PasiSillanpää

Tämän päivän lakkovaroitus annettiin vuonna 2015

Tämän päivän lakot eivät tulleet yllätyksenä. Niiden siemen kylvettiin jo vuonna 2015, kun pääministeri otti käyttöönsä hajoita ja hallitse -johtamistavan. Työmarkkinatilanteen kärjistämiseen ei tarvittu montaa kuukautta ja jo syksyllä 2015 oltiin tilanteessa, jossa jokaista tulevaa työmarkkinasopimusta jouduttaisiin vääntämään rajusti.

Syy on Juha Sipilän ja hänen hallituksensa tavasta keskustella yhteiskunnan kanssa. 

Uusi Suomi julkaisi syksyllä 2015 artikkelin, jossa Tommi Uschanov ja allekirjoittanut kuvasivat Juha Sipilän johtamistyyliä. Mainitsin jo silloin, että pakolla ajetut muutokset johtavat usein siihen, että sovittu asia purkautuu heti kun mahdollista. Näin on nyt käymässäkin, kun ensimmäiset ammatiliitot ovat ilmoittaneet irtautuvansa kiky sopimuksen mukaisista ehdoista heti, kun nykyinen sopimuskausi päättyy.

Olen viime viikkojen aikana nähnyt käsittämättömän määrän taivastelua siitä, kuinka ay -liike on uppiniskainen muutosten edessä. Ei suostu muuttumaan, vaikka käsketään. En ole kuitenkaan nähnyt juuri lainkaan kommentteja siitä, kuinka Juha Sipilä on johtamistavallaan ollut merkittävä riidan synnyttäjä.

En voi puhua siitä johtamisesta, mitä hän tekee, kun ovet ovat suljettuina, siksi puhun vain siitä, mikä näkyy ulospäin. Uhkailu, pomojen pomoksi julistautuminen ja halu esittää perinteistä lujaa johtamista aiheuttaa yleiseen keskusteluun saman vireen, kuin yöllisellä nakkikioskilla menisi haastamaan riitaa. Riita siitä tulee ja riita ei useinkaan ole se paras tapa ratkaista asioita pitkällä aikavälillä.

Olen havainnut, että Sipilän tapaa viedä asioita on kannustettu yrittäjäpiireissä ja johtajien kesken. Epäilen, että kannustuksessa on mennyt sekaisin kaksi asiaa. Tavoite, jota Sipilä ajaa ja tapa, jolla hän tekee sen. Moni varmaan ajattelee, että keinoista välittämättä asialle on tehtävä jotakin. Se ei kuitenkaan ole ihan samantekevää. Kun muutosta viedään käskemällä, se kokee enemmän vastustusta kuin sitouttamalla. Sitouttaminen tuntuu olevan suomalaiselle johtajalle edelleenkin se vaikea paikka.

Sitouttamista ei ole se, että minä johtajana sanon, miten sinun tulee toimia. Se on sitä, että me yhdessä ymmärrämme miksi ja mitä me haluamme saada aikaiseksi ja aktiivisesti punnitsemme erilaisia vaihtoehtoja sen saavuttamiseksi. Kukaan ei halua sellaista johtamista, jossa sanellaan ja vielä vähemmän sitä halutaan nyt kuin ennen.

Väitän, että hallituksen ja yrittäjäjärjestöjen on syytä katsoa itseään peilistä. En väitä ay -liikettä syyttömäksi kiistaan. Heillä on paljon valtaa ja sitä valtaa tulisi käyttää toisella tavalla. Pääministeri on kuitenkin kautensa alusta lähtien osoittanut sellaista johtamista, joka vie aina kohti konfliktia ja sen olisi toivonut muuttuvan. Oma poliittinen agenda ei saa koskaan olla niin suuri, että yhteiskunnan isot muutokset pysähtyvät, kun oma tavoitekaan ei toteudu. Ja omaa johtamistaan pitää aina tarkastella kriittisesti, koska vain sillä tavalla sekä johtaja että yhteiskunta kehittyy. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pääministeri Sipilän toimissa näyttää olevan halua toimia eräänlaisena Suomen itsevaltaisena patruunana. Sillä pienellä erolla, että ennen tehtaan patruuna piti myös hyvää huolta yhteisön jäsenistä ja rakensi vahvaa yhteisöä. Rakentavaan ja tuloksia tekevään johtamiseen ei Sipilän paukut ja osaaminen taida vaan riittää.

Riitelemällä ja käskyttämällä ei aikaan saada kuin Pyrrhoksen voitto.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kymmenen vuoden kuluttua kansankielinen kulttuuri on hautautunut hiljaisesti elävältä, koska "must read suoraan hevosen suusta" politiikka johtaa siihen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos yrittää tätäkin aihetta oikeasti ymmärtää, huomaa, että kyseessä on yksi esimerkki yhteiskunnan kahtiajaosta, jossa yhä enemmän kuunnellaan vain 'omiaan'. Miten Sipiläkin voisi väärässä olla kun jo yksi lähde luulisi ay-väen vakuttavan, talousnobelisti Bengt Holmströmin?* Jos nyt ei häntä usko niin ketä sitten? Jäljelle jää siis vain pakko.

Toinen laita sitten kertoo meille, että olkoon mikä nobelisti tahansa, on Benkku pelkkä eliitin kätyri joka jutuissa ole mitään järkeä, Suomesta halutaan taloudellisten seikkojen takia myös kehitysmaa jolloin muka kehitysmaa pärjäisi taloustaistossa toista kehitysmaata vastaan, Suomi tällöin vaikka Kiinaa. Siksi jyrkkä EI ja jatketaan suurinpiirtein vanhaan malliin.

Jäljelle jää se kenen ääni ei kuulu tässä klassisessa JUU/EI jaossa eli ne** jotka olisivat oikeasti valmiita vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin uusilla ideoilla työn verottamisesta robotti sun muihin veroihin.

*

https://yle.fi/uutiset/3-10470537

"Lakkoilu kertoo siitä, että Suomessa ei ymmärretä työn muutosta – talousnobelisti Bengt Holmström kehottaa ay-liikettä heräämään uuteen maailmaan"

**

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-hallituksen...

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kaikesta muusta voi keskustella mutta kun sanot ”...jäljelle jää vain pakko...”, paljastat juuri sen mikä tässä on ongelma. Tuskin Holmströmkään tätä kannattaa. Hän tietänee, että noin ei mitään pysyvää rakenneta. Hänen koko uransa liittyy sopimusten tutkimiseen, ei pakon.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Itse yhdistän Sipilään vahvasti tämän 'pakkopolitiikan' jossa ensin näennäisesti neuvotellaan ja jos toinen osapuoli ei taivu Sipilän tahtoon se pakotetaan siihen erilaisin toimenpitein (jos vähänkin on politiikkaa seurannut jokainen oivaltaneen tämän ja löytää tähän lukuisia esimerkkejä). Tätä ajatusmaailmaa voi kuvata monin tavoin ja koittaa päästä Juhan nupin sisään jossa käy purunjauhot aina saman kuvion. Ensin hän koittaa lempeästi ohjata muita oikeaan, neuvottelee, ja jos tämä ei onnistu, niin sitten isällisesti 'pakottaa' ...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ellei Sipilä olisi toiminut kuten toimi, vieläkään ei tehtäisi yhtään mitään. Kyräiltäisiin mutta ei edes tapeltaisi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Sipilän toimilla ei ollut muuta seurausta kuin, että ne kylvivät riidan seuraaviin työehtosopimusneuvotteluihin. Suomen talouden nousu on suoraa seurausta maailmantalouden noususta. Yritysjohtajien oli pakko ruveta investoimaan, koska tekemättömyyden ja runsaiden osinkojen jaon linjalla ei enää pystytty jatkamaan.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Jos ois ymmärtänyt tyytyä siihen kikyyn ja jättänyt tän viimeisen shown vetämättä olisi kävellyt voittajana (noh, vaalihäviäjänä mutta yleisenä voittajana) hallituskaudestaan pihalle: olisi tehty työllisyyttä, vähennetty työttömyyttä, ainakin loivennettu velkaantumista jne. Nyt näyttää siltä että päällimmäiseksi sipilän kaudesta jää se ettei millään osattu taipua pois paskasta lakiesityksestä. Ei vaikka sen oletetut vaikutukset ovat mitättömät ja jo nyt kansantaloudelle on EKn mukaan aiheutunut kymmenien miljoonien tappiot. Ei ole hyvä perintö se.

Veikko Anttila

Tämän ongelman perussyy on kuitenkin syvemmällä: suomalaiset eivät kestä nousukautta. En ole Kekkosen suuri ihailija, mutta monissa asioissa hän oli oikeassa. Hän kirjoitti muistaakseni 1950-luvulla kirjan, jossa kysyi, onko Suomella malttia vaurastua. Suomi vaurastui vuosikymmenten kuluttua, mutta vasta hirvittävän lakkoilun jälkeen. Sodankäyneellä isälläni oli tapana sanoa, että suomalaiset ovat kansa, joka pitäisi aina 20 vuoden välein iskeä maan tasalle, sitten se osaisi elää.
Vasemmisto on pelännyt heti nykyisen hallituksen alusta alkaen, että hallituskauden aikana nousukausi ehtii alkaa ja Sipilän hallituksen tulos näyttää siksi hyvältä seuraavien vaalien aikaan. Juuri näin on käymässä ja siksi lakkokenraali Rinne on valjastanut SAK:n käymään vaalikampanjaansa täysillä. Se on sopimut hyvin SAK:n melko uudelle puheenjohtajalle, joka kykenee nyt näyttämään, että hänessäkin on lakkokenraalin ominaisuuksia.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Millä lihaksilla SAK pakottaa hallituksen olemaan perääntymättä tästä? Luuletko tosiaan että jos hallitus vetää lain pois lakot jatkuvat? Eihän Rinteen tarvitse edes tehdä mitään, hallitus tekee kaikki työt sen puolesta.

Ja hallitus on tämän tiennyt. Onhan sitä jo itketty miten "on tiedetty että AY-liike järjestää rähinän vaikka väkisin" ja sitten tuodaan pöytään tälläinen laki.

Pertti Kasanen

Onko "Sipilälle" tarjolla mitään muita keinoja?

Kolmikanta ei saa muutoksia aikaan. Välttämättömiä muutoksia ei voi jättää sen varaan että "sitten kun työmarkkinat yhdessä sopivat".

Hallituksen alkutaipaleen yhteistoiminnan yrityksiin vastus oli kaikkeen "EI". Tämä oli silloin jonkinlainen Some-meemikin.

Valtakunnassa on paljon valtaapitäviä joiden tavoite on koko hallituskauden ajan ollut osoittaa että ei voi muodostaa toimivaa hallitusta ilman SAK:n poliittista siipeä SDP:tä. Tai ainakaan ei voi saada läpi mitään työmarkkinan joustavoittamista ilman SDP:tä halituksessa. Eivät kaikki tätä yritä. Mutta tarpeeksi moni ja tarpeeksi vaikutusvaltainen jotta voivat aina kammeta sekä SDP:n että SAK:n vastaukseksi "EI".

Käyttäjän 0407019935tml kuva
Tarja Laakso

Kolmikannalla ei saatu muutoksia aikaan? Saatiinhan paljonkin, kuten se, että Suomeen on tullut uusia työpaikkoja, on päästy lamasta talouden kasvuun jne. eli kiky-sopimus (no joo, sekin toki uhkailun ja pakottamisen keinoin, mutta myös valheilla, ettei sen jälkeen enää heikennetä työntekijöiden asemaa - muistan itse silloin sitä uutisoidun sillä, että näin on luvattu ja uskon ennemmin useampaan todistajaan kuin yhden valehtelijaryhmän "todistukseen" tai puhumatta olemiseen).

Noita työpaikkoja jne. ei ole saanut Sipilän hallitus aikaan, ne on saatu työntekijäpuolen joustoilla (kukaan muu ei ole joustanut, ei hallitus, eivät työnantajat, eivät sijoittajat, eivätkä toimitusjohtajat ja muut johtajat, joiden kaikkien palkkiot ovat nousseet moninkertaisesti siihen nähden, mitä työntekijöiden palkat, pidemmällä aikavälillä katsottuna) ja maailmantalouden voimin. Ainoat "työpaikat" joihin ehkä Sipilä on vaikuttanut, on ne "palkattomat" työpaikat, jotka me veronmaksajat maksamme ja joista hyödyn saavat yritykset. Kuten maksamme noiden ministerien ja kansanedustajien ja heidän avustajiensa palkatkin.

Toni Tamminen

Oy Suomi Abtä näytetään johtavan kuten Nokiaa johdettiin erään Riston kertoman mukaan. Kritiikki ylintä johtoa kohtaan oli kielletty, huutoa, kiroilua ja uhkailua. Lopputulos on Nokian kohdalla selvinnyt, Oy Suomi Ab seuraavana? Ja tätä jatkuvaa Hallituksen jappasua tulisi sitten vain kuunnella, kun on ihan eduskunnan siunauksella saatu luottamus??

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Sillanpää, eikö Juha Sipilä ole pyytänyt johtamisesta ja viestinnästä "kaiken" tietävältä konsultilta vuosien 2015-2018 välisenä aikana neuvoja tai ohjeita jo 2015 annettujen lakkovaroituksien uhkakuvien toteutumisen estämiseksi.
Kyllä Sipilää varmasti tänään harmittaa, mikäli ehtii lukea tämän konsultin blogikirjoituksen.
Voihan tietysti olla niinkin, että Juha Sipilän hallituksella on ollut neuvojina Sillanpäätä etevämpiä "konsultteja", kuten esimerkiksi professori Holmström.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Talousnobelisti Bengt Holmström kehottaa ay-liikettä heräämään uuteen maailmaan

https://yle.fi/uutiset/3-10470537
--------

P.s. Kirjoitin itsekkin (työamarkkina-asioissa työralla mukana olleeena) vuonna 2015, että olisin toiminut eri tavalla, mitä pm Sipilä tuolloin.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203318-neuv...

Mutta nyt, kun asetelma on ajautunut siihen, mikä taho Suomessa käyttää lainsäädäntövaltaa, siinä perustuslaki on selvä: eduskunta. Siksi poliittiset lakot hallitusta vastaan eivät saa minulta suurta ymmärrystä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eduskunta käyttää lainsääsäädäntövaltaa, tämä selvä. Miksi tämä asia ei ollut selvä, kun Suomen Yrittäjät "käytti lainsäädäntövaltaa" estävän veto-oikeutensa?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kuunteleeko hallitus asiantuntijaa, lobbaria, avustajia vai muita kavereita?

https://www.iltalehti.fi/politiikka/d540d759-4393-...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun nyt kokoomus ja keskusta sinisine liepeineen heräisi maailmaan jossa ei ole epäterveitä yritystukia.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Täytyy kuitenkin ymmärtää, että Sipilä haluaa tuloksia sen neljän vuoden aikana, jolloin hän pystyy asioihin vaikuttamaan. Hänelle ei riitä se, että asioita vatvotaan vuosikausia ilman edistymistä. Näinhän kolmikannassa valitettavasti on päässyt käymään - suomalainen työelämä näyttää olevan liian hidas sopeutumaan päälle kaatuviin ongelmiin, kuten huoltosuhteen nopeaan heikkenemiseen, globalisaatioon ja työtehtävien automatisointiin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Olen 1.10. täällä US:n blogissa jo ehdottanutkin irtisanomislakia koskevan riidan ratkaisuksi, että parannetaan nykyistä koeaikamenettelyä.

Ehdotukseni on edelleen, että normaalin koeajan jälkeen voisi olla puolen vuoden mittainen ns. tarkkailukoeaika, johon pätisi nyt kaavaillut pienen yrityksen "vähän helpotetut" irtisanomisperusteet.

Ja edellä oleva ehdotus siten, että tarkkailukoeajat koskisivat kaiken kokoisia yrityksiä, ja vielä niin, että se joka tulisi irtisanotuksi tuolla em. tarkkailukoeajalla saisi siitä vain 1,5 kuukauden karenssin 3 kuukauden sijasta.

Lisäksi lakiin tehtäisiin selvä siirtymäsäännös tarkkailukoeaikojen soveltamiseksi vanhan ja uuden lain aikana palkatuista työntekijöistä. Uusi koeaikakäytäntö ja irtisanominen koskisi vain lain voimaan astumisen jälkeen tehtyjä työsopimuksia.

Ja tämä kaikki vielä siten, että työntekijältä tulee myös pyytää hyväksyntä tähän tarkkailukoeaikaan normaalin koeajan jatkoksi, ja vieläpä niin, että laissa on eriteltynä mahdolliset irtisanomisperusteet tarkkailukoeaikana.

Mitäpä tästä tuumitte? Halutaanko oikeasti sopu tässä asiassa?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/260301-sipilan-ha...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Olen itsekin tehnyt lähes vastaavan esityksen ensimmäisen linkin kommentti 7. Lisäksi olen tänään esittänyt toisenkin vaihtoehdon. Noiden toteuttamiskelpoisuutta en lähde tarkemmin pohtimaan, mutta ehdotan nyt kuitenkin.

http://jariojala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262629-k...

http://jariojala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263049-k...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuon linkin viimeinen kappale on kopioitu alle. Siinä on tukea ajatuksellesi.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005875015.html

Hänen mielestään koeajan kokeiluluonteinen töiden luonteeseen perustuva pidentäminen pienissä yrityksissä toteuttaisi hallituksen tavoitteen paremmin.

Blogistilta pyydän anteeksi, kun menee vähän ohi aiheen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mistä teoista pääministeri Sipilä tullaan muistamaan ?

Maahankutsusta, jonka seurauksena Suomeen saatiin miljardikulut
Sanan syömisestä julkisesti ilman häpeää
Sijoituskuorista
Kaivostoimintaan liittyvistä kummallisista kytkennöistä
Yritystuista
KiKy temppuilusta
Maakuntauudistuksen maakuntien määrästä
Peräkonttimatkailusta

Että semminen ” johtaja ”

Ai niin, ja AY väen suututtamisesta.

Nämä jutut kasvavat luonnollisesti korkoa Kepun laarissa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomen johtamisen ammatillinen alasajo!

Kepun valtakeisari on edelleen bunkkerissaan!

Tärkeintä on voitto, ei jalo kilpa - vai miten se menikään!

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Siinäpä ”ansioluetteloa” kerrassaan :) Nyt hiljentykäämme ja joukolla hurmioitukaamme näistä upeista saavutuksista. :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset