PasiSillanpää

Elämä Harjuniityn säännöillä

Lapsena pelasimme pesäpalloa Harjuniityn säännöillä. Niiden yksinkertainen idea oli se, että jomman kumman joukkueen ollessa ylivoimainen, muutettiin sääntöjä niin, että heidän voitostaan ei tulisi aivan liian ylivoimaista.

Se on suunnilleen päinvastainen ajattelumalli sille, mitä markkinaliberaalit toivovat yhteiskunnalta, mutta ei se silti ole kommunistillekaan mikään unelma. Meillä nimittäin parempi sai kyllä voittaa ja se ylivoimainen voitti sääntöjen muuttamisesta huolimatta.

Millainen olisi yhteiskunta, jossa murskaavaa ylivoimaa rajoitettasiin ja sen sijaan ihailtaisiin yhteistä hyvää tekemistä?

Jotta ymmärtää kysymyksen kunnolla, pitää mennä hieman syvemmälle noiden Harjuniityn sääntöjen maailmaan.

Pesäpallopeliin osallistui sekä poikia että tyttöjä. Vanhimman ja nuorimman välinen ikäero oli ainakin viisi vuotta. Samassa mittakaavassa olivat erot fyysisissä valmiuksissa ja pelitaidoissa. Silti kaikki pääsivät pelaamaan. 

Koko pelaamisen perimmäinen syy oli viettää yhteistä aikaa mukavalla tavalla. Samalla kylän lapsille syntyi yhteishenki. Ketään ei tarvinnut pelätä kun kaikki olivat kavereita toisilleen. Naapurikylien lapset olivat sitten eri juttu, kun heitä ei oikein tunnettu.

Palataan siihen yhteiskunta -vertaukseen.

Millainen olisi yhteiskunta, jossa perimmäinen tavoite olisi huolehtia siitä, että kaikki pääsevät mukaan, murskaavaa ylivoimaa ei ihailtaisi ja kaikki luottaisivat toisiinsa?

No eihän sellaista voi olla.

Maailma on rakennettu henkilökohtaisen edun tavoittelulle, opportunismille, vahvoille ja kauniille.

Maailmassa puhutaan paljon hyvyydestä, mutta palkitaan ruhtinaallisesti ahneudesta.

Mutta tulihan nyt kuitenkin ajateltua ääneen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"että jomman kumman joukkueen ollessa ylivoimainen, muutettiin sääntöjä niin, että heidän voitostaan ei tulisi aivan liian ylivoimaista"

Meillä päin tuo sääntöjen muuttaminen käytännössä tarkoitti sitä, että pelissä mukana olevat tytöt alkoivat kiinnostaa enemmän kuin itse pelaaminen, tai sitten pojat alkoivat tapella keskenään.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Millainen olisi yhteiskunta, jossa murskaavaa ylivoimaa rajoitettaisiin ja sen sijaan ihailtaisiin yhteistä hyvää tekemistä?"

Ensin pitäisi oppia ymmärtämään, mikä ihmisiä kiehtoo siinä, että tietokoneella voi katsella näytöltään numeroita ja saada tyydytystä siitä mitä enemmän nollia sen ensimmäisen numeron perässä on.

Tällä hetkellä monien elämä keskittyy nimenomaisesti niiden nollien keräämiseen ja muu siinä ympärillä unohtuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset