.

Jari Taponen on oikeassa sen suhteen, että vaikuttamista viranomaisten puheisiin on yhä enmmän. Se ei koske ainoastaan poliisia, vaan myös esimerkiksi puolustusvoimienn henkilöstö ja valtioneuvoston poliitikot sekä virkamiehet ovat olleet tikunnokassa harva se kerta.

Taposen lausunnoissa on kuitenkin yksi sivuutettu seikka, joka pitää ottaa huomioon.

Viimeisin kohu syntyi hänen epäonnistuneesta twiitistään. Havaitsin itsekin kyseisen twiitin, josta koko homma lähti liikkeelle. Twitterissä käytiin keskustelua siitä, millaisen vaaran ISIS -taistelijat aiheuttavat. Keskustelu oli ajautunut siihen pisteeseen, että Jari Taponen totesi, että ISIS -taistelijallekin tekisi hyvää osallistua opetukseen. 

Periaatteessa asia on oikein, mutta keskusteluketjua tarkemmin katsoessa hän syyllistyi ehkä vahinkoon, jota hän ei itse edes huomannut, eikä siksi myöskään osannut heti korjata.

Joku nimittäin kysyi vielä tarkentavana kysymyksenä häneltä, että onko hän valmis sijoittamaan täysi-ikäisen ISIS taistelijan alaikäisten kanssa samalle peruskoulun luokalle? Taponen antoi ymmärtää, että näin on. Siitä kommentista alkoi yleisempi suuttumus. Siihen ei reagoinut ainoastaan rasisteja, vaan myös esimerkiksi ainakin yksi tutkija, joka on perehtynyt some viestintään. Myös minä totesin, että kyseinen kommentti kannattaa korjata, mihin Taponen ei reagoinut. 

Taponen oilsi korjannut tilanteen hyvin yksinkertaisesti. Hän olisi voinut todeta, esimerkiksi, että toki ISIS taistelijan sijoittamisessa koululuokalle pitää käyttää harkintaa, mutta sinänsä hekin tarvitsevat koulutusta. Tai korjata asia sitten jollakin muulla tavalla. Joka tapauksessa kommentti on aika helposti tulkittavisssa jopa poliittiseksi kannanotoksi. 

Olen seurannut muidenkin poliisien ja muiden viranomaisten viestintää Twitterissä jo pidemmän aikaa. Olen itse ollut henkilökohtaisesti ainakin kahdesti ohjaamassa keskustelua ääriainesten ja poliisin välillä väljemmille vesille. Twitter ei ole yhtä helppo viestintäkanava kuin kasvotusten tapahtuva, johon poliiseja ilmeisesti on hyvin koulutettu. Twitterissä pelaavat erilaiset säännöt ja erilainen dynamiikka.

Siksi poliisin ja muiden viranomaisten pitää uhriutumisen sijaan hankkia lisää sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun tarvittavia taitoja. Se on paras konsti rajoittaa hyvökkäyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Siksi poliisin ja muiden viranomaisten pitää uhriutumisen sijaan hankkia lisää sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun tarvittavia taitoja."

Poliisin (ja muiden viranomaisten) täytyy pidättäytyä politiikan tekemisestä kokonaan virkansa kautta. Piste.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Keskustelu ei ole politiikan tekemistä, pilkku ja kaksoispiste ; poliiseilta kasvottomuuden vaatimus vasta pelottava onkin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Entä mitä mieltä olet siitä, että poliisi keskustelun lisäksi tekee politiikkaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #5

Wtf? Ei kukaan poliisi tee kansanedustajan hommia poliisin virassa. Mitä sekoilet?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Politiikan tekeminen kai tarkoittaa aktiivista osallistumista esim puoluetyöhön.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #13

Tyhmäksi heittäytyminen kai tarkoittaa huonoja keskustelutaitoja tai -tapoja.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Tuossa samassa twitter keskustelussahan Taponen sanoi jotenkin näin että suomalaiset koulut ovat turvallisia koska hyvät opettajat ja fiksut oppilaat. Ehkä näin toistaiseksi, mutta sijoittamalla ISIS terroristeja kouluihin tuohon saadaan kyllä muutos.

Hilpeytta herättäisi, jos ei olisi vakava asia, se että Taponen antaa ymmärtää opettajien kykenevän turvaamaan koulun mikäli oppilaina on terroristeja. Eihän siinä ole järjen hitustakaan..

Eihän opettajilla ole nykyisin kunnon keinoja edes tavallisen häirikön käsittelyyn...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Poliisille, sekä siihen kuuluvien yksilöiden että poliisin organisaationa, on kautta aikain ollut äärimmäisen vaikeaa myöntää virheeseen syyllistymistä tai väärässä olemista.

Olen samaa mieltä siitä, että poliisiin yritetään vaikuttaa moninkin eri tavoin, mutta uutta on se, että poliisi yrittää itse vaikuttaa.

Sitähän mm. Taposen twiitit olivat, informaatiovaikuttamista.

Olisi ehkä kannattanut nöyrtyä ja myöntää, että viesti tuli muotoiltua huonosti ja näin se oli helppo väärinymmärtää sen sijaan, että ryhdytään etsimään syyllistä jostain muualta.

Tämä ei kuitenkaan kuulu poliisin repertuaariin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei ole mikään kovin suuri menestys tämä poliisin somettaminen toistaiseksi.

Nämä poliisit lisäksi blokkaavat ihmisiä melko vapaamielisesti. Minutkin on muutama poliisi blokannut, kun mielipiteet eivät ole miellyttäneet. Jotkut poliisit ovat blokanneet, vaikka en ole heille kommentoinut koskaan mitään.

Miksiköhän poliisi on Twitterissä, jos se teeskentelee käyvänsä keskustelua, mutta oikeasti vain politikoi ja estää erimieliset kommentoijat? Sekä valittaa julkisesti, kun heidän toimintaansa on kritisoitu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mitä tarkoitat vapaamielisesti blokkaamisella, eikä blokkaaminen ole lähinnä vapaamielisyyden vastakohta?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Blokkailee vähän keitä sattuu, ilman näkyvää syytä.

Marko Parkkola

Suvakkien mielestä Jari Taponen on vain väärin ymmärretty ja rasistit piirittävät häntä joka puolelta. Helena Erosen kohdalla taas ei kysettäkään väärin ymmärryksestä, vaan tottakai hän on natsifasisti, jonka kimppuun on soveliasta käydä joka puolelta.

Niko Sillanpää

Tuo kaksoisstandardi on samanlainen kaikkialla länsimaissa. Omaan social justice -viiteryhmään kohdistuva mikä tahansa laajempi kritiikki on "maalittamista" (typerä uudissana muuten, joka kannattaa suppressoida) tai jotain muuta vainoamista siinä, missä jotain Ikeaa saa joukkopainostaa ja mustamaalata, koska Halla-aho ja MTV3. Doxxata ja outata saa, jos kohde on "oikea". Professori Tim Huntia vastaan sai polkaista kymmentuhatpäisen someraivon vääristelemällä ja tuhota hänen maineensa ja uransa, mutta sitten, kun omaan viiteryhmään tehdään samaa, koko yhteiskunta on muuttumassa fasistiseksi.

Itse sanoisin, että:

Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.

Marko Parkkola

Btw. Poliisiylijohtaja mainitsi tässä taannoin no-go-alueen Ruotsissa ja pelkäsi sellaisten tulevan Suomeenkin. Outi Popp ynnä muut suvakit hyökkäsivät välittömästi poliisin kimppuun twitterissä. Missä on Jari Taposen itku informaatiovaikuttamisesta nyt?

Niko Sillanpää

Koko episodi on spinnattu suomalaisessa mediassa pitkälti totuudenvastaisesti.

Kritiikki ei missään vaiheessa ole koskenut poliisia instituutiona, eikä ylivoimaiselta valtaosaltaan myöskään Tapolaa tai Huhtelaa henkilöinä, vaan heidän typeriä mielipiteitään ja näihin mielipiteisiin johtanutta ideologiaa.

Sama harhautus, eli että palautteessa tai vaaleissa on jonkin ajattelun ja ideologian sijasta muka tarkoituksena lytätä jokin instituutio kokonaisuudessaan, on melko yleinen myös esimerkiksi yhdysvaltalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Marko Parkkola

Sini Lappalainen puhuu mielellään alt-rightin ja bannonilaisten jenkeistä tuomasta narratiivista suomalaisessa keskustelussa. Tämä on jännä väite, sillä samalla natsirasitifasistien sanotaan olevan oppimattomia reppanoita, joten herää kysymys, miten pirussa natsirasistifasistit osaisivat tulkita vieraskielistä puhetta.

Mutta mitä olen huomannut, kaikki alt-leftin järjettömyyden safespaceja ja social justice warrioreja myöten on kopioinut suomalaisen vihervasemmiston käyttöön.

No nämä on näitä tuplastandardeja. En tiedä millä niistä pääsisi eroon. Tai tiedän, mutta tulisi vihapuhe, joten jätän mainitsematta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos joku on missannut Li ja varikset, olisi hyvä bändin nimi muuten, episodin

http://metallihelvetti.net/tiedotteet/

Niko Sillanpää

#14: Mitäköhän alt-rightia tässä tarkoitetaan? Post-Charlottesville alt-right on enemmän tai vähemmän vakiintunut koko kentällä tarkoittamaan valkoista nationalismia tyyliin Richard Spencer. Näiden rotuvetoista, etnonationalistista narratiivia ei Suomessa juurikaan näe. Tämä ajattelu on ymmärrettävästi ja ansaitusti suuren yleisön joukossa hyvin epäsuosittua.

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden aktivismia ("alt-left") vastaan käytävää ns. "meemisotaa", jota aiemmin usein tarkoitettiin alt-rightilla, jotkut kutsuvat nykyisin "alt-lightiksi". Tällä taas ei ole yhtenäistä narratiivia, vaan vain yhteinen vihollinen, eli mainittu aktivismi, ja yhteinen toimintatapa, eli kuvalaudoilla tuotettavat meemit ja YouTube-kommentaarit. En usko, edes puolet "alt-lightista" mieltää itsensä erityisen oikeistolaisiksi, ja yleinen motiivi toiminnassa onkin hauskanpito ja trollaus itsensä ja aatteensa kovin vakavasti ottavien SJW:eiden kustannuksella. Tätä ilmiötä suomenkielisessä somessa toki näkee monessakin muodossa.

"Alt-left" vastaa aika pitkälle Suomessa Helsingin kantakaupungin nuorten aikuisten punaviherajattelua, "antirasismia/antifasismia" ja "intersektionaalista feminismiä".

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #16

En minä tiedä noista alteista mitään. Amerikkalaisten hapatusta :D

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #17

#18: No shame in that, aika harvoin törmään varsinkaan Suomessa sellaisiin kommentaattoreihin, jotka tietävät. Mikä ei ihmeellistä kyllä näytä estävän heitä horisemasta noista alteista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Nikon oma missio on tuoda joka keskusteluun altrightsanasto ja -asenteet.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #20

#20: Jos asenteilla tarkoitetaan nykyistä intersektionaalisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden aktivismin/ajattelun/liikkeen kampittamista, niin kyllä, juuri näin asia on. Ja syy siihen on hyvin yksinkertainen: Kyseisen liikkeen agenda on ristiriidassa minun etujeni ja nähdäkseni laajemmin myös suomalaisten ja eurooppalaisten sekä länsimaisten etujen kanssa. Lisäksi pidän kyseistä ajattelua onnettoman huonosti perusteltuna, kuten itse asiassa kaikkia ajatteluja, joiden pohjalla ovat tietyt marxilaisen yhteiskunta-analyysin komponentit, kuten sorrettu-sortaja -asetelma. Ja kyllä, se tarkoittaa yleisellä tasolla yhteiskunnallisen painotuksen siirtymistä yhteisvastuusta henkilökohtaiseen vastuuseen.

Mitä on "altrightsanasto"?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Altrightsanasto = Niko Sillanpään munkkilatinaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #23

Jaa. Jos minun pitäisi mainita jokin alt-right -sana, se olisi "cuckservative". Mutta sille ei edes ole mitään hyvää suomennosta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kokeillaankos näin päin. Kyllä se Breivik on saatava yläasteelle oppimaan perusasioita ihmisistä ja elämästä. Jos se ei nyt siellä vankilassa opi, oppisko se suomalaisella yläasteella? Terroristi, ku terroristi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, omien sanojensa mukaan vankeus on radikalisoinut Fjotolf-raukkaa. Ehkä opintie Työväen Akatemiassa auttaisi?

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Poliisi, joka alkaa tehdä virantoimituksessaan politiikkaa, ja jonka virassaan antamat lausunnot ovat ilmiselvässä ristiriidassa maamme voimassaolevan lainsäädännön ja poliisin poliisilaissa määritellyn ensisijaisen tehtävän, eli yleisen turvallisuuden ylläpidon vaatimusten kanssa, on selkeästi ylittänyt toimivaltuutuksensa, ja hänen kuuluu saada esimieheltään ja poliisitointa valvovalta viranomaiselta huomautus.

Poliisi ei saa lainkaan ohjailla kansalaisten poliittisia mielipiteitä, saati painostaa niitä johonkin suuntaan.

Naurettavaa on, että kun asiasta nousee älämölö, niin poliisi muka itse onkin painostuksen alla.

Politiikka kuuluu poliitikoille, ei poliisille.

Suomi ei ole poliisivaltio.

Väinö Hirvelä

Mä en ymmärrä. Miksi yrität puollustella kaveria kun hän nimenomaan tarkoitti, että olisi sijoittamassa täysi-ikäisiä terroristeja alaikäisten kanssa samoihin luokkiin.

Hän on jälkeenpäin kommentoinut täälläkin haastattelu kirjoituksesta tarkentavasti, että juuri sitä tarkoitti.
Se on aika ongelmallinen lausunto ja jos hän oilsi sitä korjannut edes jälkeenpäin niin asia olisi ihan fine. Sen sijaan hän on vain toistuvasti "doubled down" asian suhteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset