PasiSillanpää

Hienoa että lakkoillaan

Ammattiyhdistysliike ampuu hiirtä norsupyssyllä ja elinkeinoelämä kuvaa päivän lakon aiheuttamia ongelmia norsuksi. Kun joku alkaa osoittaa mieltään, puheet muuttuvat helposti koviksi. Lakkohan on yksi tapa riidellä ja silloin kun siirrytään riitelemisen tilaan, tunteitakin roiskahtelee. 

Suomessa on ollut vallalla ajatus, että asioita käsitellään siististi ja ilman erimielisyyksiä. Välillä se menee niin pitkälle, että valmistelusta ei haluta hiiskua mitään ulkopuolisille, ettei kukaan häiritse. Kun asiosta sitten päätetään, todetaan, että pulinat pois, tämä on valmisteltu ihan kuin valmistelu pitää tehdä. 

Väärin!

Suomalaisia syytetään lakkoileviksi ja ruotsalaista työelämää puolestaan ihannoidaan. Siellä ei kuulemma ole lakkoja.

Onkohan kovinkaan moni miettinyt, miksi näin on?

Suomessa on edelleen vallalla ajatus, jonka mukaan asiat valmistellaan asiantuntijoiden kesken ja rahvaalle kerrotaan vain loppupäätelmät. Sen jälkeen, kuten sanottua, pulinat pois, asiat on päätetty.

Ruotsalainen valmistelukulttuuri puolestaan perustuu meidän mielestä jopa ylitsevuotavaan keskusteluun ennen kuin asioista kyetään päättämään. Sekään malli ei johda täydellisiin lopputuloksiin, mutta silti ihmiset suhtautuvat asioihin rauhallisemmin kuin meillä.

Pitää kysyä miksi

Jokaiselle ihmiselle on tärkeää tulla kuulluksi. Huonoa päätöstäkin pahempaa on se, jos minulla on mielipide jota en saa sanoa. Ahdistaa, koska en voi vaikuttaa asioihin. Saattaa tuntua naurettavalta, mutta se ei ole sitä. Olen itse kokeillut tavallista laajempaa mielipiteiden keräämistä esimiehenä toimiessani, samoin ovat tehneet monet muut yritykset. Se johtaa mielenkiintoiseen lopputulokseen.

Johtaja saa sen jälkeen parhaimmillaan toimia kuin diktaattori.

Mutta samalla johtajan on toimittava kuin valistunut diktaattori. Johtajalla on vastuu siitä, että hän on kuunnellut riittävän tarkkaan ja tehnyt parhaan mahdollisen päätöksen. Hänen ei tarvitse tehdä täydellistä, mutta paras mahdolilnen kylläkin.

On hyvä että meillä lakkoillaan, sillä se kertoo kaikkein eniten siitä, että meidän on mentävä kohti ruotsalaista valmistelukulttuuria, jossa henkilöstöllä tai - sallittakoon leikillisen ylimielinen sanonta - alamaisilla, on mahdollisuus aidosti vaikuttaa asioihin ennen kuin joku päättää niistä heidän puolestaan.

On hienoa että lakkoillaan, koska se kertoo, että ihmisillä on mielipiteitä. Mutta vielä hienompaa olisi se, jos osaisimme kuunnella erilaisia mielipiteitä niin, että ei ajauduttaisi lakkoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Vai että on hienoa, että lakkoillaan.

Minusta on kovin ikävää, että tällaiseen tilanteeseen on päädytty, että porukka lähtee lakkoilemaan.

Ottamatta erikseen tässä kommentissa kantaa siihen, miksi on päädytty mihin on päädytty.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Taisi blogauksen viesti mennä kokonan ohi. Viesti oli, että valmistelu pitää tehdä toisin, jotta vältytään lakoilta. Ei tuo vaadi edes kovin syvällistä mietintää. Kannattaisi lukea myös teksti otsikon provokatiivisen kärjistyksen alla.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Hyvä, että sentään lisäsit kommenttiisi sanan 'taisi'.

Kuten totesin, en ottanut kommentissa kantaa ollenkaan siihen, miksi ollaan päädytty nykyiseen tilanteeseen, jossa lakkoillaan.

Mutta älkää nyt olko naurettavia. Nyt nillitetään puutteellisista ja epätäydellisistä toiminta- ja menettelytavoista hankalassa talous- ja yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa sentään yritetään muuttaa kurssia parempaan. Aiemmin kun ei ole juuri edes yritetty. Olisivat silloin edes keskustelu- ja valmistelukulttuuria yrittäneet muuttaa.

Käytännössä Sillanpää oikeuttaa blogauksessaan tämänpäiväisen lakkoilun siis sen vuoksi, että Suomessa keskustelu- ja valmistelukulttuuri ovat mitä ovat. Erikseen otsikointi on jo melko vastuuton vaikuttavalta kirjoittajalta kuten Sillanpää, huomioiden se kuinka yleensä juuri otsikot jäävät elämään ihmisten mieliin.

Kulttuuriset muutokset tapahtuvat hyvin hitaasti ja pitkällä aikajänteellä. Olen asunut Ruotsissa ja tiedän kyllä kulttuurisen eron Suomeen nähden.

Kannustan todellakin pyrkimään kohden ruotsalaista tai vastaavan kaltaista keskustelukulttuuria, mutta kyseiset muutokset tapahtuvat aivan toisenlaisten aikavakioiden saattelemina verraten siihen, minkälaiset aikavakiot liittyvät taloustilanteisiin ja talouteen liittyvässä päätöksenteossa vaadittuihin aikajänteisiin.

Mitä erilaisimmissa taloustilanteissa, tällä hetkellä edelleen vaikeassa sellaisessa, päätöksiä nyt vain joudutaan tekemään - kulloinkin vallitseva keskustelu- ja valmistelukulttuuri huomioiden tai sen alaisuudessa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #8

Olet näköjään lukenut, mutta et ymmärtänyt. Siksi, kun ei ymmärretä, on myös lakkoja.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Onneksi velitakasten one-linerit jne. ovat oivia osoituksia asioiden ymmärtämisestä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Velin tokaisu oli ihan kuvaava. Laitoin näemmä turhaan sen taisi-sanan kommenttiini.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #15

#15 Stenbäckin tavoin joutuu kommentoimaan, kun ei enää voi perääntyä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #13

Luepas nyt tarkemmin, mitä kirjoitin. Minä kirjoitin, että lakkoja on siksi, ettei ymmärretä. Oletko asiasta eri mieltä?

Tavallaan todistit lauseestani sen toisen puolen. Eli sen miten halusit lauseeni ymmärtää. Älykäs ihminen ymmärtää sen myös eri tavalla kuin sinä, koska pystyy tarkastelemaan asiaa monipuolisesti ilman värjättyjä silmälaseja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

"Nyt nillitetään puutteellisista ja epätäydellisistä toiminta- ja menettelytavoista hankalassa talous- ja yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa sentään yritetään muuttaa kurssia parempaan."

Ehkä et ole ymmärtänyt, että nyt ei nillitetä siksi, että laki on epätäydellinen tai riittämätön, vaan siksi, että se tekee tilanteen vaikeammaksi.

Jopa Sipiläkin on todennut, että odotettavissa oleviin hankaliin "yksittäistapauksiin" etsitään kyllä ratkaisut sitten kun niitä tulee eteen. Näin ei pidä menetellä. Ketään ihmistä ei ilman omaa syytään pidä laittaa ahdinkoon tai työntää narun jatkeeksi vain siksi, että kaikkia tosiasioita ei ole haluttu ottaa huomioon jo lakia laadittaessa.

Se on ihan sama mitä Sipilä sanoo "yksittäistapauksista", sillä ne yksittäistapaukset ovat niiden ihmisten ainoa elämä, eikä heitä lohduta paljonkaan se, että Sipilä on luvannut asiat tutkia. Se tutkiminen kun tapahtuu kaukana alempana pääministeristä ja voi kestää niin kauan, että kyseiseltä henkilöltä on jo mökki jäätynyt sähkön katkaisun vuoksi ja lihakset surkastuneet ruoan puutteesta.

Puhumattakaan sitten Sampo Terhon puolustuspuheesta, jossa hän rinta rottingilla sanoi, että "tämä ei ole heikennys, koska valtion menot eivät tästä säästy."

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #17

#17

Minun on hiukan ollut vaikea ymmärtääkään esittämälläsi tavalla, sillä en ole lain epätäydellisyydestä tai riittämättömyydestä teidän esittänytkään nillittävän.

Lue siis kommenttini tarkemmin.

Sipilöiden perääntymisiin, selittelyihin jne. ja Terhon rintarottailuun en juuri viitsi kommentoida, koska etenkään jälkimmäiselle sanomisineen en kovin paljoa painoarvoa anna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

"Minun on hiukan ollut vaikea ymmärtääkään esittämälläsi tavalla, sillä en ole lain epätäydellisyydestä tai riittämättömyydestä teidän esittänytkään nillittävän."

Aiemmassa kommentissasi:

"Nyt nillitetään puutteellisista ja epätäydellisistä toiminta- ja menettelytavoista hankalassa talous- ja yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa sentään yritetään muuttaa kurssia parempaan."

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Et siis vieläkään huomannut, vaikka pyysin erikseen tarkistamaan?

Minä esitin teidän nillittävän puutteellisista ja epätäydellisistä toiminta- ja menettelytavoista, sinä panet minun suuhuni jälkimmäisten tilalle lain.

Tutkii ennen kuin hutkii.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Lakkoilu on hieno asia ja sitä pitää harrastaa juuri tällaisina aikoina. Sovinnaisuudella ja joustamisella äärirajoille ei ole mitään käyttöä, kun halutaan vaikuttaa.

Suomen vaikea tilanne johtuu osaltaan juuri auktoriteetteihin ja asiantuntijoihin uskomisesta, vaikka tulokset osoittavat näiden täydellistä kyvyttömyyttä asioiden parantamiseen.

Jokainen yrityselämässä jotain vaativampaa tehtävää hoitanut ymmärtää, ettei hallituksen työllistämistoimilla ole mitään merkitystä. Kiky-sopimus on näpertelyä ja aktiivimalli ei yhtäkään yritystä saa sitä tukemaan sen idioottimaisuuden takia.

Voin vain täysin kannattaa Sillanpään näkemyksiä siitä miten koostetaan mahdollisimman hyviä ratkaisuja. Sipilän hallitus on tässä täysin epäonnistunut ja osaa vain piilossa kehittää onnettomia esityksiään, joista se joutunut puolet itse vetämään takaisin silti mitään oppimatta valmistelusta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä, että aktiivimallista riittää pöhinää. Kukaan ei ole huomannut Helsingin Sanomien varsinaista kohu-uutista paperilehden sivulla A9:

"Niinistön välejä poikiinsa Nuuttiin ja Matiakseen kuvataan mutkattomiksi, lämpimiksi ja kaverillisiksi. Pojat olivat Niinistön vaalivalvojaisissa Saara-vaimonsa kanssa."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Mutkaton näyttäisi olevan veljesten keskinäinenkin suhde!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jokaiselle ihmiselle on tärkeää tulla kuulluksi."

Vähintäänkin noin, mutta se ei vielä riitä. Jokaisen realistinen näkökanta ja faktuaalinen inputti pitää myös huomioida päätöksenteossa koko painollaan.

Päätös pitää siis rakentaa sellaisista elementeistä, joskus äärimmäistä luovuutta käyttäen, ettei kompromisseja tarvitse juurikaan tehdä, vaan kaikki on otettu huomioon. Tämä edellyttää usein näkökantojen esittäjien kanssa tapahtuvaa pitkällistä keskustelua, jonka tuloksena saadaan aikaiseksi molemminpuolinen ymmärrys siitä, mikä oikeastaan on se fundamentaalinen ongelma sen sijaan, että asiaa tarkasteltaisiin vain näkökannan esittäjän ensimmäisen ad hoc inputin pohjalta.

Tässä aktiivimallissa päätöksentekoprosessi on mennyt totaalisesti pieleen, jos ylläkuvailemaani vaihtoehtoista menettelytapaa ajatellaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Jokainen ei tule kuulluksi” niin kauan kuin tässä maassa työehtosopimusten yleissitovuus on voimassa. Ruotsissa näin ei ole ja se näkyy lakkojen lukumäärässä, joka siellä on lähes nolla. SAK ei tule koskaan luopumaan yleissitovuudesta, koska se heikentäisi merkittävästi tämän liiton toimivaltaa. Se heikentäisi myös SDP:tä puolueena. SAK:n ja SDP:n välillä on veteen piirretty viiva. Se tulee esille jo siinä, että vanha ay-johtaja Rinne on SDP:n puheenjohtaja.
Tämän päivän lakossa hyödynnetään jälleen kerran hyväuskoisia ihmisiä, joita tuntuu riittävän. Heitä tuntuu olevan helppo höynäyttää ”palopuheilla”, joihin on tietysti valmistauduttu huolellisesti. Samaa höynäytystä käytettiin 100 vuotta sitten surullisin seurauksin. Puheet saadaan paremmin jakeluun suurilla torille asennetuilla jättinäytöillä, joita oli nähtävillä tv:n aamu-uutisissa. Rahasta ei näyttäisi olevan pulaa.

Mitalilla on yleensä kaksi puolta. Hyvää tässä on se, että maaseudulta bussilasteittain tulevat pääsevät hetkeksi tutustumaan kaupungin ”kansainväliseen ilmapiiriin.”

Toivottavasti tähän Senaatintorin ”mielenilmaukseen” järjestäjät ottavat mukaan arabinkielisiä tekstejä banderolleihin, jotta turvapaikan saaneetkin ymmärtävät, että heidänkin asioitaan ollaan ajamassa. Harvalle pälkähtää päähän se tosiasia, että tällä aktiivimallilla pyritään samalla pääsemään eroon niistä ”elintasoshoppailijoista”, joita on aivan varmasti turvapaikan saaneiden joukossa. Heillä ei ole ollut alun perinkään tarkoitus työllistyä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Hyvä kirjoitus, mutta olen silti myös sitä mieltä, että Suomessa on Ruotsia enemmän alttiutta lakkoiluun muutoinkin kuin valmisteluun liittyvistä syistä.

Ay-liike on täällä niin kovin paapottu veroetuineen, pienine lakkosakkoineen ja vanhentuneen & epäonnistuneen kolmikannan sille mahdollistaman suhteettoman yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta.

Valtiovalta kuuluu Suomessa eduskunnalle, ei SAK:lle.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Huonot tiedot sinulla.

Perustuslaki 2:

Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Niin, mättääkö luetunymmärtäminen?

Kuka sitä kansanvaltaa silloin käyttääkään?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

@7. Vastasin siihen, kun väitit valtiovallan kuuluvan eduskunnalle. Eduskunnalla on vain kansalaisilta saatu mandaatti ja tuo mandaatti kyllä mätänee jo pikavauhtia.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #9

Kun on mandaatti, on valta.

Saivartele itseksesi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Moni johtaja niin politiikassa kuin työelämässä voi olla hyvä johtamaan asioita. Hyvin harva kuitenkaan onnistuu siinä vaikeammassa - ihmisten johtamisessa.

Blogisti näyttää tietävän, että Suomessa johtaminen on huonoa. Se ei ainakaan minulle ole yllätys. Suomalaisten johtajien yksi perusominaisuus on huono itsetunto. Ihminen, jonka itsetunto on kadoksissa ei osaa johtaa ihmisiä.

Nyt meillä on pääministerinä heikolla itsetunnolla varustettu ihminen, joka ei osaa johtaa maata. Sipilällä ei ole kykyä johtaa edestä. Hän heittää ministerinsä yksi kerrallaan susien suihin piileskelemällä hetkellä, jolloin vastuuta kannettaisiin se ministerin rinnalla.

Huonolla itsetunnolla varustettu johtaja ei pysty keskustelemaan asioista kuin niiden kanssa, jotka ovat asiasta samaa mieltä, koska samanmielisyys osoittaa johtajan sittenkin osaavan jotain.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ainakin kahdessa pörssiyhtiössä on lähiaikoina ollut ruotsalainen toimitusjohtaja, nimittäin Stokmannilla ja Caverionissa. Kummankin kausi jäi lyhyeksi ja voisi sanoa, että se siitä ruotsalaisesta johtamisesta.

Eiköhän se demarienkin ääni tule kuuluviin lainvalmistelussa, kun ministeriöissä on demarivirkamiehiä niin, että päät kolisevat yhteen. Se siitä lakien huonosta valmistelusta.

Harvalla kansanedustajalla ja ministerillä on minkäänlaista johtamiskokemusta. Myöskään työkokemusta "oikeista töistä" ei ole. Monet ovat olleet töissä ay-liikkeessä, kunnissa, valtiolla, tai muissa järjestöissä. Tai ovat opiskelleet pitkään ja sitten valittu eduskuntaan. Muutama nimi oikeissa töissä olleista tulee mieleen, nimittäin Juha Sipilä, Teuvo Hakkarainen ja Martti Semi. Kaikki eri puolueista. Voi niitä muitakin olla.

Hankalaa se ay-liikkeen kanssa neuvottelukin on. Monesti se on samanlaista mölyämistä kuin tänään Senaatintorilla. Vastakkaisia mielipiteitä ei haluta kuulla, vaan ne vaiennetaan herjaamalla ja huutamalla päälle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Esitätkö yhtään perustelua näistä demarivirkamiehistä?

Minusta nämä ovat hyvinkin kokoomuslaisia käytökseltään.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Vuodesta 1995 lähtien vuoteen 2015 työministerit ovat olleet demareita lukuunottamatta kautta 2007 - 2011, jolloin paikka oli vihreillä. Kansliapäällikön paikka on myös kuulunut demareille, esim. tunnettu nimi Pertti Sorsa.

Syksyllä 2016 työministeriöön johtajaksi nimitettiin SAK:n ekonomisti Olli Koski. Tuskin hänkään on kokoomukselainen. On työministeriössä hieman enemmän vasemalle olevia, kuten Pekka Tiainen KTP.

Ministereiden ja kansliapäälliköiden puoluekannat huomioon ottaen, niin tuskin sinne kokoomuslaisia on palkattu ainakaan millekään kovin merkittävälle paikalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #27

Eli juttusi jää sen "tuskin" varaan.

Osaatko arvata montako virkamiestä eduskunnassa on?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #28

Nyt oli puhe työministeriöstä, eduskunnan sivuilta varmaan näkyy virkamiesten määrä. Ylimmät virkamiehet kyllä määräävät ministeriön toiminnasta.

Hieman asian sivusta. Muistaakseni kultturiministeriössä tuli riitaa siitä, kun ministerin erityisavustaja muutti jotain avustusmääriä ministerin hyväksymänä. Silloin virkamiehet sanoivat, että niitä ei saa muuttaa ilman heidän suostumustaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Meidän jokapäiväiseen elämään vaikuttavien päättäjien meno lähtenyt lapasesta, oli kyse sitten Hallituksesta, EK:sta tai AY-liikkeestä. Meno pääsee villiintymään järjettömäksi aika ajoin historiaa kun tarkastelee ja taloudellisesta käppyrää katsoo, se järjettömin meno osuu jokseenkin aina sinne taloudelliseen huippukohtaan ja sen jälkeisiin vuosikymmeniin ja järki voittaa vasta kun osutaan sinne taloudelliseen pohjalukemiin. Vähän kuin krapulan jälkeen sanotaan ettei enään koskaan juo, kunnes tilillä näyttää olevan sen verran extraa että vois lähteä juhlimaan. Tasaista menoa ei liene koskaan ollut ihmisten historian aikana.

Viimeaikaiset mielenilmaisut on osoitus että valoa ja järkeä on hitunen vielä olemassa, tosin monet tahot tämänkin valon haluaisi sammuttaa. Syytöksiä satelee Suomen vahingoittamisesta ison hintalapun kera, järjettömät siis haluavat unohtaa sen syyn miksi Suomea sattuu, vähän kuin syyttäisi vasaraa siitä että peukaloa jomottaa, eihän vasaran käyttäjässä voi olla vikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Syytöksiä satelee Suomen vahingoittamisesta ison hintalapun kera"

Niimpä, Suomea vahingoitti eniten yhteisvaluuttaan siirtyminen joka voitaisiin hinnoitella ainakin 100 miljardin tappioksi menetettyinä tuloina ja toinen valtava menetys oli 90-luvun pankkikriisi ja 65 000 yrityksen ja yrittäjän tuhoaminen sekä velkojen siirto norjalaiselle yhtiölle pilkkahintaan. Presidentti Koiviston aloittama tuhokapitalismi on tulossa tiensä päähän, työ on turhaa, nykyään tehdään rahalla rahaa ja jäljelle jääneet veronmaksajat kustantaa pelin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset