PasiSillanpää

Annetaan suomalaisuuden kuolla

Suomessa asuva amerikkalainen kollegani väitti joskus tosissaan, että 200 vuoden päästä suomenkieli on kuollut kokonaan.

Sanoin hänelle jyrkästi ei.  

Entä jos olinkin väärässä? 

Itse asiassa löimme asiasta leikillisesti vetoa. Se kumpi häviää, ostaa toiselle 200 vuoden päästä viskipullon.

Me suomalaiset häpeämme tarpeettomasti omia vahvuuksiamme. Eräs varsin hyvin englantia puhuva puolituttu kyseli vastikään, että kun hänellä on pikapuolin englannissa useampi tilaisuus, joissa pitää puhua, hän haluaa oppia englannin lausumisen mahdollisimman hyvin. 

Suomen suosituimpiin juontajiin ja puhujiin kuuluva kanadalaislähtöinen André Noel Chaker on puolestaan rakentanut osan vahvuudestaan juuri sen varaan, että hän puhuu hyvää suomea, mutta lausuu sitä hieman hassusti. Kalifornian kuvernööriksikin päässyt Arnold Schwarzenegger lausuu edelleenkin englantiaan saksalaisella korostuksella. Puhumattakaan ranskalaisista, jotka tunnistaa kaikkialla söpöstä englannistaan.

Kyse ei ole vain kielestä, vaan siihen liitetyistä mielikuvista.

Suomessa on pidemmän aikaa vaalittu ajatusta, että sitä parempi mitä vähemmän maailmalla kuljettaessa olemme suomalaisia.. Yritämme koulia itsestämme maailmankansalaisia ilman persoonallisuuta. Yritämme luoda keskinkertaisuutta, jollaista ei ole. Keskimääräinen maailmankansalainen on hajuton ja mauton, koska hänestä on poistettu kaikki oman kulttuurin mukanaantuoma persoonallisuus.

Uskommeko me siihen, että muuttamalla oman kulttuurimme ketään ärsyttämättömäksi, kaikille istuvaksi, tulemme menestymään kansainvälisessä kilpailussa?

Entä jos se onkin niin, että meidän pitää panostaa vielä vahvemmin omiin persoonallisiin ja joidenkin mielestä jopa hassuihin tapoihin?

Suuressa maailmassa kun usein hukkuu massaan jos yrittää olla liikaa massan kaltainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Teidän vedonlyöntinne on helposti ratkaistavissa matemaattisesti jo ennen poistumistanne maallisesta olomuodostanne. Suomalaisten syntyvyys on laskenut jo vuosikymmenen ja Suomen muuta kuin suomea äidinkielenään puhuva väestö lisääntyy. Väestön kokonaismäärä kasvaa ainoastaan maahanmuuton kautta.

Sinänsä kornia, miksi väestön pitää ylipäätään lisääntyä?

Koska joka vuosi kantasuomalaisia syntyy tuhansia vähemmän kuin kuolee, on väistämätön seuraus se, että suomalaisuus kuolee sukupuuttoon jo muutamassa sukupolvessa. 200 vuoden aikajänne voi hyvinkin pitää paikkansa.

Jossain olen nähnyt jopa laskelman sukupuuttoarviosta, mutta linkkiä en löytänyt tähän hätään.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Eivätkö sitten vaikkapa toisen polven maahanmuuttajat ole suomalaisia ja suomenkielen taitoisia?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mieti sitä!

Kysymys oli suomalaisuudesta.

Mohammed Virtanen ei edusta fundamentalistista suomalaisuutta sen enempää kuin Abdullah Persson ruotsalaisuutta.

Kielitaito on asia erikseen.

En koe olevani englantilainen, vaikka puhunkin englantia.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #15

Toisaalta kaikki me olemme mamujen jälkeläisiä eikä Suomi ole mikään museo.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #19

Minä en ole mamujen jälkeläinen!

Tunnen sukujuuriani melkein 300 vuotta ja kaikki ovat tavallisia karjalaisia ja savolaisia juntteja. Tosin DNA selvityas tiesi, että suonissani virtaa melkein 1% mongolien verta, mutta se johtuu kai siitä, että idän barbaarit tekivat säännöllisesti ryöstöretkiä kotiseuduilleni ja sotahommien puhdetöinä raiskasivat paikallisia naisia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eivät buurit näytä muuttuneen afrikkalaisiksi sadoissa vuosissa. Ainakin lähtö tulee tai hengen meno.
https://www.youtube.com/watch?v=FT3CLYhrCyA

Juha Hämäläinen

Kielet ja kulttuurit ovat samaa luononmonimuotoisuutta, kuin eläimistö ja kasvisto. Mitä enemmän sitä hävitetään sitä huonommaksi muuttuu monimuotoisuus......

Annetaan kaikkien kukkien kukkia!

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"En kylläkään ymmärrä eri kielien tuomaa "rikkautta" Miten voi olla hyväksi, ettei ihmiset kykene kommunikoimaan keskenään?"

Ehkä Kari Helstamon pähkähullu kommentti (#3) oli tarkoitettukin pähkäkähulluksi tokaisuksi. Toki siitä saa aihetta pohdintaan.

Miksi me ihmiset olemme erilaisia? Eri värisiäkin? Miksi emme alun alkaen olleet vain samanlaisia? Miksi luonnossa on erilaisia elämäimiä (((? Miksi ihmisiä asuu erilaisissa olosuhteissa ja miksi he ovat sopeutunut niihin? Ehkä Afrikassa asuvat ihmiset tarvitsivat erilaista sanavarastoa kuin lappalaiset?

En tiedä. Kysyin vain?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Amerikkalainen kolleegasi kuulostaa jossei idiootilta niin ainakin sivistymättömältä. On totta, että jotkut kielet ovat kadonneet. Silti jos mietitään vaikka Rooman valtakuntaa oli pääkielen, latinan, alla valtava määrä paikallisia kieliä eli englannin kielen asemaa voi verrata vaikka tähän. Tämän lisäksi kielet ovat muuttuneet lyhyessä ajassa hurjasti, kreikkalainen ei ilman opiskelua ymmärrä klassista kreikaa, joten tältä kannalta suomi ei häviäisi mutta muuttuisi jossain tuhannessa vuodessa tässä ajassa elävän ihmisen silmissä käsittämättömäksi ja kun tähän lisää uuden tilanteen ihmiskunnan historiassa, kaiken tekstin arkistoivan (tieto)tekniikan, sen vaikutusta kehitykseen on vaikea arvioida ts. esim. hidastaako se kielen luonnollista muutosprosessia. Mutta ei, suomen kieli ei todellakaan katoa mihinkään 200 vuodessa ihan infantiilinen väite.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Itävaltalaisella korostuksella. En ymmärrä, että miten saksalaisuus Arnoldiin liittyy?

Pekka Iiskonmaki

''Annetaan suomalaisuuden kuolla''

Suomen sukuiset olivat suuri kansa vielä 1000 -vuotta sitten.

Lopulta tulee sukupuutto.

Onko suomalaisuudessa jotain kovin arvokasta? Ei ainakaan suomalaisten mielestä.

Muuten suomalaiset hoitaisivat omia etujaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä suomalaiset häviävät ajan saatossa, ja kun lukee eräitä kommentteja, niin ne ovat jo hävinneet, ainakin järjelliset suomalaiset :)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Luettuani kommenttisi en voi olla olematta samaa mieltä.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#20: Luettuani Paavo Väyrysen blogin "Mielivaltaa ja laittomuuksia" (US.11.03.2018)en voi olla olematta samaa mieltä.
Järjelliset suomalaiset ovat uhanalainen laji - niitä ei riittänyt enää edes Kansalaispuolueen kaappaushallitukseen.

Petri Hämäläinen

Elämme fanaatikkojen johtamassa moralistisessa teokratiassa, aivan samanlaisessa kuin Neuvostoliiton kommunismi, jossa kaikkia mielipiteitä arvioidaan moraalikoodiston kautta.

Myös tämä kirjoitus, jossa puolustetaan kulttuurien erilaisuutta ja suomalaisen kielen tärkeyttä, on monikulttuurisuus-valheen vastainen.

Tämän takia kirjoittaja ja hänen vanhemmat ja perheensä tuomittakoon täten kartoitettavaksi Siperiaan.

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Erittäin hyvin kiteytetty tässä blogikirjoituksessa se mikä Suomessa mättää.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"Entä jos se onkin niin, että meidän pitää panostaa vielä vahvemmin omiin persoonallisiin ja joidenkin mielestä jopa hassuihin tapoihin?

Suuressa maailmassa kun usein hukkuu massaan jos yrittää olla liikaa massan kaltainen."
----
Noihin Pasi Sillanpään viimeisiin virkkeisiin tiivistyy paljon asiaa.

Tämän päivän Hesarissa (Ulkomaat A24) oli juttu: "Kohteliaisuus on haaste suomalaislle - Pienillä sanoilla on iso merkitys". Siinä suomalaisille opetetaan brittiläisiä käytöstapoja: "Englannissa pitää sanoa:"May I please have a white coffee?" Suomalainen kysyy: Miksi noin, kun sen voisi sanoa lyhyesti: "Give me a white coffee."

Aikoinaan me suomalaiset tuijotimme kenkiemme kärkiä ja tuotimme tuskaa kommunikoidessamme sutkien brittien ja ranskalaisten kanssasa. Nyt jopa pääministerimme halasi herra Junckeria, taisipa antaa poskisuukon, tosin kehonkieli kertoi, että pääministeri olisi halunnut olla jossain aivan muualla, siellä missä kätellään mutta ei turista turhia.

Juuri kun me suomalaiset aloimme oppia maailman tavoille, halailemaan, suukottelemaan, "smooltookkamaan", katsomaan toista silmiin keskustellessamme, asiat näyttävät kääntyvän ympäri.

Massoittain turisteja tulee maailmalta karskeihin oloihin Suomen Lappiin - ja nauttivat niin nuotitulesta, nokikahvista, yöunista "jurtissa" sekä hurtista huumorista sekä ennen muuta hiljaisuudesta.

Taisimme opetella aivan turhaan. Kohta kysytyimpiä turistimatkoja ovat mökkiviikonloput Saimaan rannalla, jossa maailmankansalaisille opetetaan oikeaa elämää; paistetaan makkaraa, uidaan, saunotaan, juodaan kaljaa sekä Kossua ja lopuksi painitaan.... mikä tärkeintä, pääasiassa ollaa hiljaa järvelle tuijotellen. Noilla viikonloppuretriiteillä maailman matkailijat oppivat oikean elämän alkeet ja levittävät suomalaisen elämänmuodon ilosanomaa: Mitä suotta turista turhia, kun vähemmilläkin puheilla pärjäilee.

Käyttäjän RikuNurkka kuva
Riku Nurkka

En ole samaa mieltä siitä, että suomalaiset yleisesti väheksyisivät suomalaisuuttaan ulkomailla tai kotimaassa. Suomihan on maailmalla oikein hyvä brändi eikä suomalaisuuden esillä pitämisestä luulisi olevan kenellekään mitään haittaa missään.

Jos joillakin suomalaisilla on heikko itsetunto, mikä voi heijastua myös suhtautumisessa suomalaisuuteen, se on heidän henkilökohtainen ongelmansa, ei mikään yleinen kansallinen ongelma. Sama koskee osittain myös uhkakuvien maalailua suomalaisuutta uhkaavista vaaroista. Eivät minun tuntemani suomalaiset juurikaan väheksy suomalaisuuttaan tai pelkää suomalaisuuden häviämistä.

Omaan kieleen ja kulttuuriin suhtautuminen vaihtelee paljon. Kenties jotkut suomalaiset ylikorostavat maailmankansalaisuuttaan ulkomailla suomalaisuuden kustannuksella, en tiedä? Mutta en yleistäisi asiaa, saati että näkisin suomalaisuuden tai suomen kielen olevan uhattuna.

Suomi on kielialueena pienehkö. Luonnollisesti suomea äidinkielenään puhuvat joutuvat kansainvälisissä yhteyksissä panostamaan muiden kielten osaamiseen - mutta eihän se tarkoita oman äidinkielen väheksymistä. Suomalaiset voivat vain olla ylpeitä kielitaidostaankin, muiden kielten osaamisestaan. Sekin on kansallinen suomalainen piirre, hyvä koulutus ja kielitaito.

Suomi on kirjakielenä varsin vahvalla pohjalla, ja kyllä tänne maahanmuuttajina muuttavatkin joutuvat yleensä opettelemaan ainakin hieman suomea pärjätäkseen. Tuskin tilanne tuossa suhteessa muuttuu nähtävässä tulevaisuudessa, vaikka kansainvälistymistä tapahtuukin.

Ja mitäpä siitä, vaikka joskus tuhannen vuoden päästä Suomen alueella (siltä osin kuin se on vielä ilmastonmuutoksesta aiheutuvan nousevan merenpinnan yläpuolella) puhuttaisiinkin enemmän jotakin muuta kieltä kuin suomea, tai jos silloinen suomen kieli olisi hyvin erilaista kuin nykyään? Eivät tänne jääkauden jälkeen ensimmäisinä saapuneet ihmisetkään puhuneet suomea vaan suomen kielikin saapui tänne vasta paljon ensimmäisiä asutusaaltoja myöhemmin. Ja silloin puhuttu alkusuomi oli niin erilaista kuin nykyään puhuttu suomi, että tuskin edes ymmärtäisimme sitä kunnolla.

Ei ole myöskään mitään selvärajaista yhtä suomalaista kulttuuria tai suomalaisuutta vaan kulttuuri on aina kovin moni-ilmeistä ja muuttuvaa. Suomessa on aina ollut monia erilaisia kulttuureita, ja eri ryhmiä yhdistävät ”suomalaiset” piirteetkin voivat vaihdella.

Lappilainen identiteetti ja kulttuuri on aika erilainen kuin kantahelsinkiläinen, ja savolainen erilainen kuin saariston suomenruotsalainen. Jotkut ovat hyvin kotiseuturakkaita ja puhuvat selvää murretta, monet muut eivät. Uskontojakin täällä on ollut aina monia, muslimejakin pieni vähemmistö jo tsaarin vallan ajoista. Monet suomalaiset ovat yhä luterilaisia, mutta paljon on myös ateisteja, agnostikkoja, uususkontojen kannattajia, helluntailaisia, ortodokseja, itämaisiin uskontoihin kääntyneitä jne. Itä- ja länsisuomalaisten geneettinen erilaisuuskin tunnetaan hyvin.

Suuri osa asioista, jotka koemme nykyään supisuomalaisiksi ovat itse asiassa tuontitavaraa. Samoin on suuri osa tekniikasta ja tieteestä. Tuskin haluaisimme luopua kirjoitustaidosta, lääketieteestä ja sähköstä siksi, ettei niitä ole keksitty Suomessa.

Joidenkin tutkimusten mukaan niinkin suomalainen asia kuin saunakulttuuri saattaa olla perua varhaisen eteläisemmän Euroopan aktiivisesta kylpyläkulttuurista. Kun kylpyläkulttuuri muualla hiipui mm. kirkon vaikutuksesta ja tautien leviämisen pelosta, Suomessa saunominen jatkui ja kehittyi, ja saunasta tuli vähitellen juuri suomalaiseen kulttuuriin liitetty piirre.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset