PasiSillanpää

Tässä ohjeet Sipilälle ja Rinteelle ongelman ratkaisuun

Jokaisen ongelman ratkaisun ydin on siinä, että energia pystytään siirtämään syyttelystä kohti tavoitteita. Riitelevät herrat Sipilä ja Rinne; aloittakaa siitä, että molemmat sanotte ääneen, että haluatte saada työmarkkinoiden neuvotteluhteydet kuntoon. Tavoitteen ääneen sanominen on kaiken alku ja juuri. Jos molemmat eivät kykene sanomaan tätä yhteiseksi tavoitteeksi, kunnollista neuvotteluyhteyttä ei synny.

Seuraavaksi teidän pitää keskustella siitä, miten tähän mennessä on päästy hyviin lopputuloksiin. Älkää jääkö kiinni siihen, onko kyse kolmikannasta tai jostakin muusta muodostelmasta. Miettikää yhdessä, mitkä ovat olleet ratkaisevia kokoonpanoja, ulostuloja ja neuvottelumenetelmiä, joilla on saatu tuloksia.

Ja muistakaa, älkää syytelkö toisianne yhtään mistään. Ette siis yhtään mistään, vaan keskustelkaa asioista niin, että löydätte ratkaisuja. Nyt ei ole mitään apua siitä, kuka teki väärin ja koska. Se ei yksinkertaisesti ottaen vie mihinkään. Ainoa mikä vie eteenpäin, on se, että löydätte yhteisen tavoitteen ja yhteiset tavat toimia. Ainoa mikä on varma tapa toimia, on käyttää niitä menetelmiä, millä on saatu tuloksia. Jos te ette ole saaneet tuloksia tähän mennessä, eikä teillä ole hyvistä tavoista tietoa, niin hakekaa ulkopuolista apua.

Syyttely on kaikkien neuvotteluiden räjähdysainetta. Syyttely johtaa aina puolustusreaktioon ja puolustusreaktio taas kääritään usein vastahyökkäykseksi. Se vain pahentaa ilmapiiriä ja vetää kaikki muutkin mukaan samaan. 

Ongelmakeskeinen tapa, jota on nyt harrastettu, sopii mekaanisten ongelmien ratkaisuun, jossa ongelman löytäminen ja korjaaminen poistaa ongelman. Malli sopii hyvin vaikkapa koneiden korjaamiseen. Ihmisen kohdalla analyyttinen ongelman etsiminen ja korjaaminen aiheuttaa yleensä vain ongelman siirtymistä asiasta toiseen. Irtisanomislainkin kohdalla alkuperäinen ongelma on ollut palkkaamisen kynnyksen laskeminen, mutta nyt ongelmaksi on tullut se, kuka saa tehdä päätöksiä.

Ongelmat pitää toki tunnistaa, mutta ne pitää kääntää mahdolisimman nopeasti neuvotteluihin sopiviksi tavoitteiksi.

Herrat Sipilä ja Rinne. Jos teissä on oikeasti miestä, niin te lopetatte sapelien kalistelun ja lähdette toisianne syyttämättä hakemaan ratkaisuja ja unohdatte kokonaan sen, mistä te olette riidelleet.

Kirjoittaja on sertifioitu ratkaisukeskeisen työyhteisövalmennuksen fasilaitaattori. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Hallitus kehuu omaa politiikkaansa hyväksi ja enemmistön kannaksi, minkä takia neuvotteluja ei tarvita, kun ei ole ongelmaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Blogisti ei huomaa, että hallitus nimenomaan ei tavoittele neuvotteluyhteyttä työmarkkinoilla sen sijaan Rinne kyllä tavoittelee. Yhteistä tavoitetta ei ole.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ennenkuin tilanne eskaloituu todella hankalaksi, niin neuvottelijoiden kannattaa ottaa se pöytä välistään ja siirtyä samalle puolelle pöytää tutkimaan sitä yhteistä ongelmaa samalta kulmalta.

Tähän astinen toiminta ei ole avannut solmua, jotain on siis pakko tehdä toisin ja aika nopeasti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei tässä irtisanomisen helpottamisessa ole vastakkain Sipilä ja Rinne vaan maan hallitus ja ay-liike. Ei ay-liike ole antanut minkäänlaista mandaattia Rinteelle sopia työmarkkinoihin liittyvistä asioista ay-liikkeen puolesta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ratkaisukeskeisen työyhteisövalmennuksen "fasilaitaattori" ei ota huomioon sitä jokseenkin kaikille ilmeistä tosiasiaa, että hallituksen sekä ay-liikkeen (mukaan lukien SDP) välillä on käynnissä näytöksenomainen poliittinen kädenvääntö, eräänlainen kukkotappelu.

Kukkotappelussa tai siihen verrattavassa yhteiskunnallisessa mittelössä ei haeta muuta ratkaisua kuin toisen osapuolen lyömistä tavalla tai toisella. Siinä sitä on blogistin toivomaa ratkaisukeskeisyyttä. Vaalit lähestyvät ja SDP ajaa ay-liikkeen voimavaroja hyväksikäyttäen omia joukkojaan asemiin.

Hallitus ei välttämättä ansaitse korkeita tyylipisteitä irtisanomista koskevien lakimuutosten valmistelussa. Silti on huolestuttavaa perustuslaillisen järjestyksen kannalta, että poliittisten lakkojen avulla avoimesti uhataan eduskunnan enemmistön tukemaa hallitusta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"The greatest project you'll ever work on is you.” Unknown

Olisipa Solzhenitsynillä tai Saharovilla ollut tälläinen Chromebook, kuten minulla. Joka aamu pyytämättä uusi aamun ajatus! Ja eilen: "Creativity is intelligence that has fun." Albert Einstein

Solzhenitsyn tuki ajattelua, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on ihmisarvo joka on jakamaton eikä kaupan. Sipilän mukaan sinulla on ihmisarvoa jos sinulla on työ. Sen taas työnantaja antaa, tai ottaa. Kielimiehet voivat kääntää saksaksi, se vapauttaa.

PS. korjaan kuulleeni em. työn ja ihmisarvon keskinäisriippuvuuden määritelmän yllättäen ja pyytämättä mediassa päivä tai pari sitten kansanedustajapappi Kimmo Kivelältä, siis suoraan hevosen suusta, enkä Juha Sipilältä.

Mittee työ siinä seesotta? kysyttiin Kuopion torilla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

“One man or woman with courage is a majority.” Unknown

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Это у них на лице написано. Senhän näkee jo maamasta
-Timo Vihavaisen blogissa Solzhenitsynin teemoista

Inho on tunne jota kokee nähdessään läntisen ihmisen luopuneen arvokkaimmasta ominaisuudestaan, oikeudesta vapaaseen ajatteluun kääntymällä lampaaksi.
-J.P. Sartre

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset