Kansanedustajille pakollinen kansalaisuuskurssi

Yksityisellä puolella osa yrityksistä kehittää toimintaansa niin, että johtajat lähetetään arkivaatteissa ostamaan omaa tavaraa kaupasta. Kauppaan mennessä pyritään siihen, että myyjät eivät arvaa, kuka on asiakkaana ja siksi päästä mahdollisimman lähelle tavallisen asiakkaan asiakaskokemusta. 

Olen ollut projekteissa, joissa tällaista on kokeiltu ja poikkeuksetta se on yllättänyt tunnettujenkin yritysten ylintä johtoa. Asiat eivät menekään kaupassa niin kuin suunniteltu.

Aika ajoin kansanedustajien kommentteja lukiessa tulee tunne, että heille voisi olla hyödyllistä tehdä sama vaikkapa sote- ja työllisyyspalveluiden kohdalla. Niin todellisuudesta vieraantuneita heidän kommenttinsa näillä alueilla ajoittain ovat. Jos kansanedustaja lähtisi tekaistulla henkilöllisyydellä ilmoittautumaan työttömäksi ja simuloitaisiin samalla tilanne, että hän olisi työtön, joka samaan aikaan tarvitsee Kelan toimeentulotukea, hän voisi ymmärtää paremmin, mistä kiikastaa. Tai jos hän ilmoittautuisi työnhakijaksi parametreillä, joilla on muutenkin vaikea saada töitä, niin miltä se tuntuisi?

Ehdotan, että kansanedustajille luodaan jokin pakollinen kurssi kansalaisena olemisesta. Kurssia voisivat vetää ne työttömät, jotka törmäävät kafkamaisiin yllätyksiin työttömänä ollessaan. Sotekurssin voisivat vetää pitkäaikaissairaat ja ne, joille on haaste saada palvelun tajoajan näkökulmasta pienen vaivannäön avulla suurta apua sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevalle asiakkaalle.

Uskon, että työttöminen kansanedustajille vetämillä kansalaisuuskursseilla olisi enemmän kansantaloudellista hyötyä kuin jokaiselle työttömälle työnhakijalle järjestettävästä pakolisesta työnhakukurssista. 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu