PasiSillanpää

Kansanedustajille pakollinen kansalaisuuskurssi

Yksityisellä puolella osa yrityksistä kehittää toimintaansa niin, että johtajat lähetetään arkivaatteissa ostamaan omaa tavaraa kaupasta. Kauppaan mennessä pyritään siihen, että myyjät eivät arvaa, kuka on asiakkaana ja siksi päästä mahdollisimman lähelle tavallisen asiakkaan asiakaskokemusta. 

Olen ollut projekteissa, joissa tällaista on kokeiltu ja poikkeuksetta se on yllättänyt tunnettujenkin yritysten ylintä johtoa. Asiat eivät menekään kaupassa niin kuin suunniteltu.

Aika ajoin kansanedustajien kommentteja lukiessa tulee tunne, että heille voisi olla hyödyllistä tehdä sama vaikkapa sote- ja työllisyyspalveluiden kohdalla. Niin todellisuudesta vieraantuneita heidän kommenttinsa näillä alueilla ajoittain ovat. Jos kansanedustaja lähtisi tekaistulla henkilöllisyydellä ilmoittautumaan työttömäksi ja simuloitaisiin samalla tilanne, että hän olisi työtön, joka samaan aikaan tarvitsee Kelan toimeentulotukea, hän voisi ymmärtää paremmin, mistä kiikastaa. Tai jos hän ilmoittautuisi työnhakijaksi parametreillä, joilla on muutenkin vaikea saada töitä, niin miltä se tuntuisi?

Ehdotan, että kansanedustajille luodaan jokin pakollinen kurssi kansalaisena olemisesta. Kurssia voisivat vetää ne työttömät, jotka törmäävät kafkamaisiin yllätyksiin työttömänä ollessaan. Sotekurssin voisivat vetää pitkäaikaissairaat ja ne, joille on haaste saada palvelun tajoajan näkökulmasta pienen vaivannäön avulla suurta apua sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevalle asiakkaalle.

Uskon, että työttöminen kansanedustajille vetämillä kansalaisuuskursseilla olisi enemmän kansantaloudellista hyötyä kuin jokaiselle työttömälle työnhakijalle järjestettävästä pakolisesta työnhakukurssista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tuosta pitäisi tehdä kansalaisaloite :-)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

TV-sarja "Pomo piilossa" on loistava. Pitäisi olla "Kansanedustaja piilossa"-sarja.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ei tarvitsisi edes vaivata kansanedustajia. Nyt, kun sähköinen asiointi on arkipäivää, niin voitaisiin tehdä tekoälyllä varustettu testi-kansalainen, joka olisi yhteiskunnan tarjoaminen palvelujen tai tuen tarpeessa. Tämmöinen testirobotti voisi testata jo etukäteen uusien lakien tai lakimuutosten seurauksia.
Yritykset todellakin testaavat tuotteitaan huolellisesti ennen niiden laskemista markkinoille ja myös asiakaskokemusta testataan. Onhan noita "mystery shoppereita" ollut iät ja ajat. Lainsäätäjillä tällaista mentaliteettia ei ole, vaan lain seuraukset luetaan aikanaan tilastoista ja vaikka nekin indikoisivat sitä, että lainssäädäntö ei toimi, niin asia ei välttämättä kiinnosta ketään. Tärkeintä on saada oman poliittisen ideologian mukaisia lakeja läpi ja omalle äänestäjäkunnalle lisää etuisuuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset