PasiSillanpää

Epäempaattisen kansan tuomio empatian puutteesta

Suomalaiset ovat tutkitusti yksi maailman vähiten empaattisista kansoista. Maanantaina suomalainen poliitikko esiintyi televisiossa kuin tavallinen suomalainen. Siitä esiintymisestä saimme yhdessä itkupotkuraivarit. (Sori, käyttäisin reaktiota kuvaamaan sitä järeämpää raivariversiota joka haisee, mutta kun joku saattaa pahastua.) 

Korjaus 17.5. klo 7.55:

Maailman epäempaattisimmaksi kansaksi nimittäiminen aiheutti krittiikkiä. Tutukimus ei välttämättä ole riittävän luotettava. Tutkija Juho Saaren mukaan olemme varsin empaattisia niin kauan, kun omasta mielestämme uskomme ihmisten vaikeuksien johtuvan muusta kuin hänestä itsestään. On sitten seuraava kysmys, miten tarkkaan ottaen määrittelemme mielessämme sen, mikä on omaa syytä ja mikä olosuhteiden väistämtön seuraus. Siihen ei tässä vaiheessa löytynyt vastausta. 

Mutta takaisin itse asiaan:

Susanna Kosken esiintyminen televisiossa oli joidenkin mielestä empaattista ja toisten mielestä ei. Koko arvostelun paradoksi on se, että suurin osa meistä ei itsekään ole erityisen empaattisia. Me emme vain sitä huomaa, koska se on niin meidän geeneihin koodattua.

Ihmisiä saattoikin eniten suututtaa asetelmassa se, että työttömän ja poliitikon kohtaaminen oli niin täydellinen opetusvideo koko kansalle. Politiikassa, työssä ja parisuhteissa luullaan yleensä enemmän kuin tiedetään. Kuinka monta kertaa sinäkin lukijani olet kohdannut tilanteen, jossa olet selittämässä jotakin asiaa ja sinut keskeytetään. 

"Juu minä tiedän"

Juu minä tiedän on kommentti, joka osoittaa suurta empatian puutetta. Se tarkoittaa enemmänkin sitä, että minä en jaksa enää kuunnella sinua ja haluan vain tästä tilanteesta pois. Empatia taas ei ole kiirehtimistä tilanteesta pois, vaan vilpitöntä tai harjoiteltua tapaa ratkaista toisen ongelmia. 

Empatiaa voi tosiaan harjoitella ihan keskustelutekniikkanakin. Vaikka ei olisi kovin hyvä tunteissa, voi oppia oikeat tavat kysellä ja kuunnella ja lisätä ymmärrystä. Kuuntelun puute ja oikeiden kysymysten löytäminen ovat juuri ratkaiseva ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa. Kysymyksillä yritetään yleensä saada enemmän vastauksia omiin oletuksiin kuin vastapuolen ajatuksiin. Sen seurauksena ratkaisuina itse pitämämme ideat eivät olekaan ratkaisuja, vaan oman ajatuksen myymistä. Sillä on vissi ero.

Kun seuraavan kerran taas keskustelemme siitä, onko joku riittävän empaattinen tai ratkaisukeskeinen, meidän jokaisen kannattaa myös itse miettiä omaa käytöstämme. 

Susanna Koski epäonnistui sekä empaattisuuden osoittamisessa että ratkaisujen tarjoamisessa. Mutta sama olisi käynyt muutamalle miljoonalle muullekin suomalaiselle. Empatia ja erityisesti ratkaisukeskeisyys eivät ole mikään yksinkertainen juttu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sanna Ukkola kolumnoi tänään: Miksi empatia voi tehdä sinusta ihmishirviön? (Yle). Ovatko suomalaiset erityisen kivaa porukkaa juuri siksi, että täällä ollaan kovin epäempaattisia, vai mitä tuosta pitäisi ajatella?

Äkkiseltään tosin ajattelisin, että Ukkolan tuomassa ristiriidassa on kyse ennemminkin empatian lajeista tai kohteista kuin empatiasta itsestään.

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Joojoo

Tiedetään

Oliko muuta? Häh?

P.s. Anteeksi

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"Suomalaiset ovat tutkitusti yksi maailman vähiten empaattisista kansoista."

Missähän tuo on tutkittu - puolueettomasti ja empaattisesti? Ja tuo väite ratkaisukeskeisyyden puutteesta! Mihin tuo perustuu?

Oma käsitykseni - muitakin kansalaisuuksia jonkin verran tuntevana - on, että suomalaiset tavan kansanihmiset ovat empaattisia siinä kuin muutkin maailman ihmiset - tosin omalla "karulla" ja eleettömällä suomalaisella korulauseista vapaalla tavallaan.

Susanna Kosken tapaukseen ja kyseiseen Ylen "Kupla"-keskustelun empaattisuuteen en halua ottaa kantaa kuin sen verran, että koko "keskustelu" oli erittäin asenteellinen ja väkinäisesti aikaan väännetty, teennäisyydessään jopa vastenmielinen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olen pitänyt itseäni melko empaattisena henkilönä. Kykenen yleensä mielestäni hyvin asettumaan toisen asemaan. Nyt minulle on selvinnyt, että olenkin ollut osin väärässä. Olen pahasti pettynyt itseeni.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Onneksi ongelmaasi on helppo ratkaisu. Ota oppia näistä empaattisuuden julistajista. Opettele syyttämään muita, opettele käyttämään aggressiivisia ilmauksia, opettele esittämään yhteiskunnalle jyrkkiä vaatimuksia. Näillä kolmella pääset hyvin alkuun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset