PasiSillanpää

Voittaja on se joka määrää keskustelun agendan

"Kun keskisuuren eduskuntapuolueen varapj väittää tällaista, niin mielestäni hänet on saatava vastuuseen puheistaan, niin poliitikoille yleensä tehdään. He esittävät väitteitä ja toimittajat kysyvät onko väitteille näyttöä ja sitten kansa tulkitsee."

Näin kirjoitti toimittaja Marja Sannikka eilen Twitterissä, kun nousi häly siitä, että Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on pyydetty jälleen kerran televisioon. Tällä kertaa vastaamaan väitteisiinsä koulujen opetuksen polittisesta vinoutumasta.

Yritän ymmärtää toimittajaa. Hän tekee työtään ja yrittää luovia riippumattomuuden, kannanottojen ja uteliaisuuden välimaastossa. Ison median toimittaja myös harvemmin tekee journalistisia päätöksiään täysin itsenäisesti. Yleensä siellä on jonkinlainen työryhmä. Toimittaja kiteyttää työryhmän työn ja ottaa usein sekä kehut että haukut työryhmän puolesta vastaan.

Vaikka kuinka yrittää ajatella sitä, että taustalla on monen ihmisen työ, ei voi olla välttymättä ajatukselta, että taitava yksilö voi viedä kokonaista työryhmää kuin litran mittaa. Huhtasaari on tunnettu möläyttelijä, joka saa ruutuaikaa, koska suunnitelmallisen provosoiva tyyli istuu nykyiseen julkisuusilmastoon hyvin.

Kilpailu katsojien ja lukijoiden suosiosta on johtanut journalismin opportunistiseen lähestymistapaan. Otetaan kiinni siitä keskustelunaiheesta, mikä näyttää kuohuttavan. Kuohut eivät kuitenkaan ole vahinkoja. Yhä useammin kuohun takana on tahallaan tehty virhe. Halu suututtaa, halu nostaa omaa agendaa eturiviin. 

Marja Sannikan kollega Sanna Ukkola twiittasi 25.9. seuraavasti:

"Olen tullut siihen tulokseen, että melkein tärkeimpiä asioita toimittajille nykyään on taito ajatella itsenäisesti - niin että luottaa omiin havaintoihinsa eikä mene massan mukana - ja taito kestää helvetillistä painetta."

Luottaa omiin havaintoihinsa, eikä mennä massan mukana... Eikö perussuomalaisen näkyvän poliitikon tarkoituksellisen kärjistyksen nostaminen jatkokeskusteluun, ole massan mukana kulkemista? Se että poliitikko pääsee jatkamaan väitettään vielä silloinkin, kun asia on jo saanut riittävästi julkisuutta? Onko itsenäinen ajattelu sitä, että samalta henkilöltä kysytään uudet kysymykset? 

Eilen noussut kohu Huhtasaaren noususta keskusteluohjelman vieraaksi, ei ollut niinkään kohu siitä, että Huhtasaari saa ruutuaikaa. Se oli kohu siitä, että lähetys on ohjelmapaikalla, jossa ennen toimittajat olivat itsekriittisiä. Jaksoivat vähintäänkin nauraa omille mokilleen ja arvioida omaa työtään. Kehittää suomalaista keskustelukulttuuria ja journalismin kritiikkiä.

YLE päätti siirtää edellisen ohjelman Facebook -ryhmän uuden ohjelman Facebook -ryhmäksi. Asiaa perusteltiin sillä, että ihmiset koettiin kuuluvaksi tiettyyn ohjelmablokkiin (kellonaika-viikonpäivä) enemmän kuin tietyn ohjelman faneiksi.

Epäilen, että Pressiklubin tosifani on ajatusmaailmaltaan hyvin erilainen, kuin ohjelmapaikan nyt saaneen Sannikka&Ukkola -ohjelman fani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Voittajaako tässä haettiinkin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei. Voitto ei liity tässä mitenkään Huhtasaaren kommunikoimeen asiaan, vaan siihen että hän taitavasti junailee itsensä parrasvaloihin. Asia on käytännössä täysin merlityksetön. Voittaja tässä kontekstissa on maksamatonta julkisuutta [vakavasti otettavassa mediassa] saanut. Huhtasaari on siinä kunnioitettavan taitava.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Huhtasaarelle on ihan sama vaikka saisi kiperiäkin kysymyksiä. Hän on pyhässä sodassa tiedonvälityseen keskittymistä vastaan.
Ukkola&Sannikkateamille ohjelmahetken perinteisen
fanikunnan nöyryytys tuntuu olevan yksi huvi.
Twitterissä Ukkola vastasi kommentteihin: Kannattaa katsoa ohjelma! Kuitenkin siellä kritiikki koski valintaa keskittyä harkitusti rakennettuun kohuun sen sijaan että valaisisi politiikan tekoa.
Olisi edes sanonut " Toivon että katsotte ohjelman" eikä puhunut alistavan manipulatiivisesti ja tarkoituksella kuurona toisten puheelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ainoa tapa millä Ukkola tuosta selviää kunnialla on, jos ohjelma keskittyy pelkästään kohujen ja mediamanipulaation käsittelemiseen haukkaamatta, tai edes näykkimättä Huhtasaaren syöttiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jospa hän haluaisikin selvitä. Kykyä ei puutu mutta motivaatio voi puuttua.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Toivotaan näin. Toimittajaa pitäisi arvioida omilla meriiteillä, mutta Sanna Ukkolan kohdalla minua jostain syystä kalvaa kysymys aamiaispöydässä Matiaksen kanssa käydystä keskustelusta. Ei se oikein ole, mutta en voi sille mitään. Toivottavasti Ukkola pyyhkii tänään huoleni lopullisesti pois.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Kyllähän moni hänen esiintymisensä ja eleensä on vahvistanut epäilyksiä tuon linkin aktiivisuudesta. Toisaalta Sanna on koulutettu nainen eikä Turkkilan tarjoama agenda ehkä kuitenkaan vetoa häneen koska se ei tarjoa koulutetuille naisille arvoa noin yleensä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lex Turkkila: Ruotuun tai kuoleen!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kansainvälisenä opettainpäivänä Yle julistaa Lex Turkkilaa: Ruotuun tai kuoleen!
Pressiklubi ei ollut ruodussa. Nyt kourat käyvät tiedonvälittäjäin muihin ammattikuntiin kiinni.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Onnittelut Pasi! Sait kaikki palosireenit soimaan.

Käyttäjän strengellheikki82 kuva
Heikki Strengell

Möläytys,kärjistys,provosointi,pyrkimys suututtamaan tai pyrkimys saada näkyvyyttä.

Miksi ei kriittinen kannanotto,näkemys tai keskustelunavaus? Määritteleekö ulostulon yhteiskunnallisen merkityksen se kuka sanoo eikä se mitä sanotaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kuinka se voisi olla keskustelunavaus kun keskustelu on jo masinoitu käyntiin?

Käyttäjän strengellheikki82 kuva
Heikki Strengell

Lähinnä pointtiani havainnollistin. :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eron tekee miten (ja missä) se sanotaan.

Käyttäjän strengellheikki82 kuva
Heikki Strengell

Okei,selvä. Ovat kyllä tekijöitä millä ainakin näkyvyyteen voi vaikuttaa.

Ovatkohan tämmöisetkin kohut äänestäjän mielessä sellasia pieniä "poliittisia voittja tai tappioita" jotka sitten lopulta saattavat olla isossakin roolissa kun äänestäjä miettii äänestyspäätöstään.

Noh,tämä blogi ei tätä nyt varsinaisesti käsitellyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset