PasiSillanpää

Uhmaikäisen kansan kasvatusohjeet

Viime aikoina Suomen kansa on käyttäytynyt kuin ryhmä uhmaikäisiä lapsia. Kun yksi on ryhtynyt hankalaksi tai muuten vaan käyttäytyy typerästi, itkupotkuraivarit ovat tarttuneet myös muihin. Tuntuu välillä siltä, että äidin suuttuessa lapsille, isä suuttuu vielä äidille, ihan vain siksi, koska äiti suuttui lapsille. Juuri tuo raivon kierre pitäisi saada katkaistua. 

On hyvä ymmärtää, että aivan kuten lapsillakin, aikuisten aivot toimivat suuttuneena liskojen tasolla ja monen on vaikea itse hallita tunnetilaansa. Järkevä keskustelu on käytännössä mahdotonta. Siitä ei ole enää pitkää matkaa siihen, että syntyy isompaakin tuhoa, kuten loukkaavia somepostauksia tai valeuutisia.

Lasten hoidossa käytettyjä konsteja voisi soveltaa joissakin tilanteissa. Aikuisille tulisi esimerkiksi varata riittävästi vihahuoneita tai äänieristettyjä koppeja, joissa he voisivat mäiskiä tavaroita tai huutaa kurkkunsa käheäksi ja samalla käyttäisivät kaiken energiansa loppuun. Jotkut harvat voivat herätä tilaansa halauksenkin seurauksena, mutta en suosittele niiden kokeilemista ainakaan tuntemattomia kohtaan, näinä sukupuolittuneina aikoina. 

Aika moni aikuinen on myös kovapäinen ei -sanan kanssa. "Et sitten puhu abortista siellä Kanadassa", "Älä sitten sano pakolaisesta sitä rumaa sanaa" tai "Voitko olla sedittelemättä" ovat monelle tuttuja esimerkkejä ylitsepääsemättömistä kielloista. 

Jos täydellinen kielto ei toimi, niin huomion kääntäminen johonkin toiseen suuntaan voisi olla paikallaan. Kerrotaan heille vaikka, että sirkus Finlandia etsii uusia pellejä. Mikään ei estä myöskään hymyilemästä takaisin, mutta niissä tilanteessa on kyllä syytä varautua myös pakoreitteihin.

Yhtä kaikki, minkä keinon sitten tulee valinneeksi, on tärkeää ymmärtää, että uhmaikäisen aikuisen kohdalla ei kannata mennä tunteeseen mukaan. Kannattaa mielummin hengittää paperipussiin tai juosta vesisateessa. Jos nekään ei auta, voi vaikka sulkea kaikki sähköiset viestintävälineet. 

Kaiken kaikkiaan suurin osa itkupotkuraivareista johtuu siitä, että jollakin on vaan niin pirun huono päivä ja hän saa sen tarttumaan muihin. Toisin kuin lasten kohdalla, me emme kuitenkaan kovin helpolla muuta sitä positiiviseksi, vaikka kuinka yrittäisimme. Siksi esimerkiksi tikkarin tarjoaminen, taivaalla lentävästä kotkasta valehteleminen tai iloinen heippakortti edes vihaiselle pääministerillekään ei oikein toimi. 

Jos mikään muu ei auta, on vain odotettava, että raivokohtaus menee ohi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Uhmaikäisten jutuista blogissani 31.8. eikä tänään HS:n etusivulla HIFK:

"Median vanha huoneentaulu

Soininvaara, Sauri, Sinnemäki, Amos Rex (Kungen), rakennusoikeudet

-Ettei yksikään joka diggaa seniorikieltä, himmaile, vaan svengaa täysillä.

Siinä on Luottamus. Siinä on Venäjä, Venäjä, Venäjä. Siinä on kaikki. Elämä on ihmisen parasta aikaa. Allsång på Skansen. Valtaa uhkuva ylipormestari."

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yleensä olen näistä kirjoituksistasi kovin pitänytkin muusta linjasta poikkeavana syvempänä pohdiskeluna, mutta jostain syystä en oikein saa tästä kiinni millään.

Viestinnän konsulttina lienet hypännyt ns nextille levelille, joka menee minulta valitettavasti ohi...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Uhmaikäisten jutuista blogissani 10.9. eikä tänään HS:n etusivun mainoksessa yrittäjät eikä yliössä Mikael Pentikäinen:

"Jouduttuaan eroamaan HS:n päätoimittajan paikalta Mikael Pentikäinen toimi Iisalmen Sanomien kolumnistina. Samaisesta lehdestä on peräisin myös presidentti Niinistöä ilahduttanut ilmaisu tolkunihmisistä.

Oppijat perivät maan tolkunihmisten (ns.seurakuntanuoria jotka kuulevat pääteologin puhuvan heille ruotsia) valmistautuessa koreasti puettuina kohtaamaan maailman jota ei enää ole.

Ei voi olla yhdessä maassa yhdenlaisia ihmisoikeuksia ja toisessa toisenlaisia, sanoi Olof Palme. Ihmisoikeudet ovat universaaleja, sanoo Barack Obama."

http://ronkko.blogspot.com/2018/09/tolkunihmisia.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset