PasiSillanpää

Eduskunnan työelämäkeskustelu on lobotomiaa

Eduskunta ei ole talouden moottori. Se voi käytännössä vain tökätä taloutta oikeaan tai väärään suuntaan.

"Politicians should stop taking the credit or blame for economic recovery or downfall. Any given government has to live with circumstance and economic cycle. All you can do is nudge the economy in the right or wrong direction. Sometimes it works, other times it does not."

(Alexander Stubb Twitterissä, 22.4.2018)

Sama lainalaisuus koskee työelämää. Eduskunta ei voi luoda toimivaa työelämää, mutta se voi vahvistaa positiivisia kehityssuuntia.

Tällä hetkellä on esimerkiksi kuumeinen keskustelu siitä, onko nuorten työehtojen heikentäminen oikea vai väärä ratkaisu työllistämiseen. Hallitus ja oppositio yrittävät tietysti tehdä asiasta selkeän, mitä se ei suinkaan ole. 

On hyvin tiedossa, että työntekijän sitoutumisella on vaikutusta siihen, millaisia tuloksia hän saa aikaiseksi. Yksi, mutta ei suinkaan ainoa sitoutumiseen vaikuttava tekijä on työn jatkuvuus. Korostan sitä, että jatkuvuus on siis vain yksi monen joukossa ja se tekeekin tästä koko keskustelusta aivan höyrypäistä.

Eri koulutustasoilla ja eri ammattialoilla määräaikaisuus tarkoittaa eri asioita. Ihmisillä on myös erilaisia henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja koulutustaustaan liittyviä eroja, joilla on vaikutusta työn turvallisuuden kokemiseen.

Esimerkiksi akateemisessa tutkimusmaailmassa määräaikaisuus on ollut normaali olotila. Se on ollut niin normaalia, että tutkijat ovat lähtökohtaisesti uskoneet enemmän työn jatkuvuuteen kuin sen loppumiseen. He tietävät, että moni tutkimustyö on työnä niin pitkäjänteistä ja syvää osaamista vaativaa, ettei tutkimustyötä lopeteta ihan tuosta vaan eikä heitä pysty kuka tahansa korvaamaan.

Suurin osa töistä on kuitenkin sellaisia, että niiden tekijä voidaan korvata varsin helposti. Jos ollaan tilanteessa, jossa ihminen voidaan korvata helposti, on työntekijällä myös suuri pelko siitä, että hänet korvataan heti kun se vain on mahdollista.

Usein tuo pelko on irrationaalista. Työnantaja ei tietenkään halua päästää tuottavaa ihmistä pois. Mutta kolikolla on toinenkin puoli.

Ihminen joka joutuu pelkäämään oman työnsä jatkuvuutta, ei välttämättä (tämäkään ei ole itsestäänselvyys) kykene parhaimpaansa. Hän ensinnäkin yrittää vain välttää virheitä eikä sitä kautta tee jotakin, jolla on todellista lisäarvoa yritykselle. Toinen työn tuottavuuteen vaikuttava tekijä saattaa olla se, että hän käyttää aikaansa uusien työpaikkojen etsimiseen. Molemmat johtavat huonompaan työtulokseen ja sitä kautta kasvavaan riskiin menettää työpaikkansa määräaikaisuuden loppuessa.

Poliittinen työelämäkeskustelu on idioottimaista, koska siellä ei kyetä keskustelemaan riittävän syvällisesti työelämän monista eri tasoista. Poliittisella päätöksenteolla päästään harvoin käsiksi eri toimialojen ja eri työntekijäryhmien erityispiirteisiin. 

En anna puhtaita papereita työelämän etujärjestöillekään. Nekin vetävät mutkia suoriksi.

Poliittinen keskustelu työelämästä on valitettavasti pitkälti lobototomiaa, jossa jokainen huutaa toisilleen yleistyksiä. 

Kaipaan paljon syvällisempää keskustelua työelämästä, koska tulevaisuus on monimuotoisempi kuin nykyinen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä tuoreita tilastotietoja työttömien määristä:

- -"Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun lopussa yhteensä 264 100 työtöntä työnhakijaa. Se on 53 100 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 12 100:lla. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 82 900, mikä on 29 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 102 200 eli 19 800 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 6 400 vähemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa eli yhteensä 32 200. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-maaliskuussa keskimäärin 69,0 prosenttia, mikä on 7,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin." - - jatkoa artikkeliin alla olevasta linkistä:

http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottomi...

Juha Hämäläinen

On myös tunnettu tosiasia, ettei demokraattinen päätöksenteko yllä tuotantoelämään. Se rajoittuu vain verotukseen ja tulonsiirtoihin sekä julkishallintoon.

Yritysmaailma ja sijoittajat erityisesti eivät ole mitenkään hallituksen tai eduskunnan hallinnassa. Pääomat ja yritykset liikkuvat vapaasti. Työvoima on käytännössä vapaasti irtisanottavissa. Olen ollut yt-kierroksissa mukana, joissa on potkitti tuhansittain ihmisiä pihalle. Ja toisaalta nähnyt kymmeniä yksittäisiä potkimisia. Ei kukaan työntekijä ole niistä uskaltanut mitään valittaa.

Työsuhdeturva onkin pelkkä hallusinaatio.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset