Kovat keinot käyttöön rakennusalalla

Rakennusala jaksaa pitää median tyytyväisenä. Jos ei jokaiselle viikolle, niin ainakin jokaiselle kuukaudelle löytyy joku rakennusalan synnyttämä häly. Viimeisin Oulunkylän ala-asteella, joka sattuu olemaan itsellenikin tuttu, kun omat lapseni ovat sitä käyneet.

Rakentamisen ongelmista on puhuttu paljon ja tuntuu siltä, että puheista huolimatta alalta löytyy vielä paljon korjattavaa. Paljon on varmasti opittu, mutta ei näemmä riittävästi. Siksi ehdotan, että otetaan kovat aseet käyttöön laadun palauttamisessa. Tarjoan kaksi tapaa ihan vapaaseen käyttöön.

Se parempi malli

Uudistetaan julkinen kilpailutus. Hinnan painoarvo pitää miettiä uusiksi. Halpa hinta voi johtaa halpaan rakentamiseen, mutta sen kielteisenä puolena voi olla liian nopea, huonoilla työmenetelmillä tai huonoilla materiaaleilla tehty rakennus. Kaikki tiedämme, että työ joka pitää tehdä halvalla, yritetään myös tehdä mahdollisimman helposti ja nopeasti. Kun hinnan painoarvoa lasketaan, hävitään ehkä hieman rakennuskustannuksissa, mutta voitetaan korjauskustannuksissa ja rakennuksen eliniässä.

Samalla kun hinta ei ole enää määräävä, otetaan rajut seuraamukset siitä, jos toimitaan väärin. Kirjataan sopimuksiin lauseke, joka antaa tilaajan mahdollisuuden irtisanoa sopimus ilman kustannuksia, mikäli urakoitsija on käyttänyt sopimuksen vastaisia työmenetelmiä tai materiaaleja. Irtisanotun urakoitsijan tilalle voidaan ottaa toinen joko hyvin kevyellä kilpailutuksella tai jopa ilman kilpailuttamista. 

Samalla takuuehtoihin kirjataan pykälä siitä, jos rakennusta käytetään väärin. Osa esimerkiksi sisäilmaongelmista nimittäin johtuu rakennusten väärästä käytöstä, esimerkiksi ilmastointilaitteiden sammuttamisesta viikonlopuksi/ lomien ajaksi. Jos kaupunki ei ole ollut huolellinen rakennuksen kanssa, ei rakennusyhtiökään joudu siitä vastuuseen.

Se vähän vaikeampi malli

Lisätään valvontaa. Jokainen työvaihe voidaan nykyisin dokumentoida helposti kuvin. Jos työntekijöille (urakoitsijoille) esitetään vaatimus, että mikään työvaihe ei tule laskutuskelpoiseksi, ennen kuin siitä on kuvalla varustettu dokumentointi, hommaan voidaan saada ryhtiä. 

Itse en kylläkään usko, että tällä mallilla saadaan riittävän aukotonta laadunvalvontaa. Kuvien määrä nimittäin voi nousta niin suureksi, että kukaan ei käy niitä kuitenkaan läpi ja kaikki jää lopulta hyvän tahdon varaan. 

PasiSillanp
Sitoutumaton Helsinki

Olen strategiakonsultti, jonka erityisauetta on yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen. Viime vuosina olen tutkinut erityisesti strategisen ajattelun ja uusien, maailmaa muuttavien ideoiden syntyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu