PasiSillanpää

Ymmärtämätön hallitus vai ymmärtämätön kansa

Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan hallituksen viimeisen vuoden aikana tekemistä lakiesityksistä vain yhdessä on tehty riittävän kattavat vaikutusarviot. Näin kirjoittaa tämän päivän Iltalehti. 

Samassa lehdessä on sopivasti heti seuraavana uutisena viittaus puolestaan Lännen Median uutiseen aktiivimallin seurauksista toimeentulotuen saamiseen. Lännen Median mukaan aktiivimalli johtaa siihen, että kaikkein vaikeimmassa aemassa olevat työttömät korvaavat mahdollisesti menettämänsä osan työttömyyskorvauksesta samansuuruisella toimeentulotuella. 

Aktiivimalli -päätöksen kohdalla tapahtui jälleen sama, mikä on nähty monen muunkin lakipäätöksen jälkeen. Hallitus on puolustellut päätöstään, mutta päätökset eivät ole kaikkia vakuuttaneet. Usein vastustajat ovat näissä keskusteluissa hieman aseettomia, koska heillä ei ole käytössään kaikkia niitä tietoja, joiden perusteella halitus on päätöksensä tehnyt.

Nyt siis istuvan hallituksen itse perustaman arviointineuvoston lausunnon mukaan vain yhdessä kahdestakymmenestä viidestä viime vuoden aikana tehdyssä lakiesityksessä oli mukana riittävät vaikutusarviot.

Suuri ongelma lakiesityksissä liittyy esimerkiksi siihen, että hallituksen esitykset lähtevät siitä optimismista, että kaikki palaset menevät kerralla kuntoon. Esimerkiksi sairaaloiden päivystysuudistuksen uskotaan tuovan suunnitellut säästöt  Kuitenkin todellisuus saattaa olla hyvinkin karua:

Esimerkiksi Iltalehti kertoo, että Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen toteaa säästötavoitteiden olevan täysin realistisia, mutta ne edellyttävät paikallisia päätöksiä muutoksista.

"Ministeriöllä ei ole valtuuksia mennä sairaalaan paikan päälle ja sanoa, miten hoitoprosessi tulee toteuttaa tehokkaasti."

Eli hallituksen päätös perustuu oletukseen, että kaikki toimivat kuten haliltus toivoo, vaikka hallituksella ei ole siihen mitään valtaa.

Hallituksen esityksiä on jatkuvasti kritisoitu. Samaan aikaan hallituspuolueiden edustajien toimesta arvostelijoita on syytetty ymmärtämättömiksi. Jos Lainsäädännön arviointineuvoston näkemys on juuri tuon Iltalehden jutun mukainen, taitaakin olla niin, että niin haliltus kuin arvostelijatkin ovat tietämättömiä, mitä hallituksen päätöksistä lopulta seuraa.

Olisiko aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja oikeasti pyrkiä huomioimaan kokonaisvaikutukset kunnolla? Erityisesti suomalainen työlainsäädäntö ja sosisaali- ja terveysjärjestelmä ovat niin mutkikkaita häkkyröitä, että hallituksella ei luulisi olevan varaa sanoa arvostelijoita ymmärtämättömiksi. Hallituksen jäsenistä tuskin kovinkaan moni on joutunut niihin liittyviä käytännön ongelmia käytännön elämässä kohtaamaan.

Olisiko vihdoinkin aika lopettaa halituksen puolelta muiden syyttely tietämättömiksi, kun se omakaan pesä ei ihan puhdas ole? Sen tilalle voisi ottaa rakentavan lähestymistavan ja keskustella ongelmista avoimesti niiden peittely-yritysten sijaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tärkeää asiaa, kiitos.

On pakko ihmetellä miten olemme tässä tilanteessa, kun hallitus kehui tuovansa yritysmaailman malleja toimintaansa. Itse olen yrityselämässä tottunut arvioimaan liiketoimintasuunnitelmia ja riskejä kunnollisen valmistelun pohhjalta.

Jotta tämä arviointi olisi mahdollista, suunnitelmiin tehdään erilaisia skenaarioita ja laskelmia. Tehdään arvio todennäköisimmästä ennustetusta toteutumisesta sekä sen lisäksi pahin tilanne sekä paras tilanne (best case & worst case).

Näiden lisäksi tehdään riskiarvio sisältäen todennäköisimmät riskit toteutumiselle ja niiden todennäköisyydet sekä sitten vaikutukset riskin toteutuessa. Tämän jälkeen määritellään toimenpiteet riskien minimoimiselle ja vastuutetaan ne.

Hallitus toimii juuri kuten valtion rahoilla pelatessa on liian usein tapana toimia - konkurssiin ei voida mennä ja jostain lisärahat löytyy myöhemmin. Karua tästä tekee sen, että suunnitelmien toimeenpanon nyt ylittäessä hallituskauden jäävät huonon suunnittelun tuottamat ongelmay aikanaan muiden siivottavaksi. Vastuutonta touhua Suomen edun kannalta.

Toivotaan toivotaan -meiningillä ollaan vielä lirissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset